vineri | 19 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


PATRIA BANK S.A. - PBK

Raport Trim 3 2018

Data Publicare: 15.11.2018 18:51:09

Cod IRIS: B775F

 

Comunicat privind rezultatele financiare ale Patria Bank SA la 30.09.2018

Trimestrul III al anului marcheaza revenirea rezultatelor financiare ale  Bancii in teritoriu pozitiv, dupa perioada de consolidare a modelului comercial si operational. Rezultatele financiare au inregistrat un parcurs pozitiv de la un trimestru la altul desi continua sa fie sub presiune, in principal din cauza structurii sub-optimale a activelor din bilantul Bancii generata de lichiditatea in exces dar aceasta presiune se reduce pe masura ce Banca implementeaza strategia sa de crestere a activitatii de creditare. Astfel, in trimestrul III al anului 2018, Banca a inregistrat un rezultat financiar net pozitiv de 3,4 mil. Lei pe fondul cresterii rezultatului operational, sustinuta de evolutia pozitiva a veniturilor bancare pe toate palierele (venituri din dobanzi, venituri din comisioane, alte venituri din exploatare) in paralel cu mentinerea sub control a costurilor operationale.

Aceste rezultate confirma prognozele bugetare in care Banca anticipa rezultate pozitive in semestrul II al anului pe fondul continuarii trendului ascendent al veniturilor bancare si al rezultatelor pozitive din actiunile de valorificare a activelor neproductive si a celor neperformante existente in bilantul sau in afara bilantului Bancii.

Activitatea de creditare continua trendul de crestere accelerata, in primele 9 luni ale anului 2018 fiind acordate credite noi in valoare de 725 mil. Lei. Acest volum a asigurat realizarea planului de vanzari credite in proportie de 104%, concomitent cu cresterea cu 53% a volumului de credite noi acordat, in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2017.

De mentionat este si faptul ca, pe segmentul de credite acordate persoanelor juridice, cresterea semnificativa a productiei noi de credite se observa in cadrul tuturor sub-segmentelor de business, atat in zona de Micro si Agro  (116%), cat si in zona de IMM & Small Corporate (109%), in conditiile in care banca reuseste sa castige lunar o cota de piata aferenta creditelor nou acordate semnificativ mai mare decat cota de piata aferenta creditelor in sold.

Portofoliul de credite (valoarea bruta) prezinta la finalul celor 9 luni din 2018 o crestere cu 193 mil. LEI fata de finalul anului 2017 (+13%) din care:

-          101 mil lei segmentele Agro si Micro;

-          64 mil lei segmentele IMM si Corporate;

-          28 mil. Lei Retail.

In ceea ce priveste sub-segmentul Micro, extinderea colaborarii cu Fondul European de Investitii (FEI) prin garantia UE pentru acordarea de credite EaSI si diversificarea canalelor alternative de vanzare asigura premisele unei dezvoltari continue. Prin intermediul partenerilor, brokerilor si agentilor de vanzari directe, se genereaza 40% din tranzactiile de credite Micro si 48% din volumul de credite pentru acest segment.

Pe plan operational, Banca a continuat strategia de eficientizare a proceselor si reducerea semnificativa a costurilor operationale, prin:

Ø Continuarea investitiilor in infrastructura informatica (data center/canale de comunicatie/capacitati de stocare informatie/marirea gradului de securitate a sistemului informatic/adaptarea sistemului informatic la cerintele GDPR);

Ø Finalizarea implementarii unei solutii dedicate in vederea imbunatatirii nivelului de securitate cibernetica (Mobile-Device-Management - prin care se securizeaza accesul de la distanta la sistemele de tip e-mail si file-sharing ale bancii);

Ø Implementarea de masuri de securitate conform standardelor PSD2 pentru noua platforma de Internet Banking.

 Pentru perioada urmatoare, Banca are in vedere:

-     finalizarea implementarii solutiei IBA Mobility ce va permite utilizarea aplicatiei IBA la nivelul fortei mobile de vanzari, precum si implementarea semnaturiii electronice calificate ce va permite transformarea fluxurilor full-paperless (cu impact la nivelul eficientei operationale, reducerii timpilor de realizare a tranzactiilor si, nu in ultimul rand, diminuarii semnificative a riscurilor operationale);

-     implementarea unei noi solutii de Internet Banking si Mobile Banking dedicata clientilor persoane fizice (cu termen de finalizare trimestrul I 2019), urmata apoi de implementarea unor noi module dedicate Persoanelor Juridice si produselor Asset Management; si

-     Proiectul Cashback (cashback prin EPOS-uri si carduri) care presupune obtinerea certificarilor atat pentru acceptarea la plata cat si pentru emitere – prevazut a se finaliza in cursul lunii noiembrie 2018, urmand ca Banca sa emita carduri contactless in cursul trimestrului I din 2019.

