joi | 28 martie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


PATRIA BANK S.A. - PBK

Raport semestrial S1 2018

Data Publicare: 16.08.2018 19:24:55

Cod IRIS: 2A24B

 

In primele 6 luni din an, Patria Bank a depasit bugetul de vanzari de credite, acordand 483 mil lei credite noi si a inregistrat un rezultat operational in linie cu nivelul prognozat

 

Comunicat privind rezultatele financiare ale Patria Bank SA la 30.06.2018

Pe fondul cresterii rezultatului operational in trimestrul II fata de trimestrul I 2018, in principal prin cresterea bazei de venituri bancare pe toate categoriile - venituri din dobanzi, venituri din comisioane, alte venituri din exploatare - in paralel cu mentinerea sub control a costurilor operationale, Patria Bank si-a imbunatatit performanta financiara la finalul primelor sase luni din an:

·         Strategia de crestere a activitatii de creditare a generat un volum dublu de credite noi fata de aceeasi perioada a anului trecut , obiectivele de vanzari pe semestrul I din 2018 fiind realizate in proportie de 112%

·         Profitabilitatea Bancii continua sa fie sub presiune, in principal din cauza structurii sub-optimale a activelor din bilantul Bancii generata de lichiditatea in exces, dar aceasta presiune se reduce pe masura implementarii strategiei de crestere a activitatii de creditare

Pierderea trimestrului al doilea 2018 s-a redus fata de trimestrul I,  fiind cu 77% mai mica, de la 19 mil. lei la 4.3 mil. Lei, in linie cu bugetul. Aceasta evolutie se poate constitui intr-o baza pentru revenirea in teritoriul rezultatelor financiare pozitive, pe fondul continuarii trendului ascendent al veniturilor bancare si pe rezultate pozitive din actiunile de valorificare a activelor neproductive si a celor neperformante existente in bilantul sau in afara bilantului Bancii.

Activitatea de creditare continua trendul de crestere accelerata, in primele 6 luni ale anului 2018 fiind acordate credite noi in valoare de 483 mil. lei. Acest volum a asigurat realizarea planului de vanzari credite in proportie de 112%, concomitent cu dublarea volumului de credite noi acordate, in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2017.

Portofoliul brut de credite acordate persoanelor juridice a inregistrat in aceasta perioada o crestere de 92,01 mil. LEI (+7,2% vs. finalul anului 2017), in timp ce pe linia de afaceri de persoane fizice soldul brut de credite retail a avut o evolutie pozitiva cu 18,2 mil. LEI, generand o crestere cu 5% vs. decembrie 2017.

In ceea ce priveste finantarea  persoanelor juridice, cresterea semnificativa a productiei noi de credite se observa in cadrul tuturor sub-segmentelor de business, atat in zona de Micro si Agro (120%), cat si in zona de IMM & Small Corporate (116%), Patria Bank reusind  sa castige lunar o cota de piata aferenta creditelor nou acordate semnificativ mai mare decat cota de piata aferenta creditelor in sold.

In ceea ce priveste sub-segmentul Micro, extinderea colaborarii cu Fondul European de Investitii (FEI) prin garantia UE pentru acordarea de credite EaSI si diversificarea canalelor alternative de vanzare asigura premisele unei dezvoltari continue. Prin intermediul partenerilor, brokerilor si agentilor de vanzari directe, se genereaza 26% din tranzactiile de credite Micro si 42% din volumul de credite pentru acest segment. Un aport important il are noua platforma “PATRIA PARTENER”, un proiect inovativ in piata, care, in primele luni de la lansare, a generat peste 720 clienti persoane juridice recomandati de parteneri si 300 credite in valoare de 91 mil. LEI. Patria Partener isi demonstreaza valoarea unui canal alternativ de distributie viabil in peisajul creditarii persoanelor juridice contribuind astfel la consolidarea directiei strategice a Bancii in raport cu nevoile comunitatilor locale si cu dezvoltarea modelului de business bazat pe canale alternative de distributie, inclusiv parteneriate in zona rurala si urbana mica.

Banca a inceput in primul semestru din 2018 procesul de optimizare a modului de alocare al capitalului, in vederea imbunatatirii gestiunii acestuia si utilizarii capitalului in vederea crearii de valoare adaugata bazata pe randamente ajustate la risc, diversificare a claselor de active, a portofoliului si clientilor.

