joi | 28 martie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Comunicate de presa


Tranzactiile totale realizate la Bursa de Valori Bucuresti in primele 7 luni cresc cu 5 procente si ajung la 1.38 miliarde de euro

18.08.2020

  • Tranzactiile totale cu toate tipurile de instrumene financiare tranzactionate la BVB in primele 7 luni ale anului au ajuns la 6,67 miliarde lei, echivalentul a 1,38 miliarde euro, in crestere cu 5% comparativ cu perioada similara a anului precedent.
  • Radu Hanga, Presedinte BVB:
    • Noile oferte de stimuli fiscali, alaturi de perspectiva imbunatatirii starii de sanatate publica la nivel international, pot influenta semnificativ evolutia pietelor de capital. In ceea ce priveste lucrurile pe care le putem influenta noi la nivel local in piata de capital, primim semnale de la nivelul comunitatii investitionale ca tot mai multi romani sunt mai aproape de bursa si devin investitori.
    • Deschiderea de conturi online, pentru care am si premiat la ceremonia din iulie brokerii care au acest sistem implementat, este o facilitate de care publicul roman avea nevoie cu atat mai mult in acest context. Digitalizarea este pilonul strategic de dezvoltare a bursei si a fost extrem de bine scos in evidenta de actuala situatie: online devine „noul normal” si in piata de capital.
  • Adrian Tanase, CEO BVB:
    • Investitorii de pe plan local asteapta finalul sezonului de raportari financiare pentru a putea avea o imagine mai clara asupra evolutiei companiilor listate, iar datele aferente trimestrului al doilea sunt relevante pentru o mai buna perspectiva privind impactul pandemiei asupra businessurilor. Este important sa avem incredere in companiile romanesti si in capacitatea lor de a gestiona riscurile si de a identifica oportunitatile in contextul actual.
    • De asemenea, in iulie, am facut un pas important pentru Contrapartea Centrala, un proiect de referinta cu beneficii pentru intreaga comunitate financiara din Romania, si am semnat contractul prin care serviciile specifice CCP vor fi oferite de CC&G, parte a grupului London Stock Exchange.

 

Primele 7 luni ale anului s-au remarcat prin episoade de volatilitate accentuata, in special la finalul primului trimestru, pentru ca apoi piata sa isi recastige echilibrul. In mod traditional, lunile de vara sunt mai calme din punct de vedere al volatilitatii experimentate de piata locala de capital, iar luna iulie nu a facut exceptie de la acest trend. Per ansamblu, tranzactiile realizate cu toate tipurile de instrumene financiare tranzactionate la BVB au totalizat in primele 7 luni ale anului 6,67 miliarde lei, echivalentul a 1,38 miliarde euro, ceea ce inseamna o crestere de 5% comparativ cu perioada similara a anului precedent. Segmentul actiunilor a dominat tranzactiile din piata, cu un total de 6,19 miliarde de lei, sau 1,28 miliarde euro, in crestere usoara cu 0,35% fata de primele 7 luni ale anului anterior. Valoarea medie zilnica de tranzactionare a fost aproape de nivelul de 9 milioane de euro in perioada ianuarie-iulie 2020, un plus de 0,35% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Pietele de capital din Uniunea Europeana se afla, in majoritatea lor, sub nivelul maximelor atinse la inceputul anului. Piata romaneasca se afla in aceeasi situatie, iar acum a intrat intr-o zona de consolidare.

„Noile oferte de stimuli fiscali, alaturi de perspectiva imbunatatirii starii de sanatate publica la nivel international, pot influenta semnificativ evolutia pietelor de capital. In ceea ce priveste lucrurile pe care le putem influenta noi la nivel local in piata de capital, primim semnale de la nivelul comunitatii investitionale ca tot mai multi romani sunt mai aproape de bursa si devin investitori. Deschiderea de conturi online, pentru care am si premiat la ceremonia din iulie brokerii care au acest sistem implementat, este o facilitate de care publicul roman avea nevoie cu atat mai mult in acest context. Digitalizarea este pilonul strategic de dezvoltare a bursei si a fost extrem de bine scos in evidenta de actuala situatie: online devine „noul normal” si in piata de capital,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

„Investitorii de pe plan local asteapta finalul sezonului de raportari financiare pentru a putea avea o imagine mai clara asupra evolutiei companiilor listate, iar datele aferente trimestrului al doilea sunt relevante pentru o mai buna perspectiva privind impactul pandemiei asupra businessurilor. Este important sa avem incredere in companiile romanesti si in capacitatea lor de a gestiona riscurile si de a identifica oportunitatile in contextul actual,” a afirmat Adrian Tanase, CEO al Bursei de Valori Bucuresti.

In ceea ce priveste demersul privind dezvoltarea infrastructurii pietei de capital care sa permita, printre altele, relansarea pietei derivatelor, Grupul Bursa de Valori Bucuresti prin intermediul CCP.RO BUCHAREST S.A. a semnat cu Cassa di Compensazione e Garanzia (CC&G), unul dintre liderii de servicii post-tranzactionare si parte a London Stock Exchange Group (LSEG), acordul prin care CC&G va oferi atat consultanta privind stabilirea Contrapartii Centrale in Romania, cat si asistenta tehnologica specifica serviciilor de compensare si management al riscului.

„De asemenea, in iulie, am facut un pas important pentru Contrapartea Centrala, un proiect de referinta cu beneficii pentru intreaga comunitate financiara din Romania, si am semnat contractul prin care serviciile specifice CCP vor fi oferite de CC&G, parte a grupului London Stock Exchange,” a precizat Adrian Tanase.