marți | 23 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


NEW EUROPE PROPERTY INVESTMENTS PLC. - ISLE OF MAN - NEP

Rezultate financiare consolidate condensate 31 decembrie 2016

Data Publicare: 15.02.2017 16:00:30

Cod IRIS: B67C8

REZULTATE FINANCIARE CONSOLIDATE CONDENSATE

LA DATA DE 31 DECEMBRIE 2016

Infiintata si inregistrata in Insula Man, avand numarul de inregistrare 001211V

Inregistrata ca o societate externa cu raspundere limitata, in conformitate cu legile in vigoare aplicate in Africa de Sud, avand numar de

inregistrare 2009/000025/10

Adresa: Anglo International House, Etajul 2, Strada Lord, Douglas, Insula Man, IM1 4LN

BVB simbol actiuni: NEP JSE simbol actiuni: NEP ISIN: IM00B23XCH02 (“NEPI”, “Grupul” sau “Compania”)

 

RAPORTUL CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE

Toate informatiile prezentate exclud joint ventures, daca nu este altfel mentionat

 

 

CASTIGURI DISTRIBUIBILE

Grupul a realizat un profit distribuibil de 40,50 eurocenti pe actiune in anul 2016, reprezentand o crestere de 14,7% in castigurile distribuibile pe actiune comparativ cu 35,34 eurocenti pe actiune in anul 2015 (respectiv, o crestere de 16.5% comparativ cu castigurile distribuibile recurente ale anului 2015 pe baza carora au fost emise previziunile anterioare de crestere). Aceasta crestere se datoreaza randamentului ridicat al activelor NEPI, achizitiilor si dezvoltarilor profitabile realizate pe parcursul anului, precum si mentinerii unui profil moderat de lichiditate in decursul perioadei.


DISTRIBUTIE FINALA SI OPTIUNEA DE RESTITUIRE DE CAPITAL

Consiliul de Administratie declara o distributie de 21,82 eurocenti pe actiune pentru a doua jumatate a anului 2016, care, in combinatie cu distributia de 18,68 eurocenti per actiune pentru prima jumatate a anului, rezulta intr-o distributie totala de 40,50 eurocenti pe actiune pentru anul 2016. Actionarii pot alege sa primeasca distributia fie in numerar, fie sub forma unei emisiuni de actiuni platite integral, la o rata intre distributia declarata si pretul de referinta. Pretul de referinta va fi determinat utilizand un discount maxim de 7% la valoarea medie ponderata a actiunilor NEPI tranzactionate in ultimele cinci zile, minus distributia aferenta, pe Bursa de Valori din Johannesburg (JSE), cel tarziu la data de 31 martie 2017.

In scurt timp va fi emisa o circulara care va detalia aceasta rezolutie, insotita de anunturi pe Stock Exchange News Service  (SENS) al JSE si pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).


FUZIUNEA NEPI SI ROCKCASTLE

In cursul celui de-al patrulea trimestru din 2016, NEPI si Rockcastle Global Real Estate Company (Rockcastle), un investitor imobiliar incorporat in Mauritius, listat pe JSE si Bursa de Valori din Mauritius (SEM), au emis o informare asupra unei potentiale tranzactii. In data de 14 decembrie 2016, a fost anuntat un acord cadru (Acord Cadru) in urma caruia activitatile celor doua societati vor fuziona intr-o noua entitate inregistrata in Insula Man, NEPI Rockcastle plc (NewCo). Acesta urmeaza sa fie implementat pe baza unui raport de schimb de 4,5 actiuni existente Rockcastle pentru o actiune existenta NEPI (Raportul de Schimb).

Potrivit Acordului Cadru, atat NEPI cat si Rockcastle vor transfera toate activele si pasivele, inclusiv participatiile in subsidiarele lor, transferandu-si efectiv business-urile catre NewCo. In schimbul acestui transfer, NewCo va emite un numar de actiuni ordinare (Actiuni NewCo) catre NEPI si Rockcastle cu referinta la Raportul de Schimb.

Se asteapta ca NewCo sa beneficieze de lichiditate sporita si sa fie cea mai mare companie de investitii imobiliare listata din Europa Centrala si de Est (CEE). Actiunile NewCo vor fi listate pe Piata Principala a JSE si pe Euronext Amsterdam, precum si pe oricare alta bursa de valori agreata impreuna de catre NEPI si Rockcastle. Tranzactia va integra, de asemenea, cele doua echipe de management complementare generand sinergii strategice si creand valoare adaugata pentru actionarii NEPI si Rockcastle.

Avand in vedere fuziunea anuntata, incluzand perspectiva imbunatatirii anticipate cu privire la dimensiunea si diversificarea portofoliului, Standard & Poor’s Global Ratings (S&P) a revizuit perspectiva NEPI de la „Stabila” la „Pozitiva” si a reconfirmat ratingul de credit corporativ pe termen lung al societatii ca fiind „BBB-”. Moody’s Investors Service (Moody’s) a mentinut ratingul Baa3 „Stabil” pentru NEPI, dar considera ca fuziunea are efect pozitiv.

Implementarea fuziunii va urma dupa indeplinirea sau suspendarea conditiilor prealabile, pana la data de 30 iunie 2017, incluzand aprobarea tranzactiei de catre Consiliului de Administratie si actionari, precum si de catre toate autoritatile competente relevante.

O circulara care va detalia aceasta tranzactie, insotita de anunturi pe bursele de valori corespunzatoare, este prevazuta a fi publicata pana la data de 30 aprilie 2017.


