miercuri | 21 februarie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Comunicate de presa


Multiple recorduri la BVB in 2023 - capitalizare de peste 300 mld. lei si tranzactii totale de 38 mld. lei cu indicii la maxime istorice

31.01.2024

  • In anul 2023 la Bursa de Valori Bucuresti a fost derulata cea mai mare oferta initiala de vanzare de actiuni (initial public offering – IPO) din Europa: 9,3 miliarde de lei (1,8 mld. Euro) prin listarea a 20% din Hidroelectrica.
  • Valoarea totala de tranzactionare inregistrata in anul 2023 pe toate pietele, cu toate tipurile de instrumente financiare, a depasit 38 de miliarde de lei, in crestere cu 58% fata de anul precedent.
  • Lichiditatea medie zilnica pe toate tipurile de instrumente listate pe Piata Principala (PP) si Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) a ajuns la 153 de milioane de lei. Acest rezultat reprezinta o crestere de 60%  fata de anul 2022, subliniind increderea investitorilor in eficienta si transparenta pietei de capital.
  • Pretul actiunilor Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a urcat in 2023 cu 86%, la 65,6 lei/actiune, ceea ce corespunde unei capitalizari de 528 milioane lei (106,2 milioane euro). Pe parcursul anului 2023, actiunile BVB au fost tranzactionate intre un minim de 35,6 lei (3 ianuarie 2023) si un maxim de 73 lei (17 – 19 noiembrie 2023).
  • Indicele principal BET a urcat cu 32%, iar BET-TR cu 40%. Indicele BET-TR a avut cea mai buna performanta din regiune in 2023.
  • Valoare record de 5,5 miliarde de euro atrasa prin 34 de listari de actiuni si obligatiuni.
  • Numarul investitorilor a ajuns la finalul lunii septembrie la peste 168.000, record istoric si in crestere cu 40.000 de investitori fata de septembrie 2022. In ultimii aproape patru ani, numarul de investitori s-a triplat, de la aproape 54.000 la finalul anului 2019.

 

Radu Hanga, Presedinte BVB:

“Bursa de Valori Bucuresti a avut in 2023 cel mai bun an din istorie, fapt reflectat in primul rand de succesul ofertei publice de listare a Hidroelectrica, care prin valoarea sa de 9,3 miliarde de lei (1,8 mld. euro) a fost cea mai mare oferta din Europa in 2023, precum si de atingerea unor maxime istorice pe mai multe paliere, inclusiv numarul investitorilor, si de valoarea record a rundelor de finantare prin listari de actiuni si emisiuni de obligatiuni.

Aceste performante demonstreaza si, totodata, reconfirma faptul ca proiectele noastre de dezvoltare din ultimii ani merg in directia potrivita si ca piata de capital din Romania isi indeplineste misiunea de platforma de finantare a economiei romanesti.

Avem o colaborare excelenta cu autoritatile statului, Guvern, Parlament, Autoritatea de Supraveghere Financiara, Banca Nationala a Romaniei, ceea ce este esential pentru dezvoltarea pietei de capital din Romania si, in ansamblu, a economiei locale”.

 

Adrian Tanase, CEO BVB:

“Anul 2023 a doborat cu o marja semnificativa recordurile de lichiditate stabilite in anul precedent intr-un context in care numarul de investitori a atins un maxim istoric, iar indicii bursieri au adus randamente substantiale.

Listarea cu succes a actiunilor Hidroelectrica, atingerea unei evaluari istorice pentru emitentul Bursa de Valori Bucuresti (BVB) obtinuta pe o crestere cu 112% a numarului de actionari, 11 emisiuni de obligatiuni corporative, de 1,6 miliarde euro, 20 de emisiuni de titluri de stat Fidelis, cu o valoare de 1,9 miliarde euro, si o finantare municipala, de 112 milioane euro, ne arata fara echivoc ca piata de capital este un partener puternic si de incredere al economiei romanesti.

Un element important pentru Bursa de Valori Bucuresti si pentru dezvoltarea lichiditatii si a pietei de capital il constituie functionalitatea proiectului Contrapartii Centrale. In 2023 am facut progrese semnificative in procesul de autorizare si vedem functional acest proiect in 2024. 

In ceea ce priveste lichiditatea, suntem incantati sa constatam ca am inregistrat cresteri semnificative, reflectand interesul si increderea investitorilor in piata noastra. Acest aspect nu doar consolideaza pozitia noastra in regiune, ci si intareste imaginea BVB in atragerea de noi investitori, ceea ce contribuie la dezvoltarea continua a pietei de capital din Romania”.

 

Anul 2023 a fost un capitol al performantelor fara precedent pentru piata de capital din Romania, inregistrand maxime istorice pe mai multe paliere, precum valoarea tranzactiilor cu actiuni si obligatiuni, lichiditatea medie zilnica, indici bursieri, valoare de piata a companiilor.

