miercuri | 21 februarie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Stiri Piata


S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. - SNN

Sprijin financiar pentru Proiectul Unitatilor 3 si 4

Data Publicare: 20.09.2023 16:26:29

Cod IRIS: 104C5

Raport curent conform prevederilor Regulamentului ASF nr. 5/2018 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata

Data raport: 20.09.2023

Denumirea entitatii emitente: Societatea Nationala NUCLEARELECTRICA S.A.

Sediul social: Bulevardul Iancu de Hunedoara, nr. 48, Sector 1, Bucuresti

Numarul de telefon/fax: 021.203.82.00 / 021.316.94.00

Codul unic de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului: 10874881

Numar de ordine in Registrul Comertului: J40/7403/1998

Capital social subscris si varsat: 3.016.438.940 lei

Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise: Bursa de Valori Bucuresti

 

Catre:              Bursa de Valori Bucuresti

                        Autoritatea de Supraveghere Financiara

 

Eveniment important de raportat: Canada va sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda

 

Marti, 19 septembrie 2023, Jonathan Wilkinson, Ministrul Energiei si Resurselor Naturale din Canada, alaturi de Sebastian Burduja, Ministrul Energiei din Romania, au anuntat decizia Canadei de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda. Anuntul reconfirma parteneriatul strategic intre Canada si Romania in domeniul enegiei nucleare pentru atingerea obiectivelor climatice si de securitate energetica ale Romaniei.

In prezent, Nuclearelectrica are un rol major la nivel national prin operarea la cele mai inalte standarde de siguranta si performanta a Unitatilor 1 si 2 de la CNE Cernavoda, care contribuie cu aproximativ 20% din necesarul energetic al Romaniei, prin furnizarea de energie curata, sigura, stabila si accesibila.

La nivelul anilor 2031/2032, Romania va adauga aprox. 1400 MWe capacitate instalata prin operarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, in plus fata de prelungirea duratei de viata a Unitatii 1 pentru 30 ani si mentinerea capacitatii de 700 MWe prin Retehnologizarea Unitatii 1 la nivelul anului 2029. Aceste proiecte strategice vor fi relizate in colaborare cu parteneri canadieni traditionali si cu sustinerea Bancii de Export a Canadei (EDC) si vor contribui la securitatea energetica a Romaniei si la atingerea tintelor de decarbonare. In plus, proiectele vor asigura locuri de munca stabile pentru aproximativ 20.000 angajati in industria nucleara din Romania pentru urmatorii 60-70 ani, contribuind de asemenea la dezvoltarea socio-economica.

Suplimentar, Romania va putea sustine si alte tari din regiune sa isi atinga tintele de independenta energetica si decarbonare. Cu o experienta de 27 ani in operare sigura si performanta, Nuclearelectrica, prin CNE Cernavoda, va consolida potentialul Romaniei de a deveni un hub energetic in regiune si va demonstra inca o data capacitatea si pozitia de lider a Romaniei in domeniul nuclear.

"Nuclearelectrica, prin dezvoltarea programului nuclear romanesc reprezinta un pilon strategic pentru securitatea energetica a Romaniei. Suntem mandri si onorati sa continuam parteneriatul strategic pe care il avem cu Canada de peste 55 ani prin operarea singurei centrale cu tehnologie CANDU din Europa, si una dintre cele mai performante din lume, in ceea ce priveste factorul de capacitate ridicat. Proiectele noastre nucleare civile sunt repere pentru industria energiei nucleare la nivel global si un pas semnificativ catre un viitor energetic curat si durabil cu reactoare nucleare. Acest parteneriat durabil poate fi un exemplu si pentru alte tari care intentioneaza sa isi dezvolte o strategie energetica folosind energia curata, rezilienta si accesibila - energia nucleara." - Cosmin Ghita, Director General Nuclearelectrica.

In august 2021, Romania a semnat un Memorandum de Intelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida si sustine in continuare cooperarea in proiecte civile de energie nucleara, ca urmare a unei relatii de 55 de ani intre Canada si Romania in industria nucleara.

Interesul pentru finanatarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 in valoare de 3 miliarde dolari canadieni anuntat de Guvernul Canadian, completeaza interesul exprimat de Statele Unite, prin US Exim Bank, de a finanta serviciile tehnice furnizate de SUA pentru Unitatile 3 si 4 ale Nuclearelectrica: finantarea pana la 50 milioane USD din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) si pana la 3 miliarde USD din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie si de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.

 

 

Despre Nuclearelectrica

 

Compania Nationala "Nuclearelectrica" SA este compania nationala romaneasca producatoare de energie electrica, termica si combustibil nuclear care functioneaza sub autoritatea Ministerului Energiei, statul roman detinand 82,49% din actiuni, iar ceilalti actionari 17,50%, dupa listarea companiei la bursa in 2013.

Sucursala CNE (CNE) Cernavoda opereaza doua unitati nucleare CANDU, care sunt doua dintre cele mai performante unitati dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear si se afla in curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achizitia unei linii de procesare a concentratului de uraniu, in vederea sustinerii proiectelor de investitii pe termen lung ale companiei.

Proiectele de investitii ale Nuclearelectrica sunt investitii verzi si vizeaza securitatea energetica, independenta energetica si protectia consumatorilor. Capacitatile de producere a energiei nucleare nu au emisii de CO2, sunt disponibile 24 de ore din 24, 7 zile din 7, au o dependenta extrem de redusa de factorul climatic si sunt sigure. Exploatarea Unitatilor 1 si 2 a evitat eliberarea a 205 milioane de tone de CO2 de la punerea in functiune.

In acest context, SN Nuclearelectrica SA are un rol major in sustinerea realizarii obiectivelor Romaniei, contribuind totodata la securitatea energetica regionala prin cresterea capacitatii de productie de energie nucleara a Romaniei pana in 2030, prin proiecte strategice de investitii estimate la peste 12 miliarde de euro: retehnologizarea Unitatii 1, punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4, dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici, in cooperare cu compania americana NuScale Power. Proiectele de investitii ale Nuclearelectrica vor contribui, cu energie curata, la securitatea energetica a Romaniei, la dezvoltarea socio-economica, la dezvoltarea industriei nucleare si la formarea unei noi generatii de ingineri.

Nuclearelectrica

 

 

Cosmin Ghita

Director General

  Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.