CONTINUAREA EXTINDERII STRATEGICE IN CEE

Realizarile exceptionale ale Grupului au continuat pe parcursul anului 2016 inregistrandu-se o crestere a portofoliului de proprietati de 47%, respectiv de la 1,73 miliarde € la 31 decembrie 2015 la 2,55 miliarde € la 31 decembrie 2016. Proprietatile generatoare de venituri acopera in prezent 1,000,000m2 de suprafata bruta inchiriabila (GLA), iar peste 200.000m2 GLA de proprietati sunt in curs de autorizare pentru dezvoltare sau sunt in curs de dezvoltare.

NEPI detine si opereaza 871.800m2 GLA de spatii retail si 143.800m2 GLA de spatii de birouri, incluzand asocierile in participatiune. Pe parcursul anului 2016, spatii de retail cu GLA de 286.200m2 (incluzand asocierile in participatiune) au fost adaugate prin intermediul achizitiilor si dezvoltarilor realizate. Echipa Grupului a crescut in mod proportional pe parcursul acestei perioade si in prezent include 330 de profesionisti cu experienta in contabilitate, arhitectura, administrarea activelor, secretariat, dezvoltare, finante, investitii, drept, leasing, marketing, gestionarea proprietatilor si fiscalitate.

Centrele comerciale reprezinta 87% din portofoliul de proprietati operationale (in functie de valoarea de piata). Pe parcursul ultimilor 5 ani, gradul anual de ocupare si cel de colectare au fost peste 95%, si respectiv 99%. Cresterea sustinuta a veniturilor nete din exploatare (NOI) reprezinta atat rezultatul gestionarii eficiente a activelor, cat si succesul centrelor comerciale: 152 de milioane de persoane au vizitat centrele comerciale ale Grupului in 2016.

In perioada raportata, NEPI a continuat extinderea portofoliului de centre comerciale dominante si a intrat pe doua piete noi din CEE, respectiv Republica Ceha si Croatia. Grupul va incepe in curand constructia primului sau proiect in afara Romaniei: un mall in Novi Sad, al doilea oras ca dimensiune din Serbia. Experienta vasta in domeniul dezvoltarii de proprietati imobiliare acumulata de NEPI va asigura construirea unui centru comercial modern, cu facilitati remarcabile de fashion, zona de restaurante, divertisment si activitati recreative, dar si cu branduri internationale recunoscute.

In prezent Grupul activeaza in cinci tari din CEE, iar experienta sa multinationala extinsa il pozitioneaza pentru o pentru o dezvoltare viitoare a relatiilor sale strategice cu chiriasii, furnizorii si alte parti interesate. Grupul urmareste in mod activ oportunitati de investitie in CEE. Desi in ultima perioada asistam la o concurenta crescuta si o comprimare a randamentelor la nivelul acestor piete, NEPI, prin platforma sa consolidata de proprietati, ramane bine pozitionata pentru extinderi viitoare.

Ratingurile de credit ale Companiei sunt limitate in prezent la ratingul suveran al Romaniei, intrucat activele localizate in Romania reprezinta 73% (incluzand asocierile in participatiune, calculate in functie de veniturile brute din chirii), din intreg portofoliul generator de venituri. Gradul de indatorare (datorie purtatoare de dobanda minus lichiditati impartit la valoarea investitiilor imobiliare si a valorilor mobiliare listate) redus al NEPI de 27% combinat cu un portofoliu de investitii imobiliare negrevat de sarcini in proportie de 87% permit un acces bun la lichiditatile necesare pentru continuarea cresterii.


ACHIZITII DE PROPRIETATI IMOBILIARE

Grupul a achizitionat si dezvoltat mai multe proprietati in cursul anului 2016, prezentate mai jos. Tara si data efectiva sau de deschidere sunt incluse intre paranteze. Cifrele referitoare la populatii sunt estimari.

Forum Usti Nad Labem (Republica Ceha, 29 februarie 2016)

NEPI a achizitionat centrul comercial principal din Usti nad Labem, un oras cu 93.000 de locuitori si 478.000 de rezidenti pe o raza de 45 de minute de mers cu masina. Centrul comercial are GLA de 27.800m2 si un supermarket Billa ca si chirias ancora. Centrul gazduieste numeroase branduri de fashion nationale si internationale, precum si un cinematograf Cinema City.

Shopping City Sibiu (Romania, 31 martie 2016)

NEPI a achizitionat Shopping City Sibiu, un centru comercial cu GLA de 78.200m2, situat in Sibiu, un oras cu 170.000 de locuitori si 286.000 de rezidenti la distanta de 45 de minute de mers cu masina. Shopping City Sibiu reprezinta principala destinatie pentru shopping a orasului si cuprinde doua hipermarketuri, Auchan si Carrefour, numeroase branduri nationale si internationale, precum si o gama larga de magazine de mobila si DIY.

Mega Mall: achizitia pachetului minoritar (Romania, 31 mai 2016)

In urma achizitiei pachetului de 30% de la actionarul minoritar, NEPI a devenit singurul proprietar al Mega Mall, mall dominant, cu GLA de 75.200m2, localizat in estul Bucurestiului, intr-o zona cu 910.000 de rezidenti la distanta de 30 de minute de mers cu masina.

