luni | 13 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


TURBOMECANICA S.A. - TBM

Convocare AGA O & E 29 aprilie 2024

Data Publicare: 28.03.2024 8:50:35

Cod IRIS: 4583B

Raport curent

Nr. 05  din 27.03.2024

 

Raport curent conform art. 143 si urmatoarele  din Regulamentul ASF 5/2018

   

Data raportarii:  27.03.2024

Denumirea entitatii emitente: TURBOMECANICA SA

Sediul social: Bucuresti, Bd. Iuliu Maniu nr 244, Sector 6

Numarul de telefon: 021  434 32 06 021 434 07 41  fax: 021 434 07 94

Codul unic de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului: RO 3156315

Numar de ordine in Registrul Comertului: J40/533/1991

Cod LEI : 529900O5AIXHHACIZH85

Capital social subscris si varsat: 36.944.247,50 lei

Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise: Bursa de Valori Bucuresti Titluri de capital – Categoria actiuni standard

 

I. Evenimente importante de raportat:

 

Consiliul de administratie al Turbomecanica SA a adoptat Hotararea din 27.03.2024 prin care s-a aprobat aprobarea convocarii la data de  29.04.2024, ora 11.00, respectiv ora 11.30  in Sala de Protocol a Societatii Turbomecanica S.A., situata in Bucuresti, b-dul. Iuliu Maniu nr. 244, sector 6, a ADUNARII GENERALE ORDINARE  SI EXTRAORDINARE  A ACTIONARILOR in vederea aprobarii situatiilor financiare anuale pentru anul 2023 si alte probleme relevante pentru actionarii inscrisi in registrul actionarilor la sfarsitul zilei de  15.04.2024. De asemenea  Consiliul de Administratie aproba documentele  ce vor fi supuse dezbaterii actionarilor ca si toate formularele de documente ce vor fi puse la  dispozitia actionarilor si/sau comunicate catre organismele de reglementare si anume: raportul curent cu privire la  Convocarea AGOA/AGEA,  formularele de procuri in limba romana si engleza, proiectele de hotarari AGOA/AGEA.

 

Consiliul de administratie al Societatii TURBOMECANICA S.A., cu sediul in Bucuresti, b-dul. Iuliu Maniu nr. 244, sector 6, nr. registrul comertului  J40/533/1991, C.U.I. 3156315, in conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Legii nr. 24/2017, intrunit in data de 27.03.2024,  a hotarat convocarea la data de  29.04.2024, ora 11.00, respectiv ora 11.30  in Sala de Protocol a Societatii Turbomecanica S.A., situata in Bucuresti, b-dul. Iuliu Maniu nr. 244, sector 6, ADUNARII GENERALE ORDINARE  SI EXTRAORDINARE  A ACTIONARILOR inscrisi in registrul actionarilor la sfarsitul zilei de  15.04.2024.

 

Adunarea generala ordinara  va avea urmatoarea ordine de zi:

 

1.      Aprobarea situatiilor financiare pe anul 2023, a Raportului anual al Consiliului de administratie pentru exercitiul financiar al anului 2023 si a Raportului Auditorului financiar asupra situatiilor financiare pe anul 2023;

2.      Aprobarea descarcarii de gestiune a  membrilor Consiliului de administratie pentru activitatea desfasurata in anul 2023;

3.      Aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli al societatii si a Planului de investitii pentru anul 2024;

4.      Prezentarea raportului de remunerare intocmit  in conditiile art. 107 din Legea nr. 24/2017.

5.      Aprobarea propunerii Consiliului de administratie de repartizare a profitului net al exercitiului financiar 2023 precum si distribuirea dividendului aferent exercitiului financiar 2023.

6.      Aprobarea prelungirii mandatelor  membrilor Consiliului de Administratie al Societatii respectiv  dl. ing Radu Viehmann, Presedinte/Director general, Dna Dana Maria Ciorapciu,  Dl. Radu Ovidiu Sarbu si Dl. Niculae Havrilet  pentru o noua perioada de 4 ani, prelungirea valabilitatii in aceleasi conditii, inclusiv in ceea ce priveste remuneratia, a contractului de administrare si desemnarea persoanei care va semna in numele societatii actul aditional la contractul de administrare;

7.      Aprobarea propunerii de numire a unui nou administrator al Societatii  in pozitia vacanta ramasa ca urmare a decesului dnei Henriette Spinka in persoana dlui. Man Gheorghe Alexandru, cetatean roman cu domiciliul in jud Cluj, mun Dej, pentru  un mandat de 4 ani, in aceleasi conditii ca si ceilalti membrii ai Consiliului, inclusiv in ceea ce priveste remuneratia, si desemnarea persoanei care  va semna in numele societatii contractul de administrare.

8.      Prelungirea mandatului auditorului financiar extern al societatii pentru inca un mandat de 3 ani  in conformitate cu Legea nr. 162/2017 privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate, precum si pentru respectarea dispozitiilor Regulamentului (UE) nr. 537/2014 privind cerinte specifice referitoare la auditul statutar al entitatilor de interes public.

