vineri | 26 aprilie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Stiri Piata


OMV PETROM S.A. - SNP

Dezmintire manipulare piata

Data Publicare: 18.10.2017 18:29:24

Cod IRIS: B5075

 

 

 

OMV Petrom dezminte alegatiile referitoare la manipularea preturilor la energie

 

 

OMV Petrom respinge alegatiile de manipulare a pietei si vulnerabilizare a sistemului energetic national, astfel cum acestea au fost reflectate recent in spatiul public. Aceste alegatii sunt de natura sa afecteze reputatia companiei si implicit derularea activitatilor comerciale. OMV Petrom actioneaza in deplin acord cu legislatia din Romania, pe principii comerciale si de transparenta.

In ultimii 12 ani, OMV Petrom a contribuit in mod semnificativ la dezvoltarea sectorului energetic, prin investitii mari in sector, inclusiv in noi capacitati de productie electricitate: Centrala de la Brazi este cel mai mare proiect greenfield privat in generarea de energie din Romania de dupa 1989.

Intreruperea intentionata a productiei si a comercializarii de energie este contrara ratiunii de business a oricarei companii energetice.

Dezmintim alegatiile referitoare la manipularea preturilor la electricitate. Compania nu numai ca nu a beneficiat  de preturile ridicate din ianuarie 2017, ci dimpotriva, a fost afectata negativ:

    Din cauza unor defectiuni tehnice, asa cum am informat autoritatile competente, Centrala de la Brazi functiona la 50% din capacitate inca din octombrie 2016, cu trei luni inainte de varful de preturi ale electricitatii, inregistrat in ianuarie 2017.

  OMV Petrom a inregistrat pierderi ca urmare a cresterii preturilor la electricitate. Compania avea in derulare contracte la termen pentru electricitatea ce urma a fi produsa de Centrala de la Brazi. Din cauza indisponibilitatii a jumatate din capacitate, compania a fost nevoita sa achizitioneze cantitatile respective de pe piata, la preturi mai mari, pentru a isi onora obligatiile contractuale.

  In plus, potrivit REMIT, alte 15 unitati de productie din Romania au fost indisponibile pe intreaga durata a lunii ianuarie 2017, similar situatiei Centralei de la Brazi, cu o capacitate cumulata de peste 3.000 de MW; Centrala de la Brazi reprezenta aproximativ 14% din capacitatile indisponibile.

 

Mentionam ca, in urma cresterii preturilor la electricitate in ianuarie 2017, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si Consiliului Concurentei (CC) au analizat aceasta situatie. Potrivit declaratiilor publice ale reprezentantilor ANRE si CC, in urma analizei, nu au fost identificate indicii de manipulare a pietei sau de intelegeri intre jucatorii din domeniu. 

Pana la acest moment si, implicit, anterior lansarii in spatiul public a alegatiilor mentionate, companiei nu i s-a solicitat de catre Comisia parlamentara de ancheta a Camerei Deputatilor si Senatului privind activitatea ANRE, un punct de vedere referitor la acestea.

OMV Petrom

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 64 milioane bep in 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a 785 benzinarii, la sfarsitul lunii iunie 2017, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 9,9985%, iar 18,35% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In aceasta perioada, compania a alocat aproximativ 49 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

 

Contact:

OMV Petrom Relatia cu Investitorii

Tel: +40 372 161930, Fax: +40 372 868518

E-mail: investor.relations.petrom@petrom.com

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.