luni | 29 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. - TGN

Semnare contracte de finantare dintre Ministerul Energiei si Transgaz

Data Publicare: 23.01.2024 16:24:42

Cod IRIS: BBD4C

 

Ministerul Energiei si Transgaz au semnat contracte de finantare  in valoare de 93 milioane euro

 

Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei si Ion Sterian, directorul general al SNTGN Transgaz SA, au semnat contractele de finantare pentru doua proiecte de investitii:  Conducta de transport gaze naturale Marea Neagra – Podisor si Conducta de transport gaze naturale Ghercesti-Jitaru (inclusiv alimentarea cu energie electrica, protectie catodica si fibra optica).

In baza Deciziei CE nr C(2023) 3643 final din data de 30.05.2023 s-a acordat finantare din Fondul pentru Modernizare pentru cele doua proiecte in valoare totala nerambursabila de 93.582.770 euro:

·         Conducta de transport gaze naturale Marea Neagra – Podisor - 85.544.422 euro;

·         Conducta de transport gaze naturale Ghercesti-Jitaru (inclusiv alimentarea cu energie electrica, protectie catodica si fibra optica) - 8.038.348 euro.

Beneficiile finantarii si realizarii acestor proiecte de investitii sunt:

·         Asigurarea securitatii energetice pe plan european si national, prin intarirea infrastructurii de transport gaze naturale, asigurarea unor volume suplimentare de transport, precum si diversificarea surselor de energie prin preluarea gazelor naturale din zona de extractie a bazinului Marii Negre;

·         Alimentarea cu gaze naturale a unitatilor administrativ – teritoriale de pe traseul pe care noua infrastructura o traverseaza, implicit cresterea standardului de viata a romanilor;

·         Sprijin pentru mediul economic, prin crearea infrastructurii necesare pentru dezvoltarea de noi capacitati de productie energie electrica din gaze naturale, aspect generator atat de noi locuri de munca, cat si de dezvoltare economica la nivel national si regional.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „ In contextul geopolitic pe care il traversam, este vital ca proiectele de intarire a infrastructurii de transport gaze naturale (hydrogen ready) sa obtina finantarea alocata Romaniei. Am spus inca de la preluarea mandatului ca am trei prioritati: investitii, investitii, investitii. Aceste contracte finantate din Fondul pentru Modernizare reprezinta inca o etapa in atingerea prioritatilor enuntate. Contractele de finantare semnate astazi sunt esentiale pentru transportul viitor al gazelor naturale din Neptun Deep, ceea ce ii va configura Romaniei nu numai statutul de independenta energetica ci si acela de principal producator de gaze naturale din UE. Voi sprijini Transgaz si de acum incolo in demersurile pentru obtinerea finantarilor nerambursabile si a altor tipuri de finantare pentru proiectele de investitii pe care compania le are in vedere.”

Ion Sterian, director general al SNTGN Transgaz SA: “Prin semnarea celor doua contracte de finantare din Fondul pentru modernizare, respectiv proiectele de investitii Conducta de transport gaze naturale Marea Neagra – Podisor si Conducta de transport gaze naturale Ghercesti-Jitaru, cu toate ca asigura doar 11 % din valoarea investitionala, SNTGN Transgaz SA isi reafirma angajamentul ferm de a continua demersurile pentru obtinerea de finantari nerambursabile in scopul implementarii programului de dezvoltare a infrastructurii energetice de transport gaze naturale, asigurarii si consolidarii securitatii energetice pe plan national si european, al cresterii standardului de viata a romanilor si dezvoltarii economiei Romaniei”.

SNTGN Transgaz SA a depus, prin Ministerul Energiei, un numar de 12 proiecte pentru extinderea si modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale.

Fondul pentru Modernizare (FM) este constituit din veniturile obtinute prin licitarea pe piata a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de sera (GES) la nivelul UE, pentru perioada 2021-2030, Romania avand alocat un procent de 11,98%, ce reprezinta un buget de peste 15 miliarde euro care poate fi utilizat pana in anul 2030.

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.