joi | 28 martie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Stiri Piata


S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. - SNN

SNN anunta primul contract pentru avansarea proiectului Unitatile 3 si 4

Data Publicare: 25.11.2021 17:14:45

Cod IRIS: 507E7

Raport curent conform Legii 24/2017 si Regulamentului ASF nr. 5/2018

Data raportului: 25.11.2021

Denumirea entitatii emitente: Societatea Nationala NUCLEARELECTRICA S.A.

Sediul social: Strada Polona nr. 65, Sector 1, Bucuresti

Numarul de telefon/fax: 021-203.82.00 / 021 – 316.94.00

Codul unic de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului: 10874881

Numar de ordine in Registrul Comertului: J40/7403/1998

Capital social subscris si varsat: 3.016.438.940

Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise: Bursa de Valori Bucuresti

 

 

Catre:             Bursa de Valori Bucuresti

       Autoritatea de Supraveghere Financiara

 

Eveniment important de raportat: Nuclearelectrica anunta avansarea Proiectului Unitatilor CANDU: In cadrul Etapei Pregatitoare, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy

 

Nuclearelectrica anunta avansarea Proiectului Unitatilor CANDU 3&4: in cadrul actualei Etape Pregatitoare, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, Membra a grupului SNC-Lavalin si Autoritatea de Proiectare a Unitatilor 3&4 si OEM Candu (Producatorul Original al Tehnologiei Candu). In cadrul contractului, CANDU Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea si actualizarea unor documentatii necesare demararii Proiectului Unitatilor CANDU 3&4 (printre care actualizarea documentelor de baza de licentiere, actualizarea ghidurilor de securitate nucleara, actualizarea listei modificarilor de proiect cu functii de securitate nucleara etc.).

Aprobata in aprilie 2021 in cadrul Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor Nuclearelectrica, strategia de continuare a Proiectului Unitatilor CANDU al Centralei Nucleare Cernavoda este implementata in trei etape, in conformitate cu experienta internationala in constructia de centrale nucleare.

Etapa pregatitoare a inceput cu capitalizarea si operationalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A., si va avea o durata de 24 de luni, timp in care se vor contracta servicii de asistenta tehnica, juridica, financiara si de inginerie si se vor efectua studiile si evaluarile necesare.

„Suntem mandri sa semnam primul contract care avanseaza dezvoltarea Proiectului Unitatilor CANDU 3&4 de la Cernavoda. Romania are nevoie de noi capacitati nucleare, de o sursa de energie curata, rezilienta si accesibila, ca solutie pentru atingerea tintelor de decarbonare ale Romaniei. Pe langa securitatea si stabilitatea sistemului energetic national, finalizarea noilor capacitati nucleare CANDU va aduce si multiple beneficii socio-economice: pana la 19.000 de locuri de munca generate indirect; 20 de milioane de tone de CO2 evitate anual cu 4 unitati in operare; contributia energiei nucleare in productia totala de energie, la nivel national va creste la 36%, iar contributia energiei nucleare in productia totala de energie fara emisii de CO2, la nivel national, va creste la 66%. In plus, proiectele vor sustine dezvoltarea lantului intern de aprovizionare precum si alte industrii colaterale”, Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica SA.

„Ma bucur si salut semnarea primului contract care avanseaza dezvoltarea Proiectului Unitatilor CANDU 3&4 de la Cernavoda. Parteneriatul cu SUA si Canada va permite tarii noastre sa atinga obiectivele de decarbonare pe care si le asuma. Acesta este un pas important si sunt foarte optimist ca in viitor vom fi o tara independenta energetic”, a declarat Virgil Popescu, ministrul energiei.

„Acordul interguvernamental (IGA) dintre Romania si Statele Unite semnat in 2020 demonstreaza interesele comune ale natiunilor de a colabora pentru atingerea obiectivelor de securitate energetica si decarbonare. Semnarea acestui prim contract pentru finalizarea Unitatilor 3 si 4 este un pas major, sustine obiectivele IGA si continua relatia puternica dintre tarile noastre in domeniul energiei nucleare”, a spus Prim Secretarul Adjunct pentru Energie Nucleara din cadrul Departamentului pentru Energie SUA, Dr. Kathryn Huff.

In august 2021, Romania a semnat un Memorandum de Intelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida si sustine in continuare cooperarea in proiecte civile de energie nucleara, ca urmare a unei relatii de 55 de ani intre Canada si Romania in industria nucleara.

„Energia nucleara este un instrument esential in obiectivul nostru catre o economie net zero. A fost un pilon pentru dezvoltarea economica in Canada inca de la sfarsitul anilor 1960, atunci cand tehnologia reactoarelor nucleare CANDU a devenit operationala. In toti acesti ani, s-a dovedit incredibil de fiabila si eficienta. Am avut placerea sa impartasim acest know-how cu prietenii si aliatii nostri. Anul acesta, sarbatorim jumatate de secol de cooperare nucleara cu Romania si 25 de ani de succes CANDU la Unitatea 1 Cernavoda, una dintre cele mai de succes centrale din lume. Asteptam cu nerabdare sa sustinem aceasta cooperare fructuoasa cu noi proiecte nucleare comune, in timp ce facem eforturi sa ne atingem impreuna obiectivele privind schimbarile climatice.” – E.S. Annick Goulet, ambasadorul Canadei in Romania.

