duminică | 19 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


RAIFFEISEN BANK S.A. - RBRO28

Comunicat privind rezultatele la 31.12.2023

Data Publicare: 22.02.2024 8:30:18

Cod IRIS: 8EB21

Catre: Bursa de Valori Bucuresti (BVB)  

            Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) – Sectorul Instrumente si Investitii Financiare

 

 

Raiffeisen Bank Romania: 2023, anul planificarii financiare si al creditarii sustenabile

 

 

Bucuresti, 22.02.2024 | Bilantul anului trecut indica o evolutie pozitiva in directia planificarii financiare si creditarii sustenabile in economia romaneasca. Raiffeisen Bank Romania a inregistrat o crestere cu 130% a planurilor de investitii, pensii facultative si asigurari de viata cu componenta de economisire si garantii record din partea Fondului European de Investitii care permit finantarea IMM-urilor romanesti cu peste 650 milioane euro in urmatorii ani.

Performantele solide sunt sustinute atat de lansarea unei noi directii, strategice care le propune romanilor servicii de planificare financiara personalizate, prin dialog direct, transparent si relevant, cat si de continuarea finantarii economiei reale si sprijinirea afacerilor sustenabile. Totodata, au continuat investitiile in digitalizare pentru a oferi servicii bancare sigure si usor de accesat, in linie cu asteptarile si nevoile actuale ale clientilor.

PLANIFICARE FINANCIARA PRIN INTERACTIUNE 1:1 SI TABLETA INTERACTIVA SMART FINANCE

”Incheiem primul an de BANKING 1:1 cu rezultate remarcabile care ne consolideaza statutul de institutie financiara a viitorului. Am continuat sa crestem bidimensional, atat in sfera serviciilor noastre bancare, cat si in capacitatea de a oferi cea mai buna planificare financiara. Performantele anului 2023 se datoreaza noii perspective cu care venim asupra industriei bancare, dar mai ales echipelor noastre care, zi de zi, au dialogat 1:1 cu clientii nostri.” – Zdenek Romanek, Presedinte si CEO, Raiffeisen Bank Romania.

Expertii Raiffeisen Bank Romania au discutat 1:1 cu clientii despre planificare financiara si, pana la finalul anului 2023, planurile de investitii, pensiile facultative si asigurarile de viata cu componenta de economisire au inregistrat o crestere de peste 130%. Peste 100.000 de astfel de produse au fost deschise de catre clientii Raiffeisen Bank in 2023.

Majoritatea romanilor, care au aderat la un fond de pensii facultative anul trecut, a ales Fondul de Pensii Facultative Raiffeisen Acumulare, dupa cum arata datele oficiale la nivelul lunii decembrie 2023 si datele furnizate de S.A.I. Raiffeisen Asset Management S.A.

Diversificarea investitiilor a fost un punct important al acestei evolutii. Activele aflate in administrarea SAI Raiffeisen Asset Management S.A au crescut cu peste 25% la final de an depasind valoarea de 4 mld. RON. La finalul anului 2023, compania de asset management din cadrul grupului Raiffeisen s-a situat pe pozitia a 2-a in topul de specialitate, din Romania, cu o cota de piata de 20,1% (dupa activele nete administrate, la data de 31.12.2023, conform AAF). Activele fondurilor cu componenta de actiuni au avut o crestere de 32%, fata de anul precedent.

Activele totale ale Raiffeisen Bank Romania au depasit pragul de 70 miliarde RON la finalul anului 2023, in crestere cu 13% fata de anul anterior, iar veniturile totale au inregistrat o crestere cu 16% in 2023 fata de 2022, atingand nivelul de 3,7 miliarde RON. Profitul insumeaza 1,7 miliarde RON (+39%).

Cheltuielile operationale au crescut cu 10%, in contextul dezvoltarii infrastructurii digitale si eficientizarii proceselor operationale, iar profilul de risc foarte bun dovedit de clientii bancii a fost un factor important pentru performanta financiara solida din 2023.

