marți | 19 martie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Intrebari frecvente

Exista 4 criterii pe care compania dumneavoastra trebuie sa le indeplineasca pentru a se lista pe Piata principala a Bursei de Valori Bucuresti:

  • sa fie o societate pe actiuni (SA)
  • sa aiba o valoare a capitalizarii anticipate / capitaluri proprii de cel putin 1 milion de euro
  • sa aiba un free-float de cel putin 25%
  • sa fie in functiune minim 3 ani si sa aiba auditate rapoartele financiare pentru ultimii 3 ani
  • Credeti ca indepliniti aceste cerinte? Contactati-ne azi la marketing@bvb.ro pentru mai multe detalii sau luati legatura cu unul dintre intermediarii autorizati!

In cazul emisiunilor de obligatiuni, lista de cerinte este mai scurta decat in cazul emisiuniilor de actiuni. In primul rand, compania trebuie sa fie societate pe actiuni (SA), iar valoarea obligatiunilor care urmeaza sa fie emise trebuie sa fie de cel putin 200.000 de euro. Cu toate acestea, in cazul in care valoarea ofertei este mai mica, puteti lista obligatiunile atata timp cat Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) emite o aprobare speciala. Ca alternativa, puteti lua in considerare listarea obligatiunilor pe AeRO, unde nu este impusa nicio valoare minima a ofertei. Pentru mai multe informatii despre emisiunea de obligatiuni pe AeRO, apasa aici

Nu exista un raspuns corect la aceasta intrebare, deoarece aceste instrumente au caracteristici diferite si ofera beneficii diferite. Prin emisiunea de noi actiuni si listarea lor la bursa, un antreprenor vinde o parte a compania sa catre public, aceasta depinzand de suma de bani de care compania are nevoie, precum si de procentul din companie pe care antreprenorul este dispus sa-l vanda. Spre deosebire de obligatiuni, cand sunt emise actiuni, nu exista o datorie care trebuie rambursata investitorilor. Odata listata la bursa, compania poate beneficia si de alte castiguri financiare, cum ar fi utilizarea propriilor actiuni pe post de garantii atunci cand acceseaza credite bancare, sau poate folosi propriile actiuni ca moneda atunci cand preia alte companii concurente. Pentru mai multe informatii despre beneficiile listarii, apasati aici.

Obligatiunile, pe de alta parte, implica imprumutul capitalului de la investitori, in schimbul platii unei dobanzii periodice. Obligatiunile sunt un instrument atractiv pentru antreprenorii, deoarece nu afecteaza structura actionariatului companiei sau modul in care aceasta functioneaza, oferind, totusi, expunerea companiei si publicitatea care vin odata cu accesarea finantarii prin bursa de valori. Banii imprumutati de la investitori trebuie rambursati la scadenta sau in transe. Fondurile pot fi, de asemenea, reportate printr-o emisiune de noi obligatiuni, inlocuind practic emisiunea anterioara cu o noua emisiune. Alternativ, obligatiunile pot fi convertite in actiuni la maturitate, sau chiar si la anumite momente stabilite dinainte, reducandu-se astfel suma de bani care urmeaza sa fie platita detinatorilor de obligatiuni la scadenta (acestea sunt denumite obligatiuni convertibile).

Evaluarea este unul dintre cei mai importanti pasi in calatoria unei companii catre bursa de valori. Inaintea listarii actiunilor, compania va primi o evaluare de piata efectuata de catre un profesionist - banca sau un broker, folosind instrumente care sunt recunoscute la scara larga, cum ar fi active si multipli. De asemenea, este necesar sa fie realizata si o comparatie cu companii similare din Romania, cat si din regiune.

Raportul de evaluare va contine o parte descriptiva, una comerciala si o analiza operationala - una legala si una financiara. Pentru aplicatii bazate pe abordarea veniturilor, raportul va contine, de asemenea, o descriere a strategiei legate de dezvoltarea viitoare a companiei si ipoteze in explicarea si justificarea parametrilor luati in considerare in modelul financiar de evaluare bazat pe venit.

Pe baza acestei evaluari, intermediarul impreuna cu actionarii societatii va decide pretul la care actiunile companiei vor fi vandute investitorilor, sau rata dobanzii oferite investitorilor in cazul emisiunii de obligatiuni. In cazul listarii actiunilor, pretul ar trebui sa fie in mod ideal stabilit ca cel mai bun pret, nu prea mic (astfel incat compania sa nu fie subevaluata), dar, de asemenea, nu prea mare (astfel incat compania sa nu fie supraevaluata).

Inaintea lansarii unei oferte publice initiale, intermediarii care se ocupa de oferta publica vor organiza un roadshow. In timpul unui astfel de roadshow, ei vor prezenta compania potentialilor investitori care vor oferi feedback cu privire la pretul pe care ar fi dispusi sa-l plateasca pentru a cumpara actiuni la compania respectiva.