Korzo Shopping Centrum (Slovacia, 19 iulie 2016)

Grupul a achizitionat Korzo Shopping Centrum cu GLA de 16,100m2, principalul centru comercial din Prievidza, un oras cu 48.000 de locuitori si 308.000 de rezidenti la o distanta de 45 de minute de mers cu masina. Mallul face parte dintr-un parc de retail care mai include un magazin Tesco si unul de DIY. Grupul are in vedere renovarea si extinderea centrului comercial.

Aupark Shopping Center Piestany (Slovacia, 31 august 2016)

NEPI a achizitionat Aupark Shopping Center, un centru comercial cu GLA de 10.300m2 avand o pozitie dominanta in Piestany, principala statiune si oras balnear din Slovacia. Orasul are 28.000 de locuitori si 791.000 de rezidenti la o distanta de 45 de minute de mers cu masina. Centrul are ca ancora un supermarket Billa si gazduieste multe branduri internationale.

Arena Centar (Croatia, 4 noiembrie 2016)

NEPI a achizitionat Arena Centar cu GLA de 62.100m2, cel mai mare centru comercial din Zagreb, capitala Croatiei. Orasul are 790.000 de locuitori, iar 1,4 milioane de rezidenti se afla la distanta de 45 de minute de mers cu masina. Centrul cuprinde un hipermarket Interspar, un cinematograf CineStar cu zece sali si numeroase branduri populare nationale si internationale. Tranzactia a inclus si achizitia unui teren adiacent centrului cu o suprafata de 4,4 ha, potrivit pentru dezvoltari ulterioare.


DEZVOLTARI SI EXTINDERI SPATII DE RETAIL FINALIZATE

Shopping City Timisoara (Romania, 31 martie 2016)

Grupul a finalizat a doua faza a Shopping City Timisoara, o extensie cu GLA de 40.400m2 de spatii de fashion si divertisment. Mallul are in prezent GLA de 56.700m2. Centrul este situat in Timisoara, al treilea oras ca dimensiune din Romania, cu 334.000 de locuitori si 570.000 de rezidenti la distanta de 45 de minute de mers cu masina. Avand drept ancora hipermarketul Carrefour, precum si un magazin DIY Dedeman adiacent, mallul gazduieste un numar mare de branduri internationale, o sala de fitness, o piscina si un cinematograf cu treisprezece sali cu IMAX si 4DX. Peek & Cloppenberg va deschide un magazin in martie 2017.

Extinderea City Park (Romania, 30 septembrie 2016)

NEPI a finalizat extensia zonei de fashion a City Park Mall, Constanta, un oras cu 319.000 de locuitori. Centrul, care totalizeaza in prezent GLA de 51.700m2, detine o pozitie dominanta in regiune. Sunt 541.000 de rezidenti pe o raza de 45 de minute de mers cu masina. Avand drept ancora hipermarketul Cora, centrul are un cinematograf cu zece sali, incluzand un ecran 4DX, operat de Cinema City si cuprinde numeroase branduri populare nationale si internationale. Sub rezerva obtinerii avizelor de constructie in cursul anului 2017, zona de zona de restaurante va fi reamenajata si extinsa si vor fi asigurate mai multe locuri de parcare.

Extinderea Severin Shopping Center (Romania, 29 octombrie 2016)

In cursul anului 2016, Grupul a finalizat o extensie cu GLA de 1.700m2 in cadrul Severin Shopping Center, incluzand un magazin C&A, totalul de GLA ajungand la 22.600m2. Centrul este situat in Drobeta-Turnu Severin, un oras cu 111.000 de locuitori si 175.000 de locuitori la o distanta de 45 de minute de mers cu masina.

Shopping City Piatra Neamt (Romania, 1 decembrie 2016)

Grupul a finalizat dezvoltarea unui mall regional cu GLA de 27.900m2 in Piatra Neamt, un oras cu 116.000 de locuitori si 245.000 de rezidenti la o distanta de 45 de minute de mers cu masina. Centrul are ca ancora hipermarketul Carrefour, un cinematograf Cinema City cu 6 sali si gazduieste branduri populare internationale, precum: Bershka, CCC, Deichmann, dm, H&M, Intersport, KFC, NewYorker, Pepco si Takko.

Extinderea Braila Mall (Romania, 10 decembrie 2016)

In cursul anului 2016, NEPI a finalizat reamenajarea zonei de zona de restaurante din Braila Mall, si a adaugat o extensie destinata chiriasilor din sectorul fashion, precum: Bershka, LC Waikiki, Pull&Bear si Stradivarius. Mallul are in prezent GLA de 55.400m2 si si-a consolidat pozitia ca principala destinatie regionala pentru shopping din Braila, un oras cu 213.000 locuitori si 575.000 rezidenti la o distanta de 45 de minute de mers cu masina.


DEZVOLTARI IN CURS

Conform strategiei, Grupul continua sa investeasca in dezvoltari care contribuie in mod semnificativ la cresterea profiturilor distribuibile pe actiune. Dezvoltarile curente ale NEPI, inclusiv modernizarile si extinderile, au crescut la 726 milioane € (estimate la cost), reprezentand o crestere de 125 milioane € comparativ cu anul precedent. Suma de 179 milioane € din totalul dezvoltarilor curente in curs a fost cheltuita pana la 31 decembrie 2016.


