sâmbătă | 20 aprilie, 2024 |

Piata de capital din Romania a crescut in ianuarie mai mult decat in tot anul 2020 si atinge noi maxime istorice

09.02.2021

• Toti indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au incheiat prima luna din acest an in teritoriu pozitiv.
  • Piata de capital a crescut cu peste 5% luna trecuta prin prisma indicelui BET-TR, care a atins un nou nivel record de 17.500 de puncte.
  • Lichiditatea la nivelul tuturor instrumentelor financiare a trecut pragul de 1 miliard de lei, +6% comparativ cu ianuarie anul trecut.
  • Radu Hanga, Presedinte BVB:
    • Ne bucura decizia recenta a Guvernului Romaniei care deschide drumul listarii de pachete minoritare de actiuni in companiile in care statul roman este actionar. Reluarea listarilor nu inseamna privatizare, ci transparenta si acces la finantare, statul putand detine in continuare controlul majoritar in companiile din portofoliu.
    • Este in interesul statului roman sa aiba cat mai multe companii listate pe bursa pentru ca piata de capital asigura un climat de performanta si transparenta, contribuind astfel la dezvoltarea economiei nationale.
    • Noi, la Bursa de Valori Bucuresti, ne pozitionam ca parteneri pe termen lung ai statului roman, avem impreuna o experienta indelungata si pozitiva in utilizarea mecanismelor pietei de capital atat prin emisiuni de titluri de stat, cat si prin listarea pe bursa in ultimii 20 de ani a unora dintre cele mai importante companii din portofoliul sau: incepand cu OMV Petrom in 2001, companie la care statul detine un pachet semnificativ de peste 20,6%, si continuand cu alte sase companii incluse in indicele BET in care statul este cel mai important actionar (Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Electrica, Transelectrica, Conpet). Bursa ofera astfel multiple exemple in care companiile in care statul este actionar au devenit un succes economic.
  • Adrian Tanase, CEO BVB:
    • Avantajele listarii pe bursa a companiilor sunt multiple. Piata de capital asigura, prin regulile impuse de guvernanta corporativa, o transparenta crescuta in modul in care companiile listate isi desfasoara activitatea, un management performant care raspunde in fata actionarilor, dar si o evaluare corecta a companiilor dictata de cerere si oferta.
    • Pentru bugetul de stat, prezenta companiilor de stat pe bursa poate crea oportunitati de realizare a unor fluxuri suplimentare de bani catre buget. In acelasi timp reduce si presiunea de a asigura eventuale finantari de la buget pentru ca piata de capital ofera posibilitatea companiilor de a se finanta prin emiterea de actiuni sau obligatiuni care sa acopere necesarul de investitii pentru a permite companiilor romanesti sa se dezvolte.
    • Pentru romani, cresterea numarului de companii listate la bursa inseamna o participare sporita la activitatea economica a Romaniei, fie prin investitii directe cumparand actiuni la aceste societati, fie prin investitii indirecte, cum ar fi fondurile de investitii sau fondurile de pensii, mai ales ca 7,6 milioane de salariati romani contribuie la fondurile de pensii Pilon II.

Inceput de an in forta la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), unde toti indicii bursieri au intrat in teritoriu pozitiv si avut cresteri semnificative, care au depasit intr-o singura luna nivelul realizat pe intreg anul 2020. Indicele BET-TR, care include si dividendele, a consemnat un avans de 5,1% in ianuarie comparativ cu ultima luna a anului trecut. Mai mult decat atat, BET-TR a incheiat ultima sedinta de tranzactionare din luna ianuarie a acestui an la un nivel record de 17.350 de puncte, stabilind astfel un nou maxim istoric dupa ce doborase anterior un alt varf, de 16.500 de puncte, atins la finalul lunii decembrie anul trecut.

Piata de capital din Romania demonsteaza ca reprezinta un pilon esential de finantare a economiei locale si ca atat statul, cat si investitorii romani isi pot spori bunastarea prin participarea la fenomenul bursier.

„Ne bucura decizia recenta a Guvernului Romaniei care deschide drumul listarii de pachete minoritare de actiuni in companiile in care statul roman este actionar. Reluarea listarilor nu inseamna privatizare, ci transparenta si acces la finantare, statul putand detine in continuare controlul majoritar in companiile din portofoliu. Este in interesul statului roman sa aiba cat mai multe companii listate pe bursa pentru ca piata de capital asigura un climat de performanta si transparenta, contribuind astfel la dezvoltarea economiei nationale. Noi, la Bursa de Valori Bucuresti, ne pozitionam ca parteneri pe termen lung ai statului roman, avem impreuna o experienta indelungata si pozitiva in utilizarea mecanismelor pietei de capital atat prin emisiuni de titluri de stat, cat si prin listarea pe bursa in ultimii 20 de ani a unora dintre cele mai importante companii din portofoliul sau: incepand cu OMV Petrom in 2001, companie la care statul detine un pachet semnificativ de peste 20,6%, si continuand cu alte sase companii incluse in indicele BET in care statul este cel mai important actionar (Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Electrica, Transelectrica, Conpet). Bursa ofera astfel multiple exemple in care companiile in care statul este actionar au devenit un succes economic,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

In cazul statului roman, listarea unor pachete minoritare de actiuni pe bursa prezinta o serie de avantaje, atat pentru emitent, cat si pentru investitori.

„Avantajele listarii pe bursa a companiilor sunt multiple. Piata de capital asigura, prin regulile impuse de guvernanta corporativa, o transparenta crescuta in modul in care companiile listate isi desfasoara activitatea, un management performant care raspunde in fata actionarilor, dar si o evaluare corecta a companiilor dictata de cerere si oferta. Pentru bugetul de stat, prezenta companiilor de stat pe bursa poate crea oportunitati de realizare a unor fluxuri suplimentare de bani catre buget. In acelasi timp reduce si presiunea de a asigura eventuale finantari de la buget pentru ca piata de capital ofera posibilitatea companiilor de a se finanta prin emiterea de actiuni sau obligatiuni care sa acopere necesarul de investitii pentru a permite companiilor romanesti sa se dezvolte. Pentru romani, cresterea numarului de companii listate la bursa inseamna o participare sporita la activitatea economica a Romaniei, fie prin investitii directe cumparand actiuni la aceste societati, fie prin investitii indirecte, cum ar fi fondurile de investitii sau fondurile de pensii, mai ales ca 7,6 milioane de salariati romani contribuie la fondurile de pensii Pilon II,” a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

Activitatea investitionala la BVB a crescut luna trecuta cu 6,1% comparativ cu ianuarie 2020. Astfel, valoarea totala de tranzactionare inregistrata la nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare a ajuns la 1,08 miliarde lei (echivalentul a 221 milioane euro). Din aceasta valoare, tranzactiile realizate pe segmentul de actiuni au reprezentat 783 milioane lei (160 milioane euro), in timp ce pe segmentul de instrumente cu venit fix tranzactiile au totalizat 235 milioane lei (48 milioane euro). Restul tranzactiilor au fost realizate pe segmentul de produse structurate, unitati de fond, ETF. Valoarea medie zilnica de tranzactionare realizata in ianuarie cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 53,88 milioane lei (11,07 milioane euro), un plus de sase procente fata de prima luna a anului anterior.