vineri | 29 martie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Comunicate de presa


Cele trei emisiuni de titluri de stat pentru populatie prin care Ministerul Finantelor Publice a atras peste 1 miliard lei si 168 milioane euro intra la tranzactionare la BVB

13.08.2020

  • Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras 1,22 miliarde lei si 168,4 milioane euro prin trei emisiuni de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS) derulate pe piata de capital.
  • O premiera este emisiunea in euro: este prima emisiune de titluri de stat denominata in moneda europeana pe care o lanseaza Ministerul Finantelor Publice pentru populatie. Celelalte doua emisiuni de titluri de stat, emise in lei, reprezinta primele emisiuni pentru populatie din ultimii patru ani listate la Bursa de Valori Bucuresti.
  • Titlurile de stat pot fi tranzactionate la BVB incepand de joi, 13 august, in mod transparent, prin intermediarii autorizati.

 

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras 1,22 miliarde lei si, respectiv, 168,4 milioane euro, (valori insumand 2,04 miliarde lei – 421,7 milioane euro) prin oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS), care s-a derulat in perioada 15 iulie - 7 august, prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Oferta a cuprins doua emisiuni in lei, cu maturitati de doi, respectiv patru ani, si o emisiune in euro, cu scadenta la cinci ani. O premiera este emisiunea in euro: este prima emisiune de titluri de stat denominata in moneda europeana pe care o lanseaza Ministerul Finantelor Publice pentru populatie. Celelalte doua emisiuni de titluri de stat, emise in lei, reprezinta primele emisiuni pentru populatie din ultimii patru ani listate la Bursa de Valori Bucuresti. Dobanda anuala pentru titlurile in euro este de 2%, in timp ce pentru titlurile in lei dobanda anuala este de 4% in cazul celor cu scadenta in 2022 si de 4,5% in cazul celor cu scadenta in 2024. 

Titlurile de stat din emisiunea FIDELIS au intrat la tranzactionare la BVB, joi, 13 august, si pot fi cumparate sau vandute in mod transparent in orice moment prin intermediarii autorizati.

Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a deschis sedinta oficiala de tranzactionare a titlurilor de stat listate la Bursa de Valori Bucuresti. Gazdele acestui eveniment au fost Presedintele CA al BVB, Radu Hanga, si Directorul General al BVB, Adrian Tanase. La eveniment au participat si Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Nicu Marcu, si reprezentantii Consortiului de Intermediere si ai Ministerului Finantelor Publice. Evenimentul a avut loc la sediul BVB si s-a desfasurat intr-un cadru restrans, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind desfasurarea de evenimente, in contextul pandemiei de COVID-19. 

„Succesul acestei emisiuni in plina pandemie, sumele consistente investite de romani, demonstreaza increderea populatiei ca politica fiscal-bugetara a Guvernului este cea corecta si, astfel, perspectivele financiare sunt sustenabile. Interesul mare pentru aceste instrumente, transparenta si flexibilitatea pe care o permite listarea la Bursa, dar si suplimentul de lichiditate pe care-l aduc aceste instrumente pe piata de capital, ne-au convins ca astfel de emisiuni vor trebui sa devina un instrument permanent de finantare a deficitului. Anunt in premiera ca Ministerul Finantelor va organiza periodic emisiuni de titluri FIDELIS, in functie de evolutia pe piata secundara si conditiile pietei si cred ca vor deveni un barometru prin care populatia va gira sau nu politicile guvernamentale”, a declarat Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.

„Ne bucuram ca Ministerul Finantelor Publice a ales sa se finanteze prin piata de capital, iar succesul acestei oferte primare demonstreaza din nou ca bursa este un canal esential pentru finantarea economiei, pentru stat si pentru dezvoltarea companiilor. Am demonstrat acest lucru in ultimii ani, dovada fiind rundele de finantare atrase de companii, prin emisiuni de obligatiuni si actiuni, de peste un miliard de euro doar anul trecut, si, acum, chiar de Ministerul Finantelor Publice. Succesul emisiunii FIDELIS este impresionant pentru ca este vorba de bani atrasi doar de la persoane fizice. Daca luam in calcul si capitalul existent in fondurile de pensii si in fondurile mutuale, atunci este clar ca piata de capital din Romania este un real beneficiu pentru toti cei care vor sa fructifice oportunitatile pe care aceasta criza sanitara le-a creat. Piata de capital din Romania a devenit mai agila si investitorii sunt mai atenti la oportunitatile care vin pe piata, dispun de capital si fructifica oportunitatile chiar si in perioade de incertitudine., a afirmat Presedintele Consiliului de Administratie al BVB, Radu Hanga.