9.      Aprobarea datei de inregistrare care serveste la identificarea actionarilor asupra carora se rasfrang efectele hotararii adunarii generale ordinare a actionarilor, propunandu-se in acest sens data de 11.10.2024.

10.       Stabilirea datei de 10.10.2024 ca data ,,ex date", data calendaristica de la care actiunile TURBOMECANICA S.A., obiect al Hotararii Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor, se tranzactioneaza fara drepturile care deriva din respectiva hotarare;

11.  Stabilirea datei de 24.10.2024 ca ,,data platii", data calendaristica la care distribuirea dividendelor aferente actiunilor TURBOMECANICA S.A., asa cum au fost stabilite prin Hotararea Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor, devine certa.

12.  Imputernicirea Presedintelui Consiliului de administratie sa semneze procesul-verbal si hotararea adunarii generale ordinare a actionarilor si a consilierului juridic al societatii de a indeplini formalitatile necesare inregistrarii acesteia la Oficiul Registrului Comertului si publicarii hotararii adunarii generale ordinare a actionarilor in Monitorul Oficial, Partea a IV-a.        

 

Adunarea generala extraordinara  va avea urmatoarea ordine de zi:

 

1.      Aprobarea modificarii Actului Constitutiv al Societatii dupa cum urmeaza:

 

                                i.            Art. 1. - Denumirea societatii va avea urmatoarea formulare:

            Denumirea societatii este TURBOMECANICA S.A.

In orice factura, oferta, comanda, tarif, prospect si alte documente intrebuintate in comert, emanand de la societate, vor fi mentionate denumirea, forma juridica, sediul social, numarul din registrul comertului si codul unic de inregistrare,  precum si capitalul social subscris, cat si cel varsat.

Aceste informatii vor fi publicate si pe pagina de internet a societatii.

 

                              ii.            Art. 2. - Forma juridica a societatii va avea urmatoarea formulare: 

            Societatea TURBOMECANICA  S.A. este persoana juridica romana, avand forma juridica de societate pe actiuni. Actiunile emise de Societate sunt  tranzactionate pe piata de capital operata de Bursa de Valori Bucuresti la categoria principala..

           

                            iii.            Art. 4. - Sediul societatii va avea urmatoarea formulare:

            Sediul societatii este Romania, municipiul Bucuresti, bulevardul Iuliu Maniu nr. 244, sectorul 6. Sediul societatii poate fi schimbat in alta localitate din Romania, pe baza hotararii Consiliului de administratie al Societatii.

            Societatea poate avea sucursale, filiale, reprezentante, agentii, situate si in alte localitati din tara si din strainatate deschise pe baza hotararii  adoptate in acest sens  de catre Consiliul de Administratie al Societatii.

           

                            iv.            Art. 6. va avea urmatoarea formulare:

Obiectul de activitate al societatii este producerea si comercializarea de motoare de aeronave si ansamble mecanice; promovarea si punerea in aplicare a initiativelor de interes national in domeniul fabricatiei de motoare de aeronave, alte domenii conexe si realizarea de beneficii.

 

                              v.            La Art. 7 se va adauga un  paragraf ultim avand urmatoarea formulare:

Consiliul de Administratie al societatii poate decide in conditiile legii, modificarea – extinderea sau reducerea – obiectului de activitate al Societatii, cu exceptia domeniului si a activitatii principale.

           

                            vi.            Art. 8. - Capitalul social.Actiunile va avea urmatoarea formulare :

Capitalul social al Societatii este de 36.944.247,50 lei, impartit in 369.442.475 actiuni nominative avand valoarea nominala de 0,10 lei fiecare, in intregime subscrise de actionari.

      Capitalul social este impartit intre actionari persoane fizice si juridice, conform registrului actionarilor  tinut in conditiile legii de catre Depozitarul Central S.A., cu sediul in Bucuresti, Bd. Carol nr. 34-36, sector 2.

                          vii.            La Art. 9 se elimina alin. (3).

                        viii.            La Art. 11. - Drepturi si obligatii decurgand din actiuni se vor elimina ultimele doua alineate

           

                            ix.            Art. 12. -  va avea urmatorul titlu si continut:

Transferul actiunilor

            Transferul actiunilor intre actionari sau catre terti se face in conditiile si cu procedura prevazuta de lege pe piata reglementata pe care aceste actiuni sunt  tranzactionate.

           

                              x.            Art. 13. – Atributii  alineatele 3 si 4  vor avea urmatoarea  formulare:

            Adunarea generala ordinara se intruneste cel putin o data pe an, in cel mult 4 luni de la incheierea exercitiului financiar. In afara de dezbaterea altor probleme inscrise la ordinea de zi, adunarea generala ordinara este obligata:

            a) sa discute, sa aprobe sau sa modifice situatiile financiare anuale, pe baza raportului administratorilor si al auditorului financiar; sa aprobe repartizarea profitului si sa fixeze dividendul;

            b) sa aleaga si sa revoce membrii consiliului de administratie;

            c) sa numeasca sau sa demita auditorul financiar si sa fixeze durata minima a contractului de audit financiar ca si remuneratia acestuia;

            d) sa fixeze remuneratia cuvenita pentru exercitiul in curs membrilor consiliului de administratie;

            e) sa se pronunte asupra gestiunii consiliului de administratie;

            f) sa stabileasca bugetul de venituri si cheltuieli si dupa caz, programul de activitate pe exercitiul urmator;

