sâmbătă | 25 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Performanta MM si FL

Market Makerii si Furnizorii de Lichiditate sunt participantii BVB care sustin lichiditatea instrumentelor financiare pe care sunt inregistrati, prin plasarea de oferte ferme (ordine de cumparare si vanzare) in decursul unui anumit interval de timp din perioada de Tranzactionare Continua (starea Deschisa a pietei), conform termenilor specifici de cotare (volum minim si spread maxim). Aceasta activitate este efectuata pe baza contractului dintre un astfel de participant si BVB, conform specificului instrumentului financiar. De asemenea, stimulente financiare sunt acordate acestora pentru a sustine furnizarea de lichiditate.

Informatii – Activitate Market Makeri inregistrati pentru actiunile tranzactionate pe piata reglementata a BVB

Activitatea de Market Making derulata pentru actiuni contribuie la imbunatatirea lichiditatii pietei actiunilor pe care sunt inregistrati, precum si la imbunatatirea calitatii pietei pentru investori.

Programul dezvoltat de BVB pentru Market Makerii inregistrati pentru actiunile tranzactionate pe piata reglementata a BVB intentioneaza sa asigure o mai buna eficienta si sa aduca beneficii in ceea ce priveste structura pietei in termeni de implicare afirmativa a Market Makerilor, conditii mai bune pentru cotarea pe baze competitive, premise de imbunatatire a lichiditatii.

Activitatea de furnizare de lichiditate poate fi considerata de catre Participantii BVB ca fiind o linie dedicata de business, reprezentand acomodarea intre o mai activa implicare in piata si beneficiile acordate in termeni de reducere a comisioanelor de tranzactionare aplicate acestora.

BVB acorda o mare atentie activitatii de Market Making si apreciaza implicarea actualilor Market Makeri in program ca participanti care contribuie la imbunatatirea conditiilor de piata ale actiunilor considerate. De asemenea, BVB isi exprima disponibilitaea de a oferi intregul suport pentru orice alt participant interesat sa se implice in program.

Performanta lunara MM, MME si FL - indeplinire obligatii de cotare

Bursa de Valori Bucuresti publica performanta lunara a participantilor care actioneaza in calitate de Market Maker (MM), Market Maker al Emitentului (MME) si Furnizor de lichiditate (FL) pentru instrumentele financiare admise la tranzactionare pe Piata Reglementata la vedere pe care acestia sunt inregistrati.

Incepand cu luna ianuarie 2022, acest raport cuprinde si performanta lunara a participantilor care actioneaza in calitate de Market Maker (MM) si Market Maker al Emitentului (MME) pentru instrumentele financiare din cadrul Sectiunii Instrumente financiare listate pe SMT.

Performanta se calculeaza si se publica, de regula, in primele zece zile lucratoare ale lunii pentru luna anterioara.


 Performanta medie lunara are scop informativ si nu reprezinta cu exactitate indeplinirea obligatiilor zilnice asumate de MM sau FL