joi | 28 martie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

A treia emisiune de obligatiuni International Investment Bank incepe tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti

28.09.2017

• Nikolay Kosov, IIB: Este pentru prima data cand emitem obligatiuni in moneda unica europeana in afara statelor din zona euro
  • Lucian Anghel, BVB: In premiera pentru Romania, tranzactionarea si decontarea tranzactiilor s-au facut in euro, un progres al pietei locale de capital

A treia emisiune de obligatiuni corporative emise de International Investment Bank (IIB) pe piata de capital din Romania a fost admisa la tranzactionare pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Emisiunea este formata din doua transe, ambele cu o scadenta de 3 ani: transa (simbol IIB20) in moneda romaneasca este de 300 milioane lei cu o dobanda ROBOR 3M + 1,5%, iar cea in valuta (simbol IIB20E) de 60 milioane euro cu o dobanda de 1,593% pe an.

„Fara nicio exagerare, emisiunea ar putea fi descrisa ca o ocazie istorica atat pentru IIB, cat si pentru Romania. Pentru prima data, IIB a emis obligatiuni denominate in euro intr-o tara din afara zonei euro. Valoarea emisiunii pentru Romania este cu atat mai mare cu cat IIB a devenit primul emitent de la Bursa de Valori Bucuresti care a plasat obligatiuni denominate in euro,” a declarat presedintele Consiliului de Administratie al IIB, Nikolay Kosov.

Pentru prima data in istoria pietei de capital romanesti, o emisiune de obligatiuni a fost decontata direct in euro. „Este o realizare majora. Vorbim practic de doua oferte de emisiune a doua serii de obligatiuni ale aceluiasi emitent, in lei si in euro, utilizand infrastructura pietei de capital romanesti, in premiera cu tranzactionare si decontare in euro in Romania. Suntem convinsi ca prin implementarea de catre Grupul BVB a regulilor si practicilor de tranzactionare si decontare utilizate in pietele mature europene contribuim in mod semnificativ la cresterea gradului de incredere si atractivitate al pietei noastre pentru investitorii straini,” a declarat Lucian Anghel, presedintele BVB.

„Speram ca acest nou serviciu sa fie din ce in ce mai utilizat de catre emitenti si intermediari si sa urmeze alte listari de instrumente financiare denominate in euro. Drumul a fost deschis cu succes, primele rezultate sunt foarte bune, asa ca asteptam cu interes cat mai multe astfel de operatiuni,” a spus Silvia Buicanescu, directorul general al Depozitarului Central.

Emisiunea a fost intermediata de BT Capital Partners si Banca Comerciala Romana.

„Succesul primei emisiuni de obligatiuni corporative decontate in euro si listate la Bursa de Valori Bucuresti confirma inca o data profesionalismul si determinarea echipei BT Capital Partners si constituie o promisiune de diversificare a produselor financiare de pe piata. Colaborarea cu IIB in emiterea de obligatiuni corporative este deja o traditie, care ne dorim a fi continuata. De asemenea, ne bucuram ca putem fi de ajutor in continuare mediului financiar romanesc prin atragerea de fonduri destinate finantarii afacerilor locale,” a declarat Daniela Secara, director general adjunct BT Capital Partners.