vineri | 26 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. - BRD

Raport trim 1 2021

Data Publicare: 06.05.2021 8:04:12

Cod IRIS: 8A18D

Rezultatele grupului BRD in PRIMUL TRIMESTRU al anului 2021:

FinantARE activA A redresARII economiei romAnesti si A tranzitiEI cAtre sustenabilitate

 

 

Comunicat de presa

Bucuresti, 6 mai 2021

Evolutia principalilor indicatori financiari si comerciali ai BRD Groupe Societe Generale la 31 martie 2021, la nivel consolidat, in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS):

-       Activitate dinamica:

u  crestere rapida a creditelor retail nou-acordate, +9% in dinamica anuala

u  finantare solida a companiilor (+7,8% in dinamica anuala), beneficiind de o crestere sustinuta pe segmentul IMM-urilor (+25% in dinamica anuala)

u  acordarea celui mai mare credit verde de pana acum din Romania, materializand obiectivul de a dezvolta in mod activ finantarea durabila si cu impact pozitiv

u  cota de piata de 53% in cea de-a treia emisiune de titluri de stat pentru populatie, in cadrul programului Fidelis

u  adoptarea pe scara tot mai mare a canalelor digitale, numarul de utilizatori activi unici MyBRD Mobile & MyBRD Net fiind in crestere cu 22% in dinamica anuala

-       Venituri reziliente in pofida mediului cu rate scazute ale dobanzilor, cu un venit net bancar de 759 milioane RON in primul trimestru al anului 2021 (fata de 767 milioane RON in primul trimestru al anului 2020)

-       Disciplina solida a costurilor, care nu a afectat programul strategic de investitii in digitalizare

-       Rata scazuta a creditelor neperformante; costul net al riscului, 55 puncte de baza

-       Profit net de 222 milioane RON (fata de 241 milioane RON in primul trimestru al anului 2020)

“Economia Romaniei a evoluat peste asteptari in trimestrul patru al anului 2020, produsul intern brut anual inregistrand o scadere mai putin pronuntata in comparatie cu estimarile initiale.

Pe plan sanitar, campania de vaccinare progreseaza, stabilind premisele pentru o situatie controlata. In cazul in care consecintele directe ale pandemiei se diminueaza si, in acelasi timp, se asigura o tranzitie lina catre neutralizarea masurilor de sprijin, anul 2021 va fi, probabil, un an mai bun pentru economia Romaniei.

In pofida masurilor restrictive inca in vigoare pentru combaterea celui de-al treilea val al pandemiei, BRD marcheaza un inceput de an solid.

Creditele nou-acordate persoanelor fizice au crescut semnificativ, iar creditarea companiilor a fost impulsionata de finantarea dinamica a IMM-urilor. De asemenea, am acordat cel mai mare credit verde de pana acum din Romania, o dovada a obiectivului nostru de a contribui la dezoltarea unei lumi mai durabile.

In paralel, adoptarea instrumentelor digitale a continuat sa accelereze, cu o crestere anuala de 22% a numarului de clienti care utilizeaza in mod activ canalele la distanta. 

Ca atare, BRD a obtinut in primele trei luni ale acestui an o performanta care demonstreaza adaptabilitatea modelului sau de afaceri si adecvarea masurilor intreprinse ca raspuns la criza. Venitul net bancar a fost rezilient in ciuda scaderii semnificative a ratelor de dobanda, in timp ce costurile au fost controlate strict, fara a afecta investitiile strategice.

Bazandu-se pe fundamente puternice, BRD este pe deplin capabila sa isi sustina in continuare atat clientii, cat si redresarea economiei romanesti”, a declarat Francois Bloch, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale.

