sâmbătă | 20 aprilie, 2024 |

Indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti se apropie de pragul de 10.000 de puncte dupa primele 11 luni

20.12.2019

• Indicele BET, care include cele mai tranzactionate 16 companii listate, cu exceptia SIF-urilor, a inchis luna noiembrie la o valoare de 9.886 de puncte, ceea ce inseamna o crestere de 34% doar in acest an.
  • Adrian Tanase, CEO BVB: Bursa romaneasca si-a reconfirmat in acest an fundamentele solide de crestere, iar investitorii au apreciat ca extrem de pozitiv faptul ca 15 din cele 16 companii din indicele BET au obtinut profit in primele trei trimestre. La nivel general, Romania este pozitionata acum ca fiind una dintre mai atractive piete de capital din lume, atat in functie de ritmul de crestere, cat si in functie de randamentul dividendelor. Suntem foarte aproape sa incheiem unul dintre cei mai buni ani pentru bursa romaneasca. Mediul de business din Romania a aratat ca este capabil sa livreze performante exceptionale atunci cand i se asigura un cadru de predictibilitate. Este elementul fundamental de care Romania are nevoie pentru a putea creste si in 2020.

Piata de capital din Romania se remarca pe radarul investitorilor prin cresterile semnificative inregistrate in acest an. La Bursa de Valori Bucuresti (BVB), indicele BET a ajuns la o valoare de 9.886 de puncte in ultima sedinta de tranzactionare din noiembrie, nivel care nu a mai fost atins din anul 2007. Numai in acest an, avansul indicelui BET, care include cele mai tranzactionate 16 companii listate cu exceptia SIF-urilor, a fost de 34 de procente. Luand in calcul si dividendele, indicele BET-TR a adus investitorilor un randament de peste 45% in primele 11 luni. Spre comparatie, la finalul primelor 11 luni ale anului trecut, indicele BET inregistra o crestere de 11,7%, iar BET-TR de peste 21%. Dupa adoptarea OUG 114, indicele BET a inchis anul 2018 cu o scadere de aproape 5%, iar BET-TR a pierdut aproape tot avansul, insa a reusit sa pastreze o crestere de 4%.

„Bursa romaneasca si-a reconfirmat in acest an fundamentele solide de crestere, iar investitorii au apreciat ca extrem de pozitiv faptul ca 15 din cele 16 companii din indicele BET au obtinut profit in primele trei trimestre. La nivel general, Romania este pozitionata acum ca fiind una dintre mai atractive piete de capital din lume, atat in functie de ritmul de crestere, cat si in functie de randamentul dividendelor. Suntem foarte aproape sa incheiem unul dintre cei mai buni ani pentru bursa romaneasca. Mediul de business din Romania a aratat ca este capabil sa livreze performante exceptionale atunci cand i se asigura un cadru de predictibilitate. Este elementul fundamental de care Romania are nevoie pentru a putea creste si in 2020,” a declarat Adrian Tanase, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

Piata de capital din Romania traverseaza una dintre cele mai bune perioade din istoria moderna. Romania a fost promovata la statutul de piata emergenta secundara de furnizorul global de indici FTSE Russell. Decizia va intra in vigoare in septembrie 2020. La nivelul pietei locale, BVB si parteneri din domeniul energetic si financiar au infiintat, pe 4 noiembrie 2019, CCP.RO Bucharest S.A., compania care va gazdui infrastructura care va permite relansarea pietei derivatelor in Romania si va asigura mecanisme noi pentru diminuarea si transferul riscurilor pentru pietele operate de BVB si OPCOM, contribuind la cresterea increderii si activitatii pe aceste piete.