luni | 04 decembrie, 2023 |
Starea pietei: INCHISA

Comunicate de presa


Primaria Municipiului Bucuresti revine cu obligatiuni la Bursa de Valori Bucuresti

29.04.2022

Obligatiunile emise de Municipiul Bucuresti prin Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) intra astazi la tranzactionare pe Piata Reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB). PMB revine la bursa cu o noua emisiune de obligatiuni municipale, a 6-a emisiune incepand cu anul 2015.

In luna aprilie 2022, Municipiul Bucuresti a finalizat cu succes plasamentul privat al emisiunii de obligatiuni municipale in valoare nominala totala de 555 milioane RON, menit a refinanta emisiunea de obligatiuni a Municipiului Bucuresti din anul 2015, avand scadenta in data de 4 mai 2022.  In cadrul plasamentului privat, PMB a emis un numar de 55.500 de obligatiuni nominative, neconvertibile, negarantate, denominate in RON  cu o valoare nominala unitara de 10.000 RON si cu o rata anuala a dobanzii de 7.33% pe an. Obligatiunile vor ajunge la scadenta la data de 19 aprilie 2032.

„Multumesc investitorilor pentru increderea acordata Primariei Municipiului Bucuresti, precum si partenerilor nostri care au facilitat  aceasta tranzactie, in conditii foarte bune. A fost un efort al colegilor din Primaria Capitalei, si rezultatul a fost pe masura, refinantarea la un cost foarte bun a intregii emisiuni de obligatiuni a PMB. Ne aratam deschiderea in diversificarea instrumentelor financiare pentru categorii variate de investitori interesati de pe platforma BVB. O mai buna diversificare a surselor de finantare va garanta dezvoltarea de proiecte sustenabile pentru Bucuresti”, a declarat Nicusor Dan, Pimarul General al Municipiului Bucuresti.

„Bursa de Valori Bucuresti isi reafirma rolul esential de finantare a dezvoltarii Romaniei, iar obligatiunile municipale reprezinta o modalitate eficienta pentru primarii de a realiza proiecte de investitii cu resurse financiare de la investitorii din piata de capital. Ne bucura faptul ca Primaria Municipiului Bucuresti revine la bursa pentru a-si continua planurile de dezvoltare si ii asiguram ca au in Bursa de Valori Bucuresti un partener de incredere pentru finantarea proiectelor semnificative si pe viitor”, a declarat Radu Hanga, Presedinte Bursa de Valori Bucuresti.

„Investitiile durabile si sustenabile pot fi realizate de primariile din Romania printr-un mix de finantare care sa permita punerea in practica a proiectelor complexe. Finantarea prin Bursa de Valori Bucuresti este in mod sigur o varianta viabila pentru institutiile locale de a obtine acces rapid si eficient la capitalul de care au nevoie pentru a-si pune in aplicare planurile de dezvoltare. Bursa de Valori Bucuresti a simplificat recent  procesul de intocmire a documentatiei de admitere la tranzactionare pe piata reglementata a obligatiunilor municipale in conformitate cu legislatia europeana. Felicitam Primaria Municipiului Bucuresti pentru succesul obtinut cu aceasta emisiune si incurajam autoritatile locale sa foloseasca instrumentele puse la dispozitie de piata de capital”, a declarat Adrian Tanase, Director General Bursa de Valori Bucuresti.

Consortiul de intermediere pentru emisiunea obligatiunilor si realizarea plasamentului privat a fost format din BRD- Groupe Société Générale S.A. si Raiffeisen Bank S.A. Romania.

Ne face o deosebita placere sa fim din nou alaturi de echipa Municipiului Bucuresti intr-o tranzactie de refinantare prin piata de capital din Romania, respectiv derularea si finalizarea cu succes a unei noi emisiuni de obligatiuni municipale, listate la Bursa de Valori Bucuresti. Aceasta demonstreaza din nou ca piata de capital este un canal eficient atat pentru finantarea companiilor, cat si a autoritatilor publice locale, oferind in acelasi timp instrumente cu venit fix de calitatea si la nivelul de lichiditate de care investitorii institutionali din Romania au nevoie pentru a putea sa-si implementeze strategiile lor de management de portofoliu, finantand in primul rand emitenti locali”, a declarat Irina Neacsu, Directorul Executiv al Directiei Corporate Finance din cadrul BRD - Groupe Société Générale S.A.  

„Ne bucuram de succesul acestui proiect atat ca membru al Asocierii care a gestionat acest mandat dar si ca bucuresteni. Pentru noi, locuitorii Bucurestiului, reusita refinantarii obligatiunilor ce ajung la maturitate in data de 4 mai inseamna ca orasul nostru va avea la dispozitie mai multi bani pentru implementarea unor proiecte imperios necesare. Daca privim din perspectiva intermediarilor, rezultatul acestui plasament atesta credibilitatea pe care a capatat-o Municipiul Bucuresti ca emitent recurent de obligatiuni si dovedeste inca o data capabilitatea pietei locale de capital de a constitui o sursa de finantare durabila”, a declarat Iuliana Musat, Senior Director in cadrul departamentului de Investment Banking al Raiffeisen Bank.

Municipiul Bucuresti a beneficiat de consultanta juridica oferita de echipa de piete de capital a Bondoc si Asociatii SCA coordonata de avocatul asociat Simona Petrisor, cu sprijinul avocatului asociat, Diana Ispas. Asocierea a fost consiliata de echipa de piete de capital a biroului din Bucuresti din cadrul casei de avocatura internationale Dentons, coordonate de partenerul Loredana Chitu.

„Suntem bucurosi ca am putut contribui la reusita acestei emisiuni de obligatiuni, cu atat mai importanta in actualul context geopolitic ce afecteaza pietele financiare.Tranzactia seteaza un nou precedent fiind prima emisiune de obligatiuni municipale care a beneficiat de un cadrul legal european mult mai flexibil si adaptat emisiunilor de obligatiuni ale autoritatilor publice, un exemplu care speram sa inspire si alte municipalitati din Romania sa aiba incredere in piata locala de capital, utilizand emisiuni traditionale si, de ce nu, verzi sau cu componenta de sustenabilitate”, a spus Diana Ispas avocat asociat in cadrul  Bondoc si Asociatii SCA.

Colaborez de multi ani cu echipele de investment banking ale acestor doua banci de renume. A fost, ca de obicei, o placere sa actionam ca avocati ai intermediarilor, si o onoare sa ajutam astfel la emisiunea de obligatiuni de catre cea mai importanta municipalitate din Romania”, a declarat Loredana Chitu.