luni | 13 mai, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Stiri Piata


OMV PETROM S.A. - SNP

Acord pentru achizitionarea de parcuri fotovoltaice in Romania

Data Publicare: 29.06.2023 10:30:16

Cod IRIS: B2125

                     

 

OMV Petrom a semnat un acord pentru achizitionarea mai multor parcuri fotovoltaice in Romania

 

   Puterea instalata a parcurilor fotovoltaice va fi de ~710 MW

 

OMV Petrom, cea mai mare companie integrata de energie din Sud-Estul Europei, a semnat un acord pentru achizitionarea mai multor proiecte pentru constructia de parcuri fotovoltaice in judetul Teleorman. Proiectele sunt dezvoltate de compania daneza Jantzen Renewables ApS. Finalizarea tranzactiei este estimata pentru trimestrul al doilea al anului viitor, cand proiectele vor ajunge la stadiul „gata de construit („ready-to-build”). Puterea instalata a acestor parcuri fotovoltaice va fi de ~710 MW. Parcurile fotovoltaice se vor numara printre cele mai semnificative proiecte de acest tip din Europa de Sud-Est, putand alimenta echivalentul consumului anual a ~280.000 gospodarii din Romania.

Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze si Energie: „Aceasta achizitie vine in sprijinul realizarii obiectivului strategic al OMV Petrom, de a avea o capacitate instalata de energie regenerabila de cel putin 1 GW, pana in 2030, inclusiv prin parteneriate. In plus, ne permite sa raspundem adecvat cererii din ce in ce mai mari pentru energie verde, contribuind totodata la consolidarea securitatii aprovizionarii si a rezilientei energetice a Romaniei.”

Christian Jantzen, co-fondator si CEO al Jantzen Renewables: „Parcurile fotovoltaice reprezinta un mare salt inainte si ajuta in continuare la deschiderea drumului catre un viitor mai verde pentru Romania. Suntem mandri sa dezvoltam unul dintre cele mai importante proiecte fotovoltaice din Sud-Estul Europei. Avem un angajament solid fata de sursele regenerabile din Romania; aceste parcuri fotovoltaice si portofoliul nostru solid demonstreaza acest lucru.”

Parcurile fotovoltaice vor fi construite in judetul Teleorman. Locatiile alese pentru acestea au potential pentru randamente superioare, in ceea ce priveste energia solara. Astfel, productia estimata pentru 25 de ani de functionare este de 23.900 GWh, suficienta pentru a alimenta echivalentul consumului anual a ~280.000 de gospodarii din Romania. Proiectelor li s-a acordat deja acces la reteaua nationala de transport al energiei electrice.

 

 

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep in 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si in tarile invecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinarii, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV Petrom este o companie in care actionarii romani detin peste 42% din actiuni (din care statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,7%, iar 21,7% sunt detinute de fondurile de pensii din Romania, la care se adauga aproape 500.000 de investitori individuali si alte entitati romanesti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,2% din actiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt detinute de alti investitori straini. Din totalul actiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori din Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentand taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005 - 2022. In aceeasi perioada, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro. In anul 2022 impozitele platite de OMV Petrom au asigurat 7% din veniturile fiscale ale Romaniei.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In perioada 2007 - 2022, compania a alocat circa 120 milioane de euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom si-a anuntat sprijinul pentru recomandarile emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informatiilor financiare referitoare la schimbarile climatice privind riscurile si oportunitatile asociate schimbarilor climatice. OMV Petrom raporteaza anual progresul realizat in ceea ce priveste implementarea acestor recomandari.

 

Despre Jantzen Renewables

Infiintata in 2020, Jantzen Renewables s-a desprins din compania de dezvoltare de proiecte Jantzen Development. Cu echipa de baza avand peste 15 ani de experienta si un istoric in dezvoltarea de proiecte in Romania, Jantzen Renewables s-a impus rapid ca un jucator important in ecosistemul energiei regenerabile. In prezent, compania dezvolta o retea de active de +2GW de energie regenerabila in toata tara.

 

 

 

Contact:

OMV Petrom Relatia cu Investitorii

Tel: +40 372 161930, Fax: +40 372 868518
e-mail:
investor.relations.petrom@petrom.com

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.