joi | 09 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. - SNN

Concluzie misiune follow-up SEED IAEA evaluare site SMR

Data Publicare: 09.04.2024 16:03:13

Cod IRIS: 950DB

Raport curent conform prevederilor din Regulamentul nr. 5/2018

Data raportului: 09.04.2024

Denumirea entitatii emitente: Societatea Nationala NUCLEARELECTRICA S.A.

Sediul social: Bulevardul Iancu de Hunedoara 48, Bucuresti

Numarul de telefon/fax: 021-203.82.00 / 021 – 316.94.00

Codul unic de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului: 10874881

Numar de ordine in Registrul Comertului: J40/7403/1998

Capital social subscris si varsat: 3.016.438.940

Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise: Bursa de Valori Bucuresti

 

Catre:             Bursa de Valori Bucuresti

        Autoritatea de Supraveghere Financiara

 

Eveniment important de raportat: Misiunea de follow-up SEED (Site and External Events Design) a AIEA concluzioneaza ca procesul de selectie a amplasamentului de la Doicesti pentru implementarea SMR in Romania este in conformitate cu standardele de securitate ale AIEA

 

Misiunea de follow-up SEED (Site and External Events Design) a AIEA concluzioneaza ca procesul de selectie a amplasamentului de la Doicesti respecta abordarea recomandata de AIEA pentru selectia amplasamentului, asa cum este stabilita in Standardele de securitate ale AIEA.

SN Nuclearelectrica SA si RoPower Nuclear, compania de proiect SMR, anunta incheierea cu succes a Misiunii de follow-up IAEA SEED (Site and External Events Design), axata pe selectia amplasamentului de la Doicesti, planificat pentru dezvoltarea in conditii de securitate a primei centrale cu reactoare modulare de mici dimensiuni din Romania. Apreciem  misiunea profesionista si independenta desfasurata de echipa de experti a AIEA. 

Programul SEED asista statele membre ale AIEA in diferite etape ale dezvoltarii unui program de energie nucleara, inclusiv in ceea ce priveste evaluarea selectiei amplasamentului, evaluarea amplasamentului si proiectarea structurilor, sistemelor si componentelor, luand in considerare potentialele evenimente externe si interne specifice amplasamentului.

Misiunea SEED a fost solicitata de SN Nuclearelectrica pentru a evalua in mod independent procesul de selectie a amplasamentului in conformitate cu standardele de siguranta ale AIEA si, in consecinta, pentru a incepe urmatoarea etapa de evaluare a amplasamentului, preliminara solicitarii de licentiere a amplasamentului pentru un proiect SMR in Romania.

"Echipa AIEA a salutat efortul depus de SNN pentru a desfasura un proces de selectie a amplasamentului din Romania obiectiv, fezabil si sigur, considerat un cadru robust pentru dezvoltarea proiectului SMR. Solicitarea unei continuari a misiunii SEED desfasurata in 2022 pentru a evalua procesul de selectie a amplasamentului, este cea mai buna dovada a angajamentului SNN fata de securitate si a deciziei sale ferme de a minimiza riscul ca problemele de securitate descoperite intr-o etapa ulterioara sa puna in discutie implementarea in conditii de securitate a proiectului. Experienta in curs de dezvoltare in Romania poate fi de mare valoare pentru comunitatea nucleara." a declarat Paolo Contri, seful echipei de evaluare si seful Sectiei de securitate a evenimentelor externe din cadrul Departamentului de Securitate si Siguranta Nucleara al AIEA.

Echipa stiintifica romaneasca a furnizat date si dovezi stiintifice solide pentru a sustine decizia de a selecta amplasamentul de la Doicesti pentru prima dezvoltare SMR din Romania. Echipele interne de experti reputati au efectuat investigatii, calcule si studii detaliate care au demonstrat ca selectia finala a site-ului Doicesti este sustenabila si in deplina conformitate cu abordarea recomandata de AIEA pentru selectia site-ului. In plus, toate aceste lucrari sustin un proces decizional solid.