Suntem incantati ca s-a facut acest pas inainte in cooperarea comerciala pentru retehnologizarea si extinderea capacitatilor nucleare ale Romaniei”, a declarat insarcinatul cu afaceri al SUA, David Muniz. „Impreuna cu Aliatii nostri NATO, Romania si Canada, Statele Unite lucreaza pentru a oferi romanilor energie curata, sigura, fiabila si accesibila, asigurand in acelasi timp ca partenerii de incredere contribuie la nevoile vitale de securitate nationala si energetica ale Romaniei.

Proiectul Unitatilor CANDU este inclus in Strategia Energetica a Romaniei, pentru perioada 2019-2030, cu perspectiva pentru 2050, precum si in Planul National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice, ca pilon al independentei energetice a Romaniei si al atingerii obiectivelor de decarbonare ca stat membru al UE. In acest sens, Romania a semnat la 9 octombrie 2020 un Acord Interguvernamental privind cooperarea in domeniul proiectelor de energie nucleara, care a fost recent ratificat si de Parlamentul Romaniei, prin Legea nr.199/2021, avand un sprijin larg si fiind adoptat cu o majoritate de voturi. De asemenea, in octombrie 2020, US Exim Bank si-a exprimat, printr-un Memorandum de Intelegere incheiat cu Ministerul Energiei, interesul de a finanta proiecte mari de investitii in Romania, inclusiv de tipul celor nucleare, in valoare totala de 7 miliarde de dolari.

Colaborarea cu Statele Unite ale Americii in domeniul nuclear a inceput in 1981, cand presedintele Reagan a aprobat primul imprumut US Exim pentru proiectul Unitatea 1 Cernavoda.

„Suntem incantati sa ne extindem relatia cu Romania si Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN) pentru acest proiect nou. Romania este familiarizata cu tehnologia CANDU de la punerea in functiune a primelor doua unitati CANDU in 1996 si 2007 si de atunci furnizeaza energie sigura”, a declarat Sandy Taylor, presedinte, Energie Nucleara, SNC-Lavalin. „Extinderea amprentei nucleare ar ajuta Romania sa-si atinga tintele de decarbonizare.”

Contractul semnat de EnergoNuclear S.A. (EN) cu CANDU Energy acopera achizitia de servicii de inginerie pentru elaborarea si actualizarea documentatiilor necesare relansarii Proiectului Unitatilor CANDU 3&4, printre care: actualizarea documentelor baza de autorizare (DBA); actualizarea ghidurilor de securitate nucleara (GSN) elaborate anterior pentru Unitatile 3 si 4 Cernavoda, pentru a se conforma cu cerintele DBA si cu cele mai recente coduri si standarde aplicabile canadiene, precum si cu cerintele directivei UE de securitate nucleara;  definirea livrabilelor de inginerie care vor fi elaborate in fazele 2 si 3, continutul acestora fiind astfel stabilit incat sa poata fi elaborate estimari ale cantitatii de livrabile de inginerie si de complexitate a continutului fiecarui livrabil; document de evaluare care subliniaza elementele cheie ale optiunilor de arhitectura propuse pentru implementarea controlului partii nucleare; actualizarea si dezvoltarea modificarilor de proiect legate de securitate nucleara care vor demonstra ca Proiectul Unitatilor 3&4 respecta cerintele Directivei privind securitatea nucleara; reevaluarea structurilor civile existente si confirmarea faptului ca acestea vor fi adecvate scopului lor pentru inca 60 de ani (inclusiv pe durata de viata post-retehnologizare) de la punerea in functiune a unitatilor.

„Suntem incantati sa continuam cooperarea cu CANDU Energy si Romania. Aceasta etapa a proiectului este un pas semnificativ catre un viitor energetic curat si durabil, cu reactoare nucleare”, a declarat Presedintele si Directorul General Sargent & Lundy, Thomas R. White. „Sargent & Lundy a sprijinit in mod continuu industria energiei nucleare comerciale inca de la inceputurile sale, proiectand generatii succesive de noi centrale si sprijinind centralele aflate in functionare din intreaga lume. Activitatea noastra in domeniul energiei nucleare cuprinde initiative inovatoare si dezvoltarea de solutii rentabile pentru asigurarea succesului proiectelor.”

 

Despre Nuclearelectrica

Compania Nationala „Nuclearelectrica” SA este societatea nationala romaneasca producatoare de energie electrica, termica si de combustibil nuclear care functioneaza sub autoritatea Ministerului Energiei din Romania, statul detinand 82,49% din actiuni si alti actionari, 17,50%, dupa listarea societatii la bursa in 2013.

Sucursala CNE Cernavoda opereaza doua unitati nucleare CANDU, care sunt doua dintre cele mai performante unitati dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear si se afla in proces de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achizitionarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investitii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica detine un rol major la nivel national, contribuind cu peste 18% din energia nucleara la productia totala de energie si cu 33% la productia totala de energie fara CO2 din Romania.

www.nuclearelectrica.ro

Cosmin Ghita

Director General

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.