            Adunarea generala extraordinara se intruneste ori de cate ori este necesar a se lua o hotarare pentru:

            a) schimbarea formei juridice a societatii;

            b) schimbarea obiectului si a domeniului principal  de activitate al societatii;

            c) prelungirea duratei societatii;

            d) majorarea capitalului social;

            e) reducerea capitalului social sau reintregirea lui prin emisiune de noi actiuni;

            f) fuziunea cu alte societati sau divizarea societatii;

            g) dizolvarea anticipata a societatii;

            h) conversia actiunilor nominative in actiuni la purtator sau a actiunilor la purtator in actiuni nominative;

            i) conversia actiunilor dintr-o categorie in cealalta;

            j) emisiunea de obligatiuni;

            k)  admiterea sau retragerea de la tranzactionare a actiunilor societatii  pe o piata reglementata;

            l) contractarea de imprumuturi bancare pe termen lung, inclusiv a celor externe, pentru sume ce depasesc, individual sau cumulat, pe durata unui exercitiu financiar, 20% din totalul activelor imobilizate, mai putin creantele;

            m) sa aprobe actele de dobandire, instrainare, schimb sau de constituire in garantie a unor active din categoria activelor imobilizate ale societatii, a caror valoare depaseste, individual sau cumulat, pe durata unui exercitiu financiar, 20% din totalul activelor imobilizate, mai putin creantele;

            n) sa aprobe inchirierile de active corporale, pentru o perioada mai mare de un an, a caror valoare individuala sau cumulata fata de acelasi co-contractant sau persoane implicate ori care actioneaza in mod concertat depaseste 20% din valoarea totalului activelor imobilizate, mai putin creantele la data incheierii actului juridic, precum si asocierile pe o perioada mai mare de un an, depasind aceeasi valoare.

            o) actionarea in justitie a membrilor consiliului de administratie, directorului general si a auditorului financiar, pentru paguba pricinuita societatii;

            p) orice alta modificare a actului constitutiv sau oricare alta hotarare pentru care este necesara aprobarea adunarii generale extraordinare.

 

                            xi.            La art 13 – Atributii  se va adauga un nou alineat ultim cu urmatoarea formulare:   

Exercitiul atributiilor Adunarii generale extraordinare  cu privire la  schimbarea sediului societatii,   modificarea obiectului de activitate al societatii, cu exceptia domeniului si activitatii principale a societatii , infiintarea sau desfiintarea unor sedii secundare: sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica sunt delegate Consiliului de Administratie in conditiile prevazute de prezentul Act Constitutiv.

           

                          xii.            Art. 14. - Convocarea adunarii generale a actionarilor  alin 4 va avea urmatoarea formulare:

            Convocarea va cuprinde locul si data tinerii adunarii, precum si ordinea de zi, cu mentionarea explicita a tuturor problemelor care vor face obiectul dezbaterilor adunarii, data de referinta, data de identificare a actionarilor care vor beneficia de drepturile stabilite prin hotararea adunarii generale, ca si data platii dividendelor, daca este cazul.

           

                        xiii.            La Art. 14. - Convocarea adunarii generale a actionarilor  se va adauga un nou alineat 6  avand urmatoarea formulare:

            Societatea va pune la dispozitia actionarilor toate documentele, informatiile si clarificarile legate de ordinea de zi a adunarii generale, atat in format fizic, la sediul societatii, cat si in sectiunea dedicata a website-ului Societatii, atat in limba romana, cat si in limba engleza,  fiind pe deplin aplicabile reglementarile si obligatiile stabilite in sarcina  emitentilor de instrumente financiare de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara. 

           

                        xiv.            La Art. 14. - Convocarea adunarii generale a actionarilor  alin 7 (fost 6) va avea urmatoarea formulare:

            Adunarea generala a actionarilor se intruneste de regula  la sediul societatii sau in alta locatie comunicata de Consiliul de Administratie.

           

                          xv.            La Art. 15. - Organizarea adunarii generale a actionarilor se va adauga un nou alineat 2 avand urmatoarea formulare:

Actionarii pot  participa in cadrul adunarilor generale personal/prin reprezentant legal sau prin  imputernicit  in baza unei procuri neautentice emisa  avand in vedere cerintele aplicabile  valorilor mobiliare tranzactionate pe o piata reglementata. 

 

                        xvi.            La Art. 15. - Organizarea adunarii generale a actionarilor alineatele 6, 7 si 8  vor avea urmatoarea formulare:

            Adunarea generala a actionarilor este condusa de presedintele consiliului de administratie si/sau Directorul general sau, in lipsa acestora, de o persoana  aleasa de actionari in acest sens.

            Presedintele de sedinta desemneaza dintre actionarii societatii doi secretari care vor verifica lista de prezenta a actionarilor, aratand capitalul pe care-l reprezinta fiecare si indeplinirea tuturor formalitatilor cerute de lege si actul constitutiv si vor intocmi procesul verbal al adunarii.