Activitate comerciala dinamica

Creditele nou-acordate persoanelor fizice au crescut cu 9% in dinamica anuala, bazandu-se atat pe cresterea puternica a creditelor de consum (+19%) cat si a creditelor imobiliare, in afara programelor guvernamentale (plafonul alocat prin programul Noua Casa nefiind disponibil pana la finalul primului trimestru). Portofoliul de credite acordate companiilor a inregistrat un avans robust de 7,8% fata de finalul lunii martie 2020, determinat de finantarea dinamica a IMM-urilor (+19,4% in dinamica anuala, inclusiv leasing). Materializand expertiza si angajamentul puternic pentru finantarea durabila si cu impact pozitiv, BRD a structurat cel mai important credit verde acordat pana acum in Romania, in valoare de 1,25 miliarde RON.

Cresterea anuala a depozitelor retail a atins 10,1% in dinamica anuala, beneficiind in continuare de inclinatia solida spre economisire declansata de pandemie. Depozitele companiilor au inregistrat un avans puternic (+8,1% in dinamica anuala), determinat in principal de cresterea de doua cifre a resurselor IMM-urilor (+11,2% in dinamica anuala). In paralel, un ritm puternic de revenire este vizibil in activitatea de administrare a activelor, valoarea acestora atingand 4,61 miliarde lei la finalul lunii martie 2021, in crestere cu 27% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ducand la o cota de piata de 19,4%* (+1,5 puncte procentuale fata de finalul primului trimestru al anului 2020). Mai mult, BRD a intermediat 53% din cea de-a treia emisiune de obligatiuni de stat romanesti adresata persoanelor fizice, in cadrul programului Fidelis.

Adoptarea accelerata a instrumentelor digitale este reflectata de cresterea puternica a numarului de utilizatori activi unici ai aplicatiilor de mobile si internet banking (763 mii la finalul lunii martie 2021, mai mult cu 22% in dinamica anuala) si de cresterea rapida a numarului de tranzactii prin intermediul canalelor electronice, +45% in dinamica anuala in primul trimestru al anului 2021. Gradul de penetrare digitala pe segmentul companiilor a atins un nivel foarte ridicat, 99% din tranzactiile companiilor mari si 96% din tranzactiile IMM-urilor fiind realizate prin canale digitale.

Performanta financiara rezilienta

Venitul net bancar la nivelul Grupului BRD a atins 759 milioane RON in primul trimestru al anului 2021, cvasi stabil in comparatie cu nivelul din primul trimestru al anului 2020 (-1.0% an/an, de la 767 milioane RON in primul trimestru al anului 2020). Veniturile nete din dobanzi au scazut cu 7,4% in primul trimestru al anului 2021, fiind afectate de ratele de piata mici in primul trimestru al anului (media ratei ROBOR la 3 luni in primul trimestru al anului 2021 fiind de 1,65% fata de 3,03% in primul trimestru al anului 2020).

Presiunea asupra veniturilor nete din dobanzi a fost compensata de performanta mai buna a veniturilor nete din comisioane si a altor venituri bancare. Veniturile nete din comisioane au inregistrat un avans de 1,3% in comparatie cu primul trimestru al anului 2020, sustinut de o contributie mai mare din activitatea pe piata de capital si de o activitate tranzactionala sporita. Normalizarea contextului de piata (comparativ cu cel foarte advers din martie 2020) s-a tradus prin imbunatatirea veniturilor din tranzactionare si efecte pozitive din reevaluare, influentand favorabil evolutia altor venituri.

Cheltuielile operationale au totalizat 438 milioane RON in primul trimestru al anului 2021, +1,9% excluzand contributia mai mare la Fondul de Garantare a Depozitelor si Fondul de Rezolutie (49,4 milioane RON recunoscuta in intregime in primul trimestru al anului 2021, in comparatie cu 43,3 milioane RON in 2020). Cheltuielile cu personalul s-au redus cu 5,1% in dinamica anuala in primul trimestru al anului 2021, ca urmare a cresterii automatizarii si a castigurilor de productivitate. Cheltuielile care nu tin de personal au fost determinate de accelerarea investitiilor in transformarea digitala si de costurile sanitare exceptionale, in timp ce alte cheltuieli au ramas sub control strict.

