vineri | 29 martie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Patria Bank listeaza la BVB o noua emisiune de obligatiuni subordonate in valoare de 8.2 milioane euro

15.12.2020

Patria Bank (PBK) a listat, marti, 15 decembrie, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a doua emisiune de obligatiuni subordonate (PBK28E), prin care a atras 8,2 milioane de euro de la investitori. Obligatiunile au fost listate pe piata reglementata administrata de BVB.

Aceasta este a doua runda de atragere de finantare derulata de institutia de credit pe piata de capital, dupa cea din 2019 (PBK27E). Astfel, valoarea sumelor atrase de banca prin piata de capital in ultimii doi ani a ajuns la 13,2 milioane euro.

„Cele doua emisiuni de obligatiuni incheiate cu succes de Patria Bank sunt o dovada in plus ca piata de capital si cea bancara sunt complementare in sustinerea economiei romanesti. Aproape o treime dintre bancile din sectorul bancar romanesc sunt prezente la Bursa de Valori Bucuresti, fie prin emisiuni de actiuni sau obligatiuni, ceea ce ne bucura deoarece este o dovada de netagaduit a colaborarii dintre cele doua sectoare financiare. Doar in ultimii doi ani, la BVB au fost peste 30 de runde de finantare a caror valoare a depasit 2 miliarde de euro. Acesti bani au fost atrasi de banci si companii private, chiar si de Ministerul Finantelor Publice si mai sunt multe companii in pregatire pentru venirea la Bursa de Valori Bucuresti”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Emisiunea cuprinde 16.374 de obligatiuni PBK28E, cu o dobanda fixa, de 6,5% pe an, platibila semestrial, si o maturitate de opt ani. Obligatiunile au o valoare nominala de 500 euro/ titlu. Obligatiunile sunt subordonate, neconditionate, negarantate si neconvertibile si au fost emise pentru intarirea bazei de capital a bancii.

„Patria Bank marcheaza incheierea cu succes a unei noi emisiuni de obligatiuni prin listarea lor la Bursa, astazi. Semnificatia acestei noi emisiuni este mult mai ampla pentru noi: intr-un 2020 care a adus multe provocari, faptul ca avem increderea investitorilor este un vot pozitiv pentru directia pe care o avem in Patria Bank. De asemenea, creditele nou-acordate in primele 9 luni ale anului, in valoare de peste 603 milioane lei, confirma si capacitatea de adaptare a organizatiei la scopul declarat si asumat de a contribui la sustinerea antreprenoriatului romanesc si bunastarea financiara a clientilor nostri, persoane fizice si companii”, a afirmat Daniela Iliescu, Directorul General al Patria Bank.

Obligatiunile sunt subordonate pentru a putea fi inscrise in Fondurile Proprii de Nivel 2 ale Patria Bank. Intarirea bazei de capital permite bancii sustinerea si implementarea strategiei sale de crestere organica a activitatii de creditare in conditiile respectarii cerintelor prudentiale de solvabilitate.

Obligatiunile au fost vandute de Patria Bank printr-o oferta derulata in perioada 28 – 30 septembrie si intermediat de firma de brokeraj TradeVille. Subscrierea minima in plasamentul privat de emitere a obligatiunilor a fost de 25.000 de euro. Incepand de marti, 15 decembrie, obligatiunile Patria Bank pot fi tranzactionate la bursa de catre orice persoana fizica sau juridica.

„Expertiza TradeVille in obtinerea de finantari pentru companiile romanesti si tehnologia online de subscriere accesibila si prietenoasa au contribuit din plin la succesul celui de-al doilea plasament privat de obligatiuni corporative pe care l-am intermediat pentru Patria Bank. Ne bucuram sa fim implicati in dezvoltarea unei banci care sprijina noua generatie de antreprenori si business-uri esentiala pentru viitorul Romaniei. Si facem in acest fel inca un pas pentru a transforma Bursa de Valori Bucuresti intr-un loc tot mai familiar si o destinatie fireasca nu doar pentru investitori, ci si pentru antreprenori si companii”, a declarat Mihaela Biciu, Director General, TradeVille.

„Succesul noii runde de finantare derulata de Patria Bank este o reconfirmare a parteneriatului foarte util dintre banca si TradeVille atat pentru institutia de credit, cat si pentru piata de capital. Banii atrasi de Patria Bank de la investitori creste baza de capital a bancii, sporind astfel capacitatea de creditare a acesteia. Bani sunt in piata, atat din partea investitorilor persoane fizice, cat si din partea investitorilor institutionali, si pot fi accesati atat direct de companii, dar si de institutii de credit care atrag capital necesar de pe bursa si, ulterior, injecteaza bani in economie, prin creditare, dovedindu-se astfel ca bursa este un canal eficient de finantare”, a spus Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Patria Bank este listata la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile bancii fiind tranzactionate cu simbolul bursier PBK.

Prospectul intocmit in vederea admiterii la tranzactionare pe Piata Reglementata administrata de BVB a obligatiunilor Patria Bank este disponibil pe website-ul institutiei de credit, dar si la acest LINK pe website-ul BVB.

Actionarul majoritar indirect al bancii este Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity al carui principali investitori sunt BERD (Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investitii, parte a Grupului Bancii Europene pentru Investitii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KfW) si BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Marii Negre).