sâmbătă | 25 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Ghiduri pentru listare

Listarea la BVB - Brosura

Contactati-ne

Remus Danila

Sef Relatia cu Investitorii si Business Development

Stefan Musgociu

Specialist Dezvoltare si Marketing

Ana-Maria Neatu

Specialist Relatii Publice

Email: antreprenori@bvb.ro

Telefon: (+40) (21) 307 95 00

Actiuni

Cerinte pentru listare
Cum sa te listezi
Procesul listarii
Comisioane pentru listare
Recomandari post-listare
Oferte recente

Cerinte de listare

Piata Principala a Bursei de Valori Bucuresti este dedicata companiilor care indeplinesc urmatoarele criterii:

 • Sunt societati pe actiuni (SA);
 • Au capitaluri proprii din ultimul exercitiu financiar sau capitalizare anticipata de minimum 1 milion de euro;
 • Vor avea minimum 25% free-float, adica cel putin 25% din actiuni vor fi in portofoliile investitorilor, disponibile la tranzactionare;
 • Au o vechime de minimum 3 ani de intocmire si raportare a situatiilor financiare.
 • Credeti ca aceste criterii sunt restrictive pentru compania dumneavoastra? Atunci ar trebui sa luati in considerare listarea pe AeRO, piata BVB destinata intreprinderilor mici si mijlocii, care are criterii de admitere mai relaxate. Citeste mai multe despre listarea companiei pe AeRO.

Cum sa te listezi

Exista doua modalitati prin care companiile pot emite actiuni la bursa. Prima dintre ele este vanzarea de noi actiuni efectuata de catre companie, pentru a atrage finantare in vederea dezvoltarii sale, in timp ce a doua presupune vanzarea unei parti a pachetului de actiuni detinut de catre unul sau mai multi actionari ca parte a unui exit partial. In al doilea caz, banii stransi sunt incasati de catre vanzator si nu sunt directionati catre companie. Este important de retinut ca, in orice caz, actionarii companiei trebuie sa adopte decizia privind admiterea actiunilor la tranzactionare pe bursa de valori. Aceasta decizie trebuie luata de catre organele statutare ale societatii - Consiliul de Administratie si Adunarea Generala a Actionarilor.

In ceea ce priveste procesul de listare in sine, exista trei metode distincte prin care actiunile unei companii pot fi listate pe Piata principala a Bursei de Valori București:

Oferta Publica Initiala (Initial Public Offering/ IPO) – oferta publica de actiuni care necesita pregatirea unui prospect ce trebuie aprobat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), precum si indeplinirea tuturor procedurilor legale si de reglementare.

Plasament Privat – oferta adresata direct unui numar limitat de potentiali investitori, maxim 149. Nu este necesar sa fie pregatit un prospect care sa fie aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Prospectul va fi necesar numai pentru admiterea companiei la tranzactionare.

Listare tehnica – nu are loc nicio oferta anterior listarii, ceea ce inseamna ca structura actionariatului societatii nu este afectata in niciun fel, iar compania decide pur si simplu sa beneficieze de avantajele de a fi o companie listata la bursa (vizibilitate suplimentara, credibilitate, transparenta). Pentru listarea tehnica pe Piata principala va fi necesar un prospect atunci cand actiunile companiei urmeaza sa fie admise la tranzactionare.

Procesul de listare

Procesul de listare pentru Piata Reglementata este urmatorul:

Tarifele listarii

Costul emisiunii de actiuni pe Piata principala a Bursei de Valori Bucuresti nu este fix si implica urmatoarele tarife:

 • Comisionul brokerului, pentru pregatirea raportului de due diligence, evaluarea companiei, prospect si prezentarea catre investitori, teaser de investitii etc.
 • Comisionul Auditorului, pentru efectuarea auditului situatiilor financiare
 • Onorariile avocatilor (in cazul unui IPO)
 • Tarif perceput de ASF, procent din oferta (in cazul unui IPO)
 • Tarif perceput de ASF pentru aprobarea prospectului (in cazul unei listari tehnice)
 • Tarif perceput de ASF pentru inregistrarea actiunilor
 • Tarife aferente Depozitarului Central
 • Taxele aferente Bursei de Valori Bucuresti, care sunt specificate mai jos

Unei companii i se percep doua tarife inainte de listare, tariful de procesare si taxa de admitere la tranzactionare, precum si un tarif anual dupa primul an de listare, tariful de mentinere la tranzactionare.

Mai jos sunt prezentate o selectie de tarife aplicabile emitentilor, percepute de Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Tarifele de admitere, promovare si mentinere sunt calculate pe baza valorii totale medii ponderate lunare (un indicator care aproximeaza capitalizarea bursiera a emitentului, determinate conform metodologiei descrise in Codul BVB) sau a capitalurilor proprii. Valoarea tarifelor este exprimata in RON si nu include TVA.

