luni | 13 mai, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Stiri Piata


TURBOMECANICA S.A. - TBM

Clarificari cu privire la opinia auditorului statutar

Data Publicare: 04.05.2023 18:05:17

Cod IRIS: 8464A

RAPORT CURENT nr. 8/03.05.2023   

 

 

Raport curent conform art. 122 si urm. din Legea nr. 24/2017 si a art. 116 si urm  Regulamentului ASF nr.  5/2018

 

Data raportului 4 mai 2023

Denumirea entitatii emitente:  TURBOMECANICA SA

Sediul social: B-dul. Iuliu Maniu nr. 244, sector 6

Tel.: (+4) 021 434 32 06;  (+4) 021 434 07 41  Fax: (+4) 021 434 07 94

Identificator Unic la Nivel European (EUID): ROONRC.J40/533/1991

Numar inregistrare Registrul Comertului J40/533/1991

Cod Unic de Inregistrare 3156315

Capital Social subscris integral varsat 36.944.247,50 RON

Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise: Bursa de Valori       Bucuresti, Titluri de capital – Categoria Standard

 

I. Evenimente importante de raportat:

 

In legatura cu opinia  cu rezerve formulate de auditorii nostri ERNST&YOUNG  referitor la Situatiile financiare 2022,  Societatea  comunica investitorilor punctul de vedere legat de aceasta situatie .

 

 

·         Rezerva inclusa in opinia auditorului este cu privire la informatiile comparative ce fac parte din situatiile financiare, respectiv la cifrele aferente anului 2021 si comparabilitatea acestor cifre cu informatiile anului curent, astfel:

 

In opinia noastra, cu exceptia efectelor aspectului mentionat in paragraful din „Bazele opiniei cu rezerve” asupra informatiilor comparative, …”

“Opinia noastra asupra situatiilor financiare ale anului curent este de asemenea modificata din cauza efectelor acestui aspect asupra comparabilitatii informatiilor anului curent cu cifrele comparative pentru anul incheiat la 31 decembrie 2021”.

 

·         In anul 2021, s-au constatat urmatoarele neconformitati cu cerintele standardului IFRS 15 ”Venituri din contractele cu clientii” pentru perioadele anterioare:

-          Societatea a recunoscut venituri din contracte cu clientii si respectiv active contractuale doar la nivelul costurilor acumulate in productia in curs de executie la sfarsitul anului, fara marja;

-          Societatea a clasificat integral productia in curs de executie la active contractuale si veniturile aferente la venituri din contract cu clientii; in baza analizei detaliate efectuate in 2021, numai o parte a productiei in curs de executie este realizata pe baza de contracte ce indeplinesc criteriile de recunoastere din IFRS15.

 

 Extras din IFRS 15” Venituri din contractele cu clientii” “Obiectivul prezentului standard este de a stabili principiile pe care o entitate trebuie sa le aplice pentru a raporta informatii utile pentru utilizatorii situatiilor financiare cu privire la natura, valoarea, plasarea in timp si incertitudinea veniturilor si fluxurilor de trezorerie generate de un contract cu un client. Pentru a indeplini acest obiectiv, principiul esential al prezentului standard este ca o entitate trebuie sa recunoasca venituri pentru a ilustra transferul de bunuri sau servicii promise catre clienti la o valoare care reflecta contraprestatia la care entitatea se asteapta sa aiba dreptul in schimbul acelor bunuri sau servicii. O entitate trebuie sa ia in considerare termenii contractului, precum si toate faptele si circumstantele relevante atunci cand aplica prezentul standard. O entitate trebuie sa aplice in mod consecvent prezentul standard, inclusiv utilizarea oricaror solutii practice, pentru contractele cu caracteristici similare si in circumstante similare.

Prezentul standard specifica modul de contabilizare a unui contract individual cu un client. Totusi, ca o solutie practica, o entitate poate aplica prezentul standard pentru un portofoliu de contracte (sau obligatii de executare) cu caracteristici similare daca entitatea preconizeaza, in mod rezonabil, ca efectele asupra situatiilor financiare determinate de aplicarea prezentului standard pentru portofoliul respectiv nu vor fi semnificativ diferite de cele determinate de aplicarea prezentului standard pentru contractele (sau obligatiile de executare) individuale din cadrul respectivului portofoliu. La contabilizarea unui portofoliu, o entitate trebuie sa utilizeze estimari si ipoteze care reflecta dimensiunea si structura portofoliului respectiv”

 

Sectiunile relevante din IFRS 15 unde au fost identificate neconformitati sunt cele privind “Identificarea contractului”, paragrafele 9-12, si respectiv “Masurarea progresului catre indeplinirea completa a unei obligatii de performanta”,“Masurare” si “Alocarea pretului tranzactiei obligatiilor de executie”, paragrafele  39-90.

