sâmbătă | 20 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. - TGN

Finalizare Strategie Climatica si de Decarbonizare

Data Publicare: 11.01.2024 18:22:55

Cod IRIS: 2F154

Cu sprijinul Bancii Europene pentru Investitii (BEI), Transgaz a elaborat Strategia Climatica si de Decarbonizare, in vederea tranzitiei etapizate catre o activitate neutra din punct de vedere climatic si consolidarii rezilientei la schimbarile climatice, luand in considerare cele mai bune practici si politicile si reglementarile nationale si internationale privind schimbarile climatice. Proiectul a fost dezvoltat in contextul European Investment Advisory Hub (Platforma europeana de consiliere in materie de investitii - EIAH).

Obiectivul general al strategiei este dual, referindu-se la aspectele de decarbonizare si la cele climatice.

STRATEGIA DE DECARBONIZARE cuprinde:

§  evaluarea cuprinzatoare a amprentei de carbon a procesului actual de operare,

§  obiective cantitative ambitioase de reducere a emisiilor pe termen scurt si mediu si actiunile propuse la nivel inalt si masurile necesare pentru atingerea acestor obiective;

§  optiuni de decarbonizare pe termen lung;

§  explicatie a rolului compensatiilor si a impactului acestora asupra partilor interesate;

§  strategia de implicare a partilor interesate, inclusiv posibilitatile Transgaz de a coopera cu partile interesate (in aval si in amonte de sistemul de transport al gazelor naturale) in proiecte care contribuie la decarbonizare;

§  actiuni necesare din partea Transgaz pentru a indeplini cerintele si reglementarile nationale si internationale (privind clima), cum ar fi Planul National Integrat de Energie si Schimbari Climatice.

Obiectivele privind reducerea emisiilor de GES fata de anul de referinta 2020

 

An tinta

Scop 1

Emisii de metan;

Arderea gazelor naturale;

Arderea  combustibililor lichizi

Scop 2

Energie electrica achizitionata din retea

Scop 3

Bunuri si servicii achizitionate;

Deseurile generate;

Calatorii de afaceri;

Naveta angajatilor

2030

30%

70%

20%

2040

40%

90%

30%

2050

90%

90%

90%

 

STRATEGIA CLIMATICA  cuprinde:

§  evaluarea de nivel inalt a vulnerabilitatii climatice pentru Transgaz si principalele sale parti interesate;

§  actiuni necesare astfel incat Transgaz sa se alinieze la Taxonomia UE si Directiva UE privind raportarea corporativa de sustenabilitate, precum si cerintele prevazute in cadrul de Aliniere la Acordul de la Paris pentru Contraparti (cadrul ”PATH”) al BEI;

§  evaluarea necesarului de investitii, a potentialelor surse de investitii si a eligibilitati acestora.

Implementarea proiectelor cuprinse in Planul de Dezvoltare a Sistemului National de Transport al Gazelor Naturale 2022-2031 aprobat, in conformitate cu masurile identificate in Strategia de decarbonizare, va contribui substantial la decarbonizarea activitati de transport gaze naturale desfasurate de SNTGN Transgaz SA, in perioada urmatoare, cand gazele naturale vor ramane pentru o perioada lunga de timp un combustibil de tranzitie.

Elaborata in conformitate cu cadrul PATH al BEI si in stransa colaborare cu principalele parti interesate, Strategia Transgaz privind clima si decarbonizarea este conforma atat cu reglementarile nationale si internationale in domeniul schimbarilor climatice, cat si cu domenii mai largi de gestionare a mediului.

In sumar, documentul Strategia Climatica si de Decarbonizare a Transgaz poate fi citita la urmatorul link:

https://www.transgaz.ro/ro/sustenabilitate/strategia-climatica-si-de-decarbonizare.

 

 

SERVICIUL COMUNICARE

comunicare@transgaz.ro

 

 

 

  Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.