luni | 20 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


OMV PETROM S.A. - SNP

Finantare prin PNRR pentru doua proiecte de productie de hidrogen verde

Data Publicare: 26.02.2024 9:00:12

Cod IRIS: 2D6F6

 

OMV Petrom semneaza finantare prin Planul National pentru Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru doua proiecte de productie de hidrogen verde la rafinaria Petrobrazi

 

   Finantarea a fost obtinuta in urma reluarii apelului de proiecte aferente PNRR   

   Investitia totala pentru cele doua proiecte este estimata la aproximativ 140 milioane de euro

   Valoarea maxima a finantarii prin PNNR este de 50 milioane de euro

 

26 februarie 2024 - OMV Petrom, cel  mai mare producator integrat de energie din sud-estul Europei, anunta semnarea a doua contracte de finantare prin PNRR pentru construirea a doua capacitati de productie de hidrogen verde cu o capacitate totala de 55 MW la rafinaria Petrobrazi. Contractele au fost semnate cu Ministerul Energiei pentru o valoare maxima a finantarii de 50 milioane de euro; valoarea investitiei totale este de circa 140 milioane de euro.

Finantarea a fost obtinuta in urma reluarii in iulie 2023 a procedurii competitive pentru proiecte de sprijinire a investitiilor in hidrogen verde, initial lansata in 2022.

 

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: ”Prin Strategia 2030, ne-am angajat sa sustinem tranzitia energetica in Romania si in regiune, cu investitii de circa 11 miliarde de euro pana la sfarsitul acestui deceniu, din care circa 35% vor sustine proiecte cu emisii scazute si zero de carbon. Am facut pasi importanti in proiecte fotovoltaice si de electro-mobilitate, iar cu acest proiect adaugam hidrogenul in portofoliul nostru de proiecte cu continut redus de carbon.”

Radu Caprau, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare si Marketing: „Suntem mandri ca ne aflam printre primii producatori de hidrogen verde din Romania. Hidrogenul verde, produs din surse regenerabile de energie, reprezinta o solutie viabila pentru un viitor cu emisii scazute de carbon. Prin dezvoltarea acestor proiecte la Petrobrazi facem pasi importanti pentru o activitate de rafinare sustenabila.”   

Proiectele vizeaza construirea a doua instalatii de electroliza apei, de 35 MW si 20 MW in cadrul rafinariei Petrobrazi. Intregul proces va fi alimentat cu energie regenerabila, prin urmare fara emisii de carbon, permitand clasificarea ca hidrogen verde a hidrogenului obtinut. 

Cantitatea anuala de hidrogen verde care va fi produsa in cadrul celor doua proiecte a fost estimata la circa 8 kilotone.

Integrarea hidrogenului verde in procesul de obtinere a combustibililor verzi, precum combustibilul sustenabil pentru aviatie si biodiesel, va determina o reducere cu cel putin 70% a emisiilor de CO2 prin comparatie cu combustibilii conventionali.

In prezent, proiectele sunt in faza de proiectare, avand ca obiectiv  decizia finala de investitie in 2024.

 

 

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cel mai mare producator integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep in 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica pe gaze naturale de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si in tarile invecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinarii, sub doua branduri OMV si Petrom.

OMV Petrom este o companie in care, la sfarsitul anului 2023, actionarii romani detin peste 43% din actiuni (din care statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,7%, iar 22,5% sunt detinute de fondurile de pensii din Romania, la care se adauga aproape 500.000 de investitori individuali si alte entitati romanesti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,2% din actiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt detinute de alti investitori straini. Din totalul actiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 42 miliarde de euro reprezentand taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005 - 2023. In aceeasi perioada, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In perioada 2007 2023, compania a alocat circa 160 milioane de euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom si-a anuntat sprijinul pentru recomandarile emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informatiilor financiare referitoare la schimbarile climatice privind riscurile si oportunitatile asociate schimbarilor climatice. OMV Petrom raporteaza anual progresul realizat in ceea ce priveste implementarea acestor recomandari.

 

 

  Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.