DEZVOLTARILE SI EXTINDERILE SPATIILOR DE RETAIL

Extinderea Promenada Mall (Romania)

Procesul de obtinere a unor noi avize de zonare si constructie pentru extinderea spatiilor de retail din Promenada Mall si a cladirii integrate de birouri este inca in curs, inregistrand intarzieri semnificative. Mallul este situat in sectorul de business principal al orasului Bucuresti, cu 177.000 de locuitori la o distanta de 15 minute de mers cu masina. Extinderea spatiilor de retail va cuprinde noi chiriasi din sectorul de fashion, un cinematograf Cinema City cu 14 sali, facilitati suplimentare de petrecere a timpului liber si divertisment, precum si 1.600 de noi locuri de parcare. Sub rezerva obtinerii avizelor de constructie in 2017, NEPI estimeaza ca extinderea va fi finalizata in cursul anului 2018.

Promenada Novi Sad (Serbia)

Este in desfasurare procesul de obtinere a avizelor de constructie pentru un mall in Novi Sad cu GLA de pana la 56.000m2. Novi Sad este al doilea cel mai mare oras din Serbia, cu 250.000 de locuitori si 354.000 de rezidenti pe o distanta de 30 de minute de mers cu masina, cu o cerere foarte mare din partea chiriasilor. Inceperea constructiei este preconizata pentru primul trimestru din 2017, dezvoltarea urmand a fi finalizata pana la sfarsitul anului 2018.

Shopping City Satu Mare (Romania)

NEPI intentioneaza sa dezvolte la nivel regional un centru comercial dominant cu GLA de 28.700m2  situat in Satu Mare, un oras cu o populatie de 123.000 locuitori si 288.000 de rezidenti la distanta de 45 de minute de mers cu masina. Sub rezerva obtinerii avizelor de constructie, dezvoltarea ar trebui sa inceapa in primul trimestru al anului 2017, centrul fiind programat sa se deschida in 2018.

Ramnicu Valcea Mall (Romania)

Este in curs obtinerea avizelor de constructie pentru un mall regional cu GLA de 27.900m2 in Ramnicu Valcea, un oras cu 119.000 locuitori si 315.000 rezidenti la distanta de 45 de minute de mers cu masina. Centrul comercial va include un hipermarket Carrefour, un cinematograf Cinema City si numeroase branduri nationale si internationale. Sub rezerva obtinerii avizelor de constructie, dezvoltarea va incepe in primul trimestru al anului 2017, centrul fiind programat sa se deschida in trimestrul patru din 2017.

Extinderea Shopping City Galati (Romania)

Grupul intentioneaza sa extinda Shopping City Galati, un mall regional cu GLA de 27.200m2 situat in Galati, un oras cu 306.000 locuitori si 559.000 de rezidenti la distanta de 45 de minute de mers cu masina. Avand in vedere rezultatele bune obtinute de la deschiderea centrului, NEPI a decis extinderea acestuia cu 21.000m2 GLA, incluzand un cinematograf, o zona de restaurante, precum si branduri de fashion internationale. Sub rezerva obtinerii avizelor de constructie, NEPI vizeaza finalizarea extinderii in trimestrul patru din 2017.

Parcuri de retail (Serbia)

Grupul a achizitionat terenuri in Krusevac, un oras cu o populatie de 59.000 de locuitori, si Sabac, un oras cu o populatie de 54.000 de locuitori, cu intentia de a dezvolta doua parcuri de retail de 9.000m2 GLA, cu potential de extindere in viitor. Nu exista nici un centru de retail modern in aceste orase. Parcurile de retail vor fi ancorate de supermarket-uri detinute de retaileri. Sub rezerva obtinerii avizelor de constructie, lucrarile ar trebui sa inceapa in 2017 si sa fie finalizata in 2018.

Shopping City Sibiu: reconfigurare si extindere (Romania)

NEPI intentioneaza sa extinda, reconfigureze si renoveze Shopping City Sibiu, creand GLA suplimentar de 10.600m2. Extinderea va cuprinde un cinematograf cu sapte sali, suplimentarea zonei de restaurante si branduri de fashion internationale. Sub rezerva obtinerii avizelor de constructie, lucrarile ar trebui sa inceapa in prima jumatate a anului 2017 si sa fie finalizate pana la sfarsitul anului.

Extinderea Ploiesti Shopping City (Romania)

Grupul impreuna cu partenerul sau asociat intentioneaza sa extinda Ploiesti Shopping City, un mall regional cu GLA de 45.800m2 situat in Ploiesti, un oras cu 235.000 de locuitori si 774.000 de rezidenti la distanta de 45 de minute de mers cu masina. Extensia de 6.200m2 GLA va include noi branduri internationale. Sub rezerva obtinerii avizelor de constructie, NEPI vizeaza finalizarea extinderii in trimestrul patru din 2017.


DEZVOLTARI DE BIROURI

Extinderea The Office Cluj-Napoca (Romania)

Constructia celei de-a treia faze a cladirii de birouri The Office, Cluj–Napoca, cu GLA de 18.500m2 este in derulare si va fi predata chiriasilor pentru a incepe amenajarile in cel de-al doilea trimestru din 2017.

Victoriei Office (Romania)

Grupul a finalizat aproape in totalitate cladirea de birouri de clasa A, cu GLA de 7.600m2, situata in centrul Bucurestiului, langa cladirea Guvernului Romaniei. Obtinerea autorizatiilor pentru lucrari de amenajare interioara a suferit intarzieri semnificative. Avand in vedere cererile chiriasilor, deschiderea va urma imediat obtinerii avizelor si finalizarea amenajarilor respective.


ALTE ASPECTE

Veniturile nerecuperabile de la chiriasi pentru anul 2016 au reprezentat echivalentul a 0,18% din venitul contractual anual din chirii si alte venituri din exploatare. Procentul suprafetelor vacante la 31 decembrie 2016 a fost de 2%, fara a lua in calcul proprietatile detinute pentru vanzare.

