luni | 20 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. - SNN

Colaborare intre Nuclearelectrica si Laurentis Energy Partners

Data Publicare: 28.09.2023 14:35:26

Cod IRIS: 14216

Raport curent conform prevederilor Regulamentului ASF nr. 5/2018 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata

Data raport: 28.09.2023

Denumirea entitatii emitente: Societatea Nationala NUCLEARELECTRICA S.A.

Sediul social: Bulevardul Iancu de Hunedoara, nr. 48, Sector 1, Bucuresti

Numarul de telefon/fax: 021.203.82.00 / 021.316.94.00

Codul unic de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului: 10874881

Numar de ordine in Registrul Comertului: J40/7403/1998

Capital social subscris si varsat: 3.016.438.940 lei

Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise: Bursa de Valori Bucuresti

 

Catre:                 Bursa de Valori Bucuresti

                Autoritatea de Supraveghere Financiara

 

Eveniment important de raportat: S.N. Nuclearelectricia S.A. si Laurentis Energy Partners initiaza o colaborare internationala pentru a avansa productia de izotopi medicali in Romania

 

S.N. Nuclearelectricia S.A. (SNN) si Laurentis Energy Partners (LEP), o filiala a Ontario Power Generation (OPG), initiaza o colaborare pentru a avansa productia de izotopi medicali la Centrala Nuclearoelectrica (CNE) Cernavoda si pentru a explora dezvoltarea productiei de apa grea in Romania.

Memorandumul a fost incheiat in contextul parteneriatului de peste 55 ani intre Romania si Canada in domeniul energiei nucleare si al anuntului facut de Jonathan Wilkinson, ministrul energiei si resurselor naturale din Canada, de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda care are ca obiectiv securitatea energetica cu energie curata.

Acordul a fost oficializat astazi, presedintele si directorul general al OPG, Ken Hartwick, si directorul general al SNN, Cosmin Ghita, semnand un Memorandum de Intelegere, in prezenta ministrului energiei din Romania, Sebastian Burduja. Semnarea a avut loc in contextul conferintei Agentiei pentru Energie Nucleara de la Paris, axata pe "Foaia de parcurs pentru noul sector nuclear", care gazduieste peste 21 de ministri internationali si sute de profesionisti din industrie. 

Memorandumul de intelegere permite SNN si LEP sa colaboreze in ceea ce priveste oportunitatile din mai multe domenii, inclusiv productia de izotopi la unitatile CANDU ale SNN.

„SNN este mandra sa se asocieze cu Laurentis, un lider mondial in domeniul izotopilor nucleari si sa contribuie astfel in mod direct la industria de sanatate prin extinderea portofoliului nostru de proiecte prin productia de izotopi. In prezent, industria nucleara este esentiala pentru generarea de energie curata si pentru producerea de izotopi medicali, iar acest parteneriat este o modalitate de a avansa solutiile globale atat de necesare domeniul medical.

Programul nuclear civil romanesc poate fi reper pentru industria energiei nucleare la nivel global si un pas semnificativ catre un viitor energetic curat, durabil si mai sanatos. Acest exemplu de leadership si progres in Romania este un efort national si este posibil datorita parteneriatului si sprijinului Statului Roman la cel mai inalt nivel si multumesc in mod deosebit Presedintiei Romaniei, Premierului Romaniei - Dl. Marcel Ciolacu, Presedintelui Senatului - Dl. Nicolae Ciuca, Presedintelui interimar al Camerei Deputatilor - Dl. Alfred Simonis, Ministrului Energiei - Dl. Sebastian Burduja, Presedintelui Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic Camera Deputatilor – Dl. Virgil Popescu, fost Ministru al Energiei, si tuturor formatiunilor parlamentare care sustin si au sustinut dezvoltarea programului nuclear romanesc.” - Cosmin Ghita, Director Executiv, Nuclearelectrica

Laurentis se angajeaza sa valorifice expertiza dovedita in domeniul retehnologizarii si al productiei de izotopi pentru a avansa solutiile de asistenta medicala si pentru a extinde oportunitatile din Romania”, a declarat Jason Van Wart, presedinte si CEO al Laurentis Energy Partners. „Suntem mandri de parteneriatul nostru cu SNN si asteptam cu nerabdare sa cooperam in cautarea unor solutii energetice durabile si cu impact la nivel global.”

Sebastian Burduja, ministrul energiei: “Cu prilejul vizitei oficiale in Canada, am trasat pasii urmatori. Si deja ii facem. Suntem mandri ca Romania demonstreaza nu numai performante de top in operarea in siguranta a reactoarelor noastre CANDU de la Cernavoda, ci si leadership si viziune strategica prin explorarea productiei de izotopi medicali si apa grea in parteneriat cu Canada. Este un pas semnificativ pentru a ajuta la imbunatatirea sanatatii a milioane de oameni si a demonstra multiplele beneficii ale centralelor nucleare, care genereaza energie curata, contribuie la stabilitatea energetica, decarbonare si crestere economica, si sustin tratamentul cancerului. La fel de important este proiectul repornirii productiei de apa grea in Romania, o initiativa inceputa in mandatul fostului ministru Virgil Popescu. Cererea globala pentru apa grea este intr-o crestere spectaculoasa, iar Romania poate fi un jucator strategic.

