marți | 21 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. - SNN

Nuclearelectrica avanseaza retehnologizarea Unitatii 1

Data Publicare: 07.03.2023 12:59:22

Cod IRIS: F373C

Raport curent in conformitate cu Regulamentul ASF no. 5/2018

Data raportului: 07.03.2023

Denumirea entitatii emitente: Societatea Nationala NUCLEARELECTRICA S.A.

Sediul social: Bulevardul Iancu de Hunedoara, nr. 48, Sector 1, Bucuresti

Numarul de telefon/fax: 021-203.82.00 / 021 – 316.94.00

Codul unic de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului: 10874881

Numar de ordine: J40/7403/1998

Capital social subscris si varsat: 3.016.438.940

Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise: Bursa de Valori Bucuresti

 

 

Catre:                     Bursa de Valori Bucuresti

                                Autoritatea de Supraveghere Financiara

                               

Eveniment important de raportat: Nuclearelectrica avanseaza Proiectul de Retehnologizare a Unitatii 1 a centralei nucleare CNE Cernavoda printr-un nou acord cu grupul SNC-Lavalin

 

SN Nuclearelectrica SA avanseaza Proiectul de retehnologizare a Unitatii 1 a Centralei Nucleare CNE Cernavoda prin selectarea companiei Candu Energy Inc., membra a Grupului SNC-Lavalin (TSX: SNC), pentru a efectua lucrari suplimentare de pre-proiect pentru reactorul CANDU® al Unitatii 1 de la Cernavoda, inainte de prelungirea duratei de viata a acestuia, pentru a sprijini obiectivele de securitate energetica si de decarbonizare ale Romaniei.

In cadrul acordului pe doi ani, in valoare de aproximativ 65 de milioane de dolari, SNC-Lavalin va efectua servicii de inginerie de lunga durata si de inginerie front-end, in vederea pregatirii viitorului proiect de retehnologizare a Unitatii 1 CNE Cernavoda. Retehnologizarea va prelungi durata de functionare a reactorului Unitatii 1 cu inca 30 de ani, pana in anul 2060.

"Retehnologizarea Unitatii 1 face parte din angajamentul Nuclearelectrica de a contribui la reenergizarea Romaniei prin energie curata, cu costuri reduse si disponibilitate 24/7. Suntem mandri sa valorificam cei 26 de ani de expertiza nucleara la cele mai inalte standarde de siguranta si productivitate, sa lucram alaturi de specialisti internationali de top si sa finalizam acest proiect strategic pentru securitatea energetica a Romaniei, pentru obiectivele de decarbonizare si pentru noua generatie de specialisti", declara Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica.

Personalul specializat din cadrul diviziei nucleare canadiene a SNC-Lavalin va efectua lucrarile de inginerie de proiectare si achizitie necesare pentru a executa modificarile de proiectare si recomandarile rezultate in urma evaluarii SNC-Lavalin a starii de functionare, realizata recent impreuna cu Ansaldo Nucleare,  ca parte a retehnologizarii Unitatii 1. In plus, vor fi proiectate noile infrastructuri si cladiri care sunt necesare la fata locului pentru a sustine activitatile de retubare a reactorului. De asemenea, in cadrul proiectului, SNC-Lavalin va lucra cu Ansaldo Nucleare, care va furniza servicii de inginerie pentru partea clasica a centralei, continuand parteneriatul pe termen lung dintre companii. Alte organizatii partenere Sargent and Lundy, CITON si GE (General Electric) Steam Power, care vor furniza servicii de inginerie asociate cu retehnologizarea Unitatii 1.

"Suntem bucurosi sa continuam parteneriatul strategic pe care il avem cu SNC-Lavalin, Ansaldo Nucleare, Sargent and Lundy, CITON si GE (General Electric) Steam Power ca profesionisti de top in industrie, si suntem dornici sa avansam proiectul de retehnologizare a Unitatii 1 a centralei nucleare de la Cernavoda, care va oferi Romaniei inca 30 de ani de energie curata in banda. Mai mult, prelungirea duratei de viata a Unitatii 1 va continua sa aduca multiple beneficii pentru Romania: pastrarea locurilor de munca de inalta calitate, precum si crearea de noi locuri de munca, investitii in comunitate, o contributie importanta la bugetul local si al statului, precum si proiecte pentru lantul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generatiile urmatoare." a declarat Cosmin Ghita, CEO al Nuclearelectrica SA.

SNC-Lavalin este singura organizatie care a participat la toate proiectele de prelungire a duratei de viata a reactoarelor CANDU de pana acum la nivel global, incluzand proiectele din New Brunswick (Point Lepreau), Ontario (Darlington si Bruce Power), Coreea de Sud (Wolsong) si Argentina (Embalse). Expertiza nucleara pe intregul ciclu de viata a companiei si experienta anterioara in ceea ce priveste proiectarea initiala a reactorului, modificarile de proiectare, precum si exploatarea prelungita si extinderea duratei de viata, vor fi valorificate pentru a maximiza rezultatele pentru activitatea de pre-proiect a CNE Cernavoda.

"Munca noastra de lunga durata la Cernavoda este un exemplu al modului in care ne operationalizam angajamentul de a proiecta un viitor mai bun pentru planeta noastra si pentru oamenii sai", a comentat Ian L. Edwards, presedinte si director general al SNC-Lavalin. "Aceasta prelungire a duratei de viata va oferi multor generatii viitoare de romani securitate energetica, energie eficienta din punct de vedere al costurilor si va permite Romaniei sa beneficieze in continuare de reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu peste 10 milioane de tone pe an, pe care reactoarele CANDU de la Cernavoda au realizat-o."