"Consideram ca un proiect nuclear sigur ar trebui sa fie realizat si pe baza unor evaluari amanuntite si independente, de aici si invitatia noastra adresata AIEA de a efectua o astfel de evaluare. Proiectele nucleare, indiferent de tehnologie, au un lucru esential in comun: securitatea nucleara si dorim sa dezvoltam un proiect exemplar prin utilizarea unei tehnologii cu un nivel inalt de securitate nucleara, o selectie riguroasa a amplasamentului, o analiza completa si sigura a evenimentelor externe specifice amplasamentului. Pe langa expertii romani, apreciem foarte mult expertiza internationala obiectiva si independenta pentru a ne asigura ca toate aspectele legate de securitate sunt luate in considerare si abordate inca din primele etape ale proiectului. Multumesc echipei de experti ai AIEA pentru efectuarea acestei evaluari si multumesc echipei de experti romani pentru reconfirmarea profesionalismului lor." Cosmin Ghita, director general, SN Nuclearelectrica.

Procesul de selectie a amplasamentului a primit increderea finantatorilor externi, in speta USTDA, care a acordat 1,2 milioane USD pentru studiu. Sargent &Lundy, o companie de inginerie solida si reputata, a realizat studiul in mod independent. Acest lucru subliniaza sprijinul international si increderea investita in proiectul SMR Doicesti din Romania, in urma unor orientari, sugestii si recomandari clare facute de expertii AIEA. 

" Concluziile echipei de experti ai AIEA privind procesul de selectie a amplasamentului reconfirma strategia si efortul nostru de a dezvolta un proiect SMR de ultima generatie in Romania. Salutam eforturile AIEA si ale SN Nuclearelectrica pentru realizarea evaluarii selectiei amplasamentului in conformitate  cu cele mai inalte standarde de securitate. In acest fel, proiectul SMR Doicesti se pozitioneaza ca un standard de excelenta in domeniul dezvoltarii SMR in Romania si in Europa. De asemenea, suntem siguri ca evaluarile, recomandarile si studiile actuale vor contribui si vor actiona ca un catalizator pentru proiectele SMR actuale si viitoare. Credem ca avem un proiect solid, iar evaluarea actuala a AIEA ne da si mai multa incredere." a declarat Melania Amuza, CEO al RoPower Nuclear.

La momentul finalizarii cu succes a misiunii de evaluare SEED a AIEA, consideram aceasta evaluare ca fiind un progres in activitatea noastra actuala si un angajament fata de inovare si durabilitate in dezvoltarea capacitatilor energetice nucleare ale Romaniei. Dezvoltarea proiectului SMR (462 MW capacitate instalata) va contribui la securitatea energetica a Romaniei, la obiectivele de decarbonizare, asigurand in acelasi timp dezvoltarea locala, complementaritatea cu sursele regenerabile si pozitionarea regionala.

 

 

Despre Nuclearelectrica

Compania nationala "Nuclearelectrica" SA este compania nationala de energie electrica, termica si combustibil nuclear din Romania, care functioneaza sub autoritatea Ministerului Energiei, statul roman detinand 82,49% din actiuni, iar ceilalti actionari 17,50%, dupa listarea la bursa a companiei in 2013.

Sucursala CNE Cernavoda (CNE) opereaza doua unitati nucleare CANDU, fiind doua dintre cele mai performante unitati dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear si a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achizitia unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a sustine proiectele de investitii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica joaca un rol major la nivel national, contribuind cu peste 20% din energia nucleara la productia totala de energie si cu 33% din productia totala de energie fara CO2 din Romania.

 

Despre RoPower

RoPower Nuclear este compania de dezvoltare a proiectelor SMR din Romania, care utilizeaza tehnologia NuScale. Compania se afla in prima linie a avansarii solutiilor de energie nucleara in Romania. Specializata in dezvoltarea si implementarea reactoarelor modulare mici (SMR), RoPower Nuclear este dedicata cresterii independentei energetice, sustenabilitatii si cresterii economice a Romaniei prin intermediul energiei nucleare curate, sigure si fiabile.

 

 

Cosmin GHITA

Director General

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.