miercuri | 24 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Comunicate de presa


Titlurile de stat Fidelis Centenar au inceput tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti

05.08.2016

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) informeaza ca titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor Publice (MFP) in cadrul programului “Fidelis Centenar” au inceput tranzactionarea pe 5 august 2016. Momentul a fost marcat printr-o deschidere oficiala a sedintei de tranzactionare la care au fost prezenti Dacian Ciolos, Prim-ministrul Romaniei, Anca Dragu, Ministrul Finantelor Publice, Misu Negritoiu, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Dana Demetrian, Vicepresedinte Executiv BCR, reprezentanti ai sindicatului de intermediere, reprezentanti ai caselor de brokeraj si mass-media. MFP a atras 735 mil lei prin emisiunea de titluri de stat, de sapte ori mai mult fata de oferta de 100 mil lei anuntata initial. In cele trei saptamani de oferta, 20.185 de persoane fizice au cumparat titluri de stat, de 16 ori mai multe fata de anul trecut.

“Numarul mare de investitori arata increderea pe care romanii au avut-o in acest produs de economisire. Ma bucura faptul ca relatia dintre stat si oameni in slujba careia cu totii lucram poate fi, cateodata, atat de buna. Succesul programului de titluri de stat pentru populatie din acest an este o dovada clara a apetitului romanilor pentru instrumentele alternative de economisire”, a declarat Dacian Ciolos, Prim-ministrul Romaniei.

„Este cel mai mare succes inregistrat in urma unei emisiuni de titluri de stat adresate populatiei! Au fost cca. 3 subscrieri pe minut, 194 de subscrieri pe ora. Acest lucru demonstreaza increderea cetatenilor in statul roman si faptul ca era nevoie de un astfel de instrument de economisire in piata. Asa cum am declarat inca de la inceput, intreaga cerere va fi onorata”, a declarat Anca Dragu, Ministrul Finantelor Publice.

”Suntem bucurosi ca un numar ridicat de romani sunt cu un pas mai aproape de bursa si au decis sa-si administreze activ finantele personale investind in titluri de stat. De astazi au posibilitatea sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti aceste titluri de stat si felicit Ministerul Finantelor Publice pentru succesul emisiunii”, a declarat Lucian Anghel, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti

”Consortiul pe care il reprezentam si in general intregul sistem bancar investeste in educatia financiara si credem ca aceste rezultate confirma faptul ca educatia financiara a romanilor este extrem de importanta in evolutia Romaniei”, a spus Dana Demetrian, Vicepresedinte Executiv BCR in cadrul evenimentului.

”Bursa de Valori Bucuresti a initiat diverse actiuni de reforma in afara Bursei de Valori Bucuresti. Guvernul precedent si acest Guvern au sprijinit reforma pietei de capital, inclusiv ASF-ul, si suntem la sfarsitul unui ciclu. Am inceput cu faimoasa lege al celor 8 bariere, am continuat cu simplificarea tranzactiilor pe piata de capital, am redus cat am putut cheltuielile, practic ASF-ul acuma se duce spre zero cu tot ce presupune contributii cu tranzactiile. Recent am adus la zero contributiile market maker-ilor. Am reglementat tot ce poate fi reglementat la Bursa, inclusiv vanzarile in lipsa”, a declarat Misu Negritoiu, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Urmatoarele banci si companii de brokeraj au intermediat oferta, in ordinea descrescatoare a valorii tranzactiilor, au fost: Banca Comerciala Romana, BT Capital Partners, BRD – GSG, Raiffeisen Bank, Tradeville, Bancpost, Alpha Finance, Piraeus Bank Romania, Estinvest, Confident Invest, Blue Rock Financial Services, SSIF BRK Financial Group, Ieba Trust, Prime Transaction, Goldring and IFB Finwest.

 

GHID BVB

”CE POT FACE CU TITLURILE DE STAT FIDELIS CENTENAR?”

 

  1. Cuvant inainte, de Ludwik Sobolewski, Director General, Bursa de Valori Bucuresti (BVB)

 

Este corect sa spunem astazi, in ziua de inchidere a unei tranzactii de referinta conduse de Guvernul Romaniei, ca reforma profunda a pietei de capital, initiata de Bursa de Valori Bucuresti la sfarsitul anului 2013, impreuna cu Coalitia Pentru Dezvoltarea Romaniei, este doar imbunatatita cu noi dimensiuni si intelesuri.

Pentru restabilirea si reconstruirea increderii cetatenilor fata de pietele de instrumente financiare trei elemente au fost si raman in continuare indispensabile. Acestea sunt: leadership, parteneriate si comunitati.

