vineri | 19 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Comunicate de presa


Bursa de Valori Bucuresti incepe anul cu un nou record istoric. Peste 16.000 de tranzactii realizate intr-o singura zi

15.02.2022

  • Investitorii prezenti pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au realizat pe 25 ianuarie un nou record de tranzactionare in ceea ce priveste numarul de tranzactii: peste 16.100 de ordine efectuate intr-o singura zi.
  • Tranzactiile cu actiuni listate pe Piata Reglementata au crescut cu 158% comparativ cu luna ianuarie a anului anterior si au depasit 2 miliarde lei, echivalentul a 400 milioane euro.
  • Piata de capital din Romania a incheiat prima luna din an in teritoriu pozitiv: +1% pentru BET si +1,6% pentru BET-TR, indicele care include si dividendele.

Radu Hanga, Presedinte BVB:

  • Am inceput anul 2022 in forta dupa ce anul anterior piata de capital a inregistrat mai multe recorduri. Rezultatele foarte bune pe care le obtinem se datoreaza actiunilor depuse de catre toti stakeholderii implicati in piata de capital. Este meritul tuturor participantilor la piata uniti in jurul BVB pentru ca impreuna am facut posibile o serie de performante fara precedent.
  • Avem in fata un an cu multe oportunitati, dar si cu provocari pe masura. Romania are sansa de a se pozitiona ca un reper de stabilitate in regiune si de a fi o destinatie atractiva pentru sursele de capital. In plus, piata de capital din Romania este pregatita sa faca fata oricaror provocari si a demonstrat acest lucru in multiple ocazii.

Adrian Tanase, CEO BVB:

  • Suntem bucurosi ca una dintre prioritatile pentru 2022 pe care le-am anuntat chiar luna trecuta a primit deja aprobarea Senatului Romaniei, iar proiectul urmeaza sa fie dezbatut de Camera Deputatilor. Simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii individuali prin introducerea sistemului de retinere la sursa a taxelor pentru castigurile de capital va facilita accesul romanilor la piata de capital.
  • Avem oportunitatatea istorica de a realiza in acest an unul dintre cele mai ambitioase proiecte nationale dedicate pietei de capital, cel al Contrapartii Centrale. Avem o oportunitate unica de a construi impreuna un proiect romanesc, care sa dezvolte substantial piata de capital romaneasca. Intr-un context international cu multe provocari, salutam implicarea tuturor stakeholderilor in acest proiect de unitate si constructie.

 

 

Volatilitatea din pietele internationale a cuprins in ianuarie si piata de capital din Romania, iar activitatea investitionala s-a intensificat pe fondul accentuarii incertitudinilor externe. Printre factorii care au influentat decisiv pietele de capital in ianuarie se numara reasezarea unor strategii investitionale dupa un an 2021 record, ceea ce s-a tradus prin recalibrarea unor pozitii detinute anterior de investitori, escaladarea evenimentelor privind situatia tensionata din Ucraina, precum si reanalizarea asteptarilor investitorilor in ceea ce priveste o rata crescuta a inflatiei si anticiparea directiei bancilor centrale de a creste dobanda de referinta.

Piata de capital din Romania s-a conectat in ianuarie la aceste tendinte, ceea ce a condus la cresteri record ale unor parametri de lichiditate ai  Bursei de Valori Bucuresti (BVB). La acest capitol se remarca numarul de tranzactii, care a atins un nou record istoric in sedinta de tranzactionare din 25 ianuarie, cand au fost realizate 16.106 tranzactii cu toate tipurile de instrumente financiare la nivelul Pietei Reglementate si al Sistemului Multilateral de Tranzactionare. A fost pentru prima data cand a fost depasit pragul de 16.000 de tranzactii la nivelul unei sedinte bursiere. Recordul anterior fusesea realizat in sedinta din 24 august 2015, cu 15.981 tranzactii. Tabelul 1 prezinta clasamentul sedintelor de tranzactionare in functie de numarul de tranzactii zilnice.

Tabel 1. Top 10 cele mai active sedinte de tranzactionare bursiere de la BVB in functie de numarul de trazactii

Data

Numar tranzactii

1/25/2022

16106

8/24/2015

15981

1/21/2022

15953

8/9/2011

15900

4/9/2009

15388

12/19/2018

15349

12/21/2007

15305

7/17/2007

14864

7/27/2007

14627

7/10/2007

14370

Tabel 1: Clasamentul celor mai active 10 sedinte de tranzactionare de la BVB in functie de numarul de tranzactii realizate cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piata Reglementata la vedere si Sistemul Multilateral de Tranzactionare, fara a include Ofertele Publice Primare (IPO). Sursa: BVB.

