miercuri | 08 mai, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Stiri Piata


SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. - EL

Retratare SF IFRS-EU pentru anul 2022 si diferente IFRS-EU vs OMFP

Data Publicare: 25.03.2024 19:12:31

Cod IRIS: 09C80

Catre:                         Autoritatea de Supraveghere Financiara din Romania (ASF)

                                    Bursa de Valori Bucuresti (BVB)

                                    Bursa de Valori Londra (LSE)

Raport curent conform Legii nr. 24/2017, republicata, privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, Regulamentului nr. 5/2018 privind emitentii de instrumente financiare si operatiunile de piata si Codului Bursei de Valori Bucuresti

Data Raportului: 25 martie 2024

Denumirea entitatii emitente: Societatea Energetica Electrica S.A  

Sediul Social: Str. Grigore Alexandrescu, Nr. 9, Sectorul 1, Bucuresti, Romania

Numar de telefon/fax: 004-021-208 5035

Codul unic de inregistrare fiscala: RO 13267221

Numar de ordine in Registrul Comertului: J40/7425/2000

Capital social subscris si varsat: 3.464.435.970 RON

Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise: Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa de Valori Londra (LSE)

Evenimente importante de raportat: Retratarea Situatiilor Financiare IFRS 2022 si diferentele dintre Situatiile Financiare IFRS-EU si OMFP pentru anul 2023

Societatea Energetica Electrica SA anunta publicarea situatiilor financiare anuale consolidate pentru anul 2023, intocmite in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara adoptate de Uniunea Europeana cu modificarile ulterioare (IFRS-EU) (Situatiile IFRS-EU), dupa ce pe data de 6 martie 2024 a publicat situatiile financiare anuale consolidate intocmite in conformitate cu Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 2844/2016 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara. Ambele seturi sunt supuse aprobarii AGOA din 25 aprilie 2024.

Precizam faptul ca in situatiile financiare consolidate conform IFRS-EU pentru anul 2023 Grupul Electrica a retratat situatiile financiare consolidate aferente anului 2022, deoarece in urma consultarilor ce s-au desfasurat pe parcursul anului 2023 si finalizate la inceputul anului 2024 cu auditorii financiari la nivel global, avand in vedere si complexitatea spetei analizate, acestia au concluzionat ca in conditiile nefinalizarii etapei de consultare asupra standardului IFRS 14 „Conturi de amanare aferente activitatilor reglementate” care precizeaza tratamentul costurilor capitalizate din activitati reglementate, argumentele oferite de catre conducerea Societatii, aliniate cu opinia primita de la consultantii financiari externi pentru incadrarea acestor costuri suplimentare aferente CPT in alte standarde IFRS in vigoare (IFRS 9 sau IFRIC 12), nu sunt suficiente.

Reamintim ca Grupul a publicat in data de 20 septembrie 2023 un raport curent in care a anuntat consultarile de mai sus, stadiul si impactul posibil asupra situatiile financiare consolidate publicate (ELSA_RO_Raport-curent-T2-2023_IFRS_informare_20Sep2023_BVB.pdf (electrica.ro)).

 

Context 2022:

 

Pana la 31 decembrie 2021, situatiile financiare consolidate auditate intocmite in conformitate cu OMFP nr. 2844/2016 au fost echivalente cu IFRS-EU. Incepand cu 31 decembrie 2022, conform Ordinului Ministerului Finantelor Publice (OMFP) nr. 3900/2022, a fost prevazuta o noua clauza referitoare la conturile de reglementare pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare ale retelei cu consumul propriu tehnologic (“CPT”) pentru costurile efective cu energia electrica achizitionata aferenta CPT fata de preturile ANRE recunoscute ex-ante in tarifele de distributie, prin constituirea unor active intangibile pentru aceste cheltuieli suplimentare. Aceasta amendare a reglementarilor financiare ale OMFP 3900/2022, a fost decisa ca urmare a contextului preturilor la energia electrica din anul 2022 ceea ce a determinat ca ANRE sa emita pentru operatorii de distributie o noua metodologie cu privire la costurile suplimentare cu CPT din perioada 1 ianuarie 2022 – 31 martie 2025. Calculul sumelor capitalizate se realizeaza cu respectarea legislatiei specifice entitatilor care fac obiectul OUG 119/2022, cu completarile si modificarile ulterioare. Conform reglementarilor ANRE, costurile capitalizate ale imobilizarilor necorporale se inregistreaza in evidenta contabila si deci in situatiile financiare anuale conform instructiunilor elaborate de Ministerul Finantelor. ANRE va determina sumele anuale recunoscute ale costurilor capitalizate pe baza cantitatilor si preturilor recunoscute pentru CPT. Activele intangibile se inregistreaza in corespondenta cu venituri din productia de imobilizari necorporale. Veniturile din productia de imobilizari necorporale reprezinta consumul propriu tehnologic suplimentar calculat ca diferenta dintre costul net cu achizitia si costul consumului propriu tehnologic inclus in tariful de reglementare.