In primul rand, obiectivele strategice de dezvoltare a pietei au fost definite in decursul ultimilor ani de catre liderii pietei. Acestia au promovat indeplinirea acestora si au fost in mod efectiv implicati in modernizarea arhitecturii pietei. Scopurile si obiectivele, precum si solutiile concrete si etapele ce urmeaza a fi puse in aplicare, au constituit baza parteneriatelor stabilite intre Bursa de Valori Bucuresti, guvernele Romaniei, Parlamentul Romaniei si reglementatorul pietei financiare. Modificari substantiale, asteptate de mult timp, au fost implementate in cadrul acestor parteneriate, dupa ce obiectivele au fost acceptate de partenerii nostri. Aceste eforturi sunt departe de a fi incheiate. Asteptam din partea acestor parteneriate la fel de mult pe cat ne-am angajat sa oferim pietei si economiei romanesti, prin intermediul eforturilor noastre, independente si demonstrate, in calitate de operator de piata.

Aceste eforturi doar au deschis calea pentru asteptari din ce in ce mai mari catre Bursa de Valori Bucuresti. BVB a devenit centrul atentiei, sintetizand o gama larga de emotii, sperante si asteptari traite de un numar tot mai mare de oameni, care au constientizat importanta unei piete moderne de capital pentru o economie libera. Acesta este un progres remarcabil, o tranzitie substantiala de la indiferenta si bariere catre eforturi si inovatii tot mai mari din partea noastra. Apreciem acest fapt in mod deosebit si multumim pentru recunoasterea rolului fundamental pe care bursa de valori il are pe drumul spre prosperitate a tuturor actorilor din piata de capital.

Cu toate acestea, abilitatea de a privi clar prin amalgamul de probleme complexe cu scopul de a crea strategia corecta, abilitatea liderilor de implementare a acesteia prin propriile metode, cat si capacitatea acestora de a construi parteneriate – cu implicarea lor nu este suficienta. Al treilea element indispensabil sunt comunitatile. O comunitate a specialistilor in finante, o comunitate a specialistilor in investitii, o comunitate a antreprenorilor si o comunitate a investitorilor.

De fapt, comunitatea investitorilor este cea a carei nevoi si interese ar trebui sa fie tratata cu cea mai mare prioritate  - chiar si in cazul in care toate comunitatile sunt la fel de indispensabile pentru a realiza tranzitia Romaniei in familia pietelor emergente, pleno titulo cu alte economii in proces de transformare. Este timpul pentru pasi decisivi care incheie asocierea Romaniei cu periferiile lumii capitaliste si fluxurilor globale de capital.

Condus de aceasta intentie, in aceasta zi de celebrare a succesului exceptional al ofertei de titluri de stat emise de Guvernul Romaniei, care au devenit un instrument financiar tranzactionat la Bursa de Valori Bucuresti, prezentam comunitatii de investitori la bursa  – atat celor actuali, cat si celor viitori - un ghid, care va fi la indemana investitorilor individuali, care intentioneaza sa cumpere sau sa vanda titlurile de stat. Speram ca acest minighid va veni in completarea numeroaselor proiecte derulate de Bursa de Valori Bucuresti in colaborare cu societatile de brokeraj, fondurile de pensii, fondurile de investitii, banci si alte entitati ale pietei financiare, dintre care mentionez doar cateva - Condus de Randament, Fluent in Finante, Banii Tai Expo, aplicatiile on-line dedicate investitorilor, Forumurile pentru investitori, solutii de tranzactionare si noi produse financiare create de Bursa de Valori Bucuresti.  

Ludwik Sobolewski

 

  1. Intrebari si raspunsuri despre titluri de stat

 

  1. Unde sunt titlurile mele dupa subscriere?

 

In cazul in care subscrierea a fost facuta printr-o banca sau intermediar, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare, titlurile de stat sunt inregistrate in evidentele Depozitarului Central in numele detinatorului. In cazul in care titlurile de stat au fost cumparate in baza unui contract de prestari servicii de investitii financiare, printr-o banca sau intermediar autorizat sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti, titlurile de stat sunt in contul de tranzactionare al detinatorului.

 

  1. Ce se intampla dupa ce oferta s-a inchis?

 

In cazul in care detinatorul doreste sa pastreze titlurile de stat, el are doua optiuni :

  • Va primi cuponul anual si la maturitate principalul intr-un cont bancar transmis Depozitarului Central, in cazul in care subscrierea a fost facuta printr-o banca sau intermediar, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare
  • Poate deschide un cont de tranzactionare (investitii) la o banca sau intermediar, prin semnarea unui contract de prestari servicii de investitii financiare si poate transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central in acest cont. In acest caz detinatorul are titlurile de stat in contul de investitii in care va primi cuponul anual si la maturitate principalul.