Pe baza feedback-ului primit de la investitori, intermediarii impreuna cu proprietarii companiei vor stabili un pret final sau un pret minim si/ sau pretul maxim pe actiune la care oferta va fi lansata. In cazul in care oferta va fi lansata cu un interval de pret minim si/ sau pret maxim, pretul final va fi stabilit la sfarsitul perioadei de subscriere, pe baza ordinelor plasate de catre investitori.

Da, dupa listare, pretul poate creste sau scadea. Pretul actiunilor poate fi influentat de mai multi factori. Dupa listare, evaluarea unei companii se face de catre investitori, pe baza cererii si ofertei de actiuni ale companiei respective. Investitorii decid sa cumpere sau sa vanda o actiune pe baza informatiilor pe care le primesc de la companie, precum si informatiile pe care le citesc in mass-media, mediul economic etc.

Evolutia unei actiuni poate fi influentata de evenimente, precum:

  • Cresterea castigurilor si a vanzarilor
  • Lasarea unor noi produse
  • Management si transparenta
  • Evolutia sectorului
  • Modificari ale cadrului legislativ (independent de companie)
  • Evolutii macroeconomice (independent de companie)

Activitatile privind relatia cu investitorii ale unei companii sunt menite sa asigure o relatie buna intre emitent si actionari/ potentiali investitori, prin furnizarea de informatii complete si exacte catre comunitatea investitorilor. Pe masura ce calitatea acestor activitati creste, cu atat mai mare va fi interesul analistilor si al investitorilor, ceea ce poate duce in cele din urma la o crestere atat a activitatii de tranzactionare, cat si a pretului actiunilor.

Dupa listare, o companie trebuie sa ramana in contact permanent cu actionarii sai prin indeplinirea obligatiilor de raportare - rapoarte trimestriale, precum si rapoarte curente in cazul unor evenimente importante. De asemenea, este esential sa se mentina relatiile bune cu investitorii, precum si sa se respecte Codul de Guvernanta Corporativa al Bursei de Valori Bucuresti. Pentru mai multe informatii despre ce se intampla dupa listare, apasati aici.

Da, puteti face acest lucru prin listarea tehnica, in cazul in care compania dumneavoastra are mai multi actionari. In cazul unei listari tehnice, nu se realizeaza nicio oferta publica, ceea ce inseamna ca structura actionariatului societatii nu este afectata in niciun fel, iar compania decide pur si simplu sa profite de avantajele de a fi o societate listata la bursa (vizibilitate suplimentara, credibilitate, transparenta). Pentru listarea tehnica pe Piata Principala este necesara intocmirea unui prospect. De asemenea, compania va trebui in continuare sa indeplineasca criteriul de listare, inclusiv free float-ul de 25%.

Costul emisiunii de actiuni pe Piata principala a Bursei de Valori Bucuresti nu este fix si implica urmatoarele tarife:

  • Comisionul brokerului, pentru pregatirea raportului de due diligence, evaluarea companiei, prospect si prezentarea catre investitori, teaser de investitii etc.
  • Comisionul Auditorului, pentru efectuarea auditului situatiilor financiare
  • Onorariile avocatilor (in cazul unui IPO)
  • Tarif perceput de ASF, procent din oferta (in cazul unui IPO)
  • Tarif perceput de ASF pentru aprobarea prospectului (in cazul unei listari tehnice)
  • Tarif perceput de ASF pentru inregistrarea actiunilor
  • Tarife aferente Depozitarului Central
  • Taxele aferente Bursei de Valori Bucuresti, care sunt specificate mai jos

Taxele percepute de BVB includ tariful pentru procesarea cererii de listare si admiterea la tranzactionare (ambele platite o singura data) si tariful de mentinere la tranzactionare (platibil anual). Pentru a vedea mai multe detalii, va rugam sa consultati sectiunea dedicata a website-ului nostru.

Costul emisiunii de obligatiuni pe Piata Principala a Bursei de Valori Bucuresti nu este fix, el depinzand de:

  • Comisionul brokerului, pentru pregatirea prospectului
  • Tariful perceput de ASF, respectiv procent din valoarea ofertei
  • Tariful perceput de ASF pentru inregistrarea obligatiunilor
  • Tarifele percepute de Depozitarul Central
  • Tarifele percepute de Bursa de Valori Bucuresti, care sunt prezentate mai jos

Tarifele percepute de BVB includ tariful pentru procesarea cererii de listare si admiterea la tranzactionare (platite doar o data) si taxa de mentinere la tranzactionare (platibile anual). Pentru a vedea mai multe detalii, va rugam sa consultati sectiunea dedicata de pe website-ul nostru.

Pregatirea unei companii pentru listare poate dura intre 3 si 12 luni. Durata procesului va depinde de cat de pregatita este compania. Dimensiunea companiei, structura ofertei publice si a valorii sale sunt de asemenea relevante in determinarea duratei procesului de listare. Pentru mai multe informatii privind durata procesului de listare a companiei, ar trebui sa contactati un intermediar.

Puteti contacta Bursa de Valori Bucuresti printr-un email la marketing@bvb.ro. De asemenea, intermediarii autorizati va pot oferi detalii suplimentare, lista acestora fiind disponibila aici.