            Procesul verbal al adunarii va fi inregistrat in registrul de procese-verbale ale adunarilor generale, tinut in format electronic de catre Societate, va fi semnat de persoana care a condus sedinta si de secretarii care l-au intocmit si va fi arhivat de catre societate.

 

                      xvii.            Art. 16. - Exercitarea dreptului de vot in adunarea generala a actionarilor alin 1 va avea urmatoarea formulare

            Hotararile adunarilor se iau prin vot deschis sau prin corespondenta, in conditiile  stabilite prin convocatorul adunarii generale. Prezenta personala/prin imputernicit a unui actionar  invalideaza votul prin corespondenta transmis in conditiile stabilite prin convocator.

 

                    xviii.            Art. 17. – Organizare  va avea urmatoarea formulare:

            Societatea TURBOMECANICA S.A. este administrata si condusa in sistem unitar de catre consiliul de administratie, compus din cinci membri, alesi de adunarea generala ordinara, dintre care un presedinte, ales de catre consiliul de administratie dintre membrii sai. Presedintele consiliului de administratie poate indeplini si  functia de director general al societatii, in calitate de membru executiv al Consiliului de administratie.

             Drepturile si obligatiile membrilor Consiliului in exercitarea acestei  functii se stabilesc prin contractul de administrare semnat o data cu acceptarea mandatului. Directorul General al Societatii va avea un contract de administrare incheiat cu reprezentantul numit al Consiliului de Administratie al Societatii.  

Consiliul de administratie deleaga catre directorii executivi ai Societatii  - Directorul general si/sal alte persoane din afara Consiliului - conducerea executiva a Societatii, majoritatea membrilor consiliului urmand a fi membrii neexecutivi ai acestuia.

Durata mandatului administratorilor este de 4 ani.

In caz de vacanta a unuia sau a mai multor posturi de administrator, consiliul de administratie procedeaza la numirea unor administratori provizorii, pana la intrunirea adunarii generale ordinare a actionarilor.

            Consiliul de Administratie al societatii va avea cel putin un membru independent, in conditiile art.1382  din Legea Societatilor nr. 31/1990.

            Consiliul de administratie isi va indeplini  atributiile fie direct, fie prin intermediul comitetelor consultative formate din cel putin 2 membri ai consiliului care au competente de analiza si recomandare in domenii precum auditul, remunerarea administratorilor si directorilor,  nominalizarea de candidati pentru diferitele posturi de conducere.

 Cel putin un membru al fiecarui comitet trebuie sa fie administrator neexecutiv independent. Comitetul de audit si cel de remunerare sunt formate numai din administratori neexecutivi. Cel putin un membru al comitetului de audit trebuie sa detina experienta in aplicarea principiilor contabile sau in audit financiar.

 Aceste comitete vor inainta Consiliului, cel putin o data pe an, rapoarte asupra activitatii lor.

            Presedintele, ceilalti membri ai consiliului de administratie si directorii executivi raspund individual sau solidar, dupa caz, fata de societate pentru prejudiciile  cauzate Societatii prin incalcarea oricaror reglementari aplicabile activitatii acesteia. Cu toate acestea, membrii Consiliului si/sau Directorii executivi  nu pot fi tinuti  raspunzatori daca in momentul luarii unei decizii de afaceri au fost in mod rezonabil indreptatiti sa considere ca actioneaza in interesul societatii si pe baza unor informatii adecvate.

           

Art. 18. - Atributiile consiliului de administratie va avea urmatoarea formulare:

            Consiliul de administratie este insarcinat cu  conducerea si administrarea societatii , cu indeplinirea tuturor actelor necesare si utile pentru realizarea obiectului de activitate al societatii in limitele competentelor stabilite prin prezentul Act constitutiv, hotararile Adunarii generale si  legislatia aplicabila.

            In relatiile cu tertii, societatea este angajata si reprezentata de catre Presedintele Consiliului de administratie, in calitate de Director General, care poate sa transmita puterile sale de reprezentare a societatii catre orice persoana in baza unei simple imputerniciri.

Presedintele Consiliului de administratie si/sau Directorul General  poate incheia in numele si pe seama societatii orice fel de acte  juridice, inclusiv de vanzare sau cumparare de bunuri mobile sau imobile, contractarea de credite, operatiuni bancare de orice fel, plati, deschidere de conturi bancare,  constituirea de garantii, etc.  in limitele prevazute de legislatia aplicabila si/sau in baza unor imputerniciri speciale date de catre Adunarea generala Consiliului si/sau Directorului General.

Pe perioada in care, din orice motiv, Presedintele Consiliului de Administratie, care este si director general al societatii, nu isi poate indeplini atributiile, acesta poate fi inlocuit de catre un alt  director executiv al societatii, desemnat prin decizie de catre Presedintele Consiliului/Directorul General.

