joi | 28 martie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Comunicate de presa


Primele scoruri ESG ale unor companii listate la Bursa de Valori Bucuresti sunt disponibile pe platforma BVB Research Hub

08.02.2022

Primele scoruri ESG (Environmental, Social, and Governance) pe piata de capital locala sunt disponibile gratuit de astazi, 8 februarie, pe platforma BVB Research Hub a Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Scorurile fac parte din rapoartele pregatite de Sustainalytics in cadrul colaborarii cu BVB initiate in 2020, unul dintre liderii globali pe segmentul furnizarii de analize si ratinguri ESG, pentru opt dintre companiile listate la Bursa de la Bucuresti: Antibiotice Iasi (ATB), BRD Groupe Societe Generale (BRD), Farmaceutica Remedia (RMAH), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), TeraPlast (TRP), Transgaz (TGN) si Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

„Analizele ESG si criteriile luate in considerare pentru elaborarea unor indicatori ESG sunt foarte complexe, depasesc cu mult cerintele legale de raportare si necesita un efort deosebit din partea companiilor. Majoritatea emitentilor au facut progrese semnificative in ultimii ani si multi dintre ei desfasoara in prezent proiecte de imbunatatire a raportarilor non-financiare si, implicit, a scorurilor ESG. Publicarea primelor scoruri ESG la BVB este doar un prim pas dintr-un demers mult mai mare al nostru, inceput in 2020, si ne asteptam ca tot mai multi emitenti sa ni se alature in perioada urmatoare. Suntem convinsi ca aceasta initiativa va aduce o contributie pozitiva la dezvoltarea pietei de capital din Romania pe termen lung”,  a declarat Adrian Tanase, Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

Lansarea primelor scoruri ESG pe piata locala de capital a fost marcata printr-un eveniment online, la care au participat reprezentanti ai companiilor listate, Raiffeisen Asset Management, primul manager de fonduri din Romania care administreaza fonduri ESG si Sustainalytics.

„Sustenabilitatea este parte integranta din strategia OMV Petrom pentru 2030. In orice societate, rolul companiilor ar trebui sa mearga dincolo de business. Aceasta inseamna, pe de o parte, integrarea strategiilor pe teme de mediu, sociale si guvernanta in modul in care companiile fac afaceri si, pe de alta, cresterea transparentei pe aceste teme. Investitorii, angajatii nostri, clientii si, in final, intreaga societate asteapta asta de la noi”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

„Transparenta reprezinta o componenta importanta si necesara a ESG. Pentru a fi relevanta ca impact, insa, transparenta trebuie dublata de asumarea unor standarde de raportare si comunicare general acceptate la nivelul tuturor celor implicati in proces. De aceea, existenta unor instrumente standardizate de evaluare disponibile in mod egal tuturor participantilor la piata este foarte importanta, iar BRD saluta initiativa BVB de a promova investitiile responsabile si furnizarea de informatii ESG de calitate.  Totodata, sustinem  initiativele care conduc spre o mai mare transparenta si standardizare la nivelul pietei in ceea ce priveste ratingurile ESG, iar raportul Sustainalytics, unul din liderii globali pe acest segment, este de un real folos pentru noi toti”, a declarat Flavia Popa, Secretar General BRD Groupe Societe Generale.

„Aceasta performanta este rezultatul preocuparii continue a managementului Antibiotice pentru implementarea criteriilor ESG. Credem ca acest rezultat va genera un plus de incredere in relatia cu actionarii, investitorii nostri dar si in relatia cu ceilalti stakeholderi: pentru furnizori vorbim despre increderea ca au alaturi un partener etic cu care pot colabora pe termen lung, pentru clientii nostri, increderea ca produsele Antibiotice respecta cele mai inalte standarde de calitate si sunt dezvoltate luand in calcul si impactul pe care il generam asupra mediului si societatii in ansamblul ei. Azi mai mult ca niciodata, raportarea ESG a devenit cu atat mai importanta cu cat in viitorul apropiat, accesul la capital va fi conditionat si de performanta pe care o vom inregistra la acest capitol”, a  declarat Liviu Vatavu, director executiv Guvernanta Corporativa si Juridic, Antibiotice Iasi.

„In paradigma decarbonarii si a investitiilor sustenabile, importanta pe care companiile o acorda mediului, resursei umane si guvernantei corporative, este echivalenta cu rolul si dezvoltarea acestora pe termen lung. Nuclearelectrica, prin proiectele pe care le deruleaza, este parte din raspunsul in asigurarea sustenabilitatii. Evitam anual eliberarea a 10 milioane tone de CO2, 180 milioane de la punerea in functiune si ne propunem sa ajungem la 24 milioane de tone CO2 evitate anual dupa 2031 si sa livram 66% din energia curata a Romaniei.  Nuclearelectrica face parte din categoria electric utilities, de aceea pentru noi, raportat la activitatea de productie, ESG este o componenta esentiala. Industria nucleara, prin natura ei, a multiplelor reglementari, norme si principii care o guverneaza atat la nivel international cat si national, are deja o lunga istorie si expertiza in gestionarea prioritara si responsabila a aspectelor de mediu, resurse umane si guvernanta. Salutam initiativa BVB de a derula analiza ESG impreuna cu Sustainalytics si suntem mandri de rezultatele obtinute, o confirmare a angajamentului si implicarii noastre zilnice”, a declarat Cosmin Ghita, Director General Nuclearelectrica.

Lansarea primelor scoruri ESG pe piata de capital locala are loc intr-un context global prielnic, in care totalul activelor investite in fonduri care iau in considerare criteriile ESG in alocarea investitiilor reprezinta aproximativ o treime din totalul activelor globale, iar fondurile de investiii dedicate strategiilor ESG au active de peste 2,2 trilioane dolari. Initierea de catre Bursa de Valori Bucuresti a primului demers dedicat ESG pe piata de capital romaneasca, in 2020, si continua dezvoltare a acestuia capata in acest context global o si mai mare relevanta, pentru sustinerea competitivitatii pietei din Romania si pentru mentinerea vizibilitatii activelor listate la BVB pe plan international.

Bursa de Valori Bucuresti a lansat in septembrie 2020 primul proiect ESG (Environmental, Social, and Governance) pe piata de capital locala. Demersul Bursei de Valori Bucuresti implica promovarea investitiilor responsabile, dezvoltarea infrastructurii ESG din Romania, evidentierea importantei standardelor ESG in randul tuturor actorilor din piata de capital, precum si oferirea unei prime evaluari emitentilor locali.

Standardele ESG (Environmental, Social, Governance) reprezinta un set de norme pe care investitorii le iau in calcul in procesul investitional. Standardele ESG sunt alcatuite din trei componente: Environment (mediu) – impactul asupra mediului inconjurator rezultat din activitatea companiei; Social (social) – relatia companiei cu stakeholderii; Corporate Governance (Guvernanta corporativa) – respectarea normelor de guvernanta corporativa.

 

Pentru informatii suplimentare:

Natalia Negru Botezan, e-mail: natalia.botezan@bvb.ro, telefon 0722.411.604