marți | 21 mai, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Stiri Piata


ANTIBIOTICE S.A. - ATB

Semnare Contract finantare Banca Europeana de Investitii

Data Publicare: 10.11.2023 16:03:27

Cod IRIS: 20911

 

 

 

 

 

COMUNICAT DE PRESA

10 noiembrie 2023

 

Primul acord InvestEU din Romania ofera 25 de milioane EUR, finantare BEI pentru impulsionarea productiei farmaceutice

 

  • Imprumutul BEI are scopul de a intensifica productia locala de medicamente
  • Acordul de finantare promoveaza inovatia intr-o regiune de coeziune, subliniind angajamentul BEI pentru cresterea economica echitabila
  • Acest acord este sprijinit de programul InvestEU, care urmareste sa mobilizeze peste 372 de miliarde EUR pentru investitii suplimentare in perioada 2021-2027

 

Banca Europeana de Investitii (BEI) si Antibiotice S.A., principalul producator roman de produse farmaceutice, si-au unit fortele in vederea dezvoltarii productiei locale de medicamente. Acordul de imprumut in valoare de 25 de milioane de euro va sprijini finantarea realizarii pe amplasamentul companiei Antibiotice Iasi, a unei capacitati de productie, ambalare si depozitare de ultima generatie, facilitand astfel dezvoltarea de noi linii de productie, a digitalizarii, precum si de capacitati de cercetare-dezvoltare. Imprumutul BEI reprezinta un sfert din costul total al investitiei de 95,4 de milioane de euro.

 

Prezentul acord a fost posibil gratie sprijinului oferit de programul InvestEU, care isi propune sa mobilizeze peste 372 de miliarde de euro in perioada 2021-2027.

 

Acest parteneriat marcheaza un eveniment semnificativ pentru sectorul medical romanesc, fiind prima operatiune InvestEU aprobata in Romania, in urma deciziei Comitetului de Investitii din luna octombrie. Parteneriatul contribuie la consolidarea obiectivelor incluse in Strategia UE in domeniul farmaceutic (the EU Pharmaceutical Strategy) si Comunicarea Comisiei pe tema rezolvarii lipsei de medicamente in UE (the Commission Communication on addressing medicine shortages in the EU,) care urmaresc sa abordeze problema deficitului de medicamente si sa intareasca securitatea sistemului de aprovizionare in cadrul UE.

 

Proiectul sprijina crearea unei capacitati avansate de productie farmaceutica intr-o regiune de coeziune din Romania. Prin reducerea dependentei de importuri si prin promovarea accesului la serviciile de sanatate in intreaga UE, initiativa sporeste competitivitatea si rezilienta industriei farmaceutice europene si evidentiaza rolul esential al capacitatilor moderne de productie in sprijinirea autonomiei strategice a Uniunii, in special in domeniul sanatatii.

 

Sprijinirea echipei de cercetare si dezvoltare a companiei in crearea de noi medicamente si procese de productie va conduce la angajarea a aproximativ 100 de persoane cu norma intreaga in cercetare si productie pe parcursul a patru ani. Antibiotice S.A. lucreaza in stransa colaborare cu diferite universitati si institute de cercetare, si prin urmare, acest proiect va imbogati piata muncii cu personal cu inalta calificare.

 

Vicepresedinta BEI Teresa CZERWINSKA a declarat: „Aceasta colaborare arata angajamentul nostru de a cultiva inovarea, de a crea locuri de munca si de a sprijini solutiile pentru domeniul sanatatii din Romania. Sprijinul BEI permite Antibiotice S.A. sa-si extinda capacitatile de productie, contribuind in mod semnificativ la bunastarea populatiei europene si la extinderea cercetarii si dezvoltarii in regiunile de coeziune. Ma bucur sa salut acest prim proiect InvestEU in Romania.”

 

Comisarul European pentru Economie, Paolo GENTILONI, a zis: „Pandemia de COVID-19 ne-a aratat importanta intaririi capacitatii industriale a Europei in domeniul productiei de medicamente. Sunt incantat ca InvestEU joaca un rol crucial in oferirea finantarii necesare industriei medicale europeane pentru a ramane competitiva si inovatoare, raspunzand in acelasi timp nevoilor pacientilor si ale celor din sistemele noastre de sanatate. Acest proiect din Romania va stimula productia de antibiotice si simultan, va aduce beneficii economiei locale si in domeniul crearii de locuri de munca inalt specializate.”