Unul dintre momentele cheie ale anului 2023 a fost realizarea cu succes a celei mai mari listari de actiuni din Europa, si anume cea a Hidroelectrica, in valoare de 9,3 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro). Aceasta listare a consolidat pozitia BVB in peisajul financiar european si a generat un val semnificativ de interes si incredere in piata de capital din Romania.

La finalul anului 2023, indicele principal BET a atins nivelul de 15.371 de puncte, reflectand o crestere de 31,79% fata de anul precedent. Acest avans semnificativ subliniaza performanta excelenta a celor mai tranzactionate 20 de actiuni listate la Bursa de Valori. Intr-un moment de referinta, pe 8 decembrie, indicele principal a depasit pragul de 15.000 de puncte pentru prima data in istorie.

Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, a declarat: “Bursa de Valori Bucuresti a avut in 2023 cel mai bun an din istorie, fapt reflectat in primul rand de succesul ofertei publice de listare a Hidroelectrica, care prin valoarea sa de 9,3 miliarde de lei (1,8 mld. euro) a fost cea mai mare oferta din Europa in 2023, precum si de atingerea unor maxime istorice pe mai multe paliere, inclusiv numarul investitorilor, si de valoarea record a rundelor de finantare prin listari de actiuni si emisiuni de obligatiuni. Aceste performante demonstreaza si, totodata, reconfirma faptul ca proiectele noastre de dezvoltare din ultimii ani merg in directia potrivita si ca piata de capital din Romania isi indeplineste misiunea de platforma de finantare a economiei romanesti. Avem o colaborare excelenta cu autoritatile statului, Guvern, Parlament, Autoritatea de Supraveghere Financiara, Banca Nationala a Romaniei, ceea ce este esential pentru dezvoltarea pietei de capital din Romania si, in ansamblu, a economiei locale”.

Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat: “Anul 2023 a doborat cu o marja semnificativa recordurile de lichiditate stabilite in anul precedent intr-un context in care numarul de investitori a atins un maxim istoric, iar indicii bursieri au adus randamente substantiale. Listarea cu succes a actiunilor Hidroelectrica, atingerea unei evaluari istorice pentru emitentul Bursa de Valori Bucuresti (BVB) obtinuta pe o crestere cu 112% a numarului de actionari, 11 emisiuni de obligatiuni corporative, de 1,6 miliarde euro, 20 de emisiuni de titluri de stat Fidelis, cu o valoare de 1,9 miliarde euro, si o finantare municipala, de 112 milioane euro, ne arata fara echivoc ca piata de capital este un partener puternic si de incredere al economiei romanesti. Un element important pentru Bursa de Valori Bucuresti si pentru dezvoltarea lichiditatii si a pietei de capital il constituie functionalitatea proiectului Contrapartii Centrale. In 2023 am facut progrese semnificative in procesul de autorizare si vedem functional acest proiect in 2024. In ceea ce priveste lichiditatea, suntem incantati sa constatam ca am inregistrat cresteri semnificative, reflectand interesul si increderea investitorilor in piata noastra. Acest aspect nu doar consolideaza pozitia noastra in regiune, ci si intareste imaginea BVB in atragerea de noi investitori, ceea ce contribuie la dezvoltarea continua a pietei de capital din Romania”.

Indicele BET-TR a incheiat anul la un nivel de 31.745 de puncte, marcand o crestere de 39,93% fata de ultima zi de tranzactionare a anului precedent. Aceasta performanta reflecta nu doar evolutia preturilor actiunilor, ci si impactul total al dividendelor platite de companiile componente ale indicelui.

O alta realizare semnificativa in 2023 a fost depasirea recordului de lichiditate inregistrat in 2022. Valoarea totala a tranzactiilor pe toate pietele si pentru toate tipurile de instrumente financiare a depasit valoarea de 38 de miliarde de lei, marcand o crestere notabila de 58% fata de anul anterior.

Numarul de 1,977 milioane de tranzactii realizate de investitori pe toate pietele in 2023 reprezinta un nivel fara precedent inca din 2007 incoace. In special, numarul de tranzactii cu actiuni pe Piata Principala a atins cifra de 1,46 milioane de tranzactii, demonstrand interesul activ al investitorilor.

Doua companii s-au listat in 2023 la Bursa de Valori Bucuresti in urma realizarii cu succes a ofertelor de listare: Hidroelectrica pe Piata Principala si Millenium Insurance Broker pe AeRO.

De asemenea, prin intermediul a 11 emisiuni de obligatiuni corporative, emitentii au atras 1,6 miliarde de euro, evidentiind apetitul crescut pentru finantare. Ministerul Finantelor a fost, de asemenea, activ pe piata de capital, atragand 1,9 miliarde de euro prin cele 20 de emisiuni de titluri de stat Fidelis.