NEPI si-a retras actiunile de la tranzactionarea pe piata alternativa de investitii (AIM) a Bursei de Valori din Londra din cauza volumelor mici tranzactionate si a faptului ca majoritatea capitalului suplimentar a fost accesat pe JSE. Delistarea de pe AIM a intrat in vigoare la 10 octombrie 2016.


SCHIMBARI IN CONSILIUL DE ADMINISTRATIE

Dl Tiberiu Smaranda a demisionat din functia de Director Executiv incepand cu 1 septembrie 2016.

Dl Robert Reinhardt Emslie si Dl Antoine Laurens Vincent Dijkstra au fost numiti Directori Non-executivi de catre Consiliul de Administratie, cu efect din data de 4 februarie 2016 si respectiv, 13 iunie 2016. Dl Andries de Lange a fost numit director supleant pentru domnul Desmond de Beer, Director Independent Non-Executiv al Companiei, cu efect din data de 9 august 2016.


MANAGEMENTUL DISPONIBILULUI DE NUMERAR SI AL DATORIILOR

La 31 decembrie 2016, Grupul avea lichiditati de 48 de milioane € si facilitati suplimentare netrase de 45 de milioane €.

In cursul anului 2016, NEPI a emis noi actiuni ordinare de 219 milioane €, a utilizat finantari suplimentare de 224 de milioane € (din care 13 milioane € provenite din asocieri in participatiune) si a rambursat imprumutul pentru Floreasca Business Park (46 milioane €). Facilitatea de revolving negarantata disponibila a fost prelungita pana in decembrie 2018 si majorata la 130 de milioane €. Imprumutul pentru Aupark Zilina a fost prelungit pana in decembrie 2022 si majorat la 65 de milioane €.

 La 31 decembrie 2016, gradul de indatorare (gearing) al NEPI (datorie purtatoare de dobanda minus lichiditati impartit la valoarea investitiilor imobiliare si a valorilor mobiliare listate) a ajuns la 27%, comparativ cu 14% la sfarsitul anului 2015.

In 2016, rata medie a dobanzii, incluzand costurile de hedging, a fost de 3,7%, in scadere de la 3,9% in 2015, ca urmare a contractarii unei noi datorii la un cost mai mic si a scaderii costurilor asociate cu datoria existenta. La 31 decembrie 2016, obligatiunile cu dobanda fixa reprezentau 61,7% din soldul datoriei; restul datoriei cu expunere la Euribor a fost acoperit integral, respectiv 62% din rata dobanzii fiind acoperita cu caps si 38% cu swaps.


PERSPECTIVE

Consiliul de Administratie estimeaza ca o crestere de aproximativ 15% in rezultatul distribuibil pe actiune pentru 2017 comparativ cu anul 2016 este realizabila luind in considerare urmatoarele presupuneri: a) potentialele tranzactii la nivel corporativ sunt ignorate; b) proiectele de dezvoltare vor continua conform planului; si c) un mediu macroeconomic stabil va prevala si nu vor aparea falimente corporative majore. Aceste previziuni nu au fost auditate sau analizate de auditorii NEPI si reprezinta responsabilitatea Consiliului de Administratie.


Din dispozitia Consiliului de Administratie,

Alexandru Morar                                                    Mirela Covasa

Director Executiv                                                   Director Financiar
 

15 februarie 2017

BILANT CONSOLIDAT

 

31 dec 2016

31 dec 2015

ACTIVE

 

 

 

Active imobilizate

 

2 674 176

1 829 440

Total investitii imobiliare

 

2 546 772

1 732 760

Investitii imobiliare operationale

 

2 370 760

1 576 019

Investitii imobiliare in curs de executie

 

176 012

156 741

Fond comercial

 

58 390

23 986

Investitii in joint ventures

 

22 023

15 640

Imprumuturi pe termen lung acordate joint ventures

 

31 015

36 674

Alte active imobilizate

 

15 299

18 098

Imobilizari financiare la valoarea justa

 

677

2 282

 

 

 

 

Active circulante

 

107 538

381 097

Creante comerciale si alte creante

 

40 539

54 487

Investitii financiare la valoarea justa

 

18 979

Casa si conturi la banci

 

48 020

326 610

 

 

 

 

Investitii imobiliare detinute in vederea vanzarii

 

15 525

25 255

Total active

 

2 797 239

2 235 792

 

 

 

 

CAPITALURI PROPRII SI DATORII

 

 

 

Total capitaluri proprii atribuibile actionarilor

 

1 814 552

1 496 550

Capital social

 

3 215

2 986

Prime de capital

 

1 368 171

1 213 325

Rezerva pentru plata pe baza de actiuni

 

4 797

4 797

Rezerve din conversie valutara

 

(1 229)

(1 229)

Rezultat cumulat

 

439 598

275 042

Interese minoritare

 

1 629

 

 

 

 

Total datorii

 

982 687

739 242

 

 

 

 

Datorii pe termen lung

 

831 995

661 717

Credite si imprumuturi bancare

 

260 593

162 788

Obligatiuni

 

394 819

392 140

Datorii privind impozitul amanat

 

158 864

89 652

Alte datorii pe termen lung

 

17 403

14 988

Datorii financiare la valoarea justa

 

316

2 149

 

 

 

 

Datorii pe termen scurt

 

150 692

77 525

Datorii comerciale si alte datorii

 

71 536

62 827

Credite si imprumuturi bancare

 

