marți | 16 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


RAIFFEISEN BANK S.A. - RBRO19

Rezultate financiare anuale 2016

Data Publicare: 15.03.2017 16:00:54

Cod IRIS: 29925

 

Raiffeisen Bank – profit net de 100 milioane euro in 2016

 

 

·         Profit net de 100 milioane euro in 2016 vs. 98 milioane euro in 2015.

·         Relatia cu clientela a fost elementul principal care a condus la o crestere cu 6% in total active, de la 6,95 miliarde euro in 2015 pana la 7,38 miliarde euro in 2016

·         Avem o capitalizare puternica, cu o rata de solvabilitate de 16,8% confortabil peste cerintele regulatorii, si astfel avem spatiu pentru implementarea strategiei noastre de crestere.

·         Ramanem cu preponderenta finantati prin depozite ale clientilor, cu o rata credite nete/depozite de 0,75 si stabila fata de anul precedent

·         Rentabilitatea foarte buna a capitalului de 15% evidentiaza din nou istoricul excelent de profitabilitate, obtinuta in diverse conditii de piata

·         Doua evenimente ne-recurente au afectat rezultatele pe 2016: 27 milioane de euro provizioane pentru efectele legii „Darii in plata” si 21 milioane de euro castiguri din vanzarea participatiei pe care o detineam in VISA Europe.

·         Avem o calitate buna a portofoliului, cu o rata a creantelor neperformante de 8,3%, considerabil mai joasa decat media sitemului bancar local (9,5%)

 

2016 a fost un an bun pentru creditare, in care am reusit sa crestem portofoliul de credite cu 10%, de la 4,24 miliarde euro in 2015 pana la 4,65 miliarde euro in 2016. Finantarile nou aprobate de banca s-au ridicat la 2,5 miliarde euro, din care o treime au fost acordate persoanelor fizice. Activitatea noastra de creditare este strans corelata cu mersul economiei locale, astfel ca nu este surprinzatoare evolutia pozitiva a portofoliului de credite de consum. Pe de alta parte, evenimentele legislative din ultima perioada au afectat negativ originarile de credite pentru achizitii de locuinte, acestea ramanand concentrate intr-o mare masura in programul „Prima Casa”.

Cresterea economica este inca semnificativ influentata de evolutia consumului, asa ca finantarea companiilor locale capata o importanta deosebita in perspectiva stabilirii unor baze sustenabile de crestere pentru economie in ansamblu. Eforturile noastre de a oferi solutii de finantare viabile si accesibile pentru firme s-au tradus in credite acordate IMM-urilor cu 12% peste anul precedent (si in crestere de peste 10% pentru al treilea an consecutiv), sustinute si de finantari din programe cu entitati supranationale (EIF) in crestere cu 50%. Creditele nou aprobate de banca in favoarea clientilor corporativi s-au dublat fata de anul precedent, fiind concentrate in principal pe clientii  mid-market, insa merita mentionata si contributia unor sindicalizari majore.

Depozitele de la clienti inregistreaza din nou o crestere consistenta (+11% in 2016), cu un puternic stimulent dat de conturile curente retail (+30%). Intr-o piata dominata de rate de dobanda foarte scazute, clientii nostri au incredere ca economiile lor sunt in siguranta in orice moment, ceea ce ne plaseaza intr-o pozitie excelenta pentru a continua dezvoltarea sustenabila a afacerii.

Calitatea serviciilor de baza reprezinta fundamentul unei relatii de succes cu clientii. Stim asta si in acest sens am lansat in 2016 noi pachete de cont curent care ofera o experienta unica pe piata bancara romaneasca, una care combina toate elementele necesare din zona de tranzactionare, dar si produse de creditare sau economisire intr-o maniera simpla si eficienta.

Clientii in cautare de administrare profesionala a activelor financiare gasesc in noi un partener de incredere , care ofera solutii simple si potrivite unor nevoi financiare adeseori sofisticate. Merita mentionata in acest context cresterea cu 12% a numarului de clienti persoane fizice Premium si de asemenea recunoasterea primita pentru calitatea serviciilor: Raiffeisen Bank a castigat premiul pentru „Cele mai bune servicii de Private Banking din Romania” in sondajul Euromoney, 2016.

