marți | 19 martie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Intrebari frecvente

Sunt 3 criterii pe care compania dumneavoastra trebuie sa le indeplineasca pentru a se lista pe AeRO:

  • sa fie societate pe actiuni (SA)
  • sa aiba o capitalizare anticipata/ capitaluri proprii de minimum 250.000 de euro
  • Vor avea un free-float de 10% (10% din actiuni trebuie sa fie in portofoliile investitorilor, disponibile la tranzactionare), sau sa aiba minimum 30 de actionari

Credeti ca indepliniti criteriile? Contactati-ne, astazi, la aero@bvb.ro pentru mai multe detalii sau luati legatura cu un Consultant Autorizat!

Cand vine vorba de emiterea de obligatiuni pe AeRO, singura cerinta impusa unei companii este de a fi o societate pe actiuni (SA). Nu este impusa nicio valoare minima a unei oferte.

Cele doua piete difera in principal prin cerintele pentru listare si cerintele post-listare..

Pentru Piata principala, o companie trebuie:

  • sa fie o societate pe actiuni (SA);
  • sa aiba o capitalizare bursiera anticipata de cel putin 1 milion de euro, sau, in cazul in care acest lucru nu este disponibil, sunt luate in considerare capitalurile proprii ale companiei - capital si rezerve, inclusiv profitul sau pierdere, din ultimul exercitiu financiar - care trebuie sa fie de cel putin 1 milion de euro;
  • sa aiba un free-float de cel putin 25% (actiuni care nu sunt detinute de companie, nici de catre investitori strategici);
  • sa aiba o vechime mai mare de 3 ani

Pentru companiile mai mici, care nu indeplinesc criteriile pentru a fi listate pe Piata principala, a fost creata piata AeRO. Pentru a putea fi listata pe AeRO, compania trebuie sa aiba o capitalizare anticipata de cel putin 250.000 de euro. Capitalizarea anticipata va fi estimata pe baza unei evaluari efectuate de catre Consultantul Autorizat. Exista, de asemenea, un al doilea criteriu care va fi luat in considerare in cazul listarii de actiuni pe AeRO - free float-ul, ceea ce inseamna ca cel putin 10% din actiuni sa fie libere la tranzactionare (nu blocate in mainile actionarului majoritar) sau in mod alternativ, compania sa aiba minimum 30 de actionari.

Nu exista un raspuns corect la aceasta intrebare, deoarece aceste instrumente au caracteristici diferite si ofera beneficii diferite. Prin emisiunea de noi actiuni si listarea lor la bursa, un antreprenor vinde o parte a compania sa catre public, aceasta depinzand de suma de bani de care compania are nevoie, precum si procentul din companie pe care antreprenorul este dispus sa-l vanda. Spre deosebire de obligatiuni, cand sunt emise actiuni, nu exista o datorie care trebuie rambursata investitorilor. Odata listata la bursa, compania poate beneficia si de alte castiguri financiare, cum ar fi utilizarea propriilor actiuni pe post de garantii atunci cand acceseaza credite bancare, sau poate folosi propriile actiuni ca moneda atunci cand preia alte companii concurente. Pentru mai multe informatii despre beneficiile listarii, apasati aici

Obligatiunile, pe de alta parte, implica imprumutul capitalului de la investitori, in schimbul platii unei dobanzii periodice. Obligatiunile sunt un instrument atractiv pentru antreprenorii, deoarece nu afecteaza structura actionariatului companiei sau modul in care aceasta functioneaza, oferind, totusi, expunerea companiei si publicitatea care vin odata cu accesarea finantarii prin bursa de valori. Banii imprumutati de la investitori trebuie rambursati la scadenta sau in transe. Suma imprumutata poate face obiectul unei refinantari, printr-o noua emisiune de obligatiuni, inlocuind astfel emisiunea precedenta. O alta varianta este convertirea obligatiunilor in actiuni, la maturitate, sau in anumite momente anterior maturitatii, reducand, astfel, o parte din suma care trebuie rambursata investitorilor la maturitate (acestea mai sunt cunoscute si ca obligatiuni convertibile).