17 999

13 424

Obligatiuni

 

61 157

1 274

 

 

 

 

Total capitaluri proprii si datorii

 

2 797 239

2 235 792

 

CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE CONSOLIDAT

 

2016

2015

Venituri nete

 

145 532

104 067

Venitul din chirii si alte venituri din exploatare

 

209 890

148 799

Cheltuieli cu exploatarea investitiilor imobiliare

 

(64 358)

(44 732)

Cheltuieli administrative

 

(8 186)

(6 695)

 

 

 

 

EBITDA

 

137 346

97 372

Costuri de achizitie

 

(4 339)

(933)

Ajustari la valoarea justa – investitii imobiliare

 

143 163

81 742

Ajustari la valoarea justa – investitii mobiliare cotate

 

(369)

Dividende primite din investitii mobiliare cotate

 

738

Rezultatul net din vanzarea investitiilor mobiliare cotate

 

(355)

Plata pe baza de actiuni

 

(670)

Pierderi din diferente de curs valutar

 

(127)

(339)

Pierdere din vanzarea de investitii imobiliare detinute in vederea vanzarii

 

(485)

Profitul inainte de rezultatul financiar net si impozitare

 

275 572

177 172

 

 

 

 

Rezultat financiar net

 

(13 059)

(916)

Venituri financiare

 

4 784

7 613

Cheltuieli financiare

 

(17 843)

(8 529)

 

 

 

 

Ajustari la valoarea justa a instrumentelor financiare

 

228

1 149

Cota din profitul net al joint ventures

 

6 383

2 399

 

 

 

 

Profit inainte de impozitare

 

269 124

179 804

 

 

 

 

Impozit

 

(36 472)

(13 979)

Impozit pe profit curent

 

(1 664)

Impozit pe profit amanat

 

(34 808)

(13 979)

 

 

 

 

Profit dupa impozitare

 

232 652

165 825

Rezultatul global anual

 

232 652

165 825

Interese minoritare

 

2 316

(7 427)

 

 

 

 

Rezultatul perioadei atribuibil actionarilor

 

234 968

158 398

Numarul mediu ponderat de actiuni emise

 

309 760 628

284 461 222

Numarul mediu ponderat diluat de actiuni emise

 

309 778 913

285 813 260

Castigul de baza mediu ponderat pe actiune (euro centi)

 

75,85

55,68

Castigul mediu ponderat diluat pe actiune (euro centi)

 

75,85

55,42

 

RECONCILIEREA PROFITULUI CURENT SUB FORMA

CASTIGURILOR ATRIBUIBILE ACTIONARILOR

 

2016

2015

Rezultatul perioadei atribuibil actionarilor

 

234 968

158 398

Reversarea rezultatului indirect

 

(108 683)

(69 889)

Pierderea nerealizata din diferente de curs valutar

 

127

344

Costuri de achizitie

 

4 339

933

Plata pe baza de actiuni

 

670

Ajustari de valoare justa – investitii imobiliare pentru subsidiare

 

(143 163)

(81 742)

Pierderi din vanzarea investitiilor imobiliare detinute in vederea vanzarii

 

485

Ajustari la valoarea justa – investitii mobiliare cotate

 

369

Rezultatul net din vanzarea investitiilor mobiliare cotate

 

355

Dividende primite din investitii mobiliare cotate

 

(738)

Ajustari de valoare justa – imobilizari financiare

derivate pe rata dobanzii pentru subsidiare

 

(228)

(1 149)

Cheltuieli cu impozitele amanate ale subsidiarelor

 

34 808

13 979

Ajustari in relatia cu joint ventures

 

 

 

Ajustari de valoare justa – investitii

imobiliare pentru joint ventures

 

(7 252)

(8 204)

Ajustari de valoare justa – imobilizari financiare

derivate pe rata dobanzii pentru joint ventures

 

227

(249)

Cheltuieli cu impozitele amanate ale joint ventures

 

2 034

5 529

Castiguri din diferente de curs valutar aferente joint ventures

 

(46)

Ajustari specifice ale grupului

 

(558)

12 096

Amortizarea instrumentelor financiare derivate pe rata dobanzii

 

(3 730)

(3 554)

(Pierderea)/Castigul realizat din diferente de curs valutar ale subsidiarelor

 

(101)

4

Castigul realizat din diferente de curs valutar al joint ventures

 

7

Dividende cumulate din investitii mobiliare cotate

 

1 202

Dobanda cumulata aferenta platii pe baza de actiuni

 

2

89

Ajustari de valoare justa pentru investitiile imobilare (interese minoritare)

 

2 514

18 598

Cheltuieli cu impozitele amanate (interese minoritare)

 

(452)

(3 041)

Prime pentru emisiuni de actiuni

 

3 974

1 954

Castiguri curente atribuibile actionarilor

 

129 701

102 559

Exceptie: distributie declarata

 

(126 688)

(102 559)

Prime pentru emisiuni de actiuni pentru H1 2016

 

(3 013)

-

Distributie interimara

 

(59 566)

(51 304)

Distributie finala

 

(70 135)

(51 255)

 

 

 

 

Castiguri nedistribuite

 

Numarul de actiuni purtatoare de profit

 

321 486 204

298 590 564

Castigul atribuibil pe actiune (eurocenti)

 

40,50

35,34

Exceptie: distributie declarata pe actiune (eurocenti)

 

(40,50)

(35,34)

Distributie interimara (eurocenti)

 

(18,68)

(18,17)

Distributie finala (eurocenti)

