sâmbătă | 20 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


OIL TERMINAL S.A. - OIL

Informare privind stadiul implementarii modificarilor fiscale si vamale

Data Publicare: 31.01.2019 18:05:02

Cod IRIS: 157A5

Nr. 59/31.01.2019

Catre

     BURSA DE VALORI BUCURESTI

             Fax: 021/2569276

     AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARA

             Fax: 021/659.60.51

 

         RAPORT CURENT

conform Regulamentului ASF nr. 5/2018

Data raportului: 31.01.2019

 

Societatea OIL TERMINAL S.A

Sediul social: strada Caraiman, nr. 2, Constanta

Telefon: 0241/702600, Fax: 0241/694833

Numarul inregistrarii la Oficiul Registrului Comertului: J13/512/1991

Cod unic de inregistrare: 2410163

 

 


Eveniment important de raportatInformare privind stadiul implementarii modificarilor fiscale si vamale la OIL TERMINAL

 

 

In completarea raportului curent transmis in data de 11.01.2019 prin care Societatea OIL TERMINAL a informat actionarii si investitorii ca a demarat etapele necesare obtinerii autorizatiei pentru utilizarea garantiei globale conform prevederilor legale, urmand ca Directia Regionala Vamala Galati sa comunice valoarea necesara a fi garantata,  va aducem la cunostinta ca,  la sediul societatii a fost transmisa adresa nr. 1108 emisa de Ministerul Finantelor Publice - ANAF, prin care acesta apreciaza ca societatea Oil Terminal trebuie sa constituie o garantie globala aferenta sumei de 866.291.777 lei, asa cum impune art. 6.(1) din Ordinul ANAF nr. 839/2016,  valoare care sa corespunda unui procent de 100% din cuantumul drepturilor de import/accize.

Aceasta garantie trebuie sa asigure plata drepturilor vamale si accizele aferente marfurilor depozitate care pot deveni exigibile si se constituie in favoarea biroului vamal, la care este depusa declaratia  de antrepozit vamal.

 

Facem urmatoarele precizari:

 

Oil Terminal efectueaza prestari de servicii privind depozitarea, primirea, incarcarea, descarcarea  si conditionarea titeiului, produselor petroliere, petrochimice  si chimice lichide din import, export si tranzit, produse care nu sunt proprietatea societatii ci a clientilor.

Prin terminalul petrolier se realizeaza in proportie de peste 50% importurile, exporturile si tranzitele Romaniei de titei, produse petroliere si petrochimice lichide avand un rol semnificativ in sistemul energetic national.

Oil Terminal a fost autorizat ca  antrepozit vamal in baza autorizatiei nr. RO CT 00003/2010.

 

Reamintim ca in data de 25.06.2018, Directia Generala a Vamilor a emis Decizia nr.145 privind instructiuni referitoare la garantiile constituite pentru derularea operatiunilor si regimurilor vamale, instructiuni in urma carora, antrepozitarul vamal are obligatia de a garanta integral inclusiv acciza la marfurile intrate in DEPOZITARE TEMPORARA.

 

 

In prezent, OIL TERMINAL S.A. are depuse scrisori de garantie  in valoare de aproximativ 250 milioane lei pentru activitatea in antrepozit vamal precum si de 34 milioane lei scrisori de garantie pentru activitatea in antrepozit fiscal. In total, aproximativ 300 milioane lei pentru a putea functiona ca si operator portuar.

 

Intrarea in vigoare la 01 mai 2019 a noilor prevederi vamale, ar putea conduce la urmatoarele riscuri pentru activitatea societatii:

 

1.      Traderii internationali pentru operatiuni de stocare temporara si tranzit ar putea evita Portul Constanta ceea ce ar conduce la scaderea cu un procent de peste 25% a cifrei de afaceri a societatii si implicit scaderea traficului in portul Constanta,

2.      Cresterea pretului pe tona de produs ca urmare a aparitiei cheltuielilor cu constituirea garantiilor

3.      Evitarea depozitelor Oil Terminal, locatie unde autoritatile statului pot obtine toate informatiile documentate despre orice marfa intrata sau iesita, poate determina fenomene de evaziune fiscala prin utilizarea altor cai de manipulare a produselor petroliere

4.      Ingreunarea efortului  de a atrage noi clienti in conditiile in care, pentru acestia, inainte de sosirea unei nave in Portul Constanta, sunt necesare majorarea scrisorii de garantie globala si reautorizarea.

      

Punerea in aplicare a noilor modificari legislative vamale are drept consecinta constituirea unei garantii globale pentru o suma mai mare decat valoarea activelor societatii, drept pentru care societatea a initiat demersuri pentru a obtine, in conditiile legii, o reducere a cuantumului acestei garantii. 

 

 

Director General,

Sorin CIUTUREANU

 

 

Director Dezvoltare,                                                 

Marieta STASI                 

 

 

Sef Comp. Actionariat-Comunicare,                                                            

Sofia ZAGANEANU

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.