joi | 25 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Comunicate de presa


Directorul general al BVB a discutat despre sustenabilitate in contextul pietei AeRO la sesiunea de nivel inalt a evenimentului UNCTAD de la Geneva

21.04.2015

In data de 20 aprilie, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, a participat la sesiunea de nivel inalt “Mobilizing Investment for Development: Contribution of United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) in the context of financing for development”. Aceasta sesiune a fost un element central a evenimentului 2015 Investment, Enterprise and Development Commission organizat in perioada 20 – 24 aprilie la Palais des Nations, biroul Natiunilor Unite din Geneva, Elvetia.

Obiectivul acestei sesiuni la nivel inalt a fost identificarea problemelor cheie, optiunilor de politica si alte considerente pentru mobilizarea investitiilor pentru dezvoltare durabila intr-o serie de domenii importante, inclusiv surse interne si externe de finantare, consolidarea parteneriatelor dintre surse externe si interne de finantare si de investitii si mecanisme inovatoare de finantare pentru dezvoltare durabila.

In discursul sau, directorul general al BVB s-a axat pe 3 subiecte - educatia financiara, guvernanta corporativa in contextul pietei AeRO, recunoasterea scazuta a metodologiilor legate de durabilitate de catre comunitatea financiara.

“Prima mea remarca este legata de necesitatea de raspandire a gradului de constientizare si intelegere in ceea ce priveste aspectele financiare ale economiei moderne. Aceasta nu este doar o provocare pentru bursele de valori din pietele tinere si aflate in tranzitie, este o provocare chiar si in mediile cele mai dezvoltate. Chiar si in cazul in care exista cunostinte acumulate, este necesara concentrarea pe educatia noilor generatii (…) A doua observatie este despre ceea ce putem face in ceea ce priveste guvernanta corporativa, transparenta, responsabilitate fata de investitori. Este un loc dificil de ajuns pentru bursele de valori, dar odata ajunsi acolo, operatorii de piata determina o schimbare fenomenala. Aceasta este zona micilor antreprenori. Astazi, bursele de valori pot promova si mai mult guvernanta corporativa prin pietele pentru IMM-uri. Pentru bursele de valori poate fi dificil sa sprijine pietele pentru IMM-uri, deoarece astfel de piete sunt mici in termeni de lichiditate; ele reprezinta o provocare dificila pentru cei care doresc o depasire. Cu toate acestea, bursele care au decis sa creeze aceste piete au un rol foarte important. Pietele pentru IMM-uri nu poat aduce lichiditate mare, dar ofera capital si, totodata, ceva notabil pentru companiile listate - transparenta, responsabilitate, guvernanta corporativa. Nu exista niciun alt instrument in economie care poate aduce aceasta valoare (…) In al treilea rand, as vrea sa discut despre metodologie. Initiativa Organizatiei Natiunilor Unite Sustainable Stock Exchanges si UNCTAD coopereaza pentru a face aspectul durabilitatii mai recunoscut de comunitatea financiara. Companiile care fac cercetare si analiza de obicei se concentreza mai ales asupra aspectelor financiare ale companiilor; acesta este un obstacol. Sunt recunoscator pentru aceasta oportunitate de a participa la acest proiect care uneste dezbaterea publica cu bursele si alte initiative financiare”, a afirmat Ludwik Sobolewski in discursul sau.

Discursul directorului general al BVB a reusit sa atraga atentia unui numar de delegatii care au fost interesate in principal de modelul pietei AeRO si a posibilitatii de copiere a acestui model. Delegatul SUA a insistat asupra necesitatii de punere in aplicare a transparentei, responsabilitatii si previzibilitatii pietelor financiare, asa cum s-a facut in cazul AeRO. Delegatul a pus in prim plan intrebarea daca piata AeRO a BVB, precum si piata New Connect a Bursei de la Varsovia pot fi extinse catre alte tari. Subiectul ridicat de delegatia din Guatemala a fost daca pietele AeRO si New Connect sunt bazate pe un model similar care poate fi implementat, de asemenea, in alte tari si regiuni. In final, delegatia din Columbia a fost interesata de cum este reglementata piata AeRO in Romania.

In raspunsurile acordate delegatiilor, directorul general al BVB a subliniat faptul ca principiile de guvernanta corporativa sunt unul dintre aspectele centrale ale pietelor de capital moderne. In ceea ce priveste replicarea modelului New Connect si AeRO, Ludwik Sobolewski a subliniat ca implementarea modelului AeRO in Romania a demonstrat pe deplin adaptabilitatea pietei IMM-urilor la diverse realitati.

“Desi Romania si Polonia sunt similare avand in vedere ca ambele sunt tari din Europa Centrala si de Est care chiar impartasesc o parte a istoriei secolului XX, Romania are propriile sale probleme si provocari. Mai mult decat atat, in momentul in care am lansat AeRO, piata de capital din Romania a fost mult mai putin dezvoltata decat cea poloneza in momentul implementarii New Connect. Faptul ca si in aceste conditii dificile AeRO a fost adaptat cu succes demonstreaza ca acest model poate fi exportat pe alte piete externe”, a mai spus Ludwik Sobolewski.

Participarea directorului general al BVB la aceasta sesiune de nivel inalt este rezultatul participarii BVB la initiativa Organizatiei Natiunilor Unite Sustainable Stock Exchanges (SSE) in data de 27 martie 2015. Initiativa SEE a fost lansata de Secretarul general al ONU Ban Ki-moon in anul 2009. Este o platforma de invatare peer-to-peer pentru a explora modul in care bursele, in colaborare cu investitorii, reglementatorii si companiile, pot intari transparenta corporativa - si in cele din urma performata - in ceea ce priveste probleme legate de mediu, probleme sociale si de guvernanta, dar si cum pot incuraja investitiile durabile. Initiativa este co-sustinuta de Principiile pentru Investitia Responsabila, Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD), Initiativa Financiara a Programului de Mediu al Natiunilor Unite (UNEP FI) si UN Global Compact. BVB este al 19-lea membru care s-a alaturat acestei initiative globale si a patra bursa europeana partenera.

Rezultatul si recomandarile acestei sesiuni vor forma intrari pentru a treia Conferinta Internationala Privind Finantarea pentru Dezvoltare, care va avea loc in Etiopia in iulie 2015 si pentru Summit-ul Special al Adunarii Generale privind Dezvoltarea Durabila programat pentru luna septembrie si care va adopta Agenda de Dezvoltare post-2105.

 

______________________
Bursa de Valori Bucuresti administreaza piete de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative, si furnizeaza o gama variata de servicii participantilor la pietele financiare. Bursa de Valori Bucuresti este o companie listata pe propria piata din 2010. Pentru informatii suplimentare vizitati www.bvb.ro.  

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati pe:                 

Stefan Musgociu, Specialist PR, +40.730.255.030, stefan.musgociu@bvb.ro