 Pot exista si alte costuri legate de listare platite catre terti, precum ASF, intermediari, consultanti sau auditori.
Vezi lista completa de tarife

Post-listare

In cazul oricarei companii, listarea la bursa reprezinta o noua etapa in viata sa. Prin urmare, din prima zi de tranzactionare fiecare companie listata dezvolta un produs nou - propriile actiuni sau obligatiuni. Ca si in cazul oricarui alt produs sau serviciu oferit de o companie, actiunile sau obligatiunile emise vor avea nevoie de promovare si de sprijinul necesar astfel incat sa ramana atractive pentru clientii potentiali - investitorii. Acest lucru se poate realiza prin diferite mijloace de comunicare, care ar trebui sa devina o parte importanta a vietii de zi cu zi a companiei. Ca orice alta activitate de zi cu zi, comunicarea cu piata va necesita o anumita alocare de resurse.

Indeplinirea promisiunilor initiale

O companie listata trebuie sa construiasca increderea investitorilor de la bun inceput. In cazul in care compania a atras bani pentru proiecte proprii specifice, investitorii trebuie sa stie ca fondurile au fost cheltuite in conformitate cu prospectul publicat de companie.

Cerinte obligatorii de raportare

Transparenta este un aspect-cheie pentru orice companie listata. Investitorii trebuie informati la zi cu privire la evenimentele importante din viata companiei. Solutia este transmiterea catre piata, prin intermediul unor rapoarte curente, de informatii fiabile si bogate in continut care sa permita investitorilor sa evalueze impactul pe care anumite evenimente il pot avea asupra companiei. Aceasta inseamna ca acele contracte majore, achizitii, lansari de produse noi, litigii sau alte evenimente majore ar trebui comunicate catre piata, deoarece acestea pot influenta pretul actiunilor. Aceasta include, de asemenea, informatiile negative. Companiile listate pe Piata Principala trebuie sa prezinte rapoarte financiare trimestriale si este recomandat ca acestea sa fie prezentate atat in limba romana, cat si in engleza.

Raportarile financiare

Rezultatele financiare sunt unele dintre cele mai importante stiri care trebuie transmise publicului. Investitorii apreciaza informatii detaliate, precum si sursele principale de obtinere a veniturilor, rezultatul operational, rezultatul net sau activele. Cele mai bune practici sugereaza ca publicarea rapoartelor financiare trimestriale trebuie sa fie insotita de conferinte sau intalniri cu analistii si investitorii. Pe Piata Principala, raportarile financiare trebuie efectuate in conformitate cu standardele IFRS.

Relatia cu investitorii

Dupa ce o companie a listat la bursa propriile actiuni sau obligatiuni, trebuie stabilit un punct de contact pentru a realiza o comunicare intre companie si investitorii sai, atat cei actuali, cat si cei potentiali. Comunicarea respectiva este efectuata de catre Responsabilul de Relatia cu Investitorii (Investor Relations Officer - IRO), al carui rol este acela de a furniza, in cunostinta de cauza, investitorilor informatii despre companie. Sarcinile pentru relatia cu investitorii pot fi efectuate si de catre directorul general sau directorul financiar, dar aceasta solutie s-ar putea sa nu fie sustenabila pentru toate companiile. In afara de comunicarea cu investitorii, Responsabilul de Relatia cu Investitorii ar trebui sa mentina relatia cu analistii financiari, pentru pozitionarea companiei pe radarul institutiilor financiare majore. In plus, investitorii si analistii apreciaza participarea IRO la intalniri periodice, precum si accesul la informatiile relevante chiar pe site-ul companiei.

Guvernanta Corporativa

Companiile listate pe Piata Principala trebuie sa adere la cele mai inalte standarde de guvernanta, dupa cum sunt definite in Codul de Guvernanta Corporativa al Bursei de Valori Bucuresti. Codul a fost dezvoltat de catre Bursa de Valori Bucuresti, in colaborare cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si este in vigoare din ianuarie 2016. Codul se concentreaza asupra dispozitiilor cu privire la responsabilitatile conducerii, managementul riscului si sistemul de control intern, recompense echitabile precum si motivatia si responsabilitatile functiei de Relatia cu Investitorii. Pentru mai multe informatii despre Codul de Guvernanta Corporativa, apasa aici.

Oferte recente

Aquila Part Prod Com (AQ)

 • IPO derulat in perioada 8 – 16 noiembrie 2021.
 • Oferta Aquila a inclus un numar de 66,6 milioane de actiuni, reprezentand 33% din numarul total de actiuni ale societatii, ce au fost vandute prin intermediul bursei, pentru peste 366,6 milioane lei (74 milioane euro).
 • Swiss Capital a fost intermediarul care a asistat Aquila in procesul IPO-ului si al listarii.

ONE United Properties (ONE)

 • IPO derulat in perioada 22 iunie – 2 iulie 2021.
 • Oferta One United Properties a inclus un numar de 130 milioane de actiuni, reprezentand 9,09% din numarul total de actiuni ale societatii ce au fost vandute prin intermediul bursei, pentru peste 259,1 milioane lei (52,8 milioane euro).
 • BRK Financial Group a fost intermediarul care a asistat ONE United Properties in procesul IPO-ului si al listarii.

TTS (Transport Trade Services) (TTS)

 • IPO derulat in perioada 24 mai – 4 iunie 2021.
 • Oferta TTS a inclus un numar de 15 milioane de actiuni, reprezentand 50% din numarul total de actiuni ale societatii ce au fost vandute prin intermediul bursei, pentru peste 288 milioane lei (58,5 milioane euro).
 • Swiss Capital a fost intermediarul care a asistat TTS in procesul IPO-ului si al listarii.