 

(21,82)

(17,17)

 

 

 

 

Castiguri pe actiune nedistribuite (eurocenti)

 

 

SITUATIA MODIFICARILOR

CAPITALURILOR PROPRII

Capital

social

Prime

de capital

Rezerva

pentru plata

pe baza de

actiuni

Rezerve din

conversie

valutara

Rezultat

cumulat

Interese

minoritare

Total

Sold initial la 1 ianuarie 2015

2 746

1 074 310

4 127

(1 229)

167 133

(5 798)

1 241 289

 

 

 

 

 

 

 

 

Tranzactii cu actionarii

240

139 015

670

(50 489)

89 436

– Emisiuni de actiuni

205

129 767

129 972

– Vanzare de actiuni din

Planul Initial de Motivare

pe baza de actiuni

35

9 248

9 283

– Investire de actiuni emise

in cadrul Planului Initial de

Motivare pe baza de actiuni

670

670

– Castiguri distribuite

(50 489)

(50 489)

 

 

 

 

 

 

 

 

Total rezultat global

aferent perioadei

158 398

7 427

165 825

– Rezultat curent

158 398

7 427

165 825

 

 

 

 

 

 

 

 

Sold la 31 decembrie 2015

2 986

1 213 325

4 797

(1 229)

275 042

1 629

1 496 550

Sold initial la 1 ianuarie 2016

2 986

1 213 325

4 797

(1 229)

275 042

1 629

1 496 550

 

 

 

 

 

 

 

 

Tranzactii cu actionarii

229

154 846

(70 412)

687

85 350

– Emisiuni de actiuni

229

154 800

155 029

– Vanzare de actiuni din

Planul Initial de Motivare

pe baza de actiuni

46

46

– Castiguri distribuite

(48 288)

(48 288)

- Achizitia intereselor minoritare

(22 124)

687

(21 437)

 

 

 

 

 

 

 

 

Total rezultat global

aferent perioadei

234 968

(2 316)

232 652

– Rezultat curent

234 968

(2 316)

232 652

 

 

 

 

 

 

 

 

Sold la 31 decembrie 2016

3 215

1 368 171

4 797

(1 229)

439 598

1 814 552

 

SITUATIA SIMPLIFICATA CONSOLIDATA A FLUXURILOR DE TREZORERIE

31 dec 2016

31 dec 2015

Profit dupa impozitare

232 652

165 825

Ajustari

(93 262)

(66 987)

Schimbari in capital circulant

5 066

1 378

Flux de numerar din activitatea de exploatare

144 456

100 216

Incasari din emisiuni de actiuni

155 075

139 255

Castiguri distribuite

(48 288)

(50 489)

Variatia neta in credite bancare si obligatiuni

134 890

297 522

Alte plati

(24 500)

(2 395)

Flux de numerar din activitatea de finantare

217 177

383 893

Investitii in achizitii si dezvoltari

(621 262)

(265 735)

Flux de numerar utilizat in activitatea de investitii in active mobiliare cotate

(18 961)

Flux de numerar utilizat in activitatea de investitii

(640 223)

(265 735)

(Scaderea)/Cresterea neta a disponibilitatilor banesti

(278 590)

218 374

Numerar la inceputul perioadei

326 610

108 236

Numerar la sfarsitul perioadei

48 020

326 610

 

RECONCILIEREA VALORII ACTIVULUI NET LA

VALOAREA AJUSTATA A ACTIVULUI NET

31 dec 2016

31 dec 2015

Valoarea Activului Net conform bilantului consolidat

1 814 552

1 496 550

Imprumuturi acordate conform planului initial de stimulare prin actiuni

18

64

Impozit amanat

158 864

89 652

Fond comercial

(58 390)

(23 986)

Impozit amanat pentru joint ventures

5 952

3 919

Valoarea ajustata a activului net

1 920 996

1 566 199

Valoarea activului net pe actiune (euro)

5,64

5,01

Valoarea ajustata a activului net pe actiune (euro)

5,98

5,25

Numar de actiuni pentru calculul valorii activului net pe actiune

321 479 204

298 565 564

Numar de actiuni pentru calculul valorii activului net ajustat pe actiune

321 486 204

298 590 564

 

ANALIZA PE SEGMENTE

Retail

Birouri

Industrial

Corporativ

Total

31 decembrie 2016

 

 

 

 

 

Venitul din chirii si alte venituri din exploatare

177 614

30 263

2 013

209 890

Profit inainte de rezultatul financiar net

249 753

27 167

1 023

(2 371)

275 572

Total active

2 338 444

388 883

16 243

53 669

2 797 239

Total datorii

369 027

49 105

2 519

562 036

982 687

31 decembrie 2015

 

 

 

 

 

Venitul din chirii si alte venituri din exploatare

120 046

 26 728

2 025

148 799

Profit inainte de rezultatul financiar net

162 501

15 856

1 295

 (2 480)

 177 172

Total active

 1 532 260

380 016

17 099

306 417

2 235 792

Total datorii

241 875

99 038

2 372

395 957

739 242

 

RECONCILIEREA PROFITULUI

SUB FORMA CASTIGURILOR PRINCIPALE

2016

2015

Profitul aferent perioadei atribuibil actionarilor

234 968

158 398

 

 

 

Ajustari de valoare justa – investitii imobiliare

(143 163)

(81 742)

Pierderi din vanzare de investitii imobiliare detinute in vederea vanzarii

485

Efectul fiscal al ajustarilor

24 446

14 333

 

 

 