            Presedintele Consiliului de administratie, Directorul  General si/sau Consiliul de administratie vor putea incheia orice act care este legat de administrarea societatii, in limita competentelor stabilite pentru fiecare prin prezentul Act Constitutiv, legislatia aplicabila , hotararile Adunarii generale si/sau cele ale Consiliului de administratie.

Presedintele Consiliului de administratie, Directorul  General si/sau Consiliul de administratie pot delega oricare din atributiile si autoritatile lor oricarui angajat al Societatii sau unui tert in conformitate cu dispozitiile legilor romane in vigoare, prin imputernicire incheiata sub semnatura privata (nefiind necesara forma autentica). Prevederile art. 792 si urm din Codul Civil nu sunt aplicabile  in raporturile juridice legate de administrarea societatii.

            Consiliul de administratie are urmatoarele competente de baza, care nu pot fi delegate directorilor:

            a) stabilirea directiilor principale de activitate si de dezvoltare ale societatii;

            b) stabilirea sistemului contabil si de control financiar si aprobarea planificarii financiare;

            c) alegerea, dintre membrii sai, a presedintelui consiliului de administratie;

            d) numirea si revocarea directorului general al Societatii;

            e) numirea si revocarea directorilor executivi, stabilirea remuneratiei lor, ca si a atributiilor acestora;

            f) controlul  activitatii directorilor executivi;

            g) pregatirea raportului anual, organizarea adunarii generale a actionarilor si implementarea hotararilor acesteia;

            h) introducerea cererii pentru deschiderea procedurii insolventei societatii, potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare;

i)  aproba schimbarea sediului societatii,   modificarea obiectului de activitate al societatii cu exceptia domeniului si activitatii principale a societatii, infiintarea sau desfiintarea unor sedii secundare: sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica;

j) aproba raportul  Comitetului de remunerare si il supune votului actionarilor in conditiile legii.

            Alte atributii ale consiliului de administratie sunt:

            a) aproba actele de dobandire, instrainare, schimb sau de constituire in garantie a unor active din categoria activelor imobilizate ale societatii, a caror valoare nu depaseste, individual sau cumulat, pe durata unui exercitiu financiar, 20% din totalul activelor imobilizate, mai putin creantele;

            b) aproba inchirierile de active corporale, pentru o perioada mai mare de un an, a caror valoare individuala sau cumulata fata de acelasi co-contractant sau persoane implicate ori care actioneaza in mod concertat nu depaseste 20% din valoarea totalului activelor imobilizate, mai putin creantele la data incheierii actului juridic, precum si asocierile pe o perioada mai mare de un an, care nu depasesc aceeasi valoare;

c) stabileste tactica si strategia de marketing;

            d) aproba incheierea sau rezilierea contractelor si a altor acte juridice in numele si  pe seama societatii conform legii si prezentului act constitutiv;

            e) supune anual adunarii generale a actionarilor, in cel mult 4 luni de la incheierea exercitiului financiar, raportul cu privire la activitatea societatii, situatiile financiare anuale, precum si proiectul de program de activitate si proiectul de buget al societatii pe anul in curs; face in adunarea generala propuneri de repartizare a profitului net si distribuire a dividendelor; 

            f) stabileste politica societatii privind finantarea, resursele si ratele dobanzilor; stabileste competentele si nivelul de contractare a imprumuturilor bancare curente, a creditelor comerciale si a garantiilor; aproba contractarea de imprumuturi bancare pe termen lung, inclusiv a celor externe, pentru sume ce nu depasesc, individual sau cumulat, pe durata unui exercitiu financiar, 20% din totalul activelor imobilizate, mai putin creantele;

            g) intocmeste structura bugetului de venituri si cheltuieli ale societatii, a investitiilor si reparatiilor majore;

            h) reglementeaza functionarea societatii; aproba structura organizatorica a societatii; stabileste numarul de posturi, precum si normativul de constituire a compartimentelor functionale si de productie; stabileste functiile, atributiile, responsabilitatile si regulile structurale;

            j) prezinta adunarii generale propuneri pentru modificarea actului constitutiv;

            k) prezinta adunarii generale propuneri pentru majorarea sau micsorarea capitalului social;

            l) prezinta adunarii generale propuneri pentru emiterea de actiuni, obligatiuni si alte titluri, precum si in legatura cu modalitatea de oferire a acestora pe piata (pietele) financiara(e);

            m) rezolva orice alte probleme stabilite de adunarea generala a actionarilor, ca si orice alte aspecte privind activitatea curenta a societatii;

            n) decide asocierea cu sau fara personalitate juridica a societatii cu alte persoane fizice sau juridice, romane sau straine;

o) asigura realizarea  activitatii de informare continua a investitorilor prevazuta de legislatia aplicabila. 

            Pentru adoptarea de decizii referitoare la activitatea societatii in limitele competentelor acordate, consiliul de administratie se intruneste ori de cate ori este necesar, dar cel putin o data la trei luni.

            Pentru valabilitatea deciziilor consiliului de administratie, este  necesara prezenta personala a cel putin jumatate din numarul administratorilor. Deciziile se iau cu votul majoritatii membrilor prezenti.