„In primul rand, titlurile de stat din emisiunea FIDELIS a Ministerului Finantelor Publice reprezinta o investitie sigura. Ele sunt accesibile fiecarui locuitor al Romaniei, student, antreprenor, salariat sau pensionar, care poate si vrea sa faca o investitie si sa economiseasca bani intr-un mod inteligent. In plus, revenirea Ministerului Finantelor Publice pe piata de capital demonstreaza angajamentul acestei institutii fundamentale in economia Romaniei de a avea un parteneriat cu BVB pentru dezvoltarea pietei de capital, care va avea ca efect final dezvoltarea economiei tarii noastre. Faptul ca Ministerul Finantelor Publice a ales ca, in premiera, sa emita titluri de stat pentru populatie in euro a oferit noi oportunitati pentru investitii. Ne dorim sa vedem cat mai multi romani care inteleg ca investitia la bursa este un mod de economisire inteligent si suntem convinsi ca putem ajunge la un numar cat mai mare de investitori daca toti cei implicati in piata de capital, autoritatile si institutiile statului vor continua sa coopereze. Deja am vazut ca se poate si rezultatul este chiar promovarea BVB la statutul de Piata Emergenta Secundara, care se va realiza practic in cateva saptamani. Aceasta promovare va atrage noi investitori internationali pe bursa din Romania si putem spune ca am facut pasi importanti spre alinierea standardelor pietei locale la cele internationale. Mai sunt pasi importanti de facut in aceasta directie, iar unul dintre acestia este chiar inceperea activitatii Contrapartii Centrale, care va permite lansarea unor noi instrumente atat pentru piata de capital, cat si pentru piata de energie, mai ales in conditiile in care pe piata de capital avem numeroase companii din domeniul energiei”, a spus Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

Oferta primara de vanzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediata de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager si Intermediar) si Banca Transilvania (Grup de Distributie) si Banca Comerciala Romana si BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumparate si prin opt participanti eligibili.

„Ne bucuram de interesul deosebit manifestat de clienti pentru subscriere si ne asteptam ca profilul pietei de capital sa creasca in randul investitorilor de retail ca rezultat al acestei emisiuni de succes a Ministerului Finantelor Publice. In asteptarea includerii companiilor locale in indici ai pietelor emergente, care anticipam ca va spori numarul si activitatea investitorilor institutionali, suntem onorati ca am condus un efort deosebit de a intermedia implicarea investitorilor de retail in instrumente listate la BVB”, a declarat Daniela Secara, Directorul General al BT Capital Partners.

„Ne face deosebita placere sa fim din nou alaturi de Ministerul de Finante, la fel ca acum 4 ani, intr-o tranzactie de succes pentru piata de capital din Romania. Emisiunile de titluri de stat destinate populatiei pot deveni o sursa constanta de finantare pentru Ministerul Finantelor Publice si un instrument din ce in ce mai cunoscut pentru o parte tot mai numeroasa de investitori persoane fizice. Listarea acestor emisiuni ofera lichiditate imediata si ajuta la o diversificare a instrumentelor listate la BVB, un alt mod de a continua dezvoltarea pietei de capital din Romania”, a afirmat Valentin Popovici, Director Executiv Piete Financiare, BCR.