Banca a continuat si in trimestrul II o serie de procese de optimizare atat in plan operational ca si in cel de administrare a riscurilor:

·         Eficientizarea proceselor aferente fluxurilor de creditare a persoanelor fizice si de deschidere a conturilor pentru clientii persoane juridice;

·         Optimizarea infrastructurii centrelor de date, finalizarea implementarii unei solutii dedicate in vederea imbunatatirii nivelului de securitate ciberentica; initierea proiectului de implementare a unei noi solutii de Internet Banking si Mobile Banking;

·         Derularea procesului de analiza si monitorizare a costului cu riscul de credit a fost o prioritate in vederea identificarii din timp a produselor / zonelor de finantare purtatoare de grade de risc mai ridicat, urmarind optimizarea structurii activelor aducatoare de venit vs. gradul de risc si nivelul provizioanelor asociate acestora;

·         Imbunatatirea calitatii portofoliului de credite acordate clientilor, atat din segmentul retail cat si din segmentul persoanelor juridice punand accent pe calitatea portofoliului de clienti atrasi de banca, atat in etapa de acordare a finantarilor, cat si in procesul de monitorizare ulterioara a acestuia, pentru a preveni si preintampina eventuale dificultati pe care clientii le pot intampina ca urmare a unor modificari legislative, ciclurilor economice sau activitatilor sezoniere;

·         Valorificarea activelor preluate in contul creantei, precum si demararea procesului de recuperare a creditelor neperformante atat din bilant, cat si din afara acestuia, urmand ca in semestrul al doilea 2018 acest proces sa continue.

Rezultatele financiare ale Bancii la 30 iunie 2018

In perioada 01.01.2018 – 30.06.2018 Banca a inregistrat un rezultat net pierdere de 23,3 mil. lei -  apropiat de nivelul bugetat pentru prima jumatate a anului 2018 de 22,3 mil. lei pierdere, rezultat sustinut de realizarea planului de vanzari in proportie de 112%, un nivel al cheltuielilor operationale conform nivelelor bugetate. Rezultatul net operational a inregistrat de asemenea o evolutie in linie cu bugetul pe primele 6 luni din 2018.

Bugetul anului 2018 a prevazut o panta de crestere a rezultatului operational, bazata in principal pe cresterea bazei de venituri bancare pe toate categoriile (venituri din dobanzi, venituri din comisioane, alte venituri din exploatare) pe fondul mentinerii sub control a costurilor operationale. Suplimentar, pe parcursul perioadei pana la atingerea unui nivel optim al structurii activelor, in bugetul pe anul 2018 au fost avute in vedere actiuni care sa contribuie la performanta financiara a Bancii constand in actiuni de valorificare a activelor neproductive si a celor neperformante existente in bilantul sau in afara bilantului Bancii. Aceste actiuni au fost demarate in trimestrul II al anului 2018 urmand sa fie continuate pe parcursul urmatoarelor luni din 2018.

Patria Bank inregistreaza o evolutie pozitiva evidentiata de rezultatele trimestrului II al anului 2018, in care se observa reducerea pierderii cu 77% fata de trimestrul I 2018 (14,7 mil. LEI), atat din cresterea veniturilor din exploatare, cat si din reducerea cheltuielilor operationale. Astfel, trimestrul II al anului 2018 aduce indicatorul privind rezultatul operational marginal in palierul pozitiv.

Venitul total din exploatare de 70,1 mil. lei este  in linie cu nivelul bugetat (+0,8%, +0,6 mil. LEI), iar fata de aceeasi perioada a anului 2017 venitul net din dobanzi prezinta o usoara scadere (datorata unui nivel mai ridicat al veniturilor din ajustarile de valoare justa inregistrate in semestrul I din 2017 aferente portofoliului de credite preluate din fosta BCC), iar venitul net din comisioane inregistreaza o crestere de 3%, desi numarul de sucursale a fost redus cu 27 de unitati in cursul anului 2017. Evolutie pozitiva se inregistreaza si in zona veniturilor din activitatea financiara si alte venituri unde se evidentiaza o crestere de 5% (597 mii LEI).

Cheltuielile operationale: 79,7 mil. lei cu o economie de 1,5% fata de nivelul bugetat, au inregistrat o scadere cu 7,8%  fata de semestrul I al anului 2017, datorita procesului de reorganizare a Bancii in contextul fuziunii si optimizarii retelei de unitati teritoriale la finele anului 2017, dar si din desfasurarea unui proces de optimizare si eficientizare al costurilor.

 

Versiunea integrala a Raportului privind rezultatele financiare ale Patria Bank SA, insotit de Situatiile financiare interimare la data de 30.06.2018 sunt accesibile pe website-ul Bancii https://www.patriabank.ro/despre-patria/investitori/rezultate-si-rapoarte/rapoarte-financiare sau pe website-ul Bursei de Valori Bucuresti in linkul de mai jos incepand cu data de 16.08.2018.

 

***

Despre Patria Bank si Grupul Patria Bank
Patria Bank este o banca romaneasca, listata la Bursa de Valori Bucuresti, cu prezenta in 63 de orase la nivel national, prin 81 sucursale, peste 180.000 de clienti si 3,5 miliarde lei in active, fiind dedicata cresterii gradului de bancarizare in Romania si sustinerii antreprenorilor locali.

Grupul Patria Bank este detinut de Fondul de Investitii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai carui principali investitori sunt BERD (Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investitii, parte a Grupului Bancii Europene pentru Investitii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Marii Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Patria Credit IFN si SAI Patria Asset Management.

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.