Romania si Canada dau astfel un exemplu altor tari despre rolul important al energiei nucleare. Sunt proiecte inovatoare pe care Nuclearelectrica are sansa sa le dezvolte. Acest demers vine imediat dupa anuntul de finantare din partea Guvernului Canadei pentru reactoarele 3 si 4. Parteneriatul romano-canadian este unul cu traditie si avem obligatia de a-l duce impreuna mai departe.

Izotopii joaca un rol esential in medicina, in tratamentul cancerului, in imagistica medicala, in sterilizarea dispozitivelor medicale, in dezvoltarea de noi medicamente, in cercetarea neutronica, in securitatea frontierelor, in conservarea alimentelor si in multe altele. Apa grea, pe care reactoarele CANDU o folosesc ca moderator si agent de racire, poate fi de asemenea utilizata intr-un numar tot mai mare de aplicatii nenucleare, inclusiv in domeniul farmaceutic, al diagnosticelor medicale si al electronicii de ultima generatie, cum ar fi fibrele optice si ecranele OLED.

 

Informatii suplimentare:

  • Laurentis si compania sa mama, OPG, sunt lideri mondiali recunoscuti in domeniul izotopilor nucleari produsi prin reactoarele CANDU de la centralele nucleare Darlington si Pickering.
  • Nuclearelectrica detine si exploateaza doua unitati CANDU la centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda, recunoscute a fi pozitionate pe locurile 1 si 3 la nivel international in ceea ce priveste factorul de capacitate, si are planuri de a dezvolta unitati suplimentare in viitor.
  • Laurentis are o prezenta bine stabilita in Romania, deschizandu-si primul birou in Bucuresti in 2020. Acolo, Laurentis opereaza prin intermediul filialei sale Canadian Nuclear Partners S.A. (CNPSA) si a fost activa in retehnologizarea Unitatii 1 de la Cernavoda.
  • Datorita design-ului unic al reactoarelor CANDU, izotopii medicali pot fi produsi fara a intrerupe generarea de energie curata.
  • In prezent, la centrala nucleara Darlington a OPG se produce un numar tot mai mare de izotopi, inclusiv molibden-99, heliu-3, apa grea si tritiu, existand planuri de a produce cobalt-60 - care in prezent este extras si din reactoarele de la centrala Pickering.

 

 

Despre Nuclearelectrica

Compania Nationala „Nuclearelectrica” SA este compania nationala romaneasca producatoare de energie electrica, termica si combustibil nuclear care functioneaza sub autoritatea Ministerului Energiei, statul roman detinand 82,49% din actiuni, iar ceilalti actionari 17,50%, dupa listarea companiei la bursa in 2013.

Nuclearelectrica opereaza la CNE Cernavoda doua unitati nucleare CANDU, care sunt doua dintre cele mai performante unitati dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear si se afla in curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achizitia unei linii de procesare a concentratului de uraniu in vederea sustinerii proiectelor de investitii pe termen lung ale companiei.

SN Nuclearelectrica SA are un rol major in sustinerea realizarii obiectivelor Romaniei prin cresterea capacitatii de productie de energie nucleara a Romaniei pana in 2030. Proiecte strategice de investitii ale SNN sunt estimate la peste 12 miliarde de euro: retehnologizarea Unitatii 1, punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4, dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici, in cooperare cu compania americana NuScale Power.

Acestea vor contribui cu energie curata, la securitatea energetica a Romaniei, independenta energetica, protectia consumatorilor si atingerea tintelor de decarbonizare. Totodata, proiectele SNN pot contribui la sustinerea securitatii energetice in regiune.

 

Nuclearelectrica

 

Despre Laurentis Energy Partners

Laurentis Energy Partners, o filiala a Ontario Power Generation, ofera solutii de energie nucleara de ultima generatie si fiabile pentru clientii din intreaga lume. Cu un angajament fata de excelenta si inovatie, Laurentis ofera expertiza in domeniul inspectiilor, reconditionarii si ingineriei, al sortarii si reciclarii materialelor nucleare, al productiei de izotopi nucleari si al avansarii reactoarelor modulare mici. Laurentis are birouri in Greater Toronto Area, Hamilton si Bruce County in Ontario, Saint John in New Brunswick, Regina in Saskatchewan si Bucuresti si Cernavoda in Romania.

 

 

        Cosmin Ghita

        Director General



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.