            Membrii consiliului de administratie pot fi reprezentati la sedintele consiliului de administratie doar de catre alti membri; un membru prezent poate reprezenta un singur membru absent.

            Participarea la sedintele consiliului de administratie poate avea loc si prin teleconferinta/mijloace electronice de comunicare la distanta.

            Daca presedintele in functie al consiliului de administratie nu poate sau ii este interzis sa participe la vot, ceilalti membri vor putea alege un presedinte de sedinta, avand aceleasi drepturi ca presedintele in functie.

            In cazuri exceptionale, justificate prin urgenta situatiei si prin interesul societatii, deciziile consiliului de administratie pot fi luate prin votul unanim exprimat in scris al membrilor, fara a mai fi necesara o intrunire a consiliului de administratie.

La fiecare sedinta a Consiliului se va intocmi un proces-verbal, care va cuprinde numele participantilor, ordinea deliberarilor, deciziile luate, numarul de voturi intrunite si opiniile separate. Procesul-verbal este semnat de catre presedintele de sedinta si de catre cel putin un alt administrator/director executiv si va fi inregistrat in registrul de procese verbale ale Consiliului de administratie, tinut in format electronic si arhivat de catre societate..

Directorul General al Societatii (indiferent daca aceasta pozitie este cumulata cu cea de Presedinte al Consiliului) asigura activitatea curenta de conducere si reprezentare a Societatii, avand  competente depline in acest sens, inclusiv cele mentionate mai sus pentru Presedintele Consiliului pe care acesta le exercita in calitate de Director General, cu exceptia tuturor celorlalte competente exclusive ale Consiliului de Administratie al Societatii.  Directorul General este obligat sa puna la dispozitia actionarilor si auditorului financiar, la cererea acestora, toate documentele societatii.

Directorii executivi ai Societatii sunt responsabili cu luarea tuturor masurilor aferente conducerii societatii, in limitele obiectului de activitate al societatii si cu respectarea competentelor exclusive rezervate de lege sau de actul constitutiv Directorului General, Consiliului de Administratie si Adunarii Generale a Actionarilor.

           

                        xix.            Art. 19. - Auditori financiari va avea urmatoarea formulare

            Situatiile financiare ale societatii vor fi verificate si certificate de auditorul  financiar numit de catre  Adunarea Generala a Actionarilor si cu care Societatea va incheia un contract  specific de prestari servicii.

           

                          xx.            Art. 21. - Personalul societatii va avea urmatoarea formulare:

            Personalul societatii  este angajat de catre directorul general al societatii.

            Drepturile si obligatiile personalului societatii sunt stabilite prin contractul colectiv de munca si contractul individual de munca, conform Codului muncii si fisei postului. Grila de salarizare pentru personalul societatii constituie anexa la contractul colectiv de munca  si se intocmeste cu respectarea limitei minime de salarizare prevazuta de lege.

            Plata salariilor, impozitelor pe acestea si a cotei de asigurari sociale se va face potrivit legii.

           

                        xxi.            Art 22 si 23  se vor elimina

           

                      xxii.            Art. 24 , ca urmare a renumerotarii Art 22 . - Calculul si repartizarea profitului alin  4 si 5 se elimina si vor fi  inlocuite cu urmatoarele:

            Participarea actionarilor la profiturile si pierderile societatii  stabilite in conditiile  legii  este proportionala cu participarea  acestora la captialul social al Societatii si in limita capitalului subscris.

 

                    xxiii.            Art. 27 – ca urmare a renumerotarii Art 25- - Dizolvarea societatii va avea urmatoarea formulare:

            Dizolvarea societatii are loc in conditiile si pentru cauzele prevazute de legislatia aplicabila.

 

                    xxiv.            Art 29  se elimina

           

                      xxv.            Art. 30.  Va avea urmatoarea formulare:

Prevederile prezentului act constitutiv se completeaza cu dispozitiile legale referitoare la societati si cu cele specifice referitoare la  piata de capital pe care actiunile societatii sunt tranzactionate.

             

Ca urmare a acestor modificarii se va actualiza Actul constitutiv al societatii in conditiile art 204 din legea 31/1990. 

 

2.      Aprobarea prelungirii pentru  o noua  perioada de 12 luni, respectiv 06.2025, a liniei de credit acordat de Banca Transilvania S.A. Cluj Napoca–Sucursala Militari Bucuresti (actualmente Bucuresti Vest), in conformitate cu Contractul de credit nr. 186/24.06.2009 si actele aditionale subsecvente, inclusiv a garantiilor aferente;

3.      Aprobarea prelungirii pentru  o noua perioada de 12 luni, respectiv 08.2025, a liniei de credit acordat de BRD-GSG-Sucursala Militari in conformitate cu Contractul de credit nr. 103 Bis/28.04.2006 si actele aditionale subsecvente, inclusiv a garantiilor aferente;

