vineri | 29 martie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Comunicate de presa


Romgaz dupa 5 ani la Bursa de Valori Bucuresti. Pretul actiunii creste cu 17 procente randamentul dividendului ajunge la 64 la suta iar compania se afla in topul tranzactionarii

13.11.2018

Listarea Societatii Nationale de Gaze Naturale Romgaz S.A., simbol bursier SNG, cel mai mare producator si principal furnizor de gaze naturale din Romania, a reprezentat una dintre cele mai mari oferte de vanzare de actiuni realizate de statul roman prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Actiunile SNG au intrat la tranzactionare pe piata principala a BVB pe 12 noiembrie 2013, in urma derularii cu succes a unei oferte in valoare cumulata de 1,7 miliarde lei, derulata atat pe BVB, cat si pe bursa din Londra. Pentru Romania, a fost cea mai mare oferta derulata de statul roman prin intermediul BVB pana la acea data si a doua cea mai mare dupa listarea Electrica, un an mai tarziu.

„Listarea Romgaz la Bursa de Valori Bucuresti si la London Stock Exchange a fost un moment important in istoria companiei. Prin intermediul listarii a crescut gradul de transparenta si comunicare cu investitorii, mediul de afaceri si publicul din Romania si din afara tarii. Romgaz si-a asumat responsabilitatile ce revin din listarea companiei, respectiv raportarea si comunicarea evenimentelor importante din viata companiei catre Bursa. Nu trebuie uitat nici plusul de imagine de care o companie listata beneficiaza. Investitorii institutionali si individuali, presa in general, mediul de afaceri, urmaresc indeaproape evolutia companiei si contribuie favorabil la sporirea reputatiiei, promovarii si dezvoltarii afacerilor noastre,” a declarat Adrian Volintiru, Director General al Romgaz.

In primii cinci ani de la listare, pretul actiunii a crescut cu 17%, in timp ce randamentul dividendului a fost de 64%.

„Romgaz este compania din randul societatilor in care statul este actionar majoritar care are cea mai mare pondere in mai multi indici ai Bursei de Valori Bucuresti si reprezinta o ancora investitionala importanta pentru investitorii institutionali, precum fondurile de investitii sau fondurile de pensii. Romgaz este un exemplu de succes si pentru alte companii de stat care pot fi listate pe bursa romaneasca. Reluarea procesului de listare a companiilor de stat inseamna transparenta, iar transparenta pe bursa se traduce in bani. Actionarii companiei vor putea beneficia ulterior de avantajele listarii precum posibilitatea cresterii pretului actiunilor sau acordarea de dividende,” a spus Adrian Tanase, CEO al BVB.

In 2013, statul roman, actionarul majoritar al SNG, a vandut 15% din capitalul social al societatii. Obiectul ofertei l-a facut vanzarea unui numar maxim de 57.813.360 actiuni emise de companie, sub forma de actiuni si certificate globale de depozit (GDR). Pretul de vanzare a fost de 30 de lei pe actiune si de 9,25 dolari pe GDR, ceea ce a facut ca valoarea totala a ofertei sa fie de 1,7 miliarde lei.

„Romgaz este unul dintre cei mai mari si mai tranzactionati emitenti de la BVB. In primele zece luni a inregistrat o valoare a tranzactiilor cu actiuni Romgaz de 850 de milioane de lei. Romgaz este una dintre companiile listate de dimensiune semnificativa din Romania care a atras si va atrage investitii semnificative de la investitori institutionali de talie mondiala si care va ajuta piata de capital din Romania sa se apropie de obiectivul strategic de promovare catre statutul de piata emergenta. Cu cat vom avea mai multe astfel de companii performante pe bursa, cu atat Romania va beneficia de sporirea investitiilor si de noi locuri de munca, iar toate acestea se vor traduce in bunastare pentru romani,” a declarat Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

„Listarea pe piata de capital ne obliga sa facem performanta. Avem mai multe directii in momentul de fata. In primul rand, vom continua investitiile in exploatarea onshore, respectiv ne axam pe inlocuirea rezervelor cu altele noi. Dorim sa investim in petrochimie si evident in consolidarea pozitiei pe pietele de tranzactionare energie. In domeniul productiei de energie electrica, Romgaz si-a propus eficientizarea activitatii prin realizarea unor investitii pentru cresterea randamentelor Centralei Termoelectrice Iernut, incadrarea in cerintele de mediu si marirea sigurantei in exploatare,” a precizat Adrian Volintiru, Director General al Romgaz.

Valoarea dividendelor acordate actionarilor SNG aferente perioadei 2013-2017 a fost de 7,4 miliarde lei. Cel mai mare actionar al SNG, cu un pachet de 70% din actiuni, este statul roman prin Ministerul Energiei.

***

Despre Romgaz 

Romgaz este cel mai mare producator si principal furnizor de gaze naturale din Romania. Compania este admisa la tranzactionare pe piata Bursei de Valori din Bucuresti (BVB) si a Bursei din Londra (LSE). Actionar principal este statul roman cu o participatie de 70%. Compania are o experienta vasta in domeniul explorarii si producerii de gaze naturale, istoria sa incepand acum mai bine de 100 de ani in 1909. Romgaz face cercetare geologica in scopul descoperirii de noi zacaminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zacamintelor din portofoliul companiei, depoziteaza subteran gaze naturale, efectueaza interventii, reparatii capitale si operatii speciale la sonde si asigura servicii profesioniste de transport tehnologic. Din 2013, Romgaz si-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producator si furnizor de energie electrica.

Despre Bursa de Valori Bucuresti

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) desfasoara cel mai avansat si complex program din randul pietelor de capital europene pentru cresterea nivelului educatiei financiare. Dedicate cu precadere investitorilor existenti sau potentiali, dar si antreprenorilor, activitatile BVB au scopul de a contribui in mod semnificativ la dezvoltarea culturii financiare din Romania. Partea tehnica s-a numarat, de asemenea, printre prioritatile BVB, care a dezvoltat platforma de tranzactionare Arena XT, folosita de mai multi intermediari. Mai multe informatii despre BVB: www.bvb.ro