marți | 14 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. - SNN

Contract Retehnologizare Unitatea 1

Data Publicare: 28.11.2023 18:00:14

Cod IRIS: 11410

Raport curent conform prevederilor Regulamentului ASF nr. 5/2018 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata

Data raport: 28.11.2023

Denumirea entitatii emitente: Societatea Nationala NUCLEARELECTRICA S.A.

Sediul social: Bulevardul Iancu de Hunedoara, nr. 48, Sector 1, Bucuresti

Numarul de telefon/fax: 021.203.82.00 / 021.316.94.00

Codul unic de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului: 10874881

Numar de ordine in Registrul Comertului: J40/7403/1998

Capital social subscris si varsat: 3.016.438.940 lei

Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise: Bursa de Valori Bucuresti

 

Catre:             Bursa de Valori Bucuresti

                        Autoritatea de Supraveghere Financiara

 

Eveniment important de raportat: SN Nuclearelectrica SA si consortiul condus de AtkinsRealis semneaza contractul pentru retehnologizarea Unitatii 1 CNE Cernavoda

 

 

SN Nuclearelectrica SA, impreuna cu Candu Energy Inc. („CEI”), o companie AtkinsRealis [SNC-Lavalin Group Inc.] si Canadian Commercial Corporation („CCC”), o corporatie federala de stat, au semnat astazi, 28 noiembrie 2023, un contract in valoare de 781 milioane CAD, avand ca obiect furnizarea de scule si componente ale reactorului, precum si servicii de inginerie si tehnologie, pentru prelungirea duratei de viata a Unitatii 1 CNE Cernavoda.

 

Semnarea contractului a avut loc la Expozitia Mondiala Nucleara de la Paris, in cadrul unei ceremonii la care au participat Mary Ng, ministrul pentru Intreprinderi Mici, Promovarea Exporturilor si Comertului International al Canadei (ministerul responsabil pentru CCC), Dan Dragan, Secretar de stat, Ministerul Energiei din Romania, Teodor Chirica, presedintele Consiliului de Administratie al SNN, Bobby Kwon, presedinte si director general, CCC, Ian Edwards, presedinte si director general, AtkinsRealis si Joe St. Julian, presedinte, Nuclear, AtkinsRealis.

 

Nuclearelectrica a anuntat anterior, in data de 7 noiembrie 2023, ca, in urma derularii si finalizarii unei proceduri de atribuire, a transmis catre Candu Energy Inc. ("CEI"), o companie AtkinsRealis [SNC-Lavalin Group Inc.] si Canadian Commercial Corporation („CCC”), o corporatie federala de stat, o comunicare referitoare la atribuirea contractului privind furnizarea de scule si componente ale reactorului, precum si servicii de inginerie si tehnologie, in sprijinul prelungirii duratei de viata a reactorului CANDU® al Unitatii 1 a CNE Cernavoda.

Intrarea in vigoare a contractului este conditionata de aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor SNN, CCC primind aprobarea finala din partea Guvernului Canadei.

"Suntem bucurosi sa ne extindem colaborarea pentru proiectul de retehnologizare a Unitatii 1 a centralei nucleare de la Cernavoda cu AtkinsRealis, care si-a dovedit deja experienta si capacitatile. Intrucat Unitatea 1 este un pilon strategic pentru stabilitatea energetica a Romaniei, suntem mandri sa realizam acest proiect la standard de excelenta si sa continuam sa oferim energie curata pentru urmatorii 30 de ani dupa retehnologizarea sa. Mai mult, prelungirea duratei de viata a Unitatii 1, precum si a viitoarele doua unitati CANDU pe care le avem in plan sa le dezvoltam, vor aduce beneficii multiple pentru Romania: pastrarea unor locuri de munca de inalta calitate, precum si crearea de noi locuri de munca, investitii in comunitate, o contributie importanta la bugetul local si de stat, precum si proiecte pentru lantul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generatiile urmatoare", a declarat Cosmin Ghita, CEO al Nuclearelectrica SA.

