marți | 23 aprilie, 2024 |

Prefera Foods vine la bursa cu obligatiuni in valoare de 5 milioane de euro

10.09.2021

• Prima emisiune de obligatiuni Prefera Foods debuteaza astazi, 10 septembrie, pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti.
  • Obligatiunile au o valoare totala de 5 milioane de euro si se tranzactioneaza la bursa sub simbolul PRF26E.
  • Fondurile atrase de la investitorii din piata de capital vor sustine desfasurarea activitatii curente, precum si finantarea extinderii pe piete externe.

Prefera Foods, unul dintre cei mai mari jucatori pe piata conservelor din Romania cunoscut pentru brandurile Capricii si Delicii, de Azi si Unfished, vine la Bursa de Valori Bucuresti cu primele sale obligatiuni, in valoare de 5 milioane de euro. Obligatiunile intra la tranzactionare astazi, 10 septembrie, pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare sub simbolul bursier PRF26E. Fondurile atrase de la investitorii din piata de capital vor sustine desfasurarea activitatii curente, precum si finantarea extinderii pe piete externe.

„Piata de capital este un loc potrivit pentru toti antreprenorii romani si pentru planurile lor de dezvoltare. Ne bucuram ca echipa Prefera Foods, condusa de prietenul nostru Raul Ciurtin - un antreprenor care are un istoric bogat la Bursa de Valori Bucuresti, a derulat aceasta operatiune de finantare a cresterii si extinderii afacerii prin bursa. Numai anul acesta au fost listate la bursa obligatiuni corporative in valoare totala de peste 3 miliarde de lei, fonduri care au venit de la investitorii din piata de capital si au sustinut dezvoltarea economiei”, a spus Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

„Prefera Foods are planuri ambitioase in ceea ce priveste dezvoltarea accelerata la nivel global. Pentru a realiza acest lucru ne bazam deja pe faptul ca produsele noastre au incepuit sa fie listate in unele tari din Europa, ca avem o echipa puternica si brand-uri care au revolutionat piata alimentara din Romania, dar in aceeasi masura este nevoie si de capital.  Increderea pe care ne-au aratat-o investitorii pana acum ne onoreaza, ne ofera impulsul de care avem nevoie pentru a creste pe mai departe la nivel international si in acelasi timp confirma ca viitorul este despre hrana sustenabila, despre business-uri care ajuta la pastrarea unui mediu curat si a biodiversitatii”, spune Raul Ciurtin, Director General Prefera Foods.

Compania a vandut in cadrul unui plasament privat de obligatiuni un numar de 10.000 de obligatiuni corporative negarantate, denominate in euro, cu o valoare nominala individuala de 500 euro. Compania a atras de la investitori suma de 5 milioane de euro. Obligatiunile au scadenta la 23 iulie 2026 si o rata anuala a cuponului fixa de 7,5%, platibil semestrial. In cadrul plasamentului derulat in iulie a.c. au subscris 127 investitori, dintre care 18 investitori calificati si 109 investitori de retail. Plasamentul privat de obligatiuni si listarea au fost realizate cu sprijinul TradeVille.

„Pentru o tara ca Romania, in care productia agricola are o pondere mare din PIB, un pas logic spre bunastare este cresterea valorii adaugate prin dezvoltarea industriei alimentare. Desigur, in acest sens trebuie sa tinem cont inclusiv de marile trenduri internationale. Prefera Foods ne arata ca putem gandi o lume in care hrana sanatoasa se imbina cu ideile de simplitate si sustenabilitate. Calatoria bursiera pentru acest emitent deosebit de interesant incepe cu o emisiune de obligatiuni dar, de ce nu, in anii ce urmeaza am putea vedea si actiunile Prefera Foods la cota bursei de la Bucuresti”, a afirmat Ovidiu-George Dumitrescu, CFA, Director General Adjunct TradeVille.

Prefera Foods a fost infiintata in 2006 in satul Oiejdea, judetul Alba. De la infiintare pana in prezent, activitatea companiei s-a diversificat permanent, in prezent avand produse pe mai multe segmente de piata (pate, zacusca, mancare gatita si categoria Fresh). Compania este cunoscuta pentru brandurile Capricii si Delicii, de Azi si Unfished. Produsele Prefera Foods sunt realizate intr-o fabrica compusa din doua unitati de productie, din care una este nou-construita. La sfarsitul anului 2020 numarul total de angajati era de 143.

Compania a inregistrat in 2020 o cifra de afaceri de 51,4 milioane de lei, in crestere cu 12,8% fata de anul 2019 (45,5 milioane). Din totalul cifrei de afaceri, vanzarile de pe teritoriul Romaniei au insumat 49,8 milioane de lei  (+14.8% vs. 2019), iar exporturile au totalizat 1,6 milioane de lei (-27.5% vs. 2019). De asemenea, vanzarile generate de segmentul de pate-uri au fost cele mai mari, aproape 15,3 milioane de lei (+14.4% vs. 2019), iar cele de zacusca au generat venituri de 10,1 milioane de lei, cu 8% mai mult fata de anul 2019. Produsele Prefera Foods sunt comercializate atat prin marile retele internationale ale retailerilor (36,3 milioane lei in 2020, +42,4% vs. 2019), precum si prin intermediul distribuitorilor direct catre retail-ul traditional (15,1 milioane lei in 2020, -24,8% vs. 2019).

Compania este detinuta in proportie de 68,39% de Crisware Holdings SRL, Raul Ciurtin (20,51%), Eberhart Raducanu (10%) si Radovici Adrian Sebastian (1,10%). Crisware Holdings SRL este detinuta integral de Raul Ciurtin.