Economiile clientilor depasesc 54 miliarde RON, consolidate cu 10% an la an si cu un impact pozitiv in toate segmentele de activitate, in contextul unui volum mai mare de depozite la termen. Pe parcursul anului 2023, ratele de dobanda oferite clientilor pentru produsele de economisire, atat in lei, cat si in valuta, au fost majorate treptat.  

Soldul de credite nete depaseste 40,7 miliarde RON, in crestere cu 3% an la an, in principal din segmentele de clienti persoane juridice.

In medie, pe parcursul anului 2023, peste 40% dintre creditele ipotecare acordate persoanelor fizice au fost credite ”verzi”.

Pentru creditele ipotecare, noua aplicatie de creditare, lansata in prima parte a anului 2023, imbunatateste semnificativ experienta clientilor prin scurtarea timpilor de raspuns si a perioadei de acordare a creditelor. Totodata, Simulatorul credit ipotecar Raiffeisen, un instrument nou si facil de utilizat, reuneste toate informatiile de care clientii au nevoie in procesul de alegere a unui credit, putand ulterior opta pentru parcurgerea urmatorilor pasi alaturi de un reprezentant al bancii.

Imprumuturile acordate corporatiilor au crescut cu 8% an la an, atat prin implicarea in finantarea proiectelor sustenabile (energie regenerabila, eficienta energetica), cat si a proiectelor sociale, sustinand astfel dezvoltarea afacerilor clientilor si economia romaneasca.

Un trend ascendent l-au avut si creditele pentru IMM-uri (+7% an la an). Acestea vin in intampinarea clientilor cu solutii de creditare adaptate la nevoile acestora, dar si cu posibilitatea de a opta pentru programe guvernamentale precum IMM Invest.

RAIFFEISEN BANK ROMANIA: CAPITALIZARE SI LICHIDITATE SOLIDA IN 2023

Rata de adecvare a capitalului se situeaza la 21,4%, mult peste nivelul minim solicitat de BNR (17,4%). Expunerile neperformante s-au mentinut la niveluri scazute (1,6 %), iar pozitia de lichiditate (indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate, LCR) s-a situat la un nivel confortabil (267%), mult peste cerintele minime regulatorii (100%).

Prin emisiunea inaugurala de euroobligatiuni eligibile in valoare de 300 milioane euro, Raiffeisen Bank Romania si-a consolidat baza de fonduri proprii si datorii eligibile la aproximativ 36%, peste cerintele regulatorii aplicabile de la 1 ianuarie 2024 (32,48%).

Interesul ridicat manifestat de catre piata internationala de capital pentru obligatiunile Raiffeisen Bank, respectiv o cerere totala de peste 1 miliarde euro confirma, inca o data, un model de banking responsabil, caracterizat de o situatie financiara solida si o preocupare permanenta de a incorpora perspectiva tuturor actorilor relevanti - clienti, angajati, investitori, autoritati si actionari. De asemenea, formatul sustenabil al emisiunii subliniaza angajamentul Raiffeisen Bank de a contribui la o dezvoltare durabila a economiei romanesti.

”Raiffeisen Bank este prima banca din Romania care a emis obligatiuni verzi si  sustenabile pe piata de capital locala. In ultimii trei ani, am avut 7 emisiuni de obligatiuni, cu o valoare nominala cumulata de aproape 1 miliard euro, iar stocul de credite verzi si sociale se ridica la aproximativ 700 milioane euro, cu progrese constante de la an la an, dovada unui angajament pe termen lung care ne intareste rolul de facilitator in tranzitia catre economia verde.” – Zdenek Romanek, Presedinte si CEO, Raiffeisen Bank Romania.  

Moody’s a reafirmat in 2023 calificativele Raiffeisen Bank senior negarantate pentru datorii si depozite la Baa1, cu perspectiva stabila, cu doua niveluri peste calificativul suveran al Romaniei. De asemenea, Moody’s a imbunatatit calificativul pentru datoria senior nepreferentiala cu o treapta de la Baa3 la Baa2, reflectand o pozitie financiara solida si un acces demonstrat la finantare prin intermediul pietelor de capital internationale.