In cazul in care detinatorul vrea sa vanda sau sa cumpere alte titluri, trebuie sa deschida un cont de tranzactionare (investitii) la o banca sau intermediar.

 

  1. Cum poate o banca sau un intermediar sa ma ajute?

 

Intermediarii sunt societati de servicii de investitii financiare sau institutii de credit, autorizate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara. Principalul serviciu oferit de astfel de institutii este de a intermedia tranzactiile de vanzare si cumparare pe bursa (servicii de brokeraj). Investitorii pot beneficia de servicii suplimentare, cum ar fi consiliere cu privire la strategia de investitii, analize si recomandari legate de pietele financiare si instrumente, accesul la platformele de tranzactionare on-line.

 

  1. Pot sa cumpar sau sa vand titlurile de stat dupa ce oferta s-a incheiat?

 

Tranzactiile la Bursa de Valori Bucuresti au loc intre cumparatori si vanzatori prin intermediul platformei de tranzactionare. Pentru a avea acces la aceasta, investitorii trebuie sa aiba un cont deschis la o banca sau intermediar. Oricine detinator poate tranzactiona titlurile de stat incepand cu 5 august 2016, printr-un cont nou deschis sau unul existent la o banca sau intermediar autorizat sa tranzactioneze la BVB. Lista bancilor si a intermediarilor este disponibila pe site-ul www.bvb.ro, sectiunea Intermediari.

 

Titlurile de stat sunt disponibile pentru tranzactionare la BVB de luni pana vineri in intervalul 09:30 si 18:10, sub simbolul R1808A. Mai multe informatii despre pretul curent, istoricul de tranzactionare si alte detalii cu privire la emisiunea de titluri sunt disponibile aici.

 

  1. Unde pot vedea pretul curent al titlurilor?

 

  • Pretul poate fi verificat in orice moment pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, www.bvb.ro, introducand simbolul R1808A in casuta de [ Cautare ] de pe pagina principala.

 

 

 

  1. Cum este stabilit pretul unui titlu de stat?

 

  • Pretul unui titlu de stat este stabilit prin sistemul Bursei de Valori Bucuresti, in baza cererii si ofertei, fiind dependent de conditiile pietei. Pretul este exprimat ca procent din valoarea nominala si poate fi mai mare sau mai mic decat valoarea initiala de 100%, echivalent valorii nominale de 100 de lei. Pentru simbolul R1808A, in situatia in care un investitor tranzactioneaza pe 5 august 2016 la un pret de 100,2 %, iar volumul este 10, valoarea tranzactiei se determina pe baza acestui pret la care se adauga dobanda acumulata de la inceputul perioadei de cupon pana la data decontarii tranzactiei – 9 august 2016 - stabilita la 2 zile lucratoare fata de data tranzactiei si a volumului ordinului respectiv.

 

  1. In cat timp primesc banii dupa efectuarea unei tranzactii?

 

In cazul in care tranzactia se realizeaza luni, schimbul intre bani si titluri dureaza 2 zile lucratoare. Astfel, banii vor fi disponibili in contul de tranzactionare miercuri.

 

  1. Ce alte instrumente de investitii sunt disponibile la Bursa de Valori Bucuresti?

 

Pe langa titluri de stat prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti se poate investi si in alte instrumente financiare care pot aduce randamente superioare alternativelor clasice de economisire. Astfel de instrumente sunt: titluri, fonduri mutuale, actiuni si produse structurate, enumerate crescator in functie de riscul produsului, structuratele fiind cu gradul cel mai inalt de risc. Cele mai tranzactionate instrumente la BVB sunt actiunile emise de companii romanesti sau straine. Actiunile reprezinta unitati de proprietate intr-o companie. Titlurile sunt unitati de imprumut acordate de un investitor companiei. Fondurile mutuale sunt fonduri de investitii bazate pe un indice de piata si investesc in cosul de instrumente financiare din care este format indicele respectiv. Produsele structurate sunt intrumente mai complexe care au la baza un alt instrument financiar (de ex. actiuni), un indice bursier sau valutar, o rata a dobanzii, o marfa, cosuri ori combinatii formate din aceste instrumente sau valori.

 

______________________
Bursa de Valori Bucuresti administreaza piete de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative, si furnizeaza o gama variata de servicii participantilor la pietele financiare. Bursa de Valori Bucuresti este o companie listata pe propria piata din 2010. Pentru informatii suplimentare vizitati www.bvb.ro.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati pe:
Daniela Serban, Director IR&PR, +40.742.242.662, daniela.serban@bvb.ro