 

Inca din anul 2021 s-au luat masuri pentru implementarea corespunzatoare a acestui standard, prin:

1.      Impartirea corespunzatoare intre productia in curs de executie, recunoscuta in conformitate cu cerintele IAS 2 “Stocuri” si active contractuale recunoscute in conformitate cu IFRS 15, respectiv intre venituri din contractele cu clientii si variatia productiei in curs de executie;

2.      Activele contractuale au fost recunoscute la cost plus marja, reflectand gradul de indeplinire a obligatiilor de executie asumate in linie cu cerintele IFRS15;

3.      Productia in curs de executie  a fost recunoscuta la cost, in conformitate cu IAS 2.

 

Acest aspect este mentionat si in opinia auditorului, astfel:

 

“In 2021, in baza analizei suplimentare a contractelor de vanzari, Societatea a concluzionat ca numai o parte a productiei in curs de executie la sfarsitul anului este realizata pe baza de contracte ce indeplinesc criteriile de recunoastere IFRS 15 “Venituri din contracte cu clientii”, si, prin urmare, a efectuat impartirea corespunzatoare intre productia in curs de executie si active contractuale, respectiv intre venituri din contracte cu clientii si variatia stocurilor de produse in curs de executie la 31 decembrie 2021. Activele contractuale au fost recunoscute la cost plus marja, reflectand gradul de indeplinire a obligatiilor de executie asumate in linie cu cerintele IFRS15, si productia in curs de executie a fost recunoscuta la cost, in conformitate cu cerintele IAS 2.”

 

Dupa cum este mentionat si in raportul de audit, Societatea nu a putut efectua in 2021 analiza pentru perioada 2019 si 2020, pentru a putea avea cifrele comparative, anul 2020,  corectate si, prin urmare, opinia aferenta situatiilor financiare 2021 a fost emisa cu rezerve in ceea ce priveste informatiile comparative (anul 2020) si impactul soldurilor de deschidere ale 2020 asupra situatiei rezultatului global si situatie fluxurilor de numerar ale anului 2021.  Prin masurile implementate la 2021, Societatea a prezentat o imagine corecta a pozitiei financiare, insa nu a putut determina impactul aferent perioadei anterioare in asupra situatiei rezultatului global si situatie fluxurilor de numerar ale anului 2021.

 

Deoarece, informatiile financiare ale anului 2021 fac parte din situatiile financiare ale anului 2022, in conformitate cu ISA 710 “Date comparative”, alin. 11, raportul anului 2022 a inclus de asemenea o rezerva.

 

“11. In cazul in care raportul auditorului privind perioada anterioara, asa cum a fost emis anterior, a inclus o opinie cu rezerve, o declinare a opiniei sau o opinie negativa si problema care a dat nastere modificarii nu este rezolvata, auditorul trebuie sa modifice opinia auditorului cu privire la situatiile financiare ale perioadei curente. In paragraful Baza modificarii din raportul auditorului, auditorul trebuie fie:

(a) sa faca referire atat la cifrele perioadei curente, cat si la cifrele corespunzatoare in descrierea chestiunii care a dat nastere modificarii atunci cand efectele sau posibilele efecte ale problemei asupra cifrelor perioadei curente sunt semnificative; sau

(b) In alte cazuri, sa explice ca opinia de audit a fost modificata din cauza efectelor sau posibilelor efecte ale chestiunii nerezolvate asupra comparabilitatii cifrelor perioadei curente si a cifrelor corespunzatoare. (Ref: Paragrafele A3–A5)”

 

Asa cum am prezentat mai sus, opinia aferenta anului 2022 este modificata din cauza efectelor asupra comparabilitatii cifrelor perioadei curente si a cifrelor corespunzatoare. Acesta rezerva nu va mai exista in situatiile financiare pentru anul 2023, urmare a masurilor deja implementate incepand cu 2021 si conformarea cu cerintele standardului.

 

 

 

 

DIRECTOR GENERAL                                DIRECTOR  ECONOMIC- COMERCIAL

  Ing.                                                                 Ec.

       VIEHMANN  RADU                                   CLAUDIA ANGHEL

 

 

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.