4.      Aprobarea  imputernicirii  Consiliului de Administratie al Societatii pentru a decide si semna (prin Presedintele acestuia), cu puteri depline, in numele Societatii,  acte legate de incetarea, prelungirea si/sau modificarea oricaror contracte de credit incheiate de Societate cu institutii de credit sau institutii financiare nebancare ca si  pentru incheierea  unor alte contracte de credit de catre Societate cu institutii de credit sau institutii financiare nebancare, cu conditia mentinerii in limita  plafonului de credit existent  (suma principala imprumutata)  la data prezentei hotarari. Consiliul de Admisnitratie este imputernicit  si pentru  a negocia si aproba astfel de operatiuni in cei mai buni termeni comerciali pentru Societate, inclusiv, dar nelimitandu-se la  ridicarea si/sau modificarea si/sau constituirea, dupa caz, a garantiilor reale sau personale, mobiliare sau imobiliare aferente, Presedintele Consiliului de Administratie fiind imputernicit, in calitate de reprezentant legal al Societatii, sa semneze in numele si pe seama Societatii actele juridice astfel negociate si aprobate in baza prezentei hotarari de catre Consiliul de Administratie al Societatii.    

5.      Aprobarea datei de inregistrare care serveste la identificarea actionarilor asupra carora se rasfrang efectele hotararii adunarii generale extraordinare a actionarilor, propunandu-se in acest sens data de  24.05.2024;

6.      Stabilirea datei de 23.05.2024 ca data ,,ex date", data calendaristica de la care actiunile TURBOMECANICA S.A., obiect al Hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, se tranzactioneaza fara drepturile care deriva din respectiva hotarare;

7.      Imputernicirea Presedintelui Consiliului de administratie sa semneze procesul-verbal si hotararea adunarii generale extraordinare a actionarilor  si Actul Constitutiv actualizat si a consilierului juridic al societatii de a indeplini formalitatile necesare inregistrarii cererii de mentiuni la Oficiul Registrului Comertului si publicarii hotararii adunarii generale extraordinare a actionarilor in Monitorul Oficial, Partea a IV-a.

 

      In situatia in care la prima convocare nu se intrunesc conditiile legale de reprezentare, adunarea generala ordinara si adunarea generala extraordinara se convoaca din nou la data de 30.04.2024, ora 11.00, respectiv 11.30 in acelasi loc, avand aceeasi ordine de zi.

 

Doar persoanele inregistrate ca actionari la data de 15.04.2024, care este data de referinta a adunarii, conform evidentelor emise de Depozitarul Central S.A., pot participa si vota in cadrul adunarii generale.

Actionarii inregistrati la data de referinta pot participa la adunarea generala direct sau pot fi reprezentati in cadrul sedintei fie de reprezentantii lor legali, fie de alti reprezentanti carora li s-a acordat o procura speciala sau generala, in conditiile art. 105 alin 19 din Legea nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata.

 

Continutul minim al procurii speciale este conform cu art. 201 din Regulamentul nr. 5/2018 emis de ASF.  Modelul de procura speciala, in limba romana si engleza, poate fi obtinut de la sediul societatii sau poate fi descarcat de pe site-ul https://turbomecanica.ro/adunarea-generala-a-actionarilor/  incepand cu data de 29.03.2024.

 

Actionarii pot acorda o imputernicire generala valabila pentru o perioada care nu va depasi 3 ani, permitand reprezentantului sau a vota in toate aspectele aflate in dezbaterea adunarilor generale ale actionarilor a uneia sau mai multor societati identificate in imputernicire, inclusiv in ceea ce priveste acte de dispozitie, cu conditia ca imputernicirea sa fie acordata de catre actionar, in calitate de client, unui intermediar definit conform prevederilor din  Legea nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, sau unui avocat.

 

Actionarii nu pot fi reprezentati in adunarea generala a actionarilor pe baza unei imputerniciri generale de catre o persoana care se afla intr-o situatie de conflict de interese ce poate aparea in special in unul dintre urmatoarele cazuri:

a) este un actionar majoritar al societatii sau o alta entitate controlata de respectivul actionar;

b) este membru al unui organ de administrare, de conducere sau de supraveghere al societatii, al unui actionar majoritar sau al unei entitati controlate, conform celor prevazute la lit. a);

c) este un angajat sau un auditor al societatii ori al unui actionar majoritar sau al unei entitati controlate, conform celor prevazute la lit. a);

d) este sotul, ruda sau afinul pana la gradul al patrulea inclusiv al uneia dintre persoanele fizice prevazute la lit. a)-c).

Imputernicitul nu poate fi substituit de o alta persoana. In conditiile in care persoana imputernicita este o persoana juridica, aceasta poate sa isi exercite mandatul primit prin intermediul oricarei persoane ce face parte din organul de administrare sau conducere sau dintre angajatii sai.

 

Data limita a depunerii procurilor este 26.04.2024 ora 11.00. O copie a procurii/imputernicirii generale, cuprinzand mentiunea conformitatii cu originalul sub semnatura reprezentantului (in limba romana sau engleza), insotita de o copie a actului de identitate sau a certificatului de inregistrare a actionarului reprezentat, vor fi depuse la sediul societatii din Bucuresti,  Bd Iuliu Maniu nr. 244 sector 6  sau pot fi transmise prin e-mail cu semnatura electronica extinsa la office@turbomecanica.ro. Copii certificate ale imputernicirilor sunt retinute de societate, facandu-se mentiune despre aceasta in procesul verbal al adunarii generale.

