vineri | 19 aprilie, 2024 |

Primele obligatiuni verzi Raiffeisen Bank in valoare de peste 400 milioane lei s-au listat la Bursa de Valori Bucuresti

27.05.2021

• Primele obligatiuni verzi din sectorul bancar romanesc au intrat astazi, 27 mai, la tranzactionare pe Piata Reglementata a Bursei de Valori Bucuresti
  • Obligatiunile in valoare de peste 400 milioane lei se tranzactioneaza sub simbolul bursier RBRO26
  • Este a patra emisiune de obligatiuni Raiffeisen Bank tranzactionata la BVB

Primele obligatiuni verzi Raiffeisen Bank, emisiune derulata in premiera pentru sectorul bancar din Romania, au intrat astazi la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), sub simbolul bursier RBRO26. Raiffeisen Bank a atras in aprilie 2021, la momentul derularii emisiunii de obligatiuni, peste 400 milioane de lei. Fondurile obtinute vor fi directionate pentru finantarea proiectelor eligibile ale Raiffeisen Bank care sa asigure tranzitia catre o economie sustenabila si durabila.

„Prin listarea obligatiunilor verzi emise de Raiffeisen Bank pe Bursa de Valori Bucuresti reconfirmam angajamentul nostru de a contribui atat la dezvoltarea unor comunitati sustenabile si prospere, prin mobilizarea resurselor catre proiecte care sa genereze valoare pentru intreaga societate romaneasca, cat si a pietei de capital din Romania prin diversificarea produselor oferite investitorilor romani. De fapt, Raiffeisen Bank a deschis drumul si altor companii de pe piata romaneasca sa ii urmeze exemplul. Echipa noastra are know how si e pregatita sa sprijine toate aceste proiecte si viitoarele emisiuni de obligatiuni verzi ale altor companii. Sunt foarte mandru de ce am realizat si vreau sa felicit intreaga echipa care a contribuit la emisiune si la listare. E un moment important atat pentru noi, cat si pentru Bursa de Valori Bucuresti”, a spus Steven van Groningen, presedinte si CEO la Raiffeisen Bank.

„Suntem incantati ca Raiffeisen Bank marcheaza o premiera pe Piata Reglementata a BVB prin listarea primei sale emisiuni de obligatiuni verzi. Ne dorim sa vedem cat de curand si alte companii care emit astfel de obligatiuni, mai ales in contextul in care atentia investitorilor institutionali pentru acest tip de instrumente este in continua crestere. Criteriile de ESG incep sa cantareasca din ce in ce mai mult in deciziile de investitii, iar sumele destinate instrumentelor financiare verzi sunt considerabile. Acesta este unul dintre motivele pentru care noi am lansat un proiect pentru implementarea standardelor de ESG in randul emitentilor de la BVB. Este foarte important ca piata primara, piata listarilor de instrumente noi, a fost activata prin cele 60 de listari de actiuni si obligatiuni din ultimii doi ani si jumatate si vedem ca aceasta efervescenta continua”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Prima emisiune de obligatiuni verzi derulata de Raiffeisen Bank pe piata locala a fost adresata investitorilor institutionali si a atras 400,5 milioane lei. Obligatiunile au o maturitate de 5 ani, un cupon fix de 3,086%, aproximativ 0,5 p.p. peste randamentul titlurilor de stat in lei de referinta cu aceeasi maturitate. Cu o cerere de aproape 650 milioane lei, emisiunea a fost suprasubscrisa de aproape 1,6 ori.

„Ne bucuram din doua motive pentru listarea de astazi a obligatiunilor Raiffeisen Bank. Pe de o parte este a patra emisiune de obligatiuni pe care Raiffeisen Bank a listat-o la bursa, ceea ce intareste parteneriatul nostru. Pe de alta parte, aceasta emisiune de obligatiuni, prin particularitatile sale, vine sa confirme inca o data directia pe care atat noi, cat si investitorii, o consideram importanta pentru societatea in care traim, si anume sustenabilitatea tuturor proiectelor finantate prin piata de capital”, a declarat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Raiffeisen Bank este la a patra emisiune de obligatiuni listata la Bursa de Valori Bucuresti. Alaturi de obligatiunile care au intrat astazi la tranzactionare, listate de asemenea si la Bursa de Valori din Luxemburg, investitorii au posibilitatea de a investi si in obligatiunile Raiffeisen Bank listate in 14 mai 2020, simbolul bursier RBRO29, emisiune cu o valoare de 480 milioane lei si maturitate de 9 ani. Primele doua emisiuni de obligatiuni Raiffeisen Bank, din 2013 si 2014, au ajuns la scadenta.

Cu peste 20 de ani de activitate pe piata bancara din Romania, Raiffeisen Ban are peste 2,2 milioane de clienti, persoane fizice si juridice. Banca are de asemenea peste 4.800 de angajati, 330 de agentii in toata tara, 720 de ATM-uri, 393 de masini multifunctionale (MFM-uri) si o retea de peste 24.500 de POS-uri.

De la stanga la dreapta: George Mucibabici Jr. (Head of Investment Banking, Raiffeisen Bank), Iuliana Musat (Director de Investi?ii Raiffeisen Bank), Romulus Mircea (Head of Treasury Raiffeisen Bank), Steven van Groningen (CEO si Presedinte Raiffeisen Bank), Mihai Lazar (Head of Capital Markets, Raiffeisen Bank)

Romulus Mircea, director Managementul Bilantului si al Portofoliului la Raiffeisen Bank