marți | 15 octombrie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Comunicate de presa


O noua emisiune de obligatiuni International Investment Bank debuteaza la Bursa de Valori Bucuresti

07.11.2019

  • International Investment Bank a atras 500 milioane lei, printr-o emisiune de obligatiuni cu maturitate de 3 ani, la o dobanda de 3,98% pe an, cel mai mic cost obtinut vreodata de catre IIB aferent unei emisiuni de obligatiuni in moneda locala.
  • Este al cincilea an consecutiv in care IIB atrage finantare prin intermediul BVB; valoarea sumelor atrase in cei 5 ani se apropie de 2,2 miliarde lei (467 milioane euro).

 

International Investment Bank (IIB) a atras recent o noua runda de finantare pe piata de capital din Romania, pentru al cincilea an consecutiv. Obligatiunile, cu o maturitate de 3 ani si o dobanda fixa de 3,98% pe an platibila anual, au fost listate, joi, 7 noiembrie, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu simbolul bursier IIB22. Emisiunea cuprinde 50.000 de obligatiuni, cu o valoare nominala de 10.000 de lei, ceea ce inseamna o valoare totala de 500 milioane lei (105 milioane euro).

„Suntem mandri de rezultatul acestei emisiuni de obligatiuni. Acest rezultat demonstreaza in mod clar increderea comunitatii investitionale internationale in strategia Bancii si este, evident, un semn al recunoasterii IIB ca o institutie de dezvoltare multilaterala localizata in Europa”, a spus Nikolay Kosov, Chairperson of the IIB Management Board.

„Ne bucuram ca a devenit deja o traditie ca International Investment Bank sa atraga finantare de pe piata de capital din Romania si ca ei vad in BVB un partener pentru finantare. Sumele atrase de institutia financiara, alaturi de alte runde de finantare derulate de alte companii romanesti in acest an, demonstreaza ca piata de capital din Romania este un mecanism solid si isi indeplineste rolul de finantare al emitentilor care dovedesc seriozitate si castiga increderea investitorilor”, a declarat Adrian Tanase, CEO al BVB.

Prima runda de finantare derulata de IIB pe piata de capital din Romania a fost in anul 2015, cand institutia financiara a atras 111 milioane lei, iar de atunci banca a emis in fiecare an obligatiuni, atat in lei, cat si in euro, pe bursa de la Bucuresti ajungand la un total de aproape 2,2 miliarde lei (467 milioane euro). Primele doua emisiuni au fost deja rambursate de IIB.

„S-a creat deja o relatie puternica de incredere cu baza investitionala din Romania. Suntem prezenti pe aceasta piata deja de 5 ani si acest lucru se reflecta in rezultatul de astazi. Am reusit sa stabilim puncte de referinta in piata obligatiunilor din Romania. IIB a fost primul emitent care a listat si a tranzactionat obligatiuni denominate in euro la BVB in anul 2017, am repetat acest lucru in 2018 si acum am realizat cea mai mare emisiune de obligatiuni corporative sau emise de o institutie financiara internationala pe piata locala de capital si am reusit sa obtinem cel mai mic cost inregistrat vreodata de IIB pentru astfel de instrumente. Recentele decizii strategice ale actionarilor, cum ar fi relocarea sediului IIB la Budapesta si aprobarea unei noi runde de capitalizare au condus la imbunatatirea ratingullui si a performantei financiare. Acum suntem martorii efectului pozitiv al acestor decizii: cel mai mic cost obtinut vreodata de catre IIB aferent unei emisiuni de obligatiuni in moneda locala. In cele din urma, perceptia pietei si testul pietei reprezinta cel mai bun barometru”, a subliniat Jozef Kollar, First Deputy Chairperson of the IIB Management Board.

Obligatiunile IIB22 au fost cumparate de 18 investitori institutionali (banci, administrator de fonduri, fonduri de pensii, asiguratori si fonduri mutuale). Investitorii offshore au reprezentat aproximativ 12% din emisiune. In urma acestei tranzactii, piata de capital din Romania este in prezent cea mai mare piata de pe care IIB a atras finantare (44% din totalul finantarii pe termen lung), iar datoria in lei are cea mai mare pondere (27%) defalcate pe moneda in care au fost emise obligatiunile.

„Promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta de catre FTSE Russell si faptul ca institutii financiare precum International Investment Bank sau alte institutii si din ce in ce mai multi antreprenori privesc bursa ca o sursa de finantare complementara pentru finantarea planurilor de dezvoltare ne intaresc convingerea ca suntem pe drumul cel bun in dezvoltarea acestei platforme de finantare care poate sustine cresterea bunastarii romanilor”, a afirmat Lucian Anghel Presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Emisiunea a fost intermediata de BT Capital Partners, divizia de investment banking si piete de capital a Grupului Financiar Banca Transilvania (TLV), alaturi de ING Bank Romania.

„Increderea si transparenta sunt doua valori extrem de importante pe piata de capital. Noi, la BT Capital Partners, ne mandrim cu abilitatea de a crea relatii durabile si de a le amplifica rezultatele prin perseverenta si dedicatie. Rezultatele extraordinare ale celei de-a cincea emisiuni a International Investment Bank pe piata din Romania sunt rezultatul muncii incepute in 2015. Apreciem deosebit parteneriatul care a trecut testul timpului si suntem onorati ca putem fi parte a acestei povesti de succes”, a declarat Daniela Secara, CEO al BT Capital Partners.

„Suntem incantati sa fim unul dintre partenerii IIB la cea de-a cincea si ce mai mare emisiune de obligatiuni in lei la Bursa de Valori Bucuresti. Interesul semnificativ manifestat de invesitorii locali si straini pentru aceasta tranzactie a creat premisele pentru a creste suma finala atrasa, fapt ce reflecta in mod direct calitatea superioara a emitentului, baza solida de investitori si angajamentul ING de a dezvolta piata locala de capital”, a spus Florin Ilie, Deputy CEO, Head of Wholesale Banking, ING Bank Romania.

Fondurile obtinute de catre IIB vor avea ca destinatie finantarea portofoliului de credite existent si a noilor imprumuturi acordate statelor membre Uniunii Europene si, respective, pentru refinantarea datoriilor.

IIB este o institutie de dezvoltare multilaterala fondata in 1970, in baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB si a Cartei sale. Cei noua membri/actionari ai Bancii sunt Bulgaria, Cuba, Republica Ceha, Ungaria, Mongolia, Romania, Rusia, Slovacia si Vietnam.