miercuri | 09 octombrie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. - TGN

Preluare operare SNT din Republica Moldova

Data Publicare: 19.09.2023 12:55:49

Cod IRIS: 2A085

 

 

TRANSGAZ preia, astazi, prin subsidiara sa Vestmoldtransgaz, operarea Sistemului National de Transport gaze naturale din Republica Moldova

 

Astazi, 19 septembrie 2023, SNTGN TRANSGAZ SA, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL (VMTG) compania care opereaza, exploateaza si dispecerizeaza gazoductul Ungheni-Chisinau si este certificata pe modelul separarii proprietatii, preia de la Moldovatransgaz SRL, activitatea de operare, exploatare, dispecerizare si transport a gazelor naturale din Republica Moldova.

La data de 4 septembrie 2023, Vestmoldtransgaz a semnat contractul de locatiune a retelelor de transport gaze naturale din aceasta tara, prin care va prelua, incepand cu data 19 septembrie, activitatea de operare, exploatare, dispecerizare si transport al gazelor naturale din Republica Moldova, de la operatorul "Moldovatransgaz" SRL, contract care a fost aprobat de catre Autoritatea Nationala de Reglemementare Energetica din Republica Moldova.

Desemnarea VMTG ca unic operator al sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova este consecinta neindeplinirii de catre Moldovatransgaz a cerintelor de separare si certificare (unbundling”) conform Pachetului Energetic III al Uniunii Europene, a Directivei 2009/72/CE privind normele comune pentru piata interna a energiei electrice si a Legii 108/27.05.2016.

Cu acest prilej, Directorul General al SNTGN Transgaz SA, domnul ION STERIAN, a declarat: „Prin preluarea activitatii de operare, exploatare, dispecerizare si transport a gazelor naturale de la Moldovatransgaz, Vestmoldtransgaz va administra intreaga infrastructura gaziera din Republica Moldova.

Investitiile realizate de Transgaz pe teritoriul Romaniei – dezvoltarile SNT in zona de Nord-Est a tarii: gazoductul Onesti-Gheraesti-Letcani, modernizarea statiilor de comprimare Silistea si Onesti 2, executia statiilor de comprimare Onesti 1 si Gheraesti, interconectorul Iasi-Ungheni, respectiv pe teritoriul Republicii Moldova – gazoductul Ungheni-Chisinau, sunt investitii strategice in valoare de aproximativ 430 milioane euro.

Prin aceste investitii s-au creat premisele diversificarii surselor si rutelor de aprovizionare cu gaze naturale, cresterii gradului de securitate in aprovizionare cu gaze naturale pentru aceasta iarna si pentru anii urmatori, precum si posibilitatea extinderii SNT Moldova in scopul racordarii la retelele de distributie a gazelor care se vor dezvolta ulterior, a gospodariilor si consumatorilor industriali care nu au inca acces la aceste resurse.

Vestmoldtransgaz, acum, dupa preluarea operarii SNT, are in analiza reactualizarea Planului de Dezvoltare al SNT pe 10 ani, care se va publica pe site-ul companiei, in cel mai scurt timp posibil.

Transgaz isi consolideaza reputatia internationala si dezvolta nivelul de incredere al investitorilor nostri, care sunt investitori intr-o multinationala romaneasca din sectorul energetic.

Am incredere in echipele Transgaz si Vestmoldtransgaz si sunt convins ca bunele practici care au facut ca societatea noastra sa devina o companie etalon in Romania vor fi rapid adoptate si implementate in Republica Moldova, contribuind astfel la cresterea gradului de securitate energetica al acestei tari”.

 

 

SERVICIUL COMUNICARE

comunicare@transgaz.ro

 

 

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.