Calitatea portofoliului de credite a ramas solida in primul trimestru al anului 2021, dupa cum o reflecta rata redusa a creditelor neperformante (la nivelul Bancii, creditele neperformante in concordanta cu definitia ABE), aceasta atingand 3,3% la finalul lunii martie 2021, nivel stabil in comparatie cu finalul lunii martie 2020. Costul net al riscului a atins 55 puncte de baza in primul trimestru al anului 2021, fiind legat in principal de portofoliul retail, in timp ce rata de acoperire cu provizioane a fost mentinuta la un nivel ridicat (73,3% la finalul lunii martie 2021, la nivelul Bancii).

Ingloband toate cele de mai sus, profitul net al Grupului BRD a atins 222 milioane RON in primul trimestru al anului 2021, fata de 241 milioane RON in primul trimestru al anului 2020. Rentabilitatea capitalurilor proprii s-a situat la un nivel ridicat de o singura cifra (9% in primul trimestru al anului 2021 fata de 11,8% in primul trimestru al anului 2020, scaderea fiind determinata in mare masura de baza de capital mai mare).   

Rata de adecvare a capitalului este ridicata, atingand 31,6% la 31 martie 2021 (BRD individual), in comparatie cu 22,6% la 31 martie 2020, ca urmare a incorporarii profitului din 2020 (net de dividende conform deciziei AGA, semnificativ limitate in acest an, in linie cu restrictia reglementara), rezervelor din reevaluarea instrumentelor de datorie si scaderii cerintelor de capital determinate in principal ca urmare a scutirii temporare a ponderarii la risc pentru datoria emisa in moneda unui alt stat membru (implementata prin Regulamentul 873/2020 cu privire la anumite ajustari ca raspuns la pandemia COVID-19).

Rezultatele financiare ale BRD aferente celor trei luni incheiate la 31 martie 2021 sunt disponibile pentru public si investitori pe site-ul web al bancii, www.brd.ro, incepand cu ora 09:00. Copii ale documentelor vor putea fi obtinute, la cerere, gratuit, la sediul central al BRD - Groupe Societe Generale, situat in Bulevardul Ion Mihalache nr. 1-7, sector 1, Bucuresti.

(*) cota de piata bazata pe total active sub administrare in fonduri deschide de investitii

Nota: Daca nu se mentioneza altfel, toate variatiile sunt in comparatie cu primul trimestru al anului 2020 (pentru elementele aferente contului de profit si pierdere) sau finalul lunii martie 2020 (pentru elementele de bilant)

CNR  in puncte de baza, rata NPL si rate de acoperire cu provizioane, la nivelul Bancii

Despre BRD Groupe Societe Generale

BRD - Groupe Societe Generale opereaza o retea de 569 de unitati. Banca ocupa o pozitie importanta pe piata romaneasca a cardurilor, cu aproximativ 2,5 milioane de carduri si o retea de acceptare de aproximativ 30,000 POS si aproape 1,400 ATM-uri. Activele totale ale bancii erau, la finalul lunii martie 2021, de 63,2 miliarde RON.

BRD face parte din Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 133.000 de angajati in 61 de tari si peste 30 de milioane de clienti, persoane fizice, companii si investitori institutionali, in intreaga lume, in trei activitati-cheie:

 

·          Retail banking in Franta

·          Retail banking international, Asigurari si Servicii financiare pentru companii

·          Global Banking si Solutii pentru Investitori

 

www.brd.ro; facebook

Contact media:

Traian Traicu_021 301 61 50_traian.traicu@brd.ro

BRD-GROUPE SOCIETE GENERALE

Bd. Ion Mihalache nr. 1-7, 011171 Bucuresti, Romania; www.brd.ro

 

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.