Pe zona de risc de lichiditate si de piata, Banca a continuat sa inregistreze niveluri confortabile ale principalilor indicatori prudentiali monitorizati.

Procesul de imbunatatire a calitatii portofoliului de credite acordate clientilor se mentine in continuare ca element de prioritate, atat pe segmentul retail cat si pe segmentul persoanelor juridice, punand accent pe calitatea portofoliului de clienti atrasi de banca, atat in etapa de acordare a finantarilor cat si in procesul de monitorizare ulterioara a acestuia, pentru a identifica eventuale dificultati pe care clientii le pot intampina ca urmare a modificarilor legislative, ciclurilor economice sau activitatilor sezoniere.

De asemenea, s-a continuat procesul de valorificare a activelor preluate in contul creantei, precum si procesul de recuperare a creditelor neperformante in trimestrul IV, materializandu-se o trazanctie de vanzare a unui portofoliu in valoare de 245 mil lei asa cum este prezentat in sectiunea 4. In zona de conformitate, Banca a demarat un proces de imbunatatire a infrastructurii si proceselor utilizate pentru combaterea spalarii banilor si cunoasterea clientelei care va continua si pe parcursul  trimestrului urmator.

Venitul total din exploatare de 114 mil. LEI este  peste nivelul bugetat (+2%, +2 mil. Lei) iar fata de aceeasi perioada a anului 2017, venitul net din dobanzi prezinta o usoara scadere (datorata unui nivel mai ridicat al veniturilor din ajustarile de valoare justa inregistrate in primele 9 luni din 2017 aferente portofoliului de credite preluate din fosta BCC). Cheltuielile operationale: 118 mil. Lei cu o economie de 1%, 1,5 mil. Lei fata de nivelul bugetat au inregistrat in trimestrul III o scadere fata de primele doua trimestre ale anului datorita procesului continuu de monitorizare, optimizare si eficientizare a costurilor. Costul riscului: se situeaza usor sub nivelul anului precedent (sept.17) cu 3%, in conditiile in care portofoliul de credite nete a crescut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 255 mil. Lei, +20%. Actiunile de colectare si recuperare au fost intensificate si au contribuit la mentinerea unui nivel al costului riscului anualizat de 1.4%.

Rata Fondurilor Proprii de Nivel 1 de Baza (nivel individual) la 30 septembrie 2018 era de 10.90% situandu-se peste limitele TSCR  (6,12%) si OCR (8%) pentru acest indicator de adecvare a capitalului. Rata Fondurilor Proprii Totale (nivel individual) la 30 septembrie 2018 era de 12,59%, depasind limita TSCR (10,93%), dar sub nivelul OCR de 12,81% (TSCR plus amortizorul de conservare a capitalului de 1,88%) si in crestere fata de nivelul  de 11,61% inregistrat la finele anului 2017, pe fondul procesului de crestere de capital social finalizat in 26 iunie 2018. Limita TSCR aferenta Fondurilor Proprii Totale a fost majorata incepand din februarie 2018 de la 10,57% la 10,93% ca urmare a finalizarii Procesului de Supraveghere si Evaluare (SREP) realizat de Banca Nationala a Romaniei in cursul anului 2017. Pe fondul finalizarii procesului de majorare de capital in luna octombrie si a imbunatatirii performantei financiare, banca anticipeaza conformarea cu OCR la nivel individual la finalul lunii octombrie 2018.

 Banca si-a continuat procesul de consolidare a bazei de capital cu o a doua operatiune de crestere de capital aprobata prin Hotararea Adunarii Generale a Actionarilor nr. 3/02.08.2018 si finalizata in 23 octombrie 2018, capitalul majorandu-se cu valoarea de 37.367.365,30  Lei.

 

Versiunea integrala a Raportului privind rezultatele financiare ale Patria Bank SA, insotit de Situatia pozitiei financiare si  Situatia performantei financiare la data de 30.09.2018, este accesibila pe website-ul bancii https://www.patriabank.ro/despre-patria/investitori/rezultate-si-rapoarte/rapoarte-financiare  sau pe website-ul Bursei de Valori Bucuresti in linkul de mai jos incepand cu data de 15.11.2018.

  

***

Despre Patria Bank si Grupul Patria Bank

Patria Bank este o banca romaneasca, listata la Bursa de Valori Bucuresti, cu prezenta in 63 de orase la nivel national, prin 81 sucursale, peste 180.000 de clienti si 3,5 miliarde Lei in active, fiind dedicata cresterii gradului de bancarizare in Romania si sustinerii antreprenorilor locali.

Grupul Patria Bank este detinut de Fondul de Investitii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai carui principali investitori sunt BERD (Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investitii, parte a Grupului Bancii Europene pentru Investitii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Marii Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Patria Credit IFN si SAI Patria Asset Management.

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.