 

„Acest parteneriat cu Banca Europeana de Investitii consolideaza planul nostru de afaceri "The Future Together 2030" si, in acelasi timp, intareste capacitatea de raspuns a companiei la nevoile si solicitarile pietei farmaceutice europene. Investim in cercetare, transfer tehnologic si noi site-uri de fabricatie pentru a aduce plus valoare industriei farmaceutice si pentru a consolida indicatorii economico-finaciari ai companiei pana in anul 2030.”, a declarat Ioan NANI, directorul general al Antibiotice S.A.

 

Parteneriatul dintre BEI si Antibiotice S.A. este un pas catre construirea unei industrii farmaceutice romanesti independente si competitive. Investind in talentele locale, promovand inovarea si sporind accesibilitatea serviciilor de sanatate, aceasta initiativa pune bazele pentru un viitor mai sanatos atat pentru Romania, cat si pentru intreaga Uniune Europeana.

 

Informatii generale

 

Banca Europeana de Investitii (BEI) este institutia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene detinuta de statele membre ale acesteia. Banca pune la dispozitie finantare pe termen lung pentru investitii solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE. Dupa izbucnirea epidemiei Covid-19, in 2020, banca UE si-a marit semnificativ sprijinul pentru sectorul sanatatii din Romania, contribuind cu 1,1 miliarde EUR la finantarea a trei spitale regionale si la reabilitarea a 26 de spitale si unitati medicale mai mici din toata tara. BEI opereaza in Romania de la inceputul anilor 1990, imbunatatind coeziunea regionala, infrastructura si serviciile de sanatate si sprijinind intreprinderile mici si mijlocii din regiune, prin intermediul a 180 de proiecte in valoare de 17,78 miliarde EUR.

 

Despre InvestEU

 

Programul InvestEU ofera Uniunii Europene finantare esentiala pe termen lung, prin mobilizarea de fonduri private si publice substantiale in sprijinul unei redresari durabile. De asemenea, ajuta la mobilizarea de investitii private pentru prioritatile politice ale UE, precum Pactul Verde European si tranzitia digitala. Programul InvestEU reuneste multitudinea de instrumente financiare disponibile in prezent in UE pentru a sustine investitiile din Uniunea Europeana, facand finantarea proiectelor de investitii din Europa mai simpla, mai eficienta si mai flexibila. Programul are trei componente: Fondul InvestEU, Platforma de consiliere InvestEU si Portalul InvestEU. Fondul InvestEU este implementat prin intermediul unor parteneri financiari care vor investi in proiecte folosind garantia UE de 26,2 miliarde EUR. Intreaga garantie bugetara va sustine proiectele de investitii ale partenerilor de implementare, le va creste capacitatea de suportare a riscurilor si, astfel, va mobiliza cel putin 372 miliarde EUR in investitii suplimentare.

 

Despre Antibiotice S.A.

 

Infiintata in 1955, Antibiotice S.A. are o traditie de aproape 70 de ani in fabricarea de produse farmaceutice finite si de ingrediente farmaceutice active (API). In prezent, compania este lider mondial in producerea de Nystatin API si cel mai mare producator roman de medicamente generice, avand parteneriate de afaceri solide cu diferite entitati internationale.

Extinderea pe piata internationala a fost sustinuta prin investitii substantiale si printr-un angajament ferm de a respecta standardele internationale de calitate, precum EU-GMP, CoS si US-FDA. Compania a dezvoltat parteneriate de afaceri puternice la nivel global si se concentreaza pe cresterea sa continua prin noul plan de afaceri „The Future Together”, menit sa stimuleze investitiile sprijinite prin actualul acord. Mai mult, planul de investitii al Antibiotice S.A. se aliniaza Strategiei Regionale de Specializare Inteligenta (RIS 3 Nord-Est) si contribuie semnificativ la dezvoltarea regiunii de nord-est a Romaniei. Echipa multidisciplinara de specialisti se concentreaza constant asupra performantei inalte prin diferite programe de formare desfasurate in cadrul Academiei a+, in cooperare cu universitati relevante, precum si prin sisteme moderne de cultura motivationala si organizationala.

 

Relatia cu presa

 

Banca Europeana de Investitii

Daniel Kozak | d.kozak@ext.eib.org | M: +40 742 149 538 (Responsabil de relatia cu presa)

Site web: www.eib.org/pressBiroul de presa: +352 4379 21000 press@eib.org  

          

 

Antibiotice S.A.

Ioana Tode | ioana.tode@antibiotice.ro | M: +40 728 609 895

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.