Evaluarea este unul dintre cei mai importanti pasi in calatoria unei companii catre bursa de valori. Inaintea listarii actiunilor, compania va primi o evaluare de piata efectuata de catre un profesionist - banca de investitii sau un broker, folosind instrumente care sunt recunoscute la scara larga, cum ar fi active si multipli. De asemenea, este necesar sa fie realizata si o comparatie cu companii similare din Romania, cat si din regiune.

Raportul de evaluare va contine o parte descriptiva, una comerciala si o analiza operationala - una legala si una financiara. Pentru aplicatii bazate pe abordarea veniturilor, raportul va contine, de asemenea, o descriere a strategiei legate de dezvoltarea viitoare a companiei si ipoteze in explicarea si justificarea parametrilor luati in considerare in modelul financiar de evaluare bazat pe venit.

Pe baza acestei evaluari, intermediarul impreuna cu actionarii societatii va decide pretul la care actiunile companiei vor fi vandute investitorilor, sau rata dobanzii oferite investitorilor in cazul emisiunii de obligatiuni. In cazul listarii actiunilor, pretul ar trebui sa fie in mod ideal stabilit ca cel mai bun pret, nu prea mic (astfel incat compania sa nu fie subevaluata), dar, de asemenea, nu prea mare (astfel incat compania sa nu fie supraevaluata).

Da, dupa listare, pretul poate creste sau scade. Pretul actiunilor poate fi influentat de mai multi factori. Dupa listare, evaluarea unei companii se face de catre investitori, pe baza cererii si ofertei de actiuni ale companiei respective. Investitorii decid sa cumpere sau sa vanda o actiune pe baza informatiilor pe care le primesc de la companie, precum si informatiile pe care le citesc in mass-media, mediul economic etc.

  • Evolutia unei actiuni poate fi influentata de evenimente, precum:
  • Cresterea castigurilor si a vanzarilor
  • Lasarea unor noi produse
  • Management si transparenta
  • Evolutia sectorului
  • Modificari ale cadrului legislativ (independent de companie)
  • Evolutii macroeconomice (independent de companie)

Activitatile privind relatia cu investitorii ale unei companii sunt menite sa asigure o buna relatia intre emitent si actionari/ potentiali investitori prin furnizarea de informatii complete si exacte catre comunitatea investitorilor. Pe masura ce calitatea acestor activitati creste, cu atat mai mare va fi interesul analistilor si al investitorilor, ceea ce poate duce in cele din urma la o crestere atat a activitatii de tranzactionare, cat si a pretului actiunilor.

Da, puteti face acest lucru prin listarea tehnica, in cazul in care compania dumneavoastra are mai multi actionari. In cazul unei listari tehnice, nu se realizeaza nicio oferta publica, ceea ce inseamna ca structura actionariatului societatii nu este afectata in niciun fel, iar compania decide pur si simplu sa profite de avantajele de a fi o societate cotata la bursa (vizibilitate suplimentara, credibilitate, transparenta). Pentru listarea tehnica pe AeRO, este necesara intocmirea unui memorandum. De asemenea, compania va trebui, in continuare, sa indeplineasca criteriul de listare, fie cel de 30 de actionari, sau free-float-ul de 10%.

Dupa listare, o companie ar trebui sa ramana in contact permanent cu actionarii sai prin indeplinirea obligatiilor sale obligatorii de raportare - rapoarte semestriale, precum si rapoarte curente in cazul aparitiei oricarui eveniment important. De asemenea, este esential sa se mentina relatii bune cu investitorii, precum si sa incerce sa respecte cele mai bune practici in domeniul guvernantei corporative asa cum sunt specificate in Princi Principii de Guvernanta Corporativa pentru societatile admise la tranzactionare pe AeRO. Pentru mai multe informații despre ceea ce se intampla după listare, apasati aici.

