marți | 15 octombrie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Ghiduri pentru listare

Listarea la BVB - Brosura

Contactati-ne

Remus Danila

Sef Relatia cu Investitorii si Business Development

Stefan Musgociu

Specialist Dezvoltare si Marketing

Ana-Maria Neatu

Specialist Relatii Publice

Email: antreprenori@bvb.ro

Telefon: (+40) (21) 307 95 00

Beneficiile listarii

In SUA, aproximativ 80% din finantarile companiilor sunt atrase prin piata de capital si doar 20% prin credite de la banci. In Europa, aceste cifre sunt inversate, adica  piata de capital finanteaza doar 20% din initiativele private, in timp ce creditele bancare reprezinta restul de 80%. In Romania, aceste numere sunt chiar mai mici, doar cativa antreprenori luand in calcul finantarea prin intermediul bursei intr-un orizont de timp scurt si mediu.

Este important de inteles ca exista multe beneficii aditionale pentru o companie listata, care pot fi grupate in patru categorii – beneficii financiare, de marketing, credibilitate si guvernanta.

Beneficii financiare:

  • Extinderea afacerii si intrarea pe noi piete, lansarea de noi produse – cel mai evident motiv pentru ca o companie sa se listeze este obtinerea finantarii necesare pentru dezvoltare si crestere.
  • Finantarea proiectelor M&A – in cazul preluarii, lipsa capitalului usor de obtinut este, de regula, cel mai mare obstacol. Utilizarea propriilor actiuni ale companiei este una dintre cele mai rapide si ieftine modalitati de achizitie, deoarece propriile actiuni vor ramane, intotdeauna, cea mai ieftina moneda.
  • Obtinerea unei evaluari de piata corecte si lichiditate – obtinerea unei evaluari de piata este de interes vital pentru orice antreprenor si este cruciala in cautarea unui investitor strategic. In plus, pentru a putea aplica metode moderne de management si imbunatatirea eficientei si valorii afacerii, trebuie sa stii valoarea companiei. Statutul de companie listata rezolva problema evaluarii de piata a companiei si ofera si lichiditate, fiind usor si rapid sa investesti intr-o companie listata la bursa.
  • Ofera diversificarea surselor de finantare si parghii suplimentare cand sunt emise instrumente obligatare – in afara de obtinerea unui acces mai usor la credite bancare, prin emisiuni de actiuni sau obligatiuni la bursa, emitentii beneficiaza de efectul de transmisie “actionari-detinatori de obligatiuni” si au oportunitatea sa castige un grup stabilit de potentiali investitori. In practica, aceasta inseamna ca, daca o companie a avut rezultate bune dupa prima emisiune, este mai usor pentru ea sa gaseasca cumparatori pentru o a doua runda de finantare.
  • Managementul gradului de indatorare (datorii/ capitaluri proprii) - Indicatorul evidentiaza proportia finantarii datoriilor totale ale companiei pe seama capitalurilor proprii. O diminuare a nivelului acestui indicator reflecta o intarire a capacitatii de autofinantare pe termen scurt, mediu si lung. Un nivel superior celui de 50% poate trage un semnal de alarma pentru creditorii societatii. Odata listata, pentru o companie este mai usor sa acceseze capitalul necesar fara a creste acest indicator, deoarece o companie listata poate atrage capital fie prin emisiunea de noi actiuni sau obligatiuni, fie prin convertirea unei parti a datoriei in actiuni – un proces prin care creditorii devin actionari ai companiei.

Beneficii de marketing:

  • Extra publicitate si vizibilitate pe termen lung in mass media si catre publicul general – un IPO, precum si prima zi de tranzactionare sunt pietrele de temelie in viata fiecarei companii, atragand multa atentie asupra acesteia. Valoarea publicitatii gratuite facuta companiilor inaintea, in timpul si imediat dupa listare poate fi masurata in zeci pana la sute de mii de euro. In afara acoperirii media din perioada listarii, odata listata, compania castiga si in viitor vizibilitate constanta, intrucat informatia transmisa de aceasta prin comunicate de presa, precum si rapoarte curente este preluata de presa generalista si financiara. In plus, datorita interesului presei si a cooperarii cu Bursa de Valori Bucuresti, companiile pot beneficia de o expunere mai extinsa si constanta atunci cand reprezentantii lor sunt invitati la conferinte, workshop-uri, interviuri si alte evenimente media pentru a impartasi din experienta lor de companie listata.
  • Loialitatea fata de brand – studiile arata ca actionarii persoane fizice sunt mai predispusi sa cumpere produsele companiilor listate si dovedesc o loialitate mai mare fata de brand, comparativ cu cea a clientilor care nu sunt actionari. Exista o probabilitate de 74,4% ca, atunci cand cineva ia decizia unei achizitii, cumparatorul care este si actionar va alege brandul companiei unde este actionar. Interesant, satisfactia brandului influenteaza de asemenea decizia de a cumpara actiunile companiei, ceea ce inseamna ca actualii clienti sunt probabil interesati sa devina actionari in companie[1].
  • Expunere suplimentara la  noi segmente de public – prin listarea la bursa de valori, companiile pot intra pe radarul investitorilor institutionali, fonduri de private equity, venture capital, specialisti din sector, parteneri de afaceri, companii care distribuie indici si presa internationala. Daca o companie este acoperita de analisti financiari, rapoatele si rezultatele sale financiare au o baza de distributie larga.

Beneficii pentru credibilitate:

  • Imbunatatirea reputatiei si prestigiului – deoarece companiile listate trebuie sa adere la anumite standarde precum cele de guvernanta corporativa si transparenta, credibilitatea companiilor creste semnificativ dupa listare. Sa fii companie listata inseamna sa te alaturi unui cerc prestigios de emitenti, care se converteste mai departe in capacitatea de a atrage noi clienti, furnizori si parteneri de afaceri. Sa fii o companie listata, de asemenea, are un impact semnificativ la atragerea diferitelor tipuri de grant-uri, inclusiv fonduri UE, precum si la participarea la licitatii, deoarece companiile listate sunt considerate mai transparente, credibile si de incredere comparativ cu cele nelistate, datorita aplicarii obligatiilor de raportare si regulilor de guvernanta corporativa.
  • Facilitarea accesului la alte surse de finantare (inclusiv credite bancare) - pentru institutiile financiare, obligatiile de raportare, precum si adoptarea celor mai inalte standarde etice de catre societatile listate la bursa inseamna ca parteneriatul cu ei implica un risc comercial sau de credit mai mic. Datorita acestui fapt, emitentii primesc, in general, conditii mai bune atunci cand incearca sa acceseze diferite produse financiare, cum ar fi rate ale dobanzii sau comisioane mai mici, sau pur si simplu accesarea mai rapida a fondurilor in comparatie cu companiile nelistate.

Beneficii de guvernanta:

  • Imbunatatirea guvernantei corporative si a transparentei companiei - Odata ce o companie se listeaza, in mod normal, transparenta devine parte din activitatea de zi cu zi, pentru a oferi actionarilor si potentialilor investitori conditii egale de acces la informatii despre dezvoltarea companiei. In plus, subiecte care ar fi putut fi lasate in plan secund, cum ar fi guvernanta corporativa, devin de interes pentru emitenti, din moment ce acestea au puterea de a convinge investitorii sa cumpere actiunile companiei respective. Imbunatatirea guvernantei corporative poate fi motivata si prin sustinerea acesteia de catre unul dintre investitorii strategici.
  • Atragerea de noi talente si motivarea angajatilor actuali - In Romania, stock options plan (plan de fidelizare a angajatilor) este prima/bonusul salarial cu cel mai mic cost fiscal, care este disponibil si companiilor listate la bursa. Prin acordarea de actiuni angajatilor de top sau prin oferirea de actiuni potentialilor viitori angajati,  studiile arata o imbunatatire a productivitatii si performantei angajatilor din companie care, avand un beneficiu financiar direct prin participarea la succesul companiei, devin mai motivati. Multe companii listate folosesc aceasta metoda pentru a recruta noi angajati si pentru a retine angajatii actuali.


[1] Bazat pe: Building brand loyalty through individual stock ownership de D. Schoenbachler, G. Gordon si T. Aurand