 

“Acest nou contract este un pas inainte pentru Retehnologizarea Unitatii 1, precum si in cooperarea pe termen lung intre Romania si Canada in domeniul nuclear, care a inceput acum peste 55 ani. Suntem incantati sa ne continuam relatia de afaceri cu Canada, proiectele noastre nucleare reprezentand repere pentru revigorarea industriei nucleare si un pas semnificativ catre un viitor energetic curat si durabil cu reactoare nucleare”, a declarat Teodor Chirica, Presedintele Consiliului de Administratie Nuclearelectrica. 

 

"Datele fundamentale de pe piata energiei nucleare arata ca va exista o cerere sustinuta si robusta din partea guvernelor din intreaga lume pentru prelungirea duratei de viata a reactoarelor si pentru constructii noi", a comentat Ian L. Edwards, presedinte si director executiv, AtkinsRealis. "De la inceputul anilor 1970, au fost construite aproximativ 600 de reactoare nucleare comerciale in intreaga lume, iar aproximativ 440 sunt inca in functiune. Multe dintre aceste reactoare se apropie de sfarsitul duratei lor de viata. Avand in vedere ca se asteapta ca cererea globala de energie electrica de baza sa se dubleze sau sa se tripleze, ceea ce echivaleaza cu o piata pentru peste 1.000 de reactoare noi, exista multe oportunitati de prelungire a duratei de viata pe care tehnologia noastra CANDU extrem de avansata este bine pozitionata pentru a le valorifica, ajutand in acelasi timp Canada sa isi mentina statutul vital de natiune nucleara de nivel 1." 

In calitate de licentiat exclusiv al portofoliului de proprietate intelectuala CANDU si contribuind cu experienta sa unica si know-how in tot ceea ce priveste aspectele tehnologiei CANDU, AtkinsRealis este singura organizatie care si-a asumat un rol de lider in toate proiectele de prelungire a duratei de viata a reactoarelor CANDU de pana acum la nivel global, inclusiv cele executate cu succes sau in curs de desfasurare in Asia, America de Nord si America de Sud. Lucrarile executate in prezent de AtkinsRealis pentru proiectele de prelungire a duratei de viata a reactoarelor CANDU din Ontario includ 10 reactoare la Darlington si Bruce Power.

"Tehnologia CANDU este unul dintre cele mai de succes produse comerciale ale Canadei", a declarat Joe St. Julian, presedinte, Nuclear, AtkinsRealis. "Activeaza pe scena mondiala prin oportunitati de export, cum ar fi in Romania, oferind in acelasi timp o solutie autohtona pentru nevoile energetice interne in crestere ale Canadei. Reactoarele CANDU sunt una dintre putinele tehnologii de reactoare mari disponibile pentru constructie. Este o tehnologie speciala, cu avantaje unice. Foloseste uraniu natural ca si combustibil, coproduce izotopi medicali care lupta impotriva cancerului, poate fi realimentata online si se mandreste cu standarde impecabile de siguranta si eficienta in exploatare."

 

Tehnologie CANDU pentru Romania si Europa

  • Cele doua unitati CANDU de la Cernavoda furnizeaza 20% din energia electrica a Romaniei. De la punerea in functiune a celor doua unitati, in 1996 si, respectiv, 2007, tara a evitat eliberarea a 205 milioane de tone de CO2. Functionarea pe termen lung a centralei de la Cernavoda este esentiala pentru a ajuta Romania sa isi atinga obiectivele de stabilitate energetica si de decarbonizare, precum si pentru a elimina treptat aproape 4 gigawati ora de energie electrica produsa pe baza de carbune pana in 2032.
  • Guvernul roman si SNN si-au anuntat, de asemenea, intentia de a construi inca doua reactoare CANDU la Cernavoda. Patru reactoare CANDU operationale la centrala ar duce ponderea energiei nucleare in productia de energie electrica a Romaniei la 33%.
  • SNN a semnat, de asemenea, un memorandum de intelegere cu o filiala a Ontario Power Generation pentru a colabora la productia de izotopi medicali care salveaza vieti cu ajutorul reactoarelor lor CANDU. Coproductia de izotopi medicali in timp ce reactorul produce simultan energie electrica este o caracteristica unica a tehnologiei CANDU, valorificata deja cu succes de operatorii CANDU din Ontario.
  • Unitatea 2 a reactorului CANDU de la Cernavoda detine recordul mondial pentru cel mai mare factor de capacitate (compus din fiabilitate si timp de functionare) dintre toate reactoarele nucleare la nivel mondial. Tehnologia CANDU din Ontario detine recordul pentru cea mai lunga durata de functionare continua pentru orice reactor nuclear din lume.
  • Exploatarea pe termen lung a tehnologiei CANDU, atat prin intermediul reactoarelor CANDU existente la Cernavoda, cat si prin intermediul noilor reactoare CANDU care urmeaza sa fie construite, va contribui la potentialul Romaniei de a deveni un centru regional pentru securitate energetica si energie electrica curata in Europa de Est, cu sprijinul tehnologiei canadiene.

