duminică | 12 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. - SNN

SNN semneaza MoU cu SACE si Ansaldo Nucleare

Data Publicare: 15.02.2024 14:51:47

Cod IRIS: 4FDA4

Raport curent conform art. 234 litera i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

Data raportului: 15.02.2024

Denumirea entitatii emitente: Societatea Nationala NUCLEARELECTRICA S.A.

Sediul social: Bulevardul Iancu de Hunedoara 48, Bucuresti

Numarul de telefon/fax: 021-203.82.00 / 021-316.94.00

Codul unic de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului: 10874881

Numar de ordine in Registrul Comertului: J40/7403/1998

Capital social subscris si varsat: 3.016.438.940

Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise: Bursa de Valori Bucuresti

 

Catre:                Bursa de Valori Bucuresti

                        Autoritatea de Supraveghere Financiara

 

Eveniment important de raportat: Nuclearelectrica semneaza un Memorandum de Intelegere cu SACE si Ansaldo Nucleare pentru a avansa dezvoltarea si finantarea proiectelor strategice Retehnologizarea Unitatii 1 CNE Cernavoda si Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda

 

Nuclearelectrica anunta ca a semnat astazi, la Roma, in prezenta ministrului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Stefan-Radu Oprea, si a ministrului pentru Intreprinderi si Made in Italy, Adolfo Urso, un Memorandum de Intelegere cu SACE si Ansaldo Nucleare pentru a avansa dezvoltarea si finantarea retehnologizarii Unitatii 1 CNE Cernavoda si  Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda, doua dintre proiectele strategice ale Nuclearelectrica cu impact semnificativ asupra securitatii energetice, obiectivelor de decarbonizare si dezvoltarii socio-economice locale si nationale.

In acest context, Ansaldo Nucleare si-a exprimat interesul pentru formularea unei oferte pentru furnizarea de servicii de inginerie si management de proiect, achizitia, instalarea si punerea in functiune a componentelor si sistemelor, in principal pentru partea  clasica a centralei, necesare pentru finalizarea si punerea in functiune atat a proiectului Unitatii 1, cat si a Unitatilor 3 si 4 si a confirmat interesul de a depune o oferta privind furnizarea serviciilor mentionate mai sus.

SACE si-a exprimat interesul de a sustine finantarea celor doua proiecte ale SN Nuclearelectrica SA cu suma de pana la 2 miliarde EUR, in conformitate cu procedurile SACE, conditiile negociate de parti si  aprobarile aferente autoritatilor italiene relevante.

"Retehnologizarea Unitatii 1 a centralei nucleare de la Cernavoda si finalizarea Unitatilor 3 si 4 vor conduce, dupa 2031, la generarea a aproximativ 66% din energia curata a Romaniei, cu un impact semnificativ asupra decarbonizarii prin evitarea a 15 milioane de tone de CO2 pe an. Avand in vedere ca energia nucleara este o sursa disponibila 24/7, cu un factor de capacitate de peste 90%, investitiile de extindere a capacitatii nucleare ale Nuclearelectrica vor aduce mari beneficii pe termen lung pentru securitatea energetica, fiabilitatea si dezvoltarea socio-economica a lantului valoric al Romaniei, de la cresterea lantului de furnizori romani pana la crearea de locuri de munca si o noua generatie de specialisti in domeniul nuclear. Parteneriatul nostru cu Ansaldo Nucleare reprezinta o cooperare de lunga durata bazata pe performanta si profesionalism, care dateaza inca de la inceputul punerii in functiune a Unitatii 1. Prin urmare, asteptam cu nerabdare sa continuam acest parteneriat pentru noile unitati. Apreciem foarte mult aderarea SACE la acest Memorandum de Intelegere si nivelul de incredere acordat capacitatilor de productie de energie nucleara din Romania."-Cosmin Ghita, Director General, Nuclearelectrica

"Suntem extrem de multumiti de acest acord, care ne permite sa ne consolidam colaborarea cu SNN, un partener istoric cu care avem o relatie de incredere care dureaza de peste 40 de ani", a declarat Daniela Gentile, CEO al Ansaldo Nucleare. "Datorita SACE, putem pune expertiza noastra in slujba cresterii si dezvoltarii Romaniei, cu beneficii pentru intregul lant de aprovizionare cu energie din Italia".

 "Suntem incantati sa fim o parte activa a sprijinului acordat de Italia programului nuclear romanesc. Interventia noastra va sprijini Ansaldo Nucleare si, odata cu aceasta, intregul lant de aprovizionare nucleara italian", a declarat Filippo Giansante, presedintele SACE.

Proiectul de retehnologizare a Unitatii 1 se afla in cea de-a doua faza de implementare, care include asigurarea resurselor financiare pentru realizarea proiectului de retehnologizare, pregatirea executarii activitatilor identificate si definite in faza I si obtinerea tuturor aprobarilor si avizelor necesare pentru implementarea proiectului. Pana in prezent, proiectul a progresat prin incheierea de contracte pentru servicii de inginerie, fiind semnat un contract in valoare de 781 de milioane CAD cu Candu Energy si Canadian Commercial Corporation ("CCC") pentru furnizarea de scule si componente pentru reactoare.   In prezent, se afla in proces de finalizare procedura aferenta Acordului cadru pentru servicii de management de proiect, asistenta tehnica, necesare pentru pregatirea si implementarea Proiectului de Retehnologizare  a Unitatii 1 de la CNE Cernavoda.