Pe piata de capital, in 2016 Raiffeisen Bank a fost lider al consortiului care a organizat cu succes oferta publica initiala (IPO) a celui mai mare furnizor privat de servicii medicale din Romania. Aceasta a fost cea mai mare oferta publica initiala a unei companii private la Bursa de Valori Bucuresti si reprezinta un pas important inainte pentru piata de capital locala.

 

Forta financiara bazata pe cresterea afacerii cu clientela

Sursele variate de generare a veniturilor ne-au permis sa gestionam bine presiunile venite din partea mediului de dobanzi la minime istorice si sa ne pastram puterea de generare a veniturilor (453 milioane de euro, daca excludem veniturile din tranzactia VISA). Am reusit sa aducem veniturile din dobanzi pe un trend ascendent (+1%), dupa o perioada lunga de presiune.

Costul recurent al riscului a continuat sa scada (-8% fata de anul precedent, la 60 milioane euro vs 65 milioane de euro in 2015), in linie cu evolutia pozitiva resimtita la nivelul economiei locale. Disciplina clientilor la plata ratelor a continuat si in 2016, atat in randul clientilor persoane fizice cat si juridice, ceea ce este un aspect imbucurator. Merita insa evidentiate doua evenimente care au influentat semnificativ costul net cu provizioanele raportate: legea 'Darii in plata', care a condus la inregistrarea a 27 milioane euro provizioane suplimentare, si implementarea unei metodologii de provizionare mai avansata si aliniata tendintelor actuale de reglementare si contabilitate, cu un impact negativ in costul riscului de 18 milioane euro.

Eficienta in materie de costuri creeaza oportunitatea de noi investitii. Ne dezvoltam capabilitatile digitale si sporim eficienta prin eliminarea complexitatii proceselor si abordarea unor metode inovatoare de a face lucrurile; economiile astfel realizate sunt alocate catre investitii in initiative strategice. Cheltuielile operationale raportate sunt in scadere cu 2% in 2016, pe fondul unor evenimente nerecurente si a cheltuielilor generate de cerinte legale si de conformitate mai mici (250 milioane euro in 2016, vs 254 milioane euro in 2015).

 

Calea spre digitalizare este clara, iar clientii nostri o urmeaza

Serviciul de „mobile banking” a fost vedeta anului 2016, cu o crestere de peste 80% a numarului de utilizatori activi fata de anul precedent, 2,4 milioane de inregistrari in aplicatie in 2016 si un numar mediu de accesari pe utilizator cu 60% mai mare decat media siatemului bancar. In ceea ce priveste tehnologia, ne-am concentrat pe facilitarea accesului in aplicatie, prin amprenta digitala si PIN, acces rapid la soldul contului curent (prin widget) sau plata impozitelor.

Numarul total de „clienti digitali” (cel putin o accesare a canalelor online sau mobile in ultima luna) a ajuns la peste 280 mii la final de 2016, cu peste 25% mai multi fata de anul precedent. Exista inca mult potential de crestere in aceasta zona si suntem hotarati sa acceleram in viitor.

In ceea ce priveste vanzarile in mediul digital, am deschis primele fluxuri de inrolare client si vanzare de credite de consum pe www.raiffeisen.ro.

Flota de automate multifunctionale a ajuns la 141 la final de 2016, de la 39 in 2015, iar eforturile noastre de a promova platile electronice in locul celor pe suport hartie raman prioritare; 89% din toate platile intermediate de banca au fost electronice, in crestere cu 3 puncte procentuale fata de anul precedent.

 

Baza de clienti activi a ramas constanta in 2016 la aprox. 2,0 milioane de clienti persoane fizice, aprox. 100 mii de IMM-uri si 5,600 de clienti corporatii. La final de 2016, reteaua de distributie a Raiffeisen Bank se ridica la 478 de unitati (510 in 2015), peste 1.100 de ATM-uri, 15.000 aparate EPOS si 141 de masini multifunctionale (MFM).

Banca avea 5.235 angajati la final de 2016, comparativ cu 5.349 in decembrie 2015.

 

* * * *

*Toate cifrele din acest comunicat de presa sunt in concordanta cu standardele de contabilitate internationale (IFRS) si nu sunt auditate. Cifrele se refera exclusiv la rezultatele Raiffeisen Bank S.A. si pot fi diferite fata de cele pe care le va anunta Raiffeisen Bank International AG (RBI) pentru operatiunile din Romania, in raportul pe 2016, publicat tot astazi, 15 martie 2017.

 

 

Pentru informatii suplimentare: comunicare.externa@raiffeisen.ro.

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.