 

Actionarii pot imputernici o institutie de credit care presteaza servicii de custodie in baza unei procuri speciale intocmita conform Regulamentului nr. 5/2018  si semnata de respectivul actionar care va fi insotita de o declaratie pe proprie raspundere data de institutia de credit care a primit imputernicirea de reprezentare prin procura speciala, din care sa reiasa ca:

i) institutia de credit presteaza servicii de custodie pentru respectivul actionar;

ii) instructiunile din procura speciala sunt identice cu instructiunile din cadrul mesajului SWIFT primit de institutia de credit pentru a vota in numele respectivului actionar;

iii) procura speciala este semnata de actionar.

Procura speciala si declaratia mentionate mai sus trebuie depuse la sediul din Bucuresti,  Bd Iuliu Maniu nr. 244 sector 6, in original, semnate si, dupa caz, stampilate, sau pot fi transmise prin e-mail cu semnatura electronica extinsa la office@turbomecanica.ro .

 

Actionarii inregistrati la data de referinta in registrul actionarilor au posibilitatea de a vota prin corespondenta, inainte de Adunarea Generala Ordinara sau Extraordinara  a Actionarilor,  prin utilizarea formularului de vot prin corespondenta in limba romana sau limba engleza. Formularul de vot prin corespondenta semnat in original sau purtand semnatura electronica extinsa impreuna cu copia actului de identitate sau a certificatului de inregistrare a actionarului, vor fi transmise societatii in original la sediul acesteia pana la data de 26.04.2024, ora 11.00. Conform art 105 alin. 20 din Legea nr. 24/2017, in situatia in care un actionar care si-a exprimat votul prin corespondenta participa personal sau prin reprezentant la adunarea generala, votul prin corespondenta  exprimat pentru acea adunare generala va fi anulat, fiind luat in considerare doar votul exprimat personal sau prin reprezentant.

In conformitate cu prevederile art 105 alin 23 indice 3 din Legea nr. 24/2017, pozitia de abtinere adoptata de un actionar cu privire la punctele inscrise pe ordinea de zi a adunarii generale a actionarilor nu reprezinta un vot exprimat. 

 

In cazul actionarilor persoane juridice, calitatea de reprezentant legal se dovedeste cu un certificat constatator eliberat de registrul comertului, prezentat in original sau copie conforma cu originalul sau orice alt document, in original sau in copie conforma cu originalul, emis de catre o autoritate competenta din statul in care actionarul este inmatriculat legal, care atesta calitatea de reprezentant legal. Documentele care atesta calitatea de reprezentant legal al actionarului persoana juridica vor fi emise cu cel mult 3 luni inainte de data  de 29.03.2024.

Documentele care atesta calitatea de reprezentant legal intocmite intr-o limba straina, alta decat limba engleza, vor fi insotite de o traducere, realizata de un traducator autorizat, in limba romana sau in limba engleza, fara alte formalitati suplimentare.

 

Documentele, materialele vizand ordinea de zi,  proiectul de hotarare si formularul de vot prin corespondenta, disponibile in limba romana si engleza,  vor fi puse la dispozitia actionarilor pentru a fi consultate si, daca este cazul, completate in conformitate cu prevederile art. 117 alin. 6 din Legea nr. 31/1990, incepand  cu data de 29.03.2024, ora 10.00, la sediul  Societatii, la Secretariatul Societatii, in zilele lucratoare, precum si pe site-ul societatii, https://turbomecanica.ro/adunarea-generala-a-actionarilor/.

 

 Informatiile cu privire la numele, localitatea de domiciliu si calificarea profesionala a persoanelor propuse pentru functia de administrator se  va pune la dispozitia actionarilor, putand fi consultata si completata de acestia incepand cu data de 29.03.2024. Eventualele candidaturi pentru functia de administrator pot fi depuse pana cel tarziu la data de 08.04.2024 si vor fi insotite de curriculum vitae si acte care sa ateste calificarea profesionala a persoanei care candideaza pentru functia de administrator. 

 

Actionarii care detin individual sau impreuna cel putin 5% din capitalul social au dreptul:

(i) de a introduce noi puncte pe ordinea de zi a Adunarii Generale Ordinare/Extraordinare a Actionarilor, cu conditia ca fiecare punct sa fie insotit de o justificare sau un proiect de hotarare propus spre adoptare de Adunarea Generala; si

(ii) de a prezenta proiecte de hotarare pentru punctele incluse sau propuse spre a fi incluse pe ordinea de zi a adunarii generale.

Aceste drepturi pot fi exercitate in scris pana la data de 11.04.2024.

 

Actionarii societatii pot adresa intrebari in scris privind punctele de pe ordinea de zi, acestea urmand a fi depuse la sediul societatii sau prin email la adresa zaira.bamberger@turbomecanica.ro impreuna cu copii de pe acte care permit identificarea actionarului pana la data de 26.04.2024 ora 11.00.

 

Ing. RADU VIEHMANN

Presedintele consiliului de administratie

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.