„Prin listarea la BVB a titlurilor de stat pentru populatie emise de Ministerul Finantelor Publice in cadrul programului FIDELIS, practic a fost lansat cu adevarat, pentru micii investitori, instrumentul de economisire cu gradul de risc cel mai scazut, a carui lipsa reprezenta un inconvenient important pentru piata financiara din Romania. Practic, lichiditati importante din sistemul bancar au putut fi relocate in titluri de stat, fara ca investitorii de retail sa imobilizeze aceste resurse pe termen mediu si lung. Posibilitatea iesirii oricand din acest plasament a micilor investitori persoane fizice, prin vanzarea pe bursa, valideaza titlurile de stat din aceste emisiuni ca fiind un benchmark inevitabil la care se va raporta performanta celorlalte alternative de economisire pentru populatie, element esential care a lipsit pana acum din arhitectura pietei financiare locale”,  a spus Irina Neacsu, Director Corporate Finance in cadrul BRD – Groupe Societe Generale.

Caracteristicile acestora sunt prezentate in tabelul de mai jos:

Emisiune
(simbol bursier ?i ISIN)

Valoarea emisiunii

Numar de obliga?iuni

Valoare nominala

Dobânda

Data emiterii

Maturitate

R2208A
ISIN RO5ERS91KH22

562,3 mil. RON

5.623.768

100 RON

4% p.a.

12 august 2020

12 august 2022

R2408A
ISIN RO01NZFW1VW3

662,5 mil. RON

6.624.872

100 RON

4,5% p.a.

12 august 2020

12 august 2024


R2508AE
ISIN ROJQC1L9FV15

168,4 mil. EUR

1.683.829

100 EUR

2% p.a.

12 august 2020

12 august 2025


Subscrierea initiala a titlurilor nu a fost comisionata de catre intermediari, iar veniturile obtinute, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. In emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente si nerezidente cu varsta de peste 18 ani pana la data inchiderii ofertei, inclusiv.

 

Informatii utile despre titlurile de stat FIDELIS – intrebari si raspunsuri

 

Unde gasesc titlurile pe care le-am cumparat in oferta? 

Daca au fost subscrise printr-o banca sau societate de brokeraj, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare, titlurile de stat sunt inregistrate in evidentele Depozitarului Central in numele detinatorului. In cazul in care titlurile de stat au fost cumparate in baza unui contract de prestari servicii de investitii financiare, printr-o banca sau societate de brokeraj autorizata sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti, titlurile de stat sunt in contul de tranzactionare al detinatorului.

 

Ce fac cu titlurile de stat?

Acestea pot fi pastrate pana la maturitate sau detinatorii le pot vinde sau pot sa cumpere si altele in orice sedinta de tranzactionare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizati (banca sau societate de brokeraj) sa tranzactioneze la BVB.

Daca detinatorii doresc sa pastreze titlurile de stat, acestia au doua optiuni:

  • Vor primi dobanda anual, iar la maturitate li se va returna principalul intr-un cont bancar transmis Depozitarului Central, in cazul in care subscrierea a fost facuta printr-o banca sau societate de brokeraj, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare.
  • Pot deschide un cont de tranzactionare la o banca sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestari servicii de investitii financiare si pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central in acest cont de tranzactionare. In acest caz detinatorii vor avea titlurile de stat in contul de investitii in care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

 

Cum pot sa vand sau sa mai cumpar titluri de stat dupa ce oferta s-a incheiat?

Tranzactiile la BVB au loc intre cumparatori si vanzatori prin intermediul platformei de tranzactionare. Pentru a putea cumpara sau vinde, investitorii trebuie sa aiba un cont de tranzactionare la o banca sau societate de brokeraj. Oricine detinator de titluri de stat FIDELIS poate tranzactiona titlurile de stat incepand cu data de 13 august 2020. Lista intermediarilor autorizati sa tranzactioneze la BVB este disponibila AICI.

 

Unde pot vedea pretul curent al titlurilor?

Pretul poate fi verificat in orice moment pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, www.bvb.ro, introducand simbolurile de mai jos in casuta de [ Cautare ] de pe pagina principala:

R2208A – pentru titlurile de stat in lei cu maturitate de 2 ani

R2408A – pentru titlurile de stat in lei cu maturitate de 4 ani

R2508AE – pentru titlurile de stat in euro cu maturitate de 5 ani.