Ajustari de valoare justa – investitii imobiliare ale joint ventures

(7 252)

(8 204)

Efectul fiscal al ajustarilor pentru joint ventures

1 160

1 312

Total rezultat principal

110 644

84 097

Numarul mediu ponderat de actiuni emise

309 760 628

284 461 222

Numarul mediu ponderat diluat de actiuni emise

309 778 913

285 813 260

Castigul de baza mediu ponderat pe actiune (euro centi)

35,72

29,56

Castigul mediu ponderat diluat pe actiune (euro centi)

35,72

29,42

 

PROFIL EXPIRARE CHIRII

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

2024

2025

2026

Total

Total luand in calcul venitul din

chirii

5,4%

10,9%

13,9%

16,7%

17,5%

11,5%

3,9%

3,8%

2,6%

13,8%

100%

Total luand in calcul spatiul

 inchiriat

3,1%

8,8%

13,8%

14,1%

15,2%

11,7%

5,8%

4,7%

4,6%

18,2%

100%

 

COMBINARI DE INTREPRINDERI

 Shopping City Sibiu

Forum Usti Nad Labem

Korzo Shopping Centrum

Aupark  Shopping Center Piestany

Arena
Centar

Total

Investitii imobiliare operationale

100 000

82 600

29 500

39 500

218 500

470 100

Investitii imobiliare in curs de executie

19 000

19 000

Active circulante

2 950

4 546

966

11 325

8 403

28 190

Datorii pe termen scurt

(5 495)

(3 371)

(1 132)

(12 535)

(10 612)

(33 145)

Datorii pe termen lung

(20 080)

(20 080)

Datorii privind impozitul amanat

(9 850)

(5 646)

(2 899)

(2 497)

(13 512)

(34 404)

Activ net la valoare justa

87 605

78 129

26 435

15 713

221 779

429 661

Fond comercial rezultat din achizitie

9 850

5 646

2 899

2 497

13 512

34 404

Plata totala de efectuat

97 455

83 775

29 334

18 210

235 291

464 065

Sume retinute/de primit de la vanzatori

(1 000)

126

(874)

Plata totala efectuata in numerar

96 455

83 775

29 460

18 210

235 291

463 191

 

PROFIL RAMBURSARE CREDITE SI IMPRUMUTURI BANCARE

Tip

Garantat/ Negarantat

Control

Valoare ramasa

de rambursat

Valoare

disponibila

pentru retragere

2017

2018

2019

2020

2021

dupa
2022

Aupark Kosice Mall & Tower

Imprumut la termen

Garantat

100%

99 473

5 526

5 526

5 526

82 895

Aupark Zilina

Imprumut la termen

Garantat

100%

55 000

10 000

1 945

2 013

2 083

2 156

2 231

44 572

Aupark Piestany

Imprumut la termen

Garantat

100%

19 503

396

396

396

396

17 919

Ploiesti Shopping City

Imprumut la termen

Garantat

50%

15 239

1 095

1 095

1 095

1 095

1 095

9 764

The Office, Cluj-Napoca

Imprumut la termen

Garantat

50%

20 916

1 360

1 320

1 320

1 320

15 596

NE Property Cooperatief

Obligatiuni cu cupon fix

Negarantat

100%

400 000

400 000

NE Property Cooperatief

Obligatiuni cu cupon fix

Negarantat

100%

50 000

50 000

NE Property Cooperatief

Facilitati revolving

Negarantat

100%

95 000

35 000

95 000

New Europe Property Investment plc

Facilitati revolving

Negarantat

100%

10 249

10 249

Total

 

 

 

765 380

45 000

70 571

105 350

10 420

87 862

436 841

54 336

 

PRINCIPII, POLITICI SI METODE CONTABILE

Rezultatele financiare consolidate condensate ale Grupului pentru anul incheiat la 31 decembrie 2016 au fost pregatite in conformitate cu criteriile de recunoastere si masurare din Standardele Internationale de Raportare Financiara ("IFRS") si cu interpretarile adoptate de Organismul International de Normalizare ("IASB"), cu criteriile de prezentare ale IAS 34 Raportare Financiara Interimara si cu Cerintele de Listare ale JSE. Principiile, politicile si metodele contabile sunt cele care au fost aplicate si pentru situatiile financiare pentru anii incheiati la 31 decembrie 2015 si 31 decembrie 2016. Directorii isi asuma intreaga responsabilitate pentru pregatirea acestui raport preliminar. Aceste rezultatele financiare consolidate condensate sunt extrase din situatiile financiare consolidate auditate anuale pentru anul incheiat la 31 decembrie 2016, insa nu sunt auditate separat. Directorii isi asuma intreaga responsabilitate pentru pregatirea acestui raport condensat, si pentru asigurarea ca informatiile financiare au fost corect extrase din situatiile financiare consolidate auditate anuale. Auditorii, PricewaterhouseCoopers LLC, au emis un raport de audit nemodificat pentru situatiile financiare consolidate auditate anuale ale Grupului pentru anul incheiat la 31 decembrie 2016, iar o copie a opiniei de audit, impreuna cu situatiile financiare consolidate auditate sunt disponibile pentru inspectie la sediul Companiei.

 

Pentru alte informatii va rugam contactati:

New Europe Property Investments Plc, Mirela Covasa: +40 72 1371 100

JSE sponsor: Java Capital: +27 11 277 3050

Consultant Romania: SSIF Intercapital Invest SA, Razvan Pasol: +40 21 222 8731

www.nepinvest.com



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.