 

Despre Nuclearelectrica

Compania Nationala "Nuclearelectrica" SA este compania nationala romaneasca producatoare de energie electrica, termica si combustibil nuclear care functioneaza sub autoritatea Ministerului Energiei, statul roman detinand 82,49% din actiuni, iar ceilalti actionari 17,50%, dupa listarea companiei la bursa in 2013.

Sucursala CNE (CNE) Cernavoda opereaza doua unitati nucleare CANDU, care sunt doua dintre cele mai performante unitati dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear si a realizat ciclu integrat de combustibil prin achizitia unei linii de procesare a concentratului de uraniu in vederea sustinerii proiectelor de investitii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel national, contribuind cu peste 20% din energia nucleara la productia totala de energie si cu 33% la productia totala de energie fara CO2 din Romania.

www.nuclearelectrica.ro

 

Despre AtkinsRealis  

Creata prin integrarea unor organizatii de lunga durata, care dateaza din 1911, AtkinsRealis este o companie de top la nivel mondial in domeniul serviciilor profesionale si al managementului de proiect, dedicata ingineriei unui viitor mai bun pentru planeta noastra si pentru oamenii sai. Cream solutii durabile care conecteaza oamenii, datele si tehnologia pentru a transforma infrastructura si sistemele energetice ale lumii. Desfasuram capacitati globale la nivel local pentru clientii nostri si oferim servicii unice de tip end-to-end pe parcursul intregului ciclu de viata al unui activ, inclusiv servicii de consultanta, consultanta si de mediu, retele inteligente si securitate cibernetica, proiectare si inginerie, achizitii, management de proiect si de constructie, operatiuni si intretinere, dezafectare si capital. Amploarea si profunzimea capacitatilor noastre sunt oferite clientilor din sectoare strategice cheie, cum ar fi serviciile de inginerie, sectorul nuclear, operatiunile si intretinerea si capitalul. Noutati si informatii sunt disponibile la www.atkinsrealis.com sau urmariti-ne pe LinkedIn.

 

Despre activitatea AtkinsRealis in domeniul nuclear

AtkinsRealis are peste 70 de ani de experienta globala in domeniul nuclear, furnizand produse de tehnologie nucleara si solutii de servicii complete pentru utilitatile nucleare din intreaga lume. AtkinsRealis este administratorul tehnologiei nucleare CANDU®, operand pe patru continente, si ofera servicii de consultanta si inginerie altor dezvoltatori nucleari. Cu un portofoliu tehnologic inovator, care include accesul la peste 500 de solutii brevetate, AtkinsRealis rezolva provocari complexe din punct de vedere tehnic de-a lungul intregului ciclu de viata nuclear, de la proiectare si constructie noua pana la gestionarea activelor si de la prelungirea duratei de viata si gestionarea duratei de viata tarzii pana la dezafectare si gestionarea deseurilor. AtkinsRealis exploateaza si gestioneaza situri guvernamentale de cercetare nucleara, transformand infrastructura invechita si gestionand in siguranta deseurile nucleare vechi. AtkinsRealis este, de asemenea, implicata in dezvoltarea de radioizotopi medicali pentru cercetarea cancerului prin parteneriatul cu TerraPower. Cititi mai multe pe pagina noastra dedicata pietei nucleare.

 

®CANDU este o marca inregistrata a Atomic Energy of Canada Limited, utilizata sub licenta exclusiva de Candu Energy Inc., o filiala a SNC-Lavalin Group Inc. care isi desfasoara activitatea sub numele de AtkinsRealis.

 

Cosmin Ghita

Director General

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.