luni | 06 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


OMV PETROM S.A. - SNP

Testare instalatie inovatoare pentru captare si utilizare carbon la Petrobrazi

Data Publicare: 23.04.2024 13:00:14

Cod IRIS: AE269

                     

OMV Petrom va testa la Petrobrazi o instalatie inovatoare pentru captarea si utilizarea carbonului

 

   Testarea instalatiei este parte din proiectul international ConsenCUS, finantat de Comisia Europeana prin programul Orizont 2020

    Testele se vor derula pe o perioada de 4 luni, incepand cu luna iunie

 

OMV Petrom, cel mai mare producator integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinaria Petrobrazi o noua tehnologie de captare si utilizare a carbonului, incepand cu luna iunie. Testele sunt parte dintr-o campanie demonstrativa derulata in trei tari - Danemarca, Romania si Grecia, in cadrul unui proiect de inovare finantat cu fonduri europene - ConsenCUS.

Radu Caprau, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de rafinare si marketing: “Ne dorim sa contribuim activ la decarbonarea transportului in Romania si avem doua directii clare: reducerea emisiilor rafinariei Petrobrazi si realizarea de produse cu un continut redus si zero de carbon pentru clientii nostri. Testam acum o tehnologie inovatoare, care deschide noi perspective in Romania pentru captarea emisiilor de carbon si transformarea lor in produse superioare”. 

Instalatia este formata din trei unitati. Prima capteaza CO2 printr-o tehnologie mai eficienta decat metodele traditionale. In a doua unitate se obtine CO2 de inalta puritate, iar la final, a treia unitate transforma CO2 intr-un produs chimic, formiat de potasiu, cu multiple utilizari, precum productia de combustibili sintetici.

Instalatia a fost testata cu succes in Danemarca, la o fabrica de ciment. Din Romania, instalatia se va indrepta spre Grecia, catre o fabrica de productie de magneziu.

ConsenCUS, care a fost initiat in anul 2021, este un proiect destinat inovarii pe durata a 4 ani, finantat de Comisia Europeana prin programul Orizont 2020. Proiectul isi propune sa demonstreze viabilitatea unei noi tehnologii aplicabile sectoarelor in care reducerea emisiilor de carbon este dificila.

Proiectul este derulat de un consortiu format din 19 institutii de cercetare de top si companii inovatoare: Universitatea din Groningen, New Energy Coalition (NL), Wetsus (NL), Coval Energy (NL), Universitatea Tehnica din Danemarca (DK), Studiul geologic al Danemarcei si Groenlandei (DK), Danish Gas Technology Centre (DK), Aalborg Portland (DK), Universitatea Heriot-Watt (UK), Universitatea Robert Gordon (UK), Net Zero Technology Center Ltd (UK), British Geological Survey (Marea Britanie), Centrul pentru Cercetare si Tehnologie Hellas, Grecian Magnezite (GR), OMV Petrom, Energy Policy Group (RO), Universitatea Zhejiang, Universitatea Jiao Tong din Shanghai (CN) si Universitatea din Calgary (CA).

Puteti vedea un videoclip despre aceasta tehnologie aici.

 

 

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cel mai mare producator integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep in 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica pe gaze naturale de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si in tarile invecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinarii, sub doua branduri OMV si Petrom.

OMV Petrom este o companie in care, la sfarsitul anului 2023, actionarii romani detin peste 43% din actiuni (din care statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,7%, iar 22,5% sunt detinute de fondurile de pensii din Romania, la care se adauga aproape 500.000 de investitori individuali si alte entitati romanesti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,2% din actiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt detinute de alti investitori straini. Din totalul actiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 42 miliarde de euro reprezentand taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005 - 2023. In aceeasi perioada, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In perioada 2007 - 2023, compania a alocat circa 160 milioane de euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom si-a anuntat sprijinul pentru recomandarile emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informatiilor financiare referitoare la schimbarile climatice privind riscurile si oportunitatile asociate schimbarilor climatice. OMV Petrom raporteaza anual progresul realizat in ceea ce priveste implementarea acestor recomandari.

 

Despre ConsenCUS 

 

ConsenCUS este o initiativa internationala de inovare desfasurata pe durata a 4 ani in cadrul proiectului Orizont 2020 al UE, in baza acordului de grant nr. 101022484. Este realizata de 19 parteneri de consortiu din 7 tari din UE. ConsenCUS investigheaza modul in care inovatiile privind captarea si conversia carbonului prin procese electrochimice se pot combina cu transportul si/sau stocarea in siguranta a carbonului prin retele si clustere viabile din punct de vedere economic, acordand o atentie speciala interactiunii comunitatilor locale cu evolutiile tehnologice.

 

 

Pentru mai multe informatii:

Website: www.consencus.eu  

 

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.