sâmbătă | 20 aprilie, 2024 |

Luna plina pentru Bursa de Valori Bucuresti - Doua companii listate si doua emisiuni de obligatiuni in noiembrie

07.12.2017

• Doua companii s-au listat la BVB luna trecuta: Transilvania Broker de Asigurare si Sphera Franchise Group
  • Doua emisiuni de obligatiuni au intrat la tranzactionare in noiembrie: Investia Finance si Bittnet Systems
  • La nivelul indicilor, BET pastreaza un avans de 10%, BET-TR - care include si dividendele - are un plus de aproape 20%, iar BET-FI a urcat cu 30%
  • Lucian Anghel, BVB: Bursa a ajuns la 88 de emitenti la finalul lunii trecute, dupa ce numai in ultimele 12 luni cinci companii s-au listat pe piata principala ceea ce reprezinta cea mai buna performanta din istoria bursei. Speram ca listarile de companii sa continue.

Doua companii s-au listat intr-o singura luna la Bursa de Valori Bucuresti (BVB): Transilvania Broker de Asigurare si Sphera Franchise Group.

Actiunile Transilvania Broker de Asigurare, unul din principalii jucatori din piata locala de brokeraj in asigurari, au intrat la tranzactionare pe piata reglementata a BVB pe data de 2 noiembrie 2017, cu simbolul bursier TBK. Au fost vandute 625.000 de actiuni reprezentand 25% din capitalul social. Pretul din oferta a fost de 15,5 lei / actiune, iar in urma aplicarii discountului de 7% pretul stabilit a fost de 14,4150 lei / actiune, iar valoarea ofertei a depasit astfel 9 milioane de lei. Transilvania Broker este primul broker de asigurare din Romania care se listeaza pe Bursa de Valori Bucuresti.

Actiunile Sphera Franchise Group, unul dintre cei mai importanti operatori din domeniul foodservice din Romania, au intrat la tranzactionare la BVB pe 9 noiembrie 2017, cu simbolul bursier SFG. Compania care administreaza restaurante sub brandurile KFC, Pizza Hut si Taco Bell devine astfel primul operator din domeniul foodservice listat la BVB. Pretul final de oferta pentru cele 9,83 de milioane de actiuni emise de Sphera a fost stabilit la 29 lei pe actiune. La acest pret, valoarea ofertei a fost de peste 285 milioane lei (echivalentul a 62 de milioane de euro).

„Noiembrie a fost o luna plina la Bursa de Valori Bucuresti: pe segmentul de actiuni au avut loc doua listari cu valoare totala de 64 de milioane de euro, iar pe segmentul de obligatiuni au intrat la tranzactionare obligatiuni de 1,2 milioane de euro. Bursa romaneasca a ajuns la 88 de emitenti la finalul lunii trecute, dupa ce numai in ultimele 12 luni cinci companii s-au listat pe piata principala ceea ce reprezinta cea mai buna performanta din istoria bursei ca numar de noi companii. Trendul listarilor speram sa continue in 2018 si astfel alte companii sa intre in ringul bursier,” a declarat Lucian Anghel, presedintele BVB.

In noiembrie, doua emisiuni de obligatiuni au intrat la tranzactionare la BVB. Obligatiunile corporative emise de Investia Finance S.A. cu simbolul INV22, se tranzactioneaza in cadrul Sistemului Alternativ de Tranzactionare administrat de BVB incepand cu 27 noiembrie 2017. Emisiunea a fost formata din 10.000 de obligatiuni, negarantate, denominate in lei, cu o valoare nominala de 100 de lei si in valoare totala de un milion de lei. Rata anuala a dobanzii este de 7% pe an, iar data maturitatii este martie 2022.

Incepand cu 28 noiembrie 2017, au intrat la tranzactionare in cadrul Sistemului Alternativ de Tranzactionare administrat de BVB obligatiunile corporative emise de Bittnet Systems S.A., cu simbolul BNET22. Emisiunea a fost formata din 45.000 de obligatiuni, negarantate, denominate in lei, cu o valoare nominala de 100 de lei si in valoare totala de 4,5 milioane lei. Rata anuala a dobanzii este fixa de 9% pe an, iar data maturitatii este septembrie 2022.

La finalul lunii noiembrie, BET, indicele principal al pietei, care masoara evolutia celor mai lichide 13 companii listate la BVB, a reusit sa mentina un plus de aproape 10 procente si a inchis luna la un nivel de 7.796 puncte, cu 700 de puncte peste nivelul la care incepuse anul 2017.

Dupa primele 11 luni, indicele BET-TR, care include si dividendele acordate de companiile din BET, a avansat cu aproape 20% si a inchis ultima sedinta din noiembrie la un nivel de 10.483 puncte.

Din randul tuturor indicilor BVB, cel mai semnificativ avans, de aproape 30%, a fost inregistrat de BET-FI, indicele care reflecta evolutia societatilor de investitii financiare (SIF-uri) si a Fondului Proprietatea, care a ajuns la 38.466 de puncte la finalul lunii trecute.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni a depasit nivelul de 2 miliarde de euro la finalul lunii noiembrie si a inregistrat un avans de 16% fata de primele 11 luni ale anului trecut.

Valoarea medie zilnica de tranzactionare pe segmentul de actiuni a fost de peste 9,3 milioane de euro dupa primele 11 luni. Astfel, comparativ cu perioada ianuarie-noiembrie 2016, valoarea medie zilnica de tranzactionare a crescut cu 18%.

Capitalizarea bursiera a companiilor romanesti a ajuns la 19,8 miliarde de euro, in timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piata reglementata a BVB a  fost de 35,6 miliarde de euro.