Proiectul unitatilor 3 si 4 se afla in prima faza, care acopera operationalizarea EnergoNuclear, compania de proiect, contractarea de servicii de asistenta tehnica si juridica si contractarea de servicii de inginerie pentru actualizarea documentatiei tehnice si de securitate nucleara necesare pentru continuarea proiectului. EnergoNuclear a fost re-operationalizata in septembrie 2021, posturile critice din punct de vedere tehnic fiind ocupate si a fost incheiat un contract de servicii de inginerie cu Candu Energy privind reevaluarea structurilor, incorporand imbunatatiri de proiect din perspectiva securitatii nucleare.

"Potrivit raportului Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), se asteapta ca productia globala de energie nucleara sa depaseasca recordul anterior stabilit in 2021 cu aproape 3% pe an, in medie.  In plus, studiul arata ca productia record de energie electrica din surse cu emisii reduse de gaze cu efect de sera - care include energia nucleara si cea din surse regenerabile - va acoperi intreaga crestere a cererii globale in urmatorii trei ani. Se preconizeaza ca sursele cu emisii scazute de gaze cu efect de sera, care vor reduce rolul combustibililor fosili in productia globala de electricitate, vor reprezenta aproape jumatate din productia globala de electricitate pana in 2026, fata de 39% in 2023. Este un mare avantaj pentru un stat sa aiba expertiza si know-how in domeniul nuclear, cum este Romania, si sa avanseze proiecte energetice strategice si curate, capabile sa indeplineasca atat cerintele sistemului energetic, cat si obiectivele privind emisiile reduse, de unde si angajamentul nostru de a dezvolta in siguranta si in termenele prevazute atat proiectul de retehnologizare a Unitatii 1, cat si Unitatile 3 si 4."-Cosmin Ghita, Director General, Nuclearelectrica 

 

 

Despre Nuclearelectrica

Nuclearelectrica SA (SNN) este compania nationala de energie electrica, termica si combustibil nuclear din Romania, care functioneaza sub autoritatea Ministerului Energiei, statul roman detinand 82,49% din actiuni, iar ceilalti actionari 17,50%, dupa listarea la bursa in 2013.

SNN detine doua sucursale: Sucursala CNE Cernvoda (Centrala de la Cernavoda), care opereaza doua unitati nucleare CANDU, care sunt doua dintre cele mai performante unitati din cele peste 400 de centrale nucleare din lume, si FCN Pitesti - o fabrica de combustibil nuclear. Compania a realizat un ciclu integrat de combustibil prin achizitionarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a sprijini proiectele de investitii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica joaca un rol major la nivel national, contribuind cu peste 20% din energia nucleara la productia totala de energie si cu 33% din productia totala de energie fara CO2 din Romania.

www.nuclearelectrica.ro

 

Despre Ansaldo Energia

 

Grupul Ansaldo Energia este un lider international in domeniul productiei de energie electrica si un actor cheie al tranzitiei energetice, este o companie controlata de CDP Equity, Gruppo Cassa Depositi e Prestiti. Grupul Ansaldo Energia poate furniza componente (turbine cu gaz, turbine cu abur, generatoare), instalatii la cheie si cele mai inovatoare solutii de servicii de asistenta pentru piata de generare a energiei electrice. De asemenea, este activa in sectorul nuclear - de la fuziune la gestionarea deseurilor - si isi sprijina clientii in faza delicata a tranzitiei energetice cu produse ecologice si solutii inovatoare de stocare.

Ansaldo Nucleare SpA si filiala sa Ansaldo Nuclear Ltd (Marea Britanie) opereaza impreuna sub numele de Ansaldo Nuclear ca o "companie unica" specializata in domeniul energiei nucleare.Ansaldo Nucleare acopera toate activitatile nucleare, de la productia de componente critice de inalta tehnologie la proiectarea si constructia de noi proiecte, de la dezafectare la cercetarea avansata privind gestionarea deseurilor radioactive, fuziunea, centralele de generatia a IV-a si reactoarele modulare de mici dimensiuni.Ansaldo Nucleare are, de asemenea, colaborari cu centre de cercetare si universitati, oferind oportunitati de parteneriat public/privat pentru a reduce decalajul dintre cercetarea fundamentala si aplicatiile industriale.

 

https://www.ansaldoenergia.com/

https://www.ansaldoenergia.com/companies/ansaldo-nucleare

 

Despre SACE

SACE este agentia de credit la export si grupul de asigurari si finantare din Italia, controlat direct de Ministerul Economiei si Finantelor. Este specializata in sprijinirea intreprinderilor si a sistemului economic national printr-o gama larga de instrumente si solutii pentru a stimula competitivitatea in Italia si in intreaga lume. De peste 45 de ani, Grupul SACE este partenerul de referinta pentru companiile italiene care exporta si se dezvolta pe pietele externe. De asemenea, sprijina sistemul bancar prin garantiile sale financiare pentru a facilita accesul companiilor la credite si pentru a sprijini lichiditatile si investitiile in competitivitate si sustenabilitate ca parte a New Deal-ului verde italian, incepand de pe piata interna. Grupul este prezent la nivel mondial cu 13 birouri in tarile tinta pentru Made in Italy. Rolul acestora este de a construi relatii cu omologii locali primari si de a facilita afacerile cu companiile italiene prin intermediul unor instrumente financiare dedicate. Cu un portofoliu de operatiuni asigurate si investitii garantate in valoare de 164 de miliarde de euro, SACE, impreuna cu toate filialele sale - SACE FCT, care opereaza in sectorul factoring-ului, SACE BT, specializata in credite, garantii si asigurari impotriva daunelor la proprietati, si SACE SRV, specializata in colectarea de date si gestionarea activelor informationale - deserveste peste 40 000 de companii, in special IMM-uri, sprijinind cresterea acestora in Italia si pe aproximativ 200 de piete straine.

https://www.sace.it/en

 

Director General

Cosmin Ghita                                                                    

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.