Incepand cu anul 2029, prin retehnologizarea Unitatii 1, in SEN (Sistemul Energetic National) vor fi livrati anual aproximativ 5,5 milioane MWh de energie curata, accesibila, iar peste 5 milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual, timp de inca 30 de ani.

Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavoda, cu o putere instalata de 700 MW, a fost pusa in functiune in 1996 si a livrat, pana in prezent, 133 milioane MWh, reprezentand 9% din consumul national, pe o perioada de 26 de ani. De asemenea, Unitatea 1 a impiedicat eliberarea in atmosfera a 130 de milioane de tone de CO2.

Etapele de renovare a Unitatii 1

Proiectul de retehnologizare a Unitatii 1, initiat in 2017, este implementat in trei etape, in conformitate cu experienta si practica internationala in domeniu.

Faza I a Proiectului de retehnologizare a fost initiata ca urmare a Hotararii nr. 9/28.09.2017, prin care actionarii SNN au aprobat Faza I a Strategiei de retehnologizare a Unitatii 1 de la CNE Cernavoda. Faza I, desfasurata in perioada 2017-2022, a constat in: Demonstrarea capacitatii componentelor actuale ale reactorului Unitatii 1 de a functiona mai mult de 210.000 de ore la puterea nominala, cel putin pana la sfarsitul anului 2026, finalizarea scopului lucrarilor din cadrul Proiectului de retehnologizare, precum si demonstrarea fezabilitatii Proiectului de retehnologizare, etapa care s-a finalizat in februarie 2022, odata cu aprobarea de catre Adunarea Generala a Actionarilor a Studiului de Fezabilitate si a deciziei de investitie. Costul estimat al investitiei este de 1,85 miliarde de euro.

Faza a II-a, inceputa in februarie 2022, se va desfasura pana in 2026 si are in vedere urmatoarele activitati principale: Asigurarea resurselor financiare pentru realizarea Proiectului de retehnologizare a Unitatii 1; Negocierea si acordarea contractelor de inginerie, achizitie si constructie (EPC); Achizitionarea de echipamente cu ciclu lung de fabricatie; Evaluarea, pregatirea si programarea activitatilor ce urmeaza a fi desfasurate; Obtinerea avizului Comisiei Europene - articolul 41 din Tratatul Euratom; Obtinerea tuturor autorizatiilor si aprobarilor necesare pentru demararea proiectului etc.

Faza a III-a, care se va desfasura in perioada 2027-2029, incepe cu oprirea Unitatii 1 si consta in realizarea efectiva a lucrarilor din cadrul Proiectului de retehnologizare a Unitatii 1 in cadrul instalatiilor unitatii, precum si repunerea in functiune a acesteia, in vederea exploatarii comerciale pentru un nou ciclu de viata de 30 de ani, dupa anul 2029.

 

 

Despre Nuclearelectrica

Compania Nationala "Nuclearelectrica" SA este compania nationala romaneasca producatoare de energie electrica, termica si combustibil nuclear care functioneaza sub autoritatea Ministerului Energiei, statul roman detinand 82,49% din actiuni, iar ceilalti actionari 17,50%, dupa listarea companiei la bursa in anul 2013.

Sucursala CNE Cernavoda exploateaza doua unitati nucleare CANDU, care sunt doua dintre cele mai performante unitati dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear si este in curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achizitionarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu, in vederea sustinerii proiectelor de investitii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel national, contribuind cu peste 18% din energia nucleara la productia totala de energie si cu 33% la productia totala de energie fara CO2 din Romania.

www.nuclearelectrica.ro

 

Despre SNC-Lavalin

Infiintata in 1911, SNC-Lavalin este o companie de servicii profesionale si de management de proiect complet integrate, cu birouri in intreaga lume, dedicata ingineriei unui viitor mai bun pentru planeta noastra si oamenii sai. Cream solutii durabile care conecteaza oamenii, tehnologia si datele pentru a proiecta, livra si opera cele mai complexe proiecte. Desfasuram capacitati globale la nivel local pentru clientii nostri si furnizam servicii unice de tip end-to-end pe parcursul intregului ciclu de viata al unui activ, inclusiv servicii de consultanta, consultanta si de mediu, retele inteligente si securitate cibernetica, proiectare si inginerie, achizitii, management de proiect si constructie, operatiuni si intretinere, dezafectare si capital - si furnizate clientilor din sectoare strategice cheie, cum ar fi serviciile de inginerie, sectorul nuclear, operatiuni si intretinere si capital. Noutati si informatii sunt disponibile la snclavalin.com sau urmariti-ne pe LinkedIn si Twitter.

 

Despre activitatea nucleara a SNC-Lavalin

SNC-Lavalin are peste 70 de ani de expertiza globala in domeniul nuclear, furnizand produse de tehnologie nucleara si solutii de servicii complete pentru utilitatile nucleare din intreaga lume. Cu un portofoliu tehnologic inovator, inclusiv accesul la peste 500 de solutii brevetate, SNC-Lavalin rezolva provocari complexe din punct de vedere tehnic pe tot ciclul de viata nuclear, de la proiectare si constructii noi pana la gestionarea activelor si de la prelungirea duratei de viata si gestionarea duratei de viata tarzii pana la dezafectare si gestionarea deseurilor. SNC-Lavalin opereaza si gestioneaza situri guvernamentale de cercetare nucleara, transformand infrastructura invechita si gestionand in siguranta deseurile nucleare mostenite. SNC-Lavalin este administratorul tehnologiei nucleare CANDU®, operand pe patru continente, si ofera servicii de consultanta si inginerie altor dezvoltatori nucleari. SNC-Lavalin este, de asemenea, implicata in dezvoltarea de radioizotopi medicali pentru cercetarea cancerului prin parteneriatul sau cu TerraPower.

 

Director General

Cosmin Ghita 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.