NOI PARTENERIATE CU FONDUL EUROPEAN DE INVESTITII

Raiffeisen Bank Romania a continuat in 2023 parteneriatul cu Banca Europeana de Investitii, prin semnarea a 3 noi acorduri de garantare ce permit acordarea de credite catre IMM-uri in valoare de peste 650 milioane euro in urmatorii ani.

EVOLUTII CHEIE: +75% crestere a activelor ESG

Divizia Corporatii a Raiffeisen Bank Romania a continuat sa sustina economia reala prin cresterea activelor ESG cu 75% (aproximativ 320 milioane euro), atingand un nivel de acoperire sustenabila a portofoliului de aproximativ 20%.

In 2023, Raiffeisen Bank Romania si-a mentinut rolul de partener de incredere in dezvoltarea companiilor din sectorul Mid Market prin programele de dezvoltare organizationala Catalizator. Totodata, am sustinut financiar unele dintre cele mai mari tranzactii economice ale anului 2023, printre care:

-   finantarea sindicalizata, in valoare de 200 milioane euro, acordata NEPI Rockcastle;

-   facilitateade creditsindicalizata in valoare de550 milioane euro pentru Grupul Ameropa – cea mai mare tranzactie sindicalizata din sectorul agribusiness in 2023;

-   creditele acordate impreuna cu Raiffeisen Bank International in valoare de 40,5 milioane euro pentru construirea unei centrale electrice fotovoltaice in nord-vestul tarii si 60 milioane euro pentru dezvoltarea celui mare parc fotovoltaic din Romania si Europa de Sud-Est.

DE 4 ORI MAI MULTI CLIENTI AU ALES INROLAREA DIGITALA EXCLUSIV IN SMART MOBILE

Inca din 2021 clientii au posibilitatea sa isi deschida cont la Raiffeisen direct de pe telefon, din aplicatia de mobile banking, Smart Mobile. Imbunatatirile aduse fluxului de inrolare digitala pe parcursul anului 2023 au atras de peste 4 ori mai multi clienti noi care au parcurs fluxul de inrolare end-to-end, exclusiv in aplicatia de mobile banking, comparativ cu 2022.

Numarul clientilor care au accesat un credit de nevoi personale negarantat prin intermediul unei aplicatii initiate in Smart Mobile a crescut semnificativ fata de anul anterior. Ritmul de crestere  a fost sustinut prin dublarea numarului total de credite acordate 100% digital.

Printre noile functionalitati dezvoltate in 2023 in aplicatia Smart Mobile se numara:

-   rambursarea anticipata (disponibila pentru o parte dintre creditele din portofoliu)

-   fluxul de incheiere a documentatiei contractuale cu privire la intermedierea de unitati de fond emise de fondurile de investitii administrate de S.A.I. Raiffeisen Asset Management S.A. care poate fi urmat, tot in aplicatie, de subscrierea de unitati emise de aceste fonduri de investitii;

-   clientii pot afla rapid detaliile cardului de debit (seria cardului, data expirarii, CVV-ul) si pot modifica limitele de tranzactionare si retragere de numerar, ceea ce contribuie la consolidarea experientei digitale, securitate sporita si control asupra banilor.

Platile cu cardurile Raiffeisen au crescut cu 15%, iar numarul de tranzactii din e-commerce a crescut cu 30% si cu 22% la nivel de volume.

Google Pay, lansat in aprilie 2023, are deja peste 100.000 de clienti, cu o crestere trimestriala a volumelor tranzactionate de 60%.

Fata de anul 2022, tranzactionarea prin portofelele digitale a crescut cu peste 60% atat ca volum de tranzactionare, cat si ca valoare a tranzactiilor, iar numarul clientilor care folosesc aceasta metoda de plata a crescut cu 36%.