 

In setul de situatii financiare consolidate auditate conform IFRS-EU la data de si pentru 31 decembrie 2022, aceste cheltuieli au avut un alt tratament financiar aplicabil, in baza amendarii contractelor de concesiune cu privire la recunoasterea costurilor aditionale (costurile efective vs recunoscute ex-ante in tarife) cu achizitia de energie electrica pentru acoperirea CPT pentru segmentul de distributie. La data de 20 ianuarie 2023, Ministerul Energiei, in calitate de concedent, a modificat contractul de concesiune cu Grupul Electrica pentru segmentul de distributie pentru a reflecta ca, in cazul terminarii anticipate a contractului de concesiune, din orice motiv, noul concesionar ar rambursa Grupului valoarea costurilor capitalizate nerecuperate la momentul incetarii contractului de concesiune cu achizitionarea de energie electrica pentru consum tehnologic propriu comparativ cu costurile incluse in tarifele reglementate. Pe baza modificarilor contractelor de concesiune, costul suplimentar de achizitie a energiei electrice pentru acoperirea CPT al operatorilor de distributie a fost recunoscut ca activ financiar - parte a contractului de concesiune. Aceste sume sunt garantate prin contractul de concesiune, care a fost amendat in baza prevederilor legale. Activele financiare rezultate au fost prezentate in situatiile financiare consolidate la valoarea justa determinata ca valoarea actualizata neta a costurilor suplimentare cu achizitia de energie electrica suportate de catre filiala de distributie pentru CPT.

 

Context 2023:

 

In cadrul situatiilor financiare anuale consolidate auditate pentru anul 2023, intocmite in conformitate cu OMFP nr. 2844/2016, pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara adoptate de Uniunea Europeana cu modificarile ulterioare, Grupul a inregistrat pentru anul 2023, active necorporale si venituri din productia de imobilizari necorporale in suma de 19 milioane RON, astfel soldul activelor necorporale la 31.12.2023 este de 771 milioane RON (31.12.2022: 951 milioane RON). Opinia auditorului este fara calificare.

 

In cadrul situatiilor financiare anuale consolidate auditate pentru anul 2023, intocmite in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara adoptate de Uniunea Europeana cu modificarile ulterioare (IFRS-EU), Grupul si-a reevaluat pozitia anterioara in privinta situatiilor financiare consolidate aferente recunoasterii activului financiar recunoscut ca urmare a amendamentului la contractele de concesiune, pentru care a fost recunoscut un activ financiar in valoare de 951 milioane RON, reprezentand diferenta dintre costul cu achizitionarea energiei pentru CPT si costul CPT inclus in tariful de reglementare de catre ANRE, pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022, si au fost retratate comparativele in situatiile financiare ale anului curent. A se vedea nota 5 din cadrul situatiilor financiare consolidate conform IFRS-EU. Opinia auditorului este fara calificare.

 

De mentionat ca in anul 2023, CPT capitalizat suplimentar pe segmentul de distributie a fost de 19 milioane RON vs 989 milioane RON cat a fost in anul precedent, Grupul reusind sa reduca semnificativ costurile aditionale privind achizitia de energie electrica pentru CPT pe segmentul de distributie ca urmare a implementarii MACEE.

 

In concluzie, pe setul OMFP 2844/2016 Grupul recunoaste active necorporale in corespondenta cu venituri din productia imobilizarilor necorporale ca urmare a diferentei suplimentare de CPT pentru filiala de distributie, activele fiind amortizate pe o perioada de 5 ani, iar pe setul de IFRS-EU recuperarea veniturilor aferente CPT-ului capitalizat in perioada anterioara se recupereaza in anul respectiv, fara a se inregistra active necorporale, veniturile fiind incluse in cifra de afaceri a Grupului. Asadar, diferenta semnificativa in contul de profit si pierdere incepand cu anul 2023 dintre setul de situatii financiare conform OMFP 2844/2016 si cel aferent IFRS-EU este amortizarea activului intangibil din primul set, ce nu are o corespondenta in setul secundar, astfel vor fi diferente intre rezultatele celor doua seturi de situatii financiare consolidate anuale. In ceea ce priveste pozitia financiara, diferenta va fi valoarea neamortizata a activului intangibil inregistrat pe setul OMFP 2844/2016.

 

Grupul va pregati doua seturi de situatii financiare consolidate anuale atat pe OMFP 2844/2016 cat si pe IFRS-EU cat timp va avea active necorporale recunoscute pe setul OMFP 2844/2016 conform legislatiei in vigoare si normelor ANRE.

                       

Director General                                                                    Director Financiar

Alexandru-Aurelian Chirita                                                   Stefan-Alexandru Frangulea

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.