joi | 09 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


CHIMCOMPLEX BORZESTI SA ONESTI - CRC

Rezultate financiare preliminare 2023

Data Publicare: 29.02.2024 19:54:41

Cod IRIS: A330E

 

 

 

 

 

Catre,

AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARA

BURSA DE VALORI BUCURESTI S.A.

 

Raport curent

conform prevederilor Regulamentului nr. 5/2018 privind emitentii si operatiuni de piata si ale Legii nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata

 

Data raportarii: 29.02.2024

Numele societatii: Chimcomplex S.A. Borzesti

Adresa: Strada Industriilor nr. 3, Onesti, judetul Bacau

Fax nr.: 0234.302102

Tel: 0234.302250

Cod unic de inregistrare: RO960322

Numar de inregistrare la Registrul Comertului: J04/493/1991

Cod LEI (Legal Entity Identifier): 549300FCIHJZOG56WD36

Capital social subscris si varsat: 304.907.851 Lei

Piata pe care sunt tranzactionate valorile mobiliare: Bursa de Valori Bucuresti, Piata Reglementata, Categoria Standard, simbol CRC

Evenimentul care se raporteaza:

 

Chimcomplex S.A. Borzesti anunta rezultatele financiare preliminare pentru 2023: compania a obtinut o marja a profitului operational de 8%,
in conditiile in care cifra de afaceri s-a redus cu 38%.

 

Bucuresti, 29 februarie 2024. CHIMCOMPLEX (CRC), principalul producator si furnizor de substante chimice vitale din regiune, a obtinut venituri totale pentru anul 2023 de 1.367 milioane lei, din care 1.344 milioane lei reprezinta venituri din exploatare si 23 milioane lei venituri financiare.

La 31 decembrie 2023, compania a inregistrat un profit operational (rezultat din exploatare) de 112 milioane lei. Pe total activitate, rezultatul net a fost un profit de 76 milioane lei.

In contextul unei scaderi continue a consumului inceputa in a doua parte a anului 2022, volumul vanzarilor Chimcomplex a inregistrat o diminuare cu 38% in 2023 fata de 2022. Cu toate acestea, eforturile de reducere a costurilor au dus la obtinerea unei marje a profitului operational de 8% in anul 2023.

Chimcomplex si-a concentrat activitatea pe sectoarele polioli/polieteri si soda caustica, acestea fiind cele mai profitabile. Ponderea principalelor produse in totalul vanzarilor a fost de 48,9% pentru polioli si 46,5% pentru produse clorosodice.

 

"Suntem peste indicatori in contextul in care industria chimica europeana se confrunta cu cea mai grava recesiune economica din ultimele 6 decenii: cererea scade, investitii care se muta in alte regiuni, iar preturile energiei si gazului sunt cu 400% mai mari decat in SUA, China si Tarile Arabe.
In Europa, combinatele chimice care continua activitatea functioneaza la jumatate din capacitate, iar 26 dintre ele s-au inchis definitiv (75.000 de salariati au fost disponibilizati). In acest context, in 20 februarie impreuna cu alti 72 de lideri din industrie, am semnat „Declaratia de la Anvers” - un apel urgent pentru revitalizarea industriei europene, consolidarea sectoarelor industriale de baza si asigurarea competitivitatii si rezilientei acestora in contextul schimbarilor geopolitice.
S-a inteles acum, dupa 2 ani de dezinformare, ca fara industrie Europa se va prabusi! Speram ca cele 10 propuneri ale declaratiei se vor concretiza in legi care apoi se vor aplica corect",
a declarat Stefan Vuza, Presedinte Chimcomplex.

Industria chimica a Europei a inregistrat o scadere cu inca 8%, al treilea an consecutiv, iar toate companiile producatoare de chimicale de baza continua sa raporteze o scadere cu doua cifre: productia de petrochimicale din 2023 a fost cu 13,8% mai mica in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent.

Productia de chimicale din China si SUA sunt astfel avantajate (datorita preturilor la energie si gaz care sunt de 4 ori mai mici) de aceea au exportat la cele mai mari niveluri atinse vreodata. Doar in Europa, Rusia a exportat cu 285% mai mult, SUA cu 175% si EAU cu 210% in 2023 fata de 2022.

In acest context dificil, Chimcomplex reuseste sa ramana in echilibru tocmai datorita structurii complexe si diversificate a productiei extinsa pe 22 de grupe de produse diferite.

Compania continua planul de masuri specifice de crestere a eficientei energetice, optimizarea proceselor si implementarea investitiilor strategice cum sunt:

·         proiectul de constructie a unei centrale de "Cogenerare de inalta eficienta pe gaz, flexibila, in sectorul incalzirii centralizate Rm. Valcea", cofinantat prin Planul National de Redresare si Rezilienta Pilonul I. Tranzitie verde – Componenta C6 Energie Masura de investitii 3 - Dezvoltarea de capacitati de productie pe gaz, flexibile si de inalta eficienta, pentru cogenerarea de energie electrica si termica (CHP) in sectorul incalzirii centralizate, in vederea atingerii unei decarbonizari profunde.

·         inceperea unei investitii in premiera in Romania, in valoare de peste 110 milioane euro, pentru construirea fabricilor de glicerina, epiclohidrina si 4 categorii de rasini epoxidice. Cu o capacitate de peste 46.000 tone, acestea vor asigura independenta totala a Romaniei de importurile de chimicale prin fabricarea locala a acestor produse.

·         un proiect de extindere a capacitatilor energetice pe platforma A6 Dej, ce va consolida pozitia companiei pe piata energetica. Modernizarea centralei de la Dej, care acum functioneaza pe biomasa si produce 8 MW, va genera pana la 80 MW energie electrica si termica, ce va fi utilizata intr-o noua fabrica de procesare chimica.

 

 

Despre Chimcomplex

Chimcomplex este principalul producator si furnizor de substante chimice vitale din regiune, specializat in polioli, clorosodice si oxo-alcooli. Este o companie strategica pentru economia romaneasca, cel mai mare combinat de produse chimice, cu 2 platforme industriale la Onesti si Ramnicu Valcea. Chimcomplex este o companie cu o traditie de 70 de ani, care dezvolta produse de calitate pentru o viata mai buna si un viitor sustenabil. In anul 2023 Chimcomplex a inregistrat o cifra de afaceri de 1.339 milioane de lei.

 

DIRECTOR COMUNICARE&PR,

Georgiana Stavarache

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.