miercuri | 24 aprilie, 2024 |

Anunturi

BVB actualizeaza regulile de selectie pentru includerea in indicii BET BET-TR si BET-TRN

09.01.2023

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) actualizeaza regulile de selectie pentru indicii BET, BET-TR si BET-TRN adaugand un nou mecanism prin care noi companii pot fi incluse in indici.

Noile prevederi intra in vigoare incepand cu data publicarii prezentului anunt si au scopul de a oferi o mai buna claritate si predictibilitate pentru investitori.

Elementul de noutate este ca pentru ca o noua companie sa fie inclusa in cei 3 indici, in plus fata de regulile existente (de a se afla in Top 20 lichiditate si de a avea o pondere minima anticipata de 0,5%) aceasta trebuie sa inlocuiasca o companie deja inclusa cu o lichiditate si o pondere in indici mai reduse decat aceasta.  De asemenea, in situatia in care sunt cel putin 2 companii incluse in indicii respectivi cu  lichiditate si dimensiune mai reduse decat compania pretendenta pentru includere, criteriul decizional este cel al lichiditatii.

Astfel, noua forma a articolului 2.2.5 din manualele indicilor prevede:

2.2.5.  1) Pentru ca o societate noua sa fie inclusa in indicele BET (BET-TR, BET-TRN), este nevoie ca aceasta sa se afle in Top 20 in functie de coeficientul de lichiditate si sa aiba o pondere minima anticipata de 0,5% in cosul indicelui.

2) In situatia in care indicele are in componenta numarul maxim de constituenti (20), in plus fata de criteriile enumerate la punctul 1), pentru ca o societate noua sa fie inclusa in indicele BET (BET-TR, BET-TRN), aceasta trebuie  sa inlocuiasca o societate deja inclusa cu o lichiditate si o pondere in indice mai redusa decat aceasta. Pentru clarificare, in situatia in care exista cel putin doua societati incluse in cosul indicelui care au o lichiditate si o pondere mai mici decat societatea pretendenta pentru includere, criteriul in functie de care se ia decizia este cel al lichiditatii.

3) In situatia in care nu exista societati noi ce indeplinesc criteriile enumerate la punctele 1) si 2), societatile aflate deja in indice la momentul analizei vor fi mentinute in indice daca au o pondere anticipata de cel putin 0,2%.

Pentru informatii suplimentare, va stam la dispozitie la adresa de e-mail: indices@bvb.ro si comunicare@bvb.ro.