SMART MARKET: ”BEST CUSTOMER LOYALTY PROGRAM” LA GLOBAL RETAIL BANKING INNOVATION AWARDS 2023

Aplicatia Smart Market a recompensat pana la finalul lui 2023 peste 600.000 clienti cu cashback, puncte si discount-uri de la peste 120 comercianti parteneri. Noua sectiune “Grija pentru mediu”, lansata in 2023, le permite clientilor sa isi vada amprenta lor carbon in functie de tranzactiile efectuate, putand astfel sa ia decizia de a reduce sau compensa, atat prin achizitia de produse sau servicii sustenabile, cat si prin convertirea punctele de loialitate detinute pentru sustinerea plantarilor de copaci.

ACTIVE IN CRESTERE PE SEGMENTELE DE PRIVATE BANKING SI PREMIUM INVEST

Directia Raiffeisen Private Banking si-a extins serviciile prin preluarea la inceputul anului 2023 a clientilor Premium Invest, cu active in administrare in cadrul Grupului Raiffeisen Romania de minim 60.000 euro sau echivalentul acestei sume.

In 2023, activele totale aflate in administrarea segmentului Private Banking au crescut cu peste  140 milioane euro fata de finalul anului precedent, in timp ce activele totale aflate in administrarea segmentului Premium Invest au crescut cu aproximativ 100 milioane euro fata de finalul lui 2022.

Din aprilie 2023, oferta celor 2 segmente include un nou fond monetar – Raiffeisen Euro Flexi, care de la lansare pana la finalul anului a captat interesul a mai mult de 600 de investitori Private Banking si Premium Invest, care au cumulat subscrieri brute de peste 80 milioane euro.

Despre Raiffeisen Bank Romania

Raiffeisen Bank, banca universala de top, cu capitalizare si lichiditate solide activeaza pe piata bancara din Romania deservind peste 2,2 milioane de clienti, persoane fizice si juridice. Banca are peste 4.800 de angajati in 284 de unitati, 1.131 ATM-uri & MFM-uri si peste 27.800 POS-uri.   

De mai bine de 25 de ani, Raiffeisen Bank sustine mediul economic din Romania, oferind produse si servicii financiare dezvoltate pentru a acoperi nevoile clientilor. Avand ca principiu fundamental responsabilitatea, contribuim la dezvoltarea societatii prin finantarea economiei reale si sustenabile. Totodata, suntem implicati in comunitate, prin sustinerea a 5 piloni de dezvoltare: educatie, ecologie urbana, sport ca stil de viata sanatos, inovatie si nu in ultimul rand, arta si cultura.

Din 2023, Raiffeisen Bank propune o noua abordare si perspectiva asupra serviciilor bancare, prin lansarea “Banking 1:1", o modalitate interactiva de a crea un plan financiar pentru clientii nostri, folosind aplicatia Smart Finance, dezvoltata local, de echipa din Romania. www.raiffeisen.ro

 

 

Nota: Toate cifrele financiare de mai sus sunt in concordanta cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) si Standardele Grupului RBI de raportare pentru management (MIS).

 

Data: 22 Februarie 2024

Denumirea entitatii emitente: Raiffeisen Bank S.A.

Sediul social: Cladirea de Birouri FCC, Calea Floreasca Nr. 246 D, Sector 1, Bucuresti

Numarul de telefon/fax: +40 21 306 1000 / +40 21 230 0700

Codul unic de inregistrare fiscala: 361820

Numar de ordine in Registrul Comertului: J40/44/1991

Capital social subscris si varsat: 1 200 milioane RON

Operatorul de piata unde instrumentele sunt tranzactionate: Bursa de Valori Bucuresti (RBRO26, RBRO27, RBRO27A, RBRO27B, RBRO27C, RBRO28 si RBRO29) si Bursa de Valori Luxemburg (RBRO26, RBRO27, RBRO27A, RBRO27B, RBRO27C, RBRO28, XS2700245561)



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.