sâmbătă | 11 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


S.N.G.N. ROMGAZ S.A. - SNG

ROMGAZ - OMV Petrom anunta decizia de a dezvolta Proiectul Neptun Deep

Data Publicare: 21.06.2023 8:30:32

Cod IRIS: 95332

 

OMV Petrom si Romgaz anunta decizia de a dezvolta Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona romaneasca a Marii Negre

 

·         Neptun Deep va furniza un volum total de ~100 miliarde metri cubi de gaze

·         Se estimeaza ca productia de gaze naturale va incepe in 2027

·         Romania va deveni cel mai mare producator de gaze din UE

·         Investitii planificate de pana la 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea proiectului

 

OMV Petrom, cea mai mare companie integrata de energie din sud-estul Europei, si Romgaz, cel mai mare producator si principal furnizor de gaze naturale din Romania, au aprobat planul de dezvoltare a zacamintelor comerciale de gaze naturale Domino si Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep. Acesta urmeaza sa fie depus la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale pentru confirmare. OMV Petrom este operatorul, fiecare dintre companii avand o participatie de 50% in proiect.

OMV Petrom si Romgaz vor investi pana la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o productie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Prin decizia finala de investitie pentru proiectul Neptun Deep, deschidem un nou capitol pentru sectorul energetic romanesc. Impreuna cu partenerul nostru, Romgaz, intram in faza de dezvoltare a primului proiect offshore de mare adancime din Romania. Proiectul va contribui la cresterea economica a Romaniei si va consolida securitatea energetica a tarii. Pentru a ilustra dimensiunea proiectului: productia este echivalenta cu cererea anuala curenta de gaze naturale a ~ 4,3 milioane de gospodarii multiplicata de ~ 30 de ori. De asemenea, este un pas  major pentru strategia noastra 2030 prin care sustinem tranzitia energetica in Romania si in regiune.”   

Razvan Popescu, Director General Romgaz: „Neptun Deep este un proiect strategic pentru Romania si pentru regiune din perspectiva asigurarii necesarului de gaze naturale si tranzitiei energetice a tarii. Incepand cu 2027 vom avea o noua sursa de gaze naturale, care are potentialul de a creste semnificativ productia de gaze naturale a tarii. Suntem mandri sa fim parte a unui proiect inovator, care va aduce beneficii semnificative pe termen lung.”    

Aristotel Jude, Director General Adjunct Romgaz: „Proiectul Neptun Deep intra astazi intr-o noua faza, decizia de a investi in dezvoltarea zacamintelor din acest perimetru este una istorica pentru toate partile interesate si care va aduce beneficii incontestabile securitatii si independentei energetice a Romaniei. Ramanem angajati in atingerea obiectivelor acestui proiect si suntem increzatori ca Agentia Nationala pentru Resurse Minerale va confirma, cat mai curand posibil, planul de dezvoltare a zacamintelor comerciale Domino si Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep, moment de la care va incepe efectiv etapa de dezvoltare a acestor zacaminte”.

Infrastructura necesara pentru dezvoltarea zacamintelor offshore de gaze naturale Domino si Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de productie submarine si reteaua de conducte colectoare asociate, o platforma offshore, conducta principala de gaze catre Tuzla si o statie de masurare a gazelor. Platforma isi genereaza propria energie electrica, functionand la cele mai inalte standarde de siguranta si protectie a mediului. Intreaga infrastructura va fi operata de la distanta, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acesta permite optimizarea proceselor si va contribui la imbunatatirea performantei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic si reducerea emisiilor.  

Prima productie este estimata in 2027. Productia la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual (~140,000 bep/zi), timp de circa 10 ani.

 

Despre Neptun Deep

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra are o suprafata de 7.500 km2  si se afla la o distanta de circa 160 km de tarm, in ape cu adancimi cuprinse intre 100 si 1.000 de metri. Explorarea perimetrului a fost accelerata in 2008 si a inclus doua campanii de achizitie 3D si doua campanii de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze a avut loc in 2012.

Disclaimer

Volumele anterior mentionate reprezinta valori estimative ale proiectului. Volumele exacte finale  urmeaza sa fie confirmate de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, odata cu autorizarea planului de dezvoltare. Titularii acordului petrolier vor face demersuri pentru a actualiza informatiile, in conformitate cu prevederile legale aplicabile. 

 

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep in 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si in tarile invecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinarii, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV Petrom este o companie in care actionarii romani detin peste 42% din actiuni (din care statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,7%, iar 21,7% sunt detinute de fondurile de pensii din Romania, la care se adauga aproape 500.000 de investitori individuali si alte entitati romanesti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,2% din actiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt detinute de alti investitori straini. Din totalul actiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori din Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentand taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005 - 2022. In aceeasi perioada, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro. In anul 2022 impozitele platite de OMV Petrom au asigurat 7% din veniturile fiscale ale Romaniei.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In perioada 2007 - 2022, compania a alocat circa 120 milioane de euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom si-a anuntat sprijinul pentru recomandarile emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informatiilor financiare referitoare la schimbarile climatice privind riscurile si oportunitatile asociate schimbarilor climatice. OMV Petrom raporteaza anual progresul realizat in ceea ce priveste implementarea acestor recomandari.

 

Despre ROMGAZ:

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. este cel mai mare producator si principal furnizor de gaze naturale din Romania. Compania este admisa la tranzactionare pe piata Bursei de Valori din Bucuresti (BVB) si a Bursei din Londra (LSE). Actionar principal este statul roman cu o participatie de 70%. Compania are o experienta vasta in domeniul explorarii si producerii de gaze naturale, istoria sa incepand acum mai bine de 100 de ani, in anul 1909. ROMGAZ face explorare geologica in scopul descoperirii de noi zacaminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zacamintelor din portofoliul companiei, depoziteaza subteran gaze naturale, efectueaza interventii, reparatii capitale si operatii speciale la sonde si asigura servicii profesioniste de transport tehnologic. In 2013 Romgaz si-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producator si furnizor de energie electrica.

La data de 1 august 2022 Romgaz a devenit actionarul unic al ROMGAZ BLACK SEA LIMITED (infiintata ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), ca urmare a finalizarii tranzactiei de achizitie si transferul tuturor actiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care detine 50% din drepturile dobandite si din obligatiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apa adanca a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagra.

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.