Costul emisiunii de actiuni pe AeRO nu este fix si implica urmatoarele tarife:

  • Comisionul Consultantului Autorizat pentru pregatirea raportului de due diligence, evaluarii companiei, pregatirea prospectului, prezentarii catre investitori, sondarea interesului investitorilor pentru companie (investment teaser) etc.
  • Comisionul Auditorului, pentru efectuarea auditului situatiilor financiare
  • Tarif perceput de ASF, procent din oferta (in cazul unui IPO)
  • Tarif perceput de ASF pentru aprobarea prospectului (in cazul unei listari tehnice)
  • Tarif perceput de ASF pentru inregistrarea actiunilor
  • Tarife aferente Depozitarului Central
  • Taxele aferente Bursei de Valori Bucuresti, care sunt specificate mai jos

Tarifele percepute de BVB includ tariful de procesare a cererii pentru listare si admitere la tranzactionare (ambele platite o singura data) si costul de mentinere la tranzactionare (platibil anual). Pentru a afla mai multe detalii, va rugam sa consultati sectiunea dedicata de pe website-ul nostru.

Costul emisiunii de actiuni pe AeRO nu este fix si implica urmatoarele tarife:

  • Comisionul Consultantului Autorizat pentru prospectului sau a memorandumului
  • Tarif perceput de ASF pentru inregistrarea obligatiunilor
  • Tarife aferente Depozitarului Central
  • Taxele aferente Bursei de Valori Bucuresti, care sunt specificate mai jos

Tarifele percepute de BVB includ tariful de procesare a cererii pentru listare si admitere la tranzactionare (ambele platite o singura data) si costul de mentinere la tranzactionare (platibil anual). Pentru a afla mai multe detalii, va rugam sa consultati sectiunea dedicata de pe website-ul nostru.

Procesul de pregatire a unei companii pentru a lista pe AeRO poate dura intre 3 pana la 6 luni. Durata procesului va depinde de pregatirea companiei. Dimensiunea companiei, structura ofertei publice si a valorii sale sunt, de asemenea, relevante in determinarea duratei procesului de listare. Pentru mai multe informatii privind durata procesului de listare a companiei, ar trebui sa contactați un Consultant Autorizat.

AeRO este locul perfect pentru a cauta o alternativa de finantare, daca aveti o afacere relativ tanara si mica. Cerintele minime pentru companiile care doresc sa fie listate pe AeRO sunt: cel putin 250.000 de euro, valoarea de piata anticipata, cel putin 10% free float sau 30 de actionari. AeRO este alegerea potrivita pentru antreprenori in cel putin una dintre urmatoarele situatii:

  • Au o idee excelenta, care ar putea fi un progres, daca ar fi pusa in practica;
  • Lipsa capitalului este cel mai mare obstacol in calea cresterii societatii;
  • Doresc o evaluare de piata la un pret obiectiv pentru companie, stabilit prin intalnirea cererii si ofertei.

Da, aveti nevoie. Consultantii autorizati (AA) au un rol indispensabil in listarea de actiuni si obligatiuni pe piata AeRO. Consultantii Autorizati sunt companii cu experienta in domeniul finantarii corporative si sunt nominalizati de Bursa de Valori Bucuresti.

Rolul unui Consultant Autorizat este:

  • sa efectueze o analiza a oportunitatii listarii companiei;
  • sa ofere consultanta in redactarea materialelor necesare listarii pe AeRO;
  • sa reedacteze, impreuna cu compania, prospectul sau memorandumul (in functie de tipul ofertei);
  • sa efectueze evaluarea companiei;
  • sa deruleze procesul de oferta (IPO, plasament privat sau listare tehnica);
  • dupa listarea pe AeRO, oferta asistenta companiei pentru respectarea obligatiilor de raportare pentru cel putin un an (aceasta perioada poate fi, totusi, prelungita sau redusa de catre BVB, la cererea emitentului).

Consultantii Autorizati sunt persoane juridice autorizate de catre BVB. Consultantii Autorizati sustin potentialii emitentii cu elaborarea tuturor documentelor necesare si, totodata, certifica acuratetea informatiilor si a documentelor depuse. Rolul unui Consultant Autorizat continua dupa listare, deoarece are rolul de asistare a emitentului in indeplinirea obligatiilor de raportare pentru o perioada de 12 luni de la listare. Aceasta perioada poate fi totusi prelungita sau scurtata de BVB, la cererea emitentului.

Daca sunteti interesati in emisiunea de actiuni sau obligatiuni pe AeRO, va rugam sa ne trimiteti un e-mail la: aero@bvb.ro. De asemenea, puteti lua legatura cu unul dintre intermediarii autorizati pentru detalii suplimentare. Puteti gasi lista completa aici.