 

In interiorul pietei, miscari semnificative au fost realizate in luna ianuarie in ceea ce priveste tranzactiile cu actiuni listate pe Piata Reglementata: valoarea acestor tranzactii a crescut cu 158% comparativ cu luna ianuarie a anului anterior si a depasit 2 miliarde lei, echivalentul a 400 milioane euro. Cresteri semnificative ale valorii de tranzactionare cu actiuni au avut loc si pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare al BVB, acolo unde valoarea totala a actiunilor tranzactionate in ianuarie anul acesta a fost de 80 milioane lei, in urcare cu peste 50% fata de nivelul de 53 milioane lei din ianuarie 2021. 

Valoarea medie zilnica de tranzactionare realizata in ianuarie cu toate tipurile de instrumente financiare a depasit 110 milioane lei (22,3 milioane euro) pe Piata Reglementata, reprezentand o dublare fata de nivelul de 54 milioane lei (11 milioane euro) din ianuarie 2021. Acelasi indicator de lichiditate pe SMT a aratat o crestere de 44% fata de prima luna a anului anterior: de la 4,35 milioane lei la 6,26 milioane lei.

Piata de capital din Romania a incheiat prima luna din an in teritoriu pozitiv: +1% pentru indicele BET, care include cele mai tranzactionate 19 companii, si +1,6% pentru indicele BET-TR, care include si dividendele.

„Am inceput anul 2022 in forta dupa ce anul anterior piata de capital a inregistrat mai multe recorduri. Rezultatele foarte bune pe care le obtinem se datoreaza actiunilor depuse de catre toti stakeholderii implicati in piata de capital. Este meritul tuturor participantilor la piata uniti in jurul BVB pentru ca impreuna am facut posibile o serie de performante fara precedent. Avem in fata un an cu multe oportunitati, dar si cu provocari pe masura. Romania are sansa de a se pozitiona ca un reper de stabilitate in regiune si de a fi o destinatie atractiva pentru sursele de capital. In plus, piata de capital din Romania este pregatita sa faca fata oricaror provocari si a demonstrat acest lucru in multiple ocazii,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

„Suntem bucurosi ca una dintre prioritatile pentru 2022 pe care le-am anuntat chiar luna trecuta a primit deja aprobarea Senatului Romaniei, iar proiectul urmeaza sa fie dezbatut de Camera Deputatilor. Simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii individuali prin introducerea sistemului de retinere la sursa a taxelor pentru castigurile de capital va facilita accesul romanilor la piata de capital. Avem oportunitatatea istorica de a realiza in acest an unul dintre cele mai ambitioase proiecte nationale dedicate pietei de capital, cel al Contrapartii Centrale. Avem o oportunitate unica de a construi impreuna un proiect romanesc, care sa dezvolte substantial piata de capital romaneasca. Intr-un context international cu multe provocari, salutam implicarea tuturor stakeholderilor in acest proiect de unitate si constructie,” a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

Piata de capital din Romania a inregistrat anul trecut unul dintre cei mai buni ani din istorie. Astfel, valoarea cumulata a tranzactiilor cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piata Reglementata a depasit, in premiera, pragul de 20 miliarde lei, echivalentul a peste 4 miliarde euro. Acest nivel a fost cu 9,5% peste cel inregistrat la finalul anului 2020, cand tranzactiile totale ajungeau la 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. Recorduri ale indicatorilor de lichiditate au fost inregistrate si pe SMT. Valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 1,63 miliarde lei (echivalentul a 330 milioane euro), in crestere cu 253% comparativ cu nivelul de 460 milioane lei (echivalentul a 95 milioane euro) din 2020. Tot la finalul anului trecut, companiile romanesti listate la BVB au atins o valoare de piata record, de 161 miliarde lei, cu 44% peste capitalizarea raportata in ultima sedinta de tranzactionare din 2020.

Bursa romaneasca si-a consolidat in 2021 rolul fundamental de platforma de finantare a economiei romanesti: 23 de companii s-au listat la cota bursei intr-un singur an, alte 27 de companii au emis obligatiuni, iar statul roman a atras prin ofertele primare de vanzare de titluri de stat Fidelis finantari de peste 875 milioane in echivalent euro. In total, rundele de finantare atrase de cele 23 de companii au ajuns la 234 milioane euro in 2021, iar cele 45 de emisiuni cu venit fix